Arrivederci Siena e Toscana!

Viimeisenä päivänä Toscanassa teimme Rouvan ja tytön kanssa vielä retken Sienaan.

IMG_9282.jpg

Lyhyen vierailumme perusteella Siena vaikutti paikalta, johon olisi Luccan tavoin kiva tulla pidemmäksikin aikaa. Kaupunki oli punaruskea, sokkeloinen ja kaunis, ja sen kadut kuhisivat ihmisistä. Ei kuitenkaan häiritsevällä tavalla. Pieniä putiikkeja, ravintoloita, gelaterioita ja paljon historiaa.

Ihan ensimmäisenä on annettava yksi käytännön vinkki: Sienan vanhaan kaupunkiin ei saa ajaa autolla, ja pysäköintipaikan löytäminen voi olla haastavaa. Meidät neuvottiin ajamaan Via Esterna di Fontenbrandan päässä sijaitsevaan parkkihalliin, ja siellä olikin hyvin tilaa. Vain muutaman sadan metrin päässä pysäköintitalosta sijaitsee liukuportaikko, jota pitkin pääsee nousemaan vanhaan kaupunkiin.

IMG_9267.jpg

Kaupungin keskusaukio, Piazza del Campo, on simpukanmuotoinen ja rakennettu hauskasti kuin amfiteatterin muotoon. Se suorastaan kutsuu istuskelemaan.

IMG_0801.jpg

Kaupunkia olisi ollut mahdollista käydä katselemassa myös lintuperspektiivistä. Näköalapaikkoja ovat Piazza del Campon laidalla oleva Torre del Mangia (kuvassa alla) ja katedraalin vieressä olevan Museo dell’Opera del Duomon näköalatasanne (yllä olevassa kuvassa takana vasemmalla). Molempiin olisi ollut kuitenkin lähes tunnin odotus, joten jätin tornikapuamiset tällä kertaa väliin. Torre del Mangian lipulla pääsee sisään tiettyyn kellonaikaan, joten lippu kannattaa siis hakea ensin ja omaa vuoroa odotellessa käydä katselemassa lähikatuja.

IMG_9266.jpg

Ravintoloita ja pieniä kuppiloita on siellä täällä. Kävimme lounaalla Ristorante San Desideriossa (Piazza L. Bonelli), joka oli ehdottomasti suosittelun arvoinen. Paistettua munakoisoa, papu-katkarapu-avokadosalaattia, Pappa al pomodoroa (leipä-tomaattikeittoa), pinaattiravioleja ja risottoa merenelävistä. Lounas oli yksi matkan parhaista.

IMG_9255.jpg

IMG_9249.jpg

Hauska viinibaari, josta saa myös lounaita, on puolestaan Vineria Il Murello Di San Pietro Di Pedani Niccolo (Via di San Pietro 48).

IMG_0806.jpg

Reissun viimeinen nähtävyys oli Sienan kaunis katedraali. Sen kuvaamisen jälkeen oli aika palata villalle nauttimaan koko matkan viimeistä illallista ja valmistautumaan kotiinpaluuseen.

IMG_9315.jpg

* * *

Nyt olemme siis jo kotona, mutta Italian ruokatunnelmissa olemme vielä yhdessä jutussa tämän jälkeen.

Matka sujui kaikenkaikkiaan hienosti, ja pieni tyttö oli jälleen erittäin cool matkustaja. Hän nukkui käytännössä kaikki automatkat ja pysyi tyytyväisenä, kun sai retkiemme määränpäissä kävellä itse. Lentokoneesta hän oli aivan innoissaan, ja kun hän sai istua omalla paikallaan, lennotkin sujuivat ilman mitään draamaa.

Kaverimme olivat kyllä useamman kerran matkan aikana korvaamaton apu, sillä niinä hetkinä, kun tyttö alkoi kiukuttelemaan isälle ja äidille, vieraamman aikuisen käsi tai syli rauhoittivat tilanteen. Tai välillä hän ei oikeastaan edes huomannut vanhempiaan.

Villamme, Il Reggiolo, oli upea, ja olemme ehdottomasti iloisia, että valitsimme sen majapaikaksemme. Pohdimme silti, että seuraavilla matkoillamme majoitumme todennäkösemmin johonkin kaupunkiin keskustan tuntumaan, ihan jo ravintola- ja kahvilatarjonnan vuoksi. Keskeisempi sijainti myös helpottaisi retkiä toisiin kaupunkeihin, sillä pelkästään moottoritielle pääsy vaati nyt parinkymmenen minuutin ajon.

Tiet ovat Toscanan vuoristossa niin kapeita ja kiemuraisia, että kartalla lyhyeltä näyttävät matkat tuntuvat vievän huomattavasti enemmän aikaa kuin ajattelisi. Pelkästään matka Firenzeen vei 45 minuuttia. Pisaan ajettiin jo pari tuntia ja Sienaan puolitoista. Greve in Chiantiin ajomatkaa oli yli tunnin verran.

Jos nyt lähtisin suunnittelemaan Toscanan-matkaa, majoittuisin matkan aikana useammassa paikassa pari-kolme yötä kerrallaan. Reitin varrella voisivat olla ainakin Firenze, Greve in Chianti, Siena, Lucca ja Pisa. Sitten voisin tehdä muutaman päivän retken Elban saarelle. Se ei tällä matkalla onnistunut, sillä pelkkä ajomatka Piombinon satamakaupunkiin olisi vienyt kaksi ja puoli tuntia.

Mutta hei, ainahan on hyvä jättää jotain seuraavaa matkaa varten! Ja ennen kuin olimme edes saapuneet kotiin, Rouva alkoi pohtia, mihin päin Italiaa matkustaisimme seuraavan kerran.

Kommentit (4)
  1. Suosittelen Umbriaa! Vähemmän turisteja kuin Toscanassa, älyttömän hyvää ruokaa ja paljon nähtävää pienen ajomatkan säteellä.

    1. Kiitos tästäkin vinkistä! Umbria onkin ollut siinä ajomatkan varrella, ja itse asiassa aiemmin mainitsemallani vuoden 2008 Italian-reissullamme yövyimme Toscanan ja Rooman välillä Orvietossa, Umbriassa. Se oli kaunis kaupunki, kukkulalla muurin sisällä.

  2. Meidän nelihenkinen perheemme plus miehen sisarukset majoituimme viime vuonna Luccassa tässä asunnossa: https://www.airbnb.com/rooms/81171 Asunnossa ei ollut tunnelmallisia vanhoja kattoparruja, mutta varmaan nuo arvostelujen tähdet puhuvat sen puolesta, miten mukava paikassa oli muuten majoittua. Löytyi pesukone ja kuivausrumpu ja sijainti oli mukavasti vanhassakaupungissa muurin vieressä. Omistaja on tosi ystävällinen ja avulias ruotsalaisnainen, joka lapsista kuultuaan kysyi, montako syöttötuolia ja matkasänkyä tarvitsemme, sekä oli oma-aloitteisesti varustellut asunnon leluilla ja kirjoilla, toi jopa paketin vaippoja. Hän haki seurueemme autollaan kahdessa erässä juna-asemalta, vaikka osoittautui, että asema oli vain pienen kävelymatkan päässä asunnolta (meillä ei ollut autoa vaan matkasimme junalla).

    Sienassa olen myös majoittunut muutamaan otteeseen, mutta en voi erityisesti suositella majapaikkojani sieltä. Kaupunki on kyllä hurmaava ja kaikki palioon liittyvä jännittävää. Torneihin ei muuten syyskuussa tai kesäkuussa ole tarvinnut jonotella.

    Viime vuonna seurueemme jatkoi Luccasta Ligurian rannikolle. Aiemmin olemme majoittuneet Cinque Terressä, mutta nyt lasten kanssa päädyimme Cinque Terren viereen Levantoon, joka tasaisempana oli kätevämpi rattaiden kanssa ja julkinen (ei siis vain hotellin asukkaille varattu) hiekkarantakin löytyy, kuitenkin sama kaunis turkoosi meri, rinteiden viinitarhat ja pastellinväriset kivitalot kuin vieressä Cinque Terressäkin.

    1. Hei! Kiitos paljon vinkeistä! Cinque Terre onkin mulla ns. listalla, ja sitä mietittiin yhtenä vaihtoehtona, kun pohdimme matkamme määränpäätä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *