Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #16

Rouvan Instagram-fiidi on täyttynyt viime viikkoina sämpyläkuvista siinä määrin, että hän joutuu kuulemma jo rajoittamaan niiden postaamista. Mutta voi härreguud, miten herkullisia sämpylät ovatkaan! Ne tuntuvat kohoavan kerta kerralta paremmin ja olevan aina edellistä kertaakin makoisampia. Tänäänkin söin neljä, ja voisin oikeastaan ottaa vielä yhden!

IMG_3557.JPG

Olen nyt pari viikkoa harrastanut juurisämpyläleivontaa. Jo tässä ajassa olen tehnyt ällistyttäviä havaintoja:

1. Sämpylät ovat olleet joka kerta parempia kuin hiivalla leipomani. 2. Sämpylät ovat valmistuneet vaivattomammin kuin hiivalla. 3. Sämpylät maistuvat oikein hyviltä myös seuraavana päivänä toisin kuin hiivalla leivotut. 

Nyt herää kysymys: miksi ihmeessä en ollut kokeillut tätä jo aiemmin? Ja miksi tästä on mielikuva hankalana ja monimutkaisena puuhana? 

#keittiössänyt #leipähommia

IMG_3547.JPG

”Minusta on tulossa Maaninen Leipojanainen. #keittiössänyt #leipähommia”

IMG_3551.JPG

”Maaninen juurisämpylänainen leipoi pellillisen ja lähti sitten KIRJOITTAMAAN. (Ymmärrän, jos näitä sämpyläkuvia tulee jo korvistasi, mutta en mahda itselleni mitään. Olen vilpittömän hämmästynyt joka kerta, kun pelti tulee uunista. Niin kauniita! Niin rapeita! Niin täydellisen sitkeitä! Aion levittää tätä ilosanomaa vastakin.) #keittiössänyt #leipähommia”

IMG_3548.JPG

”Oho, nyt kuvaaja havahtui vasta, kun kulhot oli jo melkein tyhjennetty. Saimme kovasti odotetun @natawhitetrash’in illallisvieraaksi, ja katoin pöytään kvinoasalaattia, linssinugetteja, korianterilla maustettua perunasalaattia ja niitä juurisämpylöitä. #keittiössänyt #taassyödään”

IMG_3550.JPG

”Äiti, voidaanko leipoa välipalaksi lettuja”, kysyi nelivuotias. No voidaanhan me. Ja niin hän rikkoi kananmunan, mittasi millintarkasti maidon, vatkasi sekaan kärsivällisesti jauhot ja pystyi jo kääntämäänkin puoliksi paistetun letun oikealla hetkellä. Avattiin vielä jääkaapista viime kesänä tehty nektariinihillo, hyvä ihme miten hyvää. #keittiössänyt #pikkunaatti #letunpaistaja”

IMG_3553.JPG

”Ennen New Yorkin -matkaa jääkaapissa oli puolikas keräkaali, jota ei vain mitenkään saatu syötyä ennen lähtöä. Viimeisinä puhdetöinä suikaloin sen ja työnsin pakastimeen, ja kas tässä se on menossa näin kaksi kuukautta myöhemmin kaalilaatikkona uuniin. Nähdään illalla! #keittiössänyt #kaalilaatikko”

IMG_3554.JPG

”Syödäänpäs tänään uunissa paahdettua kukkakaalia, mausteena Dijon-sinappia, öljyä ja suolaa. Samalle pellille pääsevät myös sipuli ja paketti fetaa. #keittiössänyt”

IMG_3555.JPG

”Olin eilen ehtinyt jo nukkumaan, kun päähäni laskeutui ajatus rouskuista. Niin ei auttanut muu kuin nousta ja mennä penkomaan pakastinta keskellä yötä. #keittiössänyt #sienihulluus”

IMG_3556.JPG

Ystävä lupasi tuoda mukanaan pullat, joten minä tein täytteeksi cashewpähkinävoita. Toki tarjolla on myös viimekesäistä vattuhilloa ja kermavaahtoa.  Leppoisaa laskiaissunnuntaita. #keittiössänyt #cashewpähkinävoi

IMG_3558.JPG

”Tänään on kasvislasagnepäivä! Täytteessä aiemmin paahdettuja fenkolia, kukkakaalia, varsiselleriä ja sipulia, viime kesän kantarelleja, juustokastike ja päällä vielä pallo mozzarellaa. Oijoi. #keittiössänyt #lasagnea”

* * *

Ja kyllähän Rouva iloitsi omassa kanavassaan myös yhteisestä kirjaprojektistamme, josta kerromme lisää kevän ja kesän mittaan!

IMG_3552.JPG

Vihdoin voin paljastaa pakahduttavan onnekkaita kirjauutisia: #gastronaatti-esikoisemme saa pienen sisaruksen ensi syksynä! Minä kokkaan, kirjoitan, ideoin ja koluan astiakaappia, mies @isyyspakkaus taikoo valokuvat, jotka ovat täysin objektiivisesti sanoen vieläkin upeampia kuin ensimmäisellä kerralla. Kirjan kustantaa No Tofu Publishing, ja on iso ilo ja kunnia päästä työskentelemään tässä projektissa niin inspiroivien @hannagullichsen’in ja @joonas_laurila’n kanssa. Kiitos Hanna ja Joonas luottamuksesta, teemme parhaamme ollaksemme sen arvoisia!

Kiitos myös teille kaikille, jotka olette esikoiskirjan lukeneet, siitä kokanneet ja ihania viestejä laittaneet <3 Tätä ei olisi tapahtunut ilman teitä. Tervetuloa mukaan tähän uuteen matkaan! Kuva: @isyyspakkaus 

#notofupublishing #jännää #tosijännää #halkeanonnesta

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #15
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #14

Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #13

Kommentit (10)
  1. Hei!

    Mietin, että kun kirjoitatte ruokablogia ja ulkomaanmatkoistannekin lähinnä postaatte ruokakokemuksia, niin onko ruoka aina ollut yhtä keskeinen osa elämässänne? Miten siitä on tullut niin keskeinen harrastus? Entä mietitkö paljon ruokaa – esim. missä haluaisit käydä lounaalla tai mitä kokkaisit illalla.

    1. Moikka! 

      Vastaan nyt tähän, vaikka tämä ehkä oli enemmän Tommille.

      No kun näin ajattelee, niin on ruoka on tosiaan ollut aina tosi keskeinen osa elämäämme. Mä olen tehnyt ruokaa itse ihan pikkutytöstä asti, koska olen halunnut. Meidän perheessämme maalla äiti teki aina itse kaikki ruoat leivistä asti, ja siihen maailmaan mäkin olen kasvanut ja hiljalleen opetellut tekemään itse kaikenlaista. Häärään keittiössä, koska tykkään siitä, ja tietysti musta olisi mahtavaa, että se olisi kivaa myös meidän lapsistamme. Nelivuotias ainakin näyttää siltä.

      Mutta mä en itse asiassa ajattele, että harrastaisin ruokaa. Haluan syödä hyvää ruokaa joka päivä, oli se sitten kotona tai ravintolassa. Toisaalta ruoka on (ja on ollut) pitkään mun päivätyöni toimittajana. Mutta harrastukset ovat sitten jotakin muuta, niin kuin vaikka juokseminen tai tanssitunti. 

      Vastasiko tämä nyt yhtään kysymykseesi? 🙂 

      1. Mä muistan toisaalta hyvin senkin ajan, ehkä reilut kymmenen vuotta sitten, kun lämmin ruoka syötiin lähinnä lounaalla, ja iltaisin söin vain leipää ja jotain proteiinijuomia 😀 Toisaalta jo yli kymmenen vuotta sitten kuvasimme matkoillamme ravintola-annoksia ajatellen, että niitä voisi käyttää jossain matkajutussa jossain lehdessä. Mutta ehkäpä joskus kymmenisen vuotta sitten tapahtui isompi muutos kohti nykyistä syömisen mallia, ja esikoisen myötä myös aikataulut vakiintuivat hyvin kiinteiksi. Tämä on kaikki Rouvan ansiota. Ilman häntä söisin varmaan vain pakastepizzoja ja lounasruokalan ruokia. Mähän saatan edelleen yksin ollessani unohtaa syödä koko päivänä, vaikka jääkapissa olisi valmista ruokaa 😀

  2. Ihania nämä koosteet rouvan herkuista! Ja aivan uskomattoman upea ja odotettu uutinen uudesta gastronaatti- kirjasta, jee! Olette ahkeria ja aikaansaavia ja kaiken lisäksi ajattelette muitakin, kuin vain omaa mahaa:))) Tulisipa jo syksy!

    1. Voi kiitos jälleen kerran kauniista sanoistasi <3 Tätäkin kirjaa on niin kiva tehdä! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *