Asuntojen yhdistäminen ja sen seitsemän skenaariota

Asuntojen yhdistämisprojektimme suunnittelu etenee. Nyt olemme ehtineet pureskella arkkitehdin tekemiä piirustuksia muutaman viikon ajan ja tehdä myös omia hahmotelmia.

Aloitetaan kuitenkin asunnon nykytilasta, ja nyt kun vuokralainen on jo muuttanut pois, voin esitellä tilaa kuvien kanssa.

Naapuriasunnossa on siis kolme huonetta. Huoneet on jaettu vähän hassusti ikkunasyvennysten keskeltä niin, että molempien ikkunasyvennysten kolmesta ikkunaruudusta kaksi jää reunimmaisiin huoneisiin, ja keskimmäisessä huoneessa on yksittäiset ikkunat seinien vieressä.

Yllä olevassa kuvassa seison selkä olohuoneeseemme päin. Alla olevassa kuvassa olohuoneemme jää vasemmalle.

Asunto on alun perin 1920-luvulla tehty yhdistetyksi kodiksi ja työ-/vastaanottotilaksi. Siksi asuntoon on myös kaksi ulko-ovea. Alla olevassa kuvassa näkyvä ovi säilyy yhä ulko-ovena, mutta asunnon toinen ulko-ovi mitä todennäköisimmin tukitaan sisäpuolelta.

Keittokomero on pieni ja varustelultaan vaatimaton. Haaveilin siitä vaatehuonetta, mutta nyt saatamme säilyttää sen sittenkin toisena keittiönä. Syy selviää alempana.

Olemme pohtineet kovasti, muuttaisimmeko seinien paikkoja ja jakaisimmeko tilan kolmen huoneen sijaan kahteen huoneeseen, kuten aivan alun perin, talon suunnitteluvaiheessa on piirretty. Asunto on kuitenkin jo rakennusvaiheessa jaettu näihin kolmeen huoneeseen, ja jollain tavalla on ihan viehättävää, että asunnossa on jotain vähän kummallista. Se on osa asunnon historiaa.

Mutta mennäänpä sitten pohjapiirroksiin.

Nykytila

Annoimme arkkitehdille epämääräisiä vaatimuksia siitä, miten haluaisimme säästää mahdollisimman paljon vanhaa (esim. kattokoristeet), saada toisen WC:n, ehkä yhdistää vain osan asunnosta nykyiseen tai sitten tehdä jostain osasta sen verran irrallisen, että sitä voisi vuokrata Airbnb:ssä. Ja mikä tahansa ratkaisu olisikaan, kaikki pitäisi olla joskus myöhemmin palautettavissa ns. ennalleen, jos emme enää tarvitsekaan kaikkea tätä tilaa.

Kerroimme myös, että ”Eteinen 2”:ssa on vesi- ja viemärivaraus, sillä siellä on joskus sijainnut käsienpesuallas, ja putket on uusittu putkiremontin yhteydessä mutta tulpattu. Joskus kaavailimme tilaan kodinhoitohuonetta.

Aivan kaikin puolin täydellistä ratkaisua ei ole mahdollista saada, joten nyt on mietittävä, minkä suhteen voidaan tehdä kompromisseja.

(Huom. nämä eivät ole arkkitehdin tekemiä piirroksia vaan omat versioni, jotka tein samaan tyyliin kuin aiemman pohjapiirrokseni.)

Arkkitehdin versio 1

”Eteinen 2” muutettaisiin kodinhoitotilaksi, ja keskimmäinen ulko-ovi tukittaisiin. Toisen asunnon kevyet väliseinät purettaisiin ja tila jaettaisiin kolme huoneen sijaan kahdeksi huoneeksi. Kodinhoitotilan ja toisen eteisen välissä oleva ovi olisi lukittavissa. Vanhempien ”Master Bedroom” olisi kadun puolella ja lasten makuuhuoneet vierekkäin

Plussat

+ Toisen asunnon puoli on selkeästi erillään ja käytettävissä esim. Airbnb-vuokraukseen
+ Tilava Master Bedroom

Miinukset

– Tarve kodinhoitotilalle on kyseenalainen, sillä sille ei ole ollut tarvetta aiemminkaan
– Seinien siirtäminen on työlästä, rikkoo kattojen koristeet ja lattioiden lautojen suunnan
– Itse en ole koskaan kokenut tarvetta saadaa isompaa makuuhuonetta, sillä sänkymme mahtuu nykyiseenkin

Arkkitehdin versio 2

”Eteinen 2” muutettaisiin tässäkin kodinhoitotilaksi ja keskimmäinen ulko-ovi tukittaisiin. Kodinhoitotilan ja toisen eteisen välinen ovi olisi lukittavissa. Toisen lapsen makuuhuone olisi olohuoneen vieressä ja siihen käynti olohuoneesta. Kevyt väliseinä kodinhoitotilan ja uuden makuuhuoneen välissä siirtyisi. Keittokomero muuttuisi pieneksi keittiöksi.Plussat

+ Toisen asunnon puoli on selkeästi erillään ja käytettävissä esim. Airbnb-vuokraukseen
+ Erillinen työhuone, jonka voisi myös lukita
+ Vähemmän tarvetta seinien siirtämiseen

Miinukset

– Pienempien seinien siirtäminen rikkoo silti katon koristeet
– Minikeittiö tuntuu tarpeettomalta ja olisi hyvin pieni ja pimeä
– Melko sokkeloinen
– Tarve kodinhoitotilalle on kyseenalainen, sillä sille ei ole ollut tarvetta aiemminkaan

Arkkitehdin versio 3

Kuin versio 1 mutta asuntojen välille rakennettaisiin palon ja äänen eristävä seinä, joten naapuriin tulisi täysin erillinen yksiö. Eteisen 2 paikalle tehtäisiin kodinhoitohuone tai toinen WC, mikäli mahdollista.

Plussat

+ Erillinen asunto vuokrattavissa pysyvästi vuokralaiselle ja tuottaisi varmaa ja säännöllistä lisätuloa
+ Tilava Master Bedroom

Miinukset

– Kallein ja työläin ratkaisu ja myös raskain lupaprosessi
– Toinen WC ei ehkä ole mahdollinen, sillä viemäriputki on ohut, ja WC tarvitsisi todennäköisesti sähköisen lisäpumpun, jos onnistuisi lainkaan
– Toista suihkua ei saisi
– Seinien siirtäminen rikkoo katon koristeet
– Lisätilaa tulisi lopulta vähän ja esimerkiksi työ- tai vierashuonetta ei olisi

* * *

Pohdittuamme plussia ja miinuksia hetkisen, päätin piirtää muutaman version lisää, ja lähdin siitä, että:

 • Väliseiniä ei siirrettäisi
 • Naapurista ei tehtäisi erillistä yksiötä
 • Käynti toisen asunnon puolelle puhkaistaisiin ensisijaisesti eteishallin ja nykyisen vaatekomeron kautta
 • Keskimmäinen ulko-ovi tukittaisiin sisäpuolelta, sillä se on täysin tarpeeton
 • Kodinhoitohuonetta ei tarvittaisi, sillä pyykinpesukone mahtuu hyvin kylpyhuoneeseen ja on myös turvallisempi ajatellen mahdollisia vuototilanteita.

* * *

Versio 4

Työhuone olohuoneen vieressä, pitkä rivi pariovia kadun puolella. Tämä oli se ratkaisu, jota pyörittelin itse mielessäni pisimpään, kunnes aloimme pohtia Airbnb-käyttöä. Keittokomeron voisi muuttaa vaatehuoneeksi.

Plussat

+ Ei seinien siirtämistä
+ Viiden huoneen ketju neljillä pariovilla olisi upea ja näyttävä ratkaisu
+ Lisätilaa olisi kaikkein eniten

Miinukset

– Olohuoneen viereinen huone olisi läpikulkuhuone, eli se ei toimisi missään tapauksessa makuuhuoneena. Työhuoneena sitä voisi käyttää
– Kolmas makuuhuone sijaitsisi hyvin irrallaan muista
– Toisen asunnon huoneiden väliset pariovet ovat eri kohdissa kuin olohuoneemme ja keittiömme välinen pariovi, joten ne pitäisi siirtää lähemmäs ikkunoita
– Airbnb-käyttö ei onnistuisi laisinkaan.

Versio 5

Olohuoneen viereen tehtäisiin makuuhuone toiselle lapselle. Perimmäisessä huoneessa voisi olla vielä yksi makuuhuone tai työhuone. Makuuhuoneen ja toisen olo-/vierashuoneen välinen pariovi tukittaisiin, ja makuuhuoneeseen käynti olisi käytävän kautta. Olo-/vierashuone ja makuuhuone/työhuone olisivat selkeästi erillään muusta asunnosta. Niitä voisi siis vuokrata Airbnb:ssä mutta ne olisivat kuitenkin osa asuntoamme ja käytössämme, kun ei ei ole vieraita. Käytävän ja toisen eteisen väliseen oveen voisi laittaa lukon.

Plussat

+ Airbnb-käyttö mahdollista
+ Nykyiseen olohuoneeseen ei tarvittaisi muutoksia, ja remontti olisi kaikkein pienin
+ Lapsen makuuhuoneesta olisi käytävän kautta lyhyt matka toiseen vessaan ja kylpyhuoneeseen (jos ei ole Airbnb-vieraita)

Miinukset

– Olohuoneen viereinen makuuhuone olisi kuitenkin vähän irrallaan muusta asunnosta

Versio 6

Kuin edellä, mutta lapsen makuuhuoneesta avattaisiin pariovet myös olohuoneeseen.

Plussat (edelliseen verrattuna)

+ Lapsen makuuhuoneesta olisi käynti sekä olohuoneeseen että käytävään, ja se tuntuisi enemmän osalta kotiamme

Miinukset

– Kahteen suuntaan avautuvat ovet tekisivät makuuhuoneeseen hukkatilaa ja vaikeuttaisivat sisustusta.

Versio 7

Kuin edellä, mutta käynti lapsen makuuhuoneesta käytävään tukittaisiin.

Plussat (edelliseen verrattuna)

+ Lapsen makuuhuone olisi helpompi sisustaa ja esimerkiksi sänky sijoitettavissa nurkkaan

Miinukset

– Käynti lapsen makuuhuoneesta toiseen vessaan kulkisi olohuoneen kautta
– Käytävän komerot eivät käytännössä olisi lapsen käytössä, ja hänen huoneeseensa tarvitsisi erillisen vaatekaapin
– Olohuoneen ja lapsen makuuhuoneen välinen äänieristys olisi huono, ja tv:n katsominen illalla saattaisi häiritä häntä.

Luulen kuitenkin, että iso kuva alkaa jo hahmottua, emmekä siis olisi lähdössä siirtämään väliseiniä. Myös käytävän puhkaiseminen vaatekomeron läpi kahteen muuhun eteiseen on aivan ilmiselvä ratkaisu. Airbnb-käyttö kiinnostelee myös sen verran, että suljemme toisessa asunnossa toiset pariovet pysyvästi.

Isoin kysymys lienee siis siinä, mihin suuntaan tai suuntiin oviaukot tästä lapsen makuuhuoneesta tehdään. Pienempiä kysymyksiä liittyy vielä siihen, mitä alla olevassa kuvassa näkyvän oven toisella puolella olevalle eteiselle tehdään, mutta sitä ei voida päättää ennen tämän päätöksen tekemistä.

Jatketaan siis eteenpäin versioiden 5, 6 ja 7 kanssa. Päätöksien tekeminen ei ole aivan päivän päälle, ja tiedämme myös, että lupaprosessissa kestää. Kaupungin rakennusvalvonnan jono on kuulemma tällä hetkellä puoli vuotta…

koti remontointi
Kommentit (32)
 1. Linnan juhlista tutut Biolapset ovat palanneet ilmaston puolesta! Tällä kertaa eivät yksin vaan rinnallaan kuoro, orkesteri ja artisteja. Olisi mahtavaa, jos voisit Tommi blogata 150 hengen isosta ilmastomusavapaaehtoisproggiksesta vaikkapa musavideo-arviointihenkeen, kun olet musiikin tekijä ja kuluttaja:
  https://www.youtube.com/watch?v=BVd64QWavSo
  Mukana mm. Joensuun kaupunginorkesteri, Irina, Jannika B, Eija Ahvo, Paleface, Rauhatäti, Ailu Valle, Lehmä ja Joonas Saartamo aka Jonde ilmaston puolesta. Kiitos, jos innostut!

 2. Valitsisin vaihtoehdon 5! Mielenkiintoinen projekti, tsemppiä.

  1. Tommi Koivisto
   26.5.2021, 23:43

   Kiitos! 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *