Sipulipiirakka

Hyvää itsenäisyyspäivää! Tässä herkku, joka sopisi omasta puolestani vaikka linnan juhliin.

Sipulipiirakka teki varvasjuhlissa näyttävän comebackin kymmenen vuoden tauon jälkeen. Olen tehnyt sitä viimeksi häihimme, mutta hankala kaasu-uuni vähensi huomattavasti leipomishalujani liki kymmeneksi vuodeksi, ja sitten koko piirakka unohtui. Mutta voi miten hyvältä se maistuikaan pitkän tauon jälkeen!

img_0589.jpg

Ohje on saatu koulukaveriltani joskus viime vuosituhannella, joten kiitos S:lle, jos satut tämän lukemaan.

Sipulipiirakka

Pohjan ainekset

  • 100 g voita
  • 5 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa

Täyte

  • 100 g voita
  • 600 g sipulia
  • 300 g juustoa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 kananmuna

Juustoksi sopii mikä tahansa raastettava juusto. Suosittelen kuitenkin juustoa, jossa on vähän makua ja riittävästi suolaa. Tein tällä kertaa kaksi piirakkaa, toisen nuoresta goudasta ja toisen 9 kk kypsytetystä goudasta. Vanha gouda oli selkeästi suolaisempaa, ja myös piirakasta tuli sillä maukkaampaa.

Kokeiltiinpa tuossa sellaistakin, että kermaviilin sijaan piirakassa käytettiin maustamatonta jogurttia (2,5 dl), ja en huomannut lopputuloksessa mitään eroa.

img_0513.jpg

img_0521.jpg

img_0533.jpg

Valmistaminen

  1. Laita voi ja vehnäjauhot taikinakulhoon ja yhdistä ne nyppimällä eli hieromalla voi jauhojen sekaan sormin
  2. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi
  3. Murenna hiiva maidon sekaan, lisää suola ja sekoita, kunnes hiiva ja suola ovat täysin liuenneet
  4. Kaada maito taikinakulhoon ja alusta taikinaa, kunnes se ei enää tartu kulhon reunoihin
  5. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan nousta pari tuntia
  6. Raasta tai suikaloi sipuli (monitoimikoneessa)
  7. Sulata voi tilavassa kattilassa, lisää sipulit ja hauduta seosta puolisen tuntia, kunnes sipulit ovat täysin pehmenneet
  8. Raasta juusto
  9. Ota sipuli-voiseos pois liedeltä ja lisää raastettu juusto kattilaan
  10. Anna täytteen jäähtyä hieman niin, että se ei enää polta sormia
  11. Lisää kermaviili ja kananmuna ja sekoita
  12. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Taikina levittyy hyvin ilman kaulinta, eikä jauhojakaan tarvita
  13. Levitä täyte pohjan päälle
  14. Paista 200-asteisessa uunissa 30 – 40 minuuttia, kunnes piirakan pintaan alkaa muodostua ruskeita laikkuja.

Äläkä ala sitten miettiä, miten paljon rasvaa piirakassa on.

img_0593.jpg

Kommentit (8)
  1. Tämä se on mahtava resepti! Juuston valinnalla on kyllä iso vaikutus makuun, lapsivieraille valitsen miedomman ja aikuisille saa olla joku hyvinkin tuju. Pohjan jauhoja ei kannata alkaa vaihtamaan täysjyviin, spelttipuolikarkea kyllä toimi. Kiitos reseptistä, tämän avulla on helppo olla hyvä emäntä 😉

  2. Hei,

    Mikähän olisi pohjan ohje, jos tekee pyöreään piirakkavuokaan? Menisiköhän vaan puolittamalla määrät?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *