Alle yksivuotiaan ruoat

Tytsyn parin viikon takainen ruokahaluttomuus taisi tosiaan johtua toisen hampaan puhkeamisesta, ja nyt ruoka maistuu taas oikein hyvin.

Viime aikoina ruokavalioon on lisätty jogurtti ja riisi, ja ne tuntuvat alkuhämmästyksen jälkeen uppoavan ilman ongelmia. Viime viikon uutuus oli välipalamandariini. Se oli mämmämmäm.

kuva_31_0.jpg

Tyttö rakastaa edelleen tomaattista jauhelihakastiketta, mutta nyt on ollut ilo havaita, että hän suostuu jo syömään myös ruokia, joissa ei ole tomaattia. Yksi herkuista näyttää olevan mössö, johon tulee perunaa tai riisiä, keitettyä kukkakaalia, keitettyä parsakaalia, uunissa paahdettua paprikaa ja uunissa paistettua lohta.

Annoksen tekemiseen ei mene edes pitkään, sillä kaikkea on yleensä valmiina: Kukkakaaleja ja parsakaaleja voi keittää kerralla muutamaksi päiväksi. Paprikoita kannattaa paahtaa kerralla uunipellillinen ja laittaa ne jääkaappirasiaan (ovat muuten järkyttävän hyviä ihan leivän päällä). Lohtakin kannattaa paistaa kerralla reilusti ja pakastaa se pienissä pusseissa. Ja ei niitä perunoita ja riisejäkään vain yhdeksi kerraksi viitsi keittää.

Mutta siis, jos joku vaikkapa kaipaa oman, noin 11-kuisen lapsensa ruokavalioon jotain uutta ideaa, niin mm. tällaisilla antimilla pidämme omamme tällä hetkellä hengissä:

Aamiaiset ja iltapalat

  • kaurapuuro tai neljän viljan puuro
  • toisinaan sekaan marjaa (mustikkaa tai mansikkaa) tai hedelmää (päärynä, omena, banaani)
  • Suurin hitti on banaanipuuro.

Lounaat ja päivälliset

Lämmin ruoka on aina jonkinlainen yhdistelmä näistä aineksista. Enää niitä ei soseuteta, vaan painelen niitä vain kevyesti haarukalla ja jätän sekaan ihan reilujakin sattumia.

  • perunaa, riisiä, couscousia, bulguria tai makaronia
  • tomaattista jauhelihakastiketta
  • tomaattikastiketta
  • uunissa paistettua lohta
  • keitettyä ja ruodittua muikkua
  • keitettyä parsakaalia ja kukkakaalia
  • uunissa paahdettua paprikaa (usein otan kuoren pois)
  • keitettyjä papuja tai kikherneitä
  • punaista linssikeittoa
  • porkkanaa ja palsternakkaa tyttö ei syö mielellään pelkiltään, mutta niitä laitetaan tomaatti- ja jauhelihakastikkeeseen tai perunamuusin sekaan.

Toisinaan ruokia maustetaan tuoreilla yrteillä.

Lisäksi päivällisellä tarjotaan alkuun joko avokadoa tai hienonnettua tomaattia, jonka sekaan laitetaan usein myös tuoreita yrttejä tai toisia kasviksia kuten keitettyä kukkakaalia. Päivällisen jälkiruoaksi maistellaan edelleen pieniä paloja juustoa.

Välipalat

  • hedelmä: omena, päärynä, banaani, mandariini
  • joskus hienonnan hedelmän ja sekoitan siihen hieman jogurttia.

* * *

Ja hei, nyt voisin ehkä kaivata itsekin vähän uusia ideoita!

Kommentit (33)
  1. 1-vuotis-neuvolasta saa Piltin ruokaohjekirjan (tai täällä Kaarinassa ainakin sai, monet neuvolat ei sitä vissiin anna kuin pyytämällä, joten suosittelen pyytämään), se on aivan mahtava! Pointtina on saada ihmiset oikeasti tekemään ruokaa, eikä syöttää valmisjuttuja, joten ohjeet on just semmosia arkisia, nopeita, helppoja ja koko perheelle maistuvia.

    Meillä ollaan aika lailla alusta asti syötetty samaa ruokaa lapselle kuin aikuisillekkin, olen vaan erotellut ennen suolan lisäämistä ja tytön ollessa abaut 10kk tehtiin kompromissi, eli vähensin suolaa ruoan laitossa ja alettiin syömään ihan sitä samaa. Tyttö tosin ei oo ollut kovinkaan nirsonlainen.

    Tomaattia ja paprikaa raakana vältteli pitkään, mutta muutaman kuukauden kun jaksoin silti sitä tarjota ja itse suurieleisesti vieressä syödä kyseisiä tuotteita niin nyt pikkuhiljaa niitäkin on alkanut menemään muuallekkin kuin lattialle 😉

    Aamulla meillä vedellään puuroa, johon lisään kaupan hedelmäsosetta/hedelmää (tää on se, missä olen antanut itselleni luvan mennä sieltä mistä aita on matalin, muuten ei kauheemmin valmisjuttuja käytetä).

    Lounaaksi edellisen päivän päivällistä tahi sitten joku nopea soijarouhemunakas (soijarouhe on muuten ihan mahtia tavaraa just lapsen ruokiin, jos ei välttämättä esim. lounaalla just jaksa kauhean kauan siinä hellan vieressä seisoa).

    Välipala meillä on nykyään aina joku, jonka typy voi syödä itse (laiska minä). Banaani on pop, tyttö eläis pelkällä banaanilla jos vois. Välillä teen ruisleivän juustolla, voilla ja kurkulla/paprikalla tms. ja tyttö voi sitten omaan tahtiin tutkiskella mitä laittais lattialle ja mitä suuhun. Riisikakut on kans kivoja! Kerran annoin pakastimesta mustikoita hiukan pehmenneinä, en suosittele. Tai noh, osta ensin tahranpoistoainetta valmiiksi, rullaa pöytäliinat ja matot pois, viritä vaikka suihkuverho syöttötuolin ympärille ja varmista, ettei kissa/koira pääse tallomaan lattialle eksyneitä mustikoita.

    Päivällinen onkin sitten mitä ikinä keksitään. Jauhelihasoosi, makaronilaatikko,kanakeitto ja uunilohi on meillä ne, mitä tehdään ihan liikaa ja mihin kaipaan vaihtelua. Kylkeen raejuustoa ja lapsen käteen kurkkua/tomaattia/paprikaa tms.

    Illalla sitten taas puuroa sillä kaupan hedelmäsoseella.

     

  2. Teidän tytöllä on viiden tähden herkut! Voih, tulisikohan joku mullekin tänne kokkaamaan. En kerkeä gradun oikolukuvaiheessa vika viikolla kunnolla edes syömään. Kaikki ihanat ranskaherkut ympärilläni minä haen noutosushia..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *