Blini, syrniki, oladushki

Naureskelimme viikonloppuna, että vanha kunnon #blinigate nostelee taas päätään.

Tämä termi liittyi WTD-Natan taannoiseen postaukseen, jossa hän ihmetteli, miksi Suomessa blineiksi kutsutaan niitä paksuja, hiivalla nostettuja tattarijauholettuja, kun venäläisessä ruokakulttuurissa blini tarkoittaa ihan sitä ohutta vehnäjauhoräiskälettä. 

IMG_6483.jpg

Sittemmin olen nähnyt paksuista letuista sekä nimeä syrniki että oladushki (tai oladji). Syrniki kuulemma tehdään kuitenkin rahkasta, ja oladushkikaan ei taida olla aivan yksiselitteisesti tattarijauhoista tehty. Nata kyllä pohti, että eri nimet viitannevat enemmänkin letun kokoon kuin siihen, mitä jauhoja ne sisältävät.

Tiedä häntä, en vieläkään osaa sanoa, mistä juuri nämä tattarijauhoblinit ovat Suomeen tulleet ja miksi. Koska Nata ei ollut niitä edelleenkään maistanut, kutsuimme hänet meille blini-illalliselle.

IMG_6478.jpg

Ja kyllä pieni tyttö odottikin häntä kylään! Nata-täti sai nähdä kaikki joululahjat, Frozen-lelut, Anne-tädin antaman boleron sekä uuden valokuvakirjan. Ja tietysti pelata Timanttiponeja!

IMG_6535.jpg

Rouva teki blinien täytteiksi katkarapusörsseliä, kylmäsavulohihommelia ja savumuikkutöhnää, ja tarjolla oli luonnollisesti myös smetanaa, mätiä ja punasipulia sekä suolakurkkuja ja hunajaa.

IMG_6485 (1).jpg

Natan tuomio oli yksiselitteinen: aivan törkeän hyvää ja aivan sama, miksi näitä lettuja kutsutaan! Ei meillä lasketa, mutta Nata taisi syödä näitä viisi – hyvällä ruokahalulla! 😀

IMG_6519 (1).jpg

Kiitos Nata vierailuista, olet huipputyyppi!

P.s. Illallisella jälkkärinä oli ehkä parasta juustokakkua, jota olen ikinä maistanut. Nata kyseli jo omassa jutussaan sen reseptiä. Se ansaitsee kuitenkin oman postauksensa, joten palataan aiheeseen loppuviikosta!

Kommentit (13)
  1. Hei! Miten letut saa säilymään hyvinä tarjoiluun asti niin etteivät ne jäähtyisi tai menettäisi rapeuttaan?

    1. Rouva on nyt parit kerrat kokeillut tällaista metodia: Lado valmiit letut uunipellille yhteen kerrokseen, ja laita ne lopuksi 120-asteiseen uuniin juuri ennen tarjoilua.

  2. SanskuLevis
    10.1.2016, 19:31

    Ihanat illanistujaiset! Kyllä näkee, että teän tyttö tykkää Natasta todella paljon! Ja Eppu-koiruus myös. 🙂 Johtuuko valosta vai onko Epulla kaihi silmässä?

    1. Ei valitettavasti johdu valosta. Epulla on toisessa silmässä kaihia ja toisessakin jo huono näkö, eli se ei enää näe kovin hyvin. Päivällä ei ole ongelmia, mutta illan hämärässä se ei aina uskalla esim. hypätä sohvalle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *