Asioita, joita olisit voinut oppia vähän myöhemmin

Isyyspakkaus

Vuoden ikäinen lapsi osaa jo aivan suvereenisti avata iPadin ja iPhonen, sammuttaa ja laittaa päälle stereot ja television ja painelee mielellään kaikkia muitakin mahdollisia nappuloita. MacBookin sammuttaminenkaan ei ole iso ongelma. Hän osaa tietysti avata myös kestovaippojen tarrakiinnitykset ja repiä ruokalappunsa irti, kun ruoka ei enää maistu.

Pienen apinanpoikasen ei tarvinnut katsella kuin vajaan viikon verran mökin terassilasien auki liu'uttamista, kun hän oppi tekemään sen itse. 

Kävelemisen oppimisen myötä hän on alkanut myös ylettää paremmin paikkoihin. Juuri ennen kesälomaa yllätyimme, kun tyttö hyvin määrätietoisesti pudotti kotisohvalta kaikki tyynyt ja peitot alas ja kiipesi niitä astinlautana käyttäen sohvan päälle riemusta kiljahdellen. Sieltä hän ylettyi nappaamaan senkin päältä molempiin käsiinsä nipun aurinkolaseja ja juoksenteli voitonriemuisena sohvaa päästä päähän. Sittemmin hän pääsi sohvalle jo ilman korokkeita.

Mummilassa hän näytti, että hän osaa hyvin kiivetä portaita ylös vintille saakka, vaikkei tiedäkään, miten tulla alas.

Nyt olemme huolestuneina katselleet, kun tyttö näyttää kovin kiinnostuneelta matkasänkynsä vetoketjusta. Kun avaamme tai suljemme sitä, hän seuraa vetoketjua hyvin tarkasti ja tunnustelee toisinaan vetoketjun vedintä.

Älä kulta vielä opettele avaamaan sitä, sillä silloin nukkumajärjestelyt menevät taas uusiksi.

Kommentit

Hui, kaikkien vanhempien painajainen - lapsi pääsee karkaamaan sängystään, osaa avata oven ja matkaa rantaan ei ole liian paljon :/

Tommi K
Isyyspakkaus

Onneksi hän ei sentään vielä yletä ovenkahvaan, joten hetkeen hän ei pääse karkaamaan huoneesta, jossa nukkuu.

Piipo79

Munalukko pitää vissiin hommata :-)

Tommi K
Isyyspakkaus

Ei olisi mikään mahdoton ajatus...

Vadelmia (Ei varmistettu) http://appelsiinimyssy.blogspot.com

Meillä mies opetti esikoisen pakittamaan portaat, korkeat kynnykset sun muut tasot alas jalat edellä jo hyvän aikaa ennen kuin lapsi oppi kiipeämään niitä ylös tai edes konttaamaan tai kävelemään. Kun nuorempi oppi ryömimään, sanoin miehelle, että opeta tuokin pakittamaan alas mahdollisimman pian. Mies opetti. Hän on hyvä sellaisissa jutuissa. Minulle ei varmaan olisi tullut moinen esikoisen kanssa edes mieleen. Elämä on sen jälkeen paljon huolettomampaa. Postauksista saa sellaisen käsityksen, että teillä lapsi kävelee ja kiipeilee mutta ei pakita jalat edellä alas. Jos näin on, niin varmaan päivässä pystyt opettamaan helpottavan uuden taidon. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hän osaa jo pakittaa alas mökin terassin ylätasanteelta, sohvalta, sängyltä ja näemmä myös hiekkalaatikon reunalta, mutta meillä kun ei portaita ole, niitä ei ole voitu harjoitella. En ole myöskään hirveästi rohkaissut häntä kiipeilemään mummilan vintille edes harjoitusmielessä, mutta ehkäpä ensi kerralla voitaisiin kokeilla sitäkin.

Vadelmia (Ei varmistettu) http://appelsiinimyssy.blogspot.com

Sepä hyvä. Meilläkään ei ole portaita, vaan olemme harjoitelleet ainakin rappukäytävässä ja leikkipuiston liukumäen portaissa.

Aune ja pojat (Ei varmistettu)

Pakitus rules! Meilläkään ei ole portaita, mutta jostain syystä paikkakunnan kirjastossa olevissa neljän askelman portaissa oli konttausiässä ensin hyvä harjoitella pakittamaan ja pari käyntikertaa myöhemmin kiipeämään ylös. Sen jälkeen on sujunut myös mummulassa ja muualla, missä on portaita. Tosin tarina ei kerro, miksi molemmat poikani ovat melko isoiksi taaperoiksi asti peruuttaneet alas myös olohuoneen karvalankamatolta. Perusrasavillipoikia? ;) Hyviä peruutusharjoituksia!

Tommi K
Isyyspakkaus

Ihan samaa olen miettinyt. Olisikohan helpointa vaan katkaista se vedin pois sieltä sisäpuolelta..?

paulahelena
ALUAP

mä olin kuulemma vauvana joskus kiivennyt ite pinnasängystä pois, vanhemmat ei vieläkään tiedä miten oon onnistunu siinä mutta sen jälkeen mun isä rakensi aika äkkiä korotetun lisäkehikon pinnojen päälle :D nyt samainen isän tekemä pinnasänkykehto on meillä vauvaa odottamassa, saa nähdä koska siihen pitää ottaa lisäkehikko käyttöön!

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, meillähän tuo ns. pinnasänky on sellainen, jossa pohja on niin korkealla, että ilman kuplaa tyttö ei voisi edes käyttää sitä. En oikeasti tiedä, mitä keksimme sitten, kun hän joko oppii avaamaan kuplan tai ei enää mahdu sinne.

Tylsistynyt perhe (Ei varmistettu) http://mitamatekisin.blogspot.fi/

Eikös teillä ollut matkasänkynä joku ihmeellinen umpimalli? Aivan mahtavaa alkaa availemaan niitä munalukkoja yön pimeinä tunteina... :D

Tommi K
Isyyspakkaus

En tiedä ihmeellisestä, mutta umpinainen se on, sellainen Samsoniten Pop-up Bubble. Juu, ei se lukon avaaminen niin hirveän mukavaa kyllä olisi.

Liisa
Osasin!

Minä varmaan katkaisisin sen vetimen pois sisäpuolelta. Vahinko kun ei tule kello kaulassa, olisi ikävää hukata sekunteja haparoidessa lukkoa auki hätätilanteessa. Tai sitten sitoisin helpolla vetosolmulla vetimen paikalleen jotenkin. Juu, olen tällainen pahanilmanlintu, että ajattelen näitä asioita aina sen epätodennäkösimmän ja ikävimmän kautta. :) Toki tuo matkasänky on niin kevyt, että sen voisi tarvittaessa (esim. tulipalon sattuessa) kopata kainaloon vaikka lapsineen päivineen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen kans vähän sellainen entäpä jos... -tyyppi.  Mutta eipä hän tosiaan vielä ole kertaakaan sitä vetoketjua avannut.

Piipo79

No, muutama kuukausi ja hän voi jo nukkua isojen tyttöjen sängyssä ja pinniksen voi heittää varastoon! Muistaakseni pikkuneidin serkku nukkui sellaisessa n. 1,5-vuotiaana meillä kyläillessään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kas, kun se meidän hieno rautasänky ei ole varsinainen pinnasänky, ja ajatus on, että hän voisi nukkua siinä nimenomaan sitten vähän isompana. Siitä saa laskettua toista reunaa alas niin, että sinne on helppo kiivetä, mutta siinä voi kuitenkin pitää sen verran laitaa, ettei sieltä kierähdä alas.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Meidän 1,5v menee rappuset alas jo kävellen. Yksin, kaiteesta kiinni pitäen. Meilläkään ei ole asunnossa portaita, mutta rappukäytävässä on harjoiteltu 10kk lähtien. Mä olen niin hajamielinen, että parempi vaan jos mun lapseni oppii toimimaan itsenäisesti, hehee! Apinageenejäkin löytyy, kiipeilytaito kehittyy koko ajan ja kohta vain taivas on rajana.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, niin joo, rappukäytävässäkin voi kävellä :) Me lähdetään aina kotoa joko rattailla tai kantorepulla. Mutta voisihan sen lapsen tosiaan laittaa kyytiin vasta ulko-ovellakin...

Melina G

Tiedän tunteen. Meidän poika lähti kävelemään 8 kk ikäisenä, ja nyt 1 v. 2 kk ikäisenä lista asioista, joita se ei osaa tehdä on paaljon lyhyempi kuin lista niistä, mitä osaa - tai kuvittelee osaavansa! 

Meillä on myös jo opittu hinaamaan tuoli esim. kirjahyllyn viereen, jotta ylettyy vieläkin korkeamalle.   Ja kaveri yrittää avata ovia kahvoista, muttei ihan yletä. Sentti pari vielä ja sekin onnistuu. 

Ainahan ne lapset oppii kaiken liian aikaisin. Paitsi eivät nukkumaann koko yön heräämättä omassa sängyssään. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Haa! Meillähän tyyppi nukkuu oikein hyvin koko yön heräämättä. Nukahtaminen on kyllä edelleen vaikeaa, ja 95 % kerroista uneen mennään itkun kautta. Milloinkahan siitä opittaisiin pois?

idalo (Ei varmistettu)

Meidän poika 1v 2 kk on tullut jo monta kuukautta itse pois pinnasängystä (valitettavasti on sellainen, että pohjaa ei saa laskettua). Onneksi toisella puolella on seinä ja toisella puolen meidän vanhempien sänky, ja kyllä siihen herää, kun 10 kiloa tipahtaa päälle ;) Näppärästi poika on oppinut tulemaan meidän sängystäkin alas takaperin, joten kovin huolestunut en ole, että hän tippuisi pää edellä lattiaan. Nyt olemmekin miettineet, että voisi kohta alkaa totuttaa häntä päikkäreiden kautta nukkumaan lastensängyssä, jossa on vain pieni turvalaita.

Viime aikoina olen eniten hämmästellyt sitä, kuinka paljon puhetta tuollainen pieni ipana ymmärtää, vaikka hän ei vielä yhtään sanaa sano itse. Se on suorastaan pelottavaa välillä :D

Tänään kävin kaupassa ilman ostoskärryjä pojan kanssa. Aina kun laskin hänet maahan, hän säntäsi johonkin suuntaan sellaista kömpelöä puolijuoksua, mitä nyt reilu vuotias osaa, kädet ylhäällä ja innosta hihkuen. Meillä on vielä "hiukan" treenattavaa luoksetulossa ja samaan suuntaan kulkemisessa..

possu (Ei varmistettu)

Kun tenava on kiivennyt IHAN mihin tahansa (tuoli, pöytä, sohva, raput jne.), kääntö peppu tulosuuntaan ja kehoitus: pylly edellä. Kas eivät putoile miten sattuu!

Salallaa (Ei varmistettu)

Hih, musta tuntuu että toi lista asioista, joita ei vielä olisi tarvinnut oppia sen kuin kasvaa. Vetoketjun avaaminen oli yksi niin asioista...

Paige (Ei varmistettu)

Kuinka korkea se teidän rautasänky on? Että onko siitä kauhean korkea pudotus maahan? Että voisiko harkita sen käyttöön ottamista? Meillä päiväkodilla kun ei ole olemassa ainuttakaan pinnasänkyä ja ryhmän nuorimmat lapset ovat kuitenkin alle vuoden ikäisiä. Sängyissä ei siis oikeastaan ole laitoja ja korkeimmat sängyt ovat arviolta n. 60 cm korkeita. Toki niissä nukkuvat ne vanhimmat, jo kaksi vuotta täyttäneet ja nuorimmat sitten päiväuneilevat niissä 15 cm korkeissa sängyissä. Mutta sama kai se on kuinka korkea se sänky on, lapsi tippuu sieltä jos on tippuakseen. Nuorimmille lapsille laitamme heidän nukahdettuaan pienen sohvatyynyn patjan alle, jolloin lapsi joutuisi pyörähtämään pieneen ylämäkeen pudotakseen. Kahden vuoden aikana ei ole kukaan vielä pudonnut. Aika äkkiä lapsi kuitenkin oppii unissaankin varomaan sängyn reunaa.

Kommentoi