Voileipäkakku
Voisin elää voileipäkakulla. Muistelin, että ylioppilasjuhlieni jälkeen elinkin sillä ainakin viikon, ja se oli mahtavaa. Silloin kakut tulivat pitopalvelusta, mutta ei niiden tekeminen ole vaikeaa itsekään.
Teimme tytön syntymäpäivää varten neljä voileipäkakkua: kaksi kasvis- ja kaksi kalakakkua. Hain niitä varten neljä kokonaista vuokaleipää, yhden tumman ja kolme vaaleaa, joten sain jokaiseen kakkuun kerroksen tummasta leivästä. Jos kakkuja tarvitsee vain yhden, se on helpointa tehdä pelkästä vaaleasta vuokaleivästä.
Leivän on hyvä olla tuoreen sijaan muutaman päivän vanhaa, jotta se ei murene leikatessa.
Alla oleva ohje on kahdelle kakulle. Jos teet vain yhden kakun ja haluat käyttää siihen sekä tummaa että vaaleaa leipää, leivästä osa jää yli, mutta senhän voi syödä sitten ihan leipänä.
Ainekset
- 1 vaalea vuokaleipä
- 1 tumma vuokaleipä
- (kasvislientä kostuttamiseen)
Kasviskakun kikhernetäyte:
- 2 dl liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
- pieni loraus oliiviöljyä
- 1/2 tl juustokuminaa
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa
- mustapippuria
- 1/2 dl seesaminsiemeniä
Kalakakun täyte:
- 100 g lämminsavulohta
- 1/4 purjosipulia
- 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
- 1/2:n sitruunan mehu
- suolaa
- mustapippuria
Molempien kakkujen kasvis-tuorejuustotäytteet:
- 1 paprika
- 1/4 purjosipulia
- 1 prk ruohosipulituorejuustoa
- kasviskakun täytteeseen: 1 prk pieniä kapriksia
- kalakakun täytteeseen: 2 suolakurkkua
- suolaa
- mustapippuria
Kakkujen pinnalle
- 2 prk sulatejuustoa (Olympia)
- paprikaa (yhtä tai useampaa väriä)
- ruohosipulia
- vesikrassia
- krassin kukkia.
Valmistaminen
- Leikkaa kuivat reunat ja kuoret pois vuokaleipien jokaiselta sivulta
- Viipaloi leivät vaakasuunnassa leivän paksuudesta riippuen kolmeen tai neljään osaan. Viipaleiden ei kannata olla paria senttiä paksumpia
- Valmista kikhernetahna: laita seesaminsiemeniä lukuunottamatta kaikki tahnan ainekset kannuun ja hienonna ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää seesaminsiemenet viimeiseksi ja sekoita. Jos teet tahnan kuivatuista kikherneistä, huomioi, että herneitä on liotettava yön yli ja keitettävä ennen hienontamista
- Valmista savulohitahna: hienonna savulohi ja purjosipulit ja sekoita ne tuorejuustoon. (Muista halkaista ja huuhdella purjosipuli ensin kerros kerrokselta.) Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla
- Valmista kasvis-tuorejuustotäytteet: hienonna kasvikset, kaprikset ja suolakurkku. Jaa hienonnetut paprikat ja purjosipulit kahteen kulhoon ja lisää molempiin tuorejuustot. Lisää toiseen kulhoon kaprikset ja toiseen suolakurkut. Mausta suolalla ja pippurilla
- Kokoa sitten kakut: tarkista, että yhteen kakkuun menevät leipäviipaleet ovat samankokoisia. Kostuta jokainen leipäkerros kasvisliemellä tai vedellä ja laita kostutetun leivän päälle runsas kerros täytettä. Omissa kakuissamme oli neljä kerrosta, joista toiseksi alin oli tummaa leipää. Kasviskakun kikhernetäyte ja kalakakun kalatäyte tulivat tumman leivän päälle ja kahdessa muussa välissä oli kasvis-tuorejuustotahnaa: kalakakussa sitä, jossa oli suolakurkkua ja kasviskakussa sitä, jossa oli kapriksia
- Laita kakut jääkaappiin yöksi ja aseta niiden päälle leikkuulauta painoksi.
Seuraavana päivän koristele kakut:
- Lämmitä sulatejuustoa mikroaaltouunissa hetkinen, niin että se pehmenee. Levitä juusto kakkujen pinnalle tasaisella veitsellä
- Silppua paprika ja ripottele silppua kasviskakun päälle
- Silppua ruohosipuli ja ripottele sitä ja vesikrassin lehtiä kalakakun päälle. Koristele krassinkukilla.