Aika nauttia siististä kodista

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Freska

Kodissamme on käynyt siivooja jo usean vuoden ajan.

Alussa ajatus tuntui vähän kummalliselta, ja nolostelin jopa kertoa siitä muille. Sittemmin havaitsin, että yksi jos toinenkin tuttu kertoi, että myös heillä käy siivooja eikä se ollut lainkaan niin erikoista.

Perimmäinen syy siivojan käyttämiseen oli lattiamme, joka vaatii perusteellisen pesun säännöllisesti tai muuten lika pinttyy siihen kiinni. Sen tekeminen vaati kuitenkin niin paljon ponnisteluja, että sitä ei tullut tehtyä tarpeeksi usein, joten päätimme hankkia siihen ammattiapua.

Alussa ajattelimme, että riittää, että siivooja käy imuroimassa ja kuuraamassa lattiat vain joka toinen viikko. Lopulta päädyimme kuitenkin siihen, että tarvitsemme säännöllisen viikkosiivouksen, sillä siivoojaan totuttuamme varsinkin itselläni se viimeinenkin motivaatio siivota itse katosi tyystin.

Nykyisin pidän siivoojan käyttämistä sijoittamisena omaan vapaa-aikaan. En erityisemmin nauti siivoamisesta. Tai no, ollaan rehellisiä: inhoan erityisesti pölyjen pyyhkimistä, tyynyjen ja vilttien puistelua, imuroimista ja lattioiden pesua yli kaiken. Näin ollen maksan mieluusti jollekin toiselle, että voin käyttää senkin ajan johonkin muuhun ja itselleni mieluisampaan.

Käytännössä ehdimme tehdä jotain kivaa yhdessä perheen kanssa viikonloppuna, kun arvokasta vapaapäivää ei tarvitse käyttää siivoamiseen.

Olen kuullut toisinaan jonkun sanovan, että siivoamisessa suurin osa ajasta menee järjestelyyn ja lattioiden raivaamiseen, eikä voisi siksi koskaan käyttää siivoojaa.

Minä taas pidän siivoojan käyntiä parhaana motivaattorina siihen, että paikat ylipäänsä pysyvät suurin piirtein järjestyksessä. Raivaan lattiat ja tasot joka maanantai ennen siivojan käyntiä, ja se vie puolisen tuntia. Siivoojalla menee siivoamiseen puolestaan kaksi tuntia. Kun tavarat on järjesteltävä taas kuuden päivän päästä, koti ei pääse enää siihen kaaokseen kuin joskus aiemmin.

Vaihdoin hiljattain siivousfirmaa, ja nyt meillä käy siivoamassa start-up-firma Freska. Freska on halunnut tehdä siivoojan tilaamisesta mahdollisimman helppoa, ja heidän verkkopalvelussaan siivoojan voi tilata muutamalla klikkauksella. Freska lupaa tarjota asiakkailleen täydelliset siivoojat ja työntekijöilleen hyvät työolot.

Asiakkaat saavat jokaisen siivouskerran jälkeen sähköpostiin kyselyn, jolla työn tulos hyväksytään ja sekä siivoojalle että työn tulokselle voi antaa tähtiluokituksen sekä kirjoittaa avointa palautetta työstä. Näin ollen on siis hyvin helppoa pyytää siivojaa esimerkiksi kiinnittämään johonkin kohtaan tarkempaa huomiota seuraavalla kerralla.

Siivouksen listahinta on 34 €/h, josta jää kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70 €/h. Viikkosiivouksen hinnaksi jää siis meillä alle 40 euroa kerralta.

Meillä Freska käy viikoittain, mutta siivojan voi tilata vaikka vain yhdeksi kerraksi ilman pidempää sitoutumista. Siivouksen sisältö ja toivottu kestoaika on vapaasti sovittavissa, ja mekin olemme sovittaneet palvelutasoa siihen, että siivouskerta mahtuu kahteen tuntiin. Esimerkiksi astianpesukoneen tyhjentäminen ja täyttäminen, roskien vieminen, pyykkien ripustaminen ja vuodevaatteiden vaihtaminen ovat asioita, jotka teemme aivan mielellämme itse, ja vaikkapa astianpesukonetta pitää joka tapauksessa käyttää useammin kuin kerran viikossa.

Freska haluaa tarjota lukijoilleni tutustumistarjouksena alennuksia siivouksesta seuraavasti:

  • kertasiivouksesta 20 %:n alennus koodilla 20FRESKA
  • säännöllisestä siivouksesta ensimmäisellä kerralla 50 %:n alennus koodilla 50FRESKA

Siivouksen voi tilata osoitteesta freska.fi. Alennuskoodit ovat voimassa 29.2.2016 saakka. Kotisiivouspalvelu on tällä hetkellä saatavilla seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kerava, Vantaa, Turku, Lieto, Naantali, Raisio ja Tampere.

Kommentit

Piipo79

Meillä käy kotona kahden viikon välein filippiiliiniläinen kaveriemme entinen aupair. Olemme työnantajia sillä hän tekee verokortilla ja palkanmaksu hoituu kätevästi palkka.fi sovelluksen kautta. Ja voin sanoa että hinta on kohtuullinen ja voi miten hyvää jälkeä tekee hän! Hän tekee 5h vuoron aika kahden viikon välein joten siihen sisältyy kaikki järjestelyt ja silitykset jne mitä ikinä ehtiikin tehdä! Suosittelen myös tällaista jos sattuu tuntemaan hyvän tyypin!

Tommi K
Isyyspakkaus

Yrityksen kanssa toimimisessa on tosiaan se hyvä puoli, että ei ole työnantaja ja esimerkiksi sairastapauksissa löytyy aina korvaava siivooja. Mitenkäs muuten kotitalousvähennys, miten sen käyttäminen toimii tuossa tapauksessa?

Piipo79

Sivukulut saa vähentää eli kotitalousvähennyksen jälkeenkin tulee halvemmaksi! Meillä on aika mutkaton suhde siivoojan käynteihin, joten mahdollinen sairastuminen ei olisi katastrofi. Tätä ei ole kyllä tapahtunut! Lisäksi ollaan sumplittu aina tarvittaessa erillisiä päiviä siivouksille ja vaihdettu päiviä jos meillä onkin ollut vieraita siivouspäivänä (lasten kanssa kotona ollessani). Mikä parasta, häntä ei ole haitannut läsnäolomme kotona äitiyslomalla ollessani. Hän on niin helmi että kaverini jonottavat häneltä vapaita slotteja! Ei tarvitse erikseen kertoa mitä siivotaan vaan hän omatoimisesti siivoaa ja mikä tärkeintä, myös järjestelee, paikat priimakuntoon!

OP (Ei varmistettu)

Hmmnn
Itsekin olen sopinut seuraavan muuton loppusiivouksen siivousfirmalle jo alustavasti ja ulkomailla asuessa kävi siivooja koska se oli siellä tapana, luokkayheiskuntaaa. Siivouksen taso ei kyllä tyydyttänyt lainkaan.

Mutta vähän vierastan sitä, ettei tarvitsisi tehdä vastenmielisiä tai rutiininomaisia asioita noin yleisellä tasolla.

Lisäksi olen ehkä vanhanaikainen, jos ajattelen omalle kohdalle, että lapset eivät oppisi tekemään tiettyjä kotitöitä, kun ne on ulkoistettu muualle, että jos elämä oikein pahasti heittää, ei tulisi hätä käteen. Jotain semmoista siinä on. Minut on kai kasvatettu siihen, että suomalainen osaa ja tekee itse.

Niin ja toisaalta, olen jo sopinut muuttosiivouksen tehtäväksi ja jos elämäntilanne olisi toinut, varmaan turvautuisin ulkopuoliseen apuun enemmän...

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä uskon siihen, että asiat kyllä oppii sitten kun on pakko. Tytölle kuitenkin opetetaan jatkuvasti sitä yleistä siisteyttä: tavarat laitetaan takaisin omille paikoilleen, roskat kerätään pois askartelun jälkeen ja jos pöydälle menee likaa, se pyyhitään pois rätillä. Kyllä tuo lapsi imuria ja moppia vielä oppii käyttämään. Ja mähän jouduin itse siivoamaan omaan huoneeni pölyjen pyyhkimisineen lapsesta asti, mutta kuinkas sitten kävikään.

Mutta mä kyllä tunnistan tämän vierastamisen siivojan käyttämistä kohtaan, sillä oli se itselläkin iso päätös. Minut on opetettu pienestä asti siihen, että kaikki mitä vaan voi tehdä, tehdään itse, että rahaa säästyy johonkin muuhun. Ja tarkoitan todellakin kaikkea. Rouva on saanut samat opit kotoaan, vieläkin vahvempana.

Mutta sitten jossain vaiheessa elämässä saattaa huomata, että oma vapaa-aika onkin tärkeämpää kuin säästyvä raha - erityisesti niissä epämiellyttävissä rutiinihommissa. Elämässä riittää epämiellyttäviä tehtäviä, vaikka jonkin niistä ulkoistaisikin.

Se on muuten jännää, että on jotenkin paljon hyväksyttävämpää kertoa, ettei osaa/halua/ehdi laittaa itse ruokaa ja käyttää vain eineksiä tai puolivalmisteita vedoten siihen, että senkin ajan voi sitten käyttää lasten kanssa olemiseen.

Kotiapulaiset (Ei varmistettu)

Einesten ostossa se ruoanlaitto on kätevästi ulkoistettu... Mutta moniko tilaisi kotiapulaisen kerran viikossa tekemään jääkaappiin valmiiksi viikon ruoat? :)

Kodinkoneiden ja päiväkotien myötä meillä on kyllä aivan vieraannuttu kotiapulaiskulttuurista, joka oli kuitenkin vielä 60-luvulla aivan normaalia elämää, jos perheessä molemmat aikuiset kävivät töissä. Meillä oli kotiapulainen vielä 80-luvullakin kesäisin, kun päiväkodit olivat kiinni. Monesti apulaiset olivat lasten elämässä tosi tärkeitä aikuisia, joita muistellaan lämmöllä vielä vuosikymmenten päästä! (Toki niitäkin varmaan oli, joita ei niin lämmöllä muistella.)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kieltämättä ajatus kotiapulaisesta tuntuu todella vieraalta, ja sanakin kuulostaa jotenkin tosi... yläluokkaiselta :D

siivoilija (Ei varmistettu)

Jos minulla olisi lapsia ja enemmän rahaa, käyttäisin varmasti itsekin silloin tällöin siivoojan palveluita. Varsinkin, jos on joku isompi siivoushomma edessä, kuten saunan pesu. Näin opiskelijana ja kahden aikuisen taloudessa (ja pienessä kämpässä) en kuitenkaan koe siivoojaa tarvitsevani.
Sen sijaan kokin voisin palkata! Inhoan ruuanlaittoa yli kaiken. Teen sitä, koska on pakko (en halua syödä eineksiä), mutta todellakin mielläni ulkoistaisin sen jollekin toiselle. Minun tekemieni ruokien makuvaihtoehdot ovat: ei-maistu-millekään ja tää-on-liian-suolasta.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä taas haluaisin ulkoistaa vaatteiden hankkimisen :D Olisi kiva pukeutua paremmin, mutta inhona vaateostoksia niin kovasti... Mutta muuten olen tähän nykyiseen setupiin oikein tyytyväinen. 

Pukeutumispalveluun, mars. :) (Ei varmistettu)

Siis pukeutumispalveluahan on olemassa ja lähtevät vaikka kauppaan kanssasi. Itse olen saanut apuja Jyväskylässä Sinuksista, varmaan Helsingistäkin löytyy? Tässäpä ilmainen vinkki Rouvalle merkkipäivämuistamiseen tai ensi jouluksi. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Heh, mä jättäisin mieluummin sen kaupassa käynnin kokonaan ja sovittaisin jonkun toisen valmiiksi etsimiä vaatteita kotona ;)

Adaira (Ei varmistettu)

Tulipa hyvään saumaan, koko perhevapaan olen siivotessani miettinyt että voi kunpa voisin ulkoistaa siivoushommat jollekin siinä vaiheessa kun palaan töihin. Freskasta kuultuani sain miehenkin innostumaan ajatuksesta ja homma on ollut sopivan ajankohdan valintaa vaille valmis. Nyt se eka kerta tulee vielä puoli-ilmaiseksikin :) kiitokset!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa! Hauska kuulla, että postauksesta oli hyötyä!

Sup (Ei varmistettu)

Itse tein joskus kymmenen vuotta sitten hetken aikaa keikkaa siivoajana ja sillon tuli kyllä käytyä aikamoisissa lukaaleissa! Mutta asenteet on tosiaan tästä jonkin verran muuttuneet koska nyt harkitaan itsekin siivousavunpalkkaamista vaikka ihan keskiluokkaisia ollaan. Juuri se että joku tamppais matot säännöllisesti ja pesis lattiat houkuttaa.
-sup

Tommi K
Isyyspakkaus

Ja pesee keväällä ikkunat, kun pyydetään! :D

Tarkka (Ei varmistettu)

Hei!
Verovähennyksen kanssa todellisuudessa maksat enemmän kuin vain sen 60%. Se 40% osuus on se jonka saat vähentää verotettavista tuloista, ja jäljelle jäävistä tuloista sitten maksetaan tuliverot. Eli ei niin että siivoojan taksasta 40% "saa ilmaiseksi"... Perusveromatematiikkaa. Mutta moni muukin varmaan laskee väärin. Todellinen hinta sitten tietysti riippuu tuloista ja jäljelle jäävästä verotettavasta tulosta. Vähän saivartelua kyllä, mutta ei sitä ihan noin oikaisemalla voi todellista hintaa laskea.

Tarkka (Ei varmistettu)

Tarkennuksena vielä... Eli se vähennyskelpoinen 40% on se osuus laskusta jonka voit maksaa "verovapaalla tulolla". Eli siitä osuudesta et maksa borm tuloveroa. Hyvä palkkaisen vero% helposti päälle 35. Eli säästö on 35% 40% osuudesta siivoojsn palkkiosta, eli 0,35 x 0,4 x 34€...
Terv. Saivartelija :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hei Tarkka! Tarkistapa faktasi Vero.fi:n sivuilta. Vähennys on ensinnäkin 45 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta, ja tulkintasi vähennyksen laskemisesta on virheellinen. Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta, ei siis muiden vähennysten tapaan verotettavista ansiotuloista, jolloin myös rahallinen vaikutus jäisi pienemmäksi.

Piipo79

Juuri näin! Tarkistin muuten verottajan sivuilta että työnantajana (meidän tapaus) saa vähentää palkastakin sivukulujen lisäksi. Harmi kuitenkin että vähennys on nostanut yleensä ottaen hintatasoa, oli kyse siivouksesta tai remontista...

Minua kiinnostaisi tuo kotisiivouksen ja koiran yhteen sovittaminen? Onko teillä koira kotona siivouspäivinä?

Tommi K
Isyyspakkaus

Hyvin sopivat yhteen! Mutta Eppu onkin aina ollut siten tosi huono vahtikoira, että jokainen uusi ihminen on yhtä ihana uusi tuttavuus. Paitsi pienet lapset :D

päivi / puolivalissa (Ei varmistettu) http://puolivalissa.wordpress.com

Meillä on käynyt siivooja nyt vuoden verran. Ja kylläpä se on ihanaa! Itse en ikinä jaksaisi pitää kotiamme niin siistinä, kuurata nurkkia sun muuta, mutta nautin kyllä siitä kun ympärillä on siistiä. Niin kuin sanoit, tavaroiden paikalleen järjestely ennen siivoojan tuloa vie oman aikansa. Yleensä teen sen aamulla paniikin vallassa ennen kuin ovikello soi. Meillä siivooja käy kahden viikon välein, joten siinä välissä täytyy tarttua itsekin imuriin, muuten villakoirat valtaavat alaa liikaa. Eli sillä tavalla lapsikin pääsee näkemään siivoamista in action (ja haluaa mielellään auttaa, muutaman vuoden päästä taidan ulkoistaa nuo väli-imuroinnit hänelle...).

Täällä Saksassa palvelut ovat paljon halvempia kuin Suomessa. Käytän Freskan tapaista netin kautta varattavaa siivouspalvelua ja heidän hintansa on 13,90 euroa/tunti. Siitä saa vielä 20% kotitalousvähennyksen verotuksessa. Pitääkin joskus kirjoittaa blogiin aiheesta. Blogini on vasta yhden päivän vanha ja tässä vaiheessa pää tursuaa ideoita :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ohhoh, onpa halpaa, wau! Taitaa olla kyllä sitten siivoojan palkkakin aika pieni..?

Onnea uudelle blogille!

päivi / puolivalissa (Ei varmistettu) http://puolivalissa.wordpress.com

Halpaa kuin saippua, eh eh. Yritin etsiä firman sivuilta tietoa siitä, paljonko maksavat itse siivoojilleen. Nyt en sitä löytänyt, mutta muistelen joskus aiemmin nähneeni että noin kymmenisen euroa. Oma siivoojamme pyytää firman ulkopuolella siivotessaan 12 euroa tunnilta, niin että ne näyttää olevan aika normaalit taksat.

Piipo79

Jäin miettimään että tässä siivousasiassa en kyllä tiedä mihin erillistä firmaa tarvitaan välissä, esim. välineistö on meillä omasta takaa ja ostetaan sitä mitä siivooja tarvitsee. Me maksetaan siivoojalle 16€/h plus sivukulut (tietty verot pois) ja kaikki on suoraan siivoojan omaan käteen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei varmaan tarvitsekaan, jos omasta verkostosta löytyy sopiva siivooja. Monet kuitenkin tarvitsevat siihen sen yrityksen väliin välittämään palvelua. Mutta jotenkin minusta on miellyttävämpää ostaa palvelua kuluttajana ja kuulua näin kuluttajasuojan piiriin ja myös tietää, että siivousfirmalla on vastuuvakuutus, jos otain vahinkoa sattuu. 

SonjaV (Ei varmistettu)

Minkä verran teillä on neliöitä? Mietin, josko meillekin riittäisi 2h 70 m2 kolmioon...

Tommi K
Isyyspakkaus

Niin, sitä en tosiaan kertonutkaan jutussa. Neliöitä on 83, ja meillä kaksi tuntia on riittävästi säännölliseen viikkosiivoukseen.

SonjaV (Ei varmistettu)

Kiitos pikaisesta vastauksesta. Meillä kävi tänään Freskan siivooja ensimmäistä kertaa ja viipyi 9:15-14:30! Olen lasten kanssa kotona, joten sotki päivää aika lailla, kun oli tarkoitus kestää vain 9-12:30 (3.5h). Todella siistiä kyllä tuli. Sovitko tuntimäärän muutoksesta siivoojan, Freskan vai molempien kanssa?

Meillä oli ulkomailla asuessamme hyvin saman kokoinen asunto ja siivooja kävi 2h/vk. En ymmärrä mitä tämän päivän siivooja meillä oikein puuhasi... Mutta saatiin nyt sitten lähes 6h siivousta 3.5h hinnalla, tutustumishintaan.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sovin siivouksen sisällöstä ja ajasta Freskan kanssa. Itse asiassa toimitusjohtajan ;)

Hannnna (Ei varmistettu)

Musta tää on jotenkin koomista että aikuiset välttelee velvollisuuksiaan/tylsiä puuhia. :)
Mutta mistäs minä tiedän, ei ole lapsia. Ehkä perhe-elämä on kiireistä.
Tavallaan ymmärrän siivoojan käytön..ja tavallaan en, naurattaa siis lähinnä. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei siinä ole minun mielestäni mitään koomista, vaan se on ihan ihmisen perusluonne. Jos voin valita, teenkö jotain joka on mielestäni ikävää vai jotain kivaa, valinta on aika selvä. On niitäkin velvollisuuksia ja tylsiä puuhia, joiden kohdalla sitä valintaa ei voi tehdä. En myöskään usko, että pakollinen lattianpesu joka viikko kasvattaisi luonnettani vaan pikemminkin kasvattaisi aika ison tatin otsaan.

Lapset tietysti muuttavat arkea ja perhe-elämä ei ole vain "ehkä" kiireistä, mutta me valitsimme siivojan käyttämisen jo ennen kuin lasta oli. Nyt tietysti siivouksesta säästetty aika tarkoittaa suoraan enemmän aikaa perheen kanssa lauantaisin, joka olisi muuten siivouspäivä.

Eilisen lupaukset

Mulla ei ole koskaan siivoojaa käynyt, mutta en koe että kukaan velvoittaisi siivoamaan. Siistissä kodissa on kivampi olla, mutta jos en siivoa, niin sitten on epäsiistiä. Ja välillä on. Jos tililläni on rahaa jonka voin laittaa vaatteisiin/harrastuksiin/siivoamiseen/ulkona syömiseen, niin varmaan voin itse valita, mihin rahan laitan?

Toisaalta olen sitä mieltä, että olisi hyvä ottaa lapset mukaan siivoukseen. En kannata metodia, jossa lapsi laitetaan yksin siivoamaan huoneensa tai tiskaamaan tm., vaan tehdään yhdessä. Jos ei joka kerta, niin välillä. Mutta onhan sitä siinäkin, että kerätään lelut leikkien jälkeen/iltaisin, lajitellaan ja pestään pyykkiä ja ripustetaan kuivumaan, täytetään ja tyhjennetään tiskikone, vaihdetaan lakanat jne. Imurointiin voi käyttää robotti-imuria (jotka varmaan seuraavan 15 v. aikana kehittyy entisestään) ja mitäs siitä, jos joku vieras käy pyyhkimässä pölyt ja pesemässä vessat, peilit ja ikkunat ja lattiat?

Sitäpaitsi, olen kallistumassa siihen suuntaan, että kauppakassin (tai siis sen, että tilataan ruokakaupasta tavaraa jotka joko noudetaan valmiiksi kerättyinä tai tuodaan kotiovelle) käyttö on järkevää ja säästää loppupeleissä rahaa (heräteostokset jää tekemättä). 

Kommentoi