Karitsa-makaronilaatikko
Minulta kysyttiin juuri, syömmekö aina niin hienoja ruokia kuin mitä esittelen blogissa ja voisinko tehdä juttuja myös tavallisista ruoista.
Niin, mitäs siihen sanoisi? Itselleni ei tule mieleen juuri nyt yhtään erikoisuutta, joka olisi tehty vain tätä blogia varten. No, ehkä se appelsiini-salmiakkijäätelö viime vuonna, mutta kyllä tämän blogin sisältö on muuten meillä ihan arkea, samoin ne ruoat, joita Rouva sisällytti kirjaansa.
Mikä sitten on tavallista ruokaa? Jos tavallisuudella tarkoitetaan perunoita ja ruskeaa kastiketta tai kalapuikkoja niin ne eivät kuulu arkeemme, eivät myöskään einekset. Risottoja ja pastaa syömme usein, samoin esimerkiksi tomaattikastiketta ja lihapullia, ja ne ovat esiintyneet myös täällä.
Rouvan ruoanlaitto perustuu pitkälti siihen, että raaka-aineita valmistellaan iso satsi silloin kuin siihen on aikaa, yleensä viikonloppuna. Paahdettua porkkanaa, punajuurta, paprikaa ja parsakaalia on siis lähes aina valmiina jääkaapissa odottamassa ruoanlaittoa, ja niistä saa valmistettua nopeasti jonkin pastan tai vokin. Meillä se on tavallista.
Toinen hyvin tavallinen ja yleinen ruoka ovat erilaiset uunivuoat kuten tällainen karitsa-makaronilaatikko, jota söimme juuri tällä viikolla. Ja myös edellisellä. Eli tässä yksi tavallistakin tavallisempi ruoka suoraan tavallisesta arjesta. Tarjoillaan ketsupin kanssa.
Laatikko on saanut innoituksen Hanna Gullichsenin Safkaa 2 -kirjan karitsalootasta mutta on yksinkertaistetumpi. Siihen on myös upotettu kesäkurpitsaa, jota oli tänä vuonnakin tarjolla enemmän kuin tarpeeksi.
Karitsa-makaronilaatikko
Ainekset
- 2 sipulia
- 2 varsisellerin vartta
- öljyä paistamiseen
- 500 g karitsan jauhelihaa
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 keskikokoista kesäkurpitsaa
- tuoretta yrttiä kuten lehtipersiljaa tai basilikaa
- 2 prk tomaattimurskaa
- suolaa
- mustapippuria
- 500 g kuivaa pastaa (penne tai fusilli)
- pala juustoa
Valmistaminen
- Hienonna sipulit ja varsisellerin varret ja kuullota niitä öljyssä tilavassa kattilassa. Lisää jauheliha ja jatka paistamista
- Hienonna valkosipulinkynnet, kesäkurpitsa ja yrtit ja lisää ne kattliaan. Lisää tomaattimurska ja hauduta kastiketta puolisen tuntia, kunnes kesäkurpitsa on sulautunut kastikkeeseen
- Mausta hautunut kastike suolalla ja mustapippurilla
- Laita pasta uunivuokaan ja kaada kastike pastan päälle. Sekoita
- Raasta juusto ja ripottele juustoraaste vuoan pinnalle
- Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes juustoraaste alkaa ruskettua.