BookBeatia Baanalla

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Hyvin harvoin löytää niin perustavalla tavalla omia rutiineja ja käyttäytymistä muuttavia asioita kuin mitä BookBeat on minulle ollut.

BookBeat on äänikirjojen striimauspalvelu, josta voi kuunnella kiinteällä kuukausimaksulla niin paljon kirjoja kuin vain ehtii. Olen käyttänyt palvelua nyt reilun vuoden, ja se on muuttanut täysin suhtautumiseni työmatkapyöräilyyn.

IMG_5256.jpg

Aiemmin olin melko laiska kulkemaan työmatkoja pyörällä, vaikka periaatteessa moni asia tuntuukin olevan kohdallaan.

Työmatkani on noin kymmenen kilometriä eli periaatteessa melko sopiva polkaistavaksi aamulla ja iltapäivällä, ja poljen sen fiiliksestä riippuen omaan rauhalliseen tahtiini noin puolessa tunnissa. Aamulla pitää toki varata aikaa suihkussa käyntiin työpaikalla, ja töistä lähtiessä menee joitain minuutteja siihen, että käy vaihtamassa pyöräilykamat päälle pukuhuoneessa. Silti olen pyöräilemällä usein nopeammin perillä kuin mitä olisin julkisella liikenteellä.

IMG_5278.jpg

Syy laiskuuteen ei ole edes pyöräreitissä. Suurin osa työmatkaani on hyvää pyörätietä. 

Keskustan ohi pääsen pyöräilijöiden ohitustietä eli Baanaa pitkin. Baana on rakennettu entiseen satamaradan ratakuiluun Töölönlahden ja Ruoholahden välillä, ja siitä on tullut hyvin suosittu kevyen liikenteen väylä Helsingissä.

IMG_5534.jpg

IMG_5555.jpg

IMG_5540.jpg

img_5566.jpg

Siitä matka jatkuu Ruoholahden kanavan vartta pitkin kohti Lauttasaarta ja Länsiväylän vierustan pyörätietä aina Keilaniemeen saakka. Koko matka on pyörätietä, nyt kun Lauttasaarentiellekin on valmistunut pyöräkaistat.

IMG_5575.jpg

IMG_5590.jpg

Olen kuitenkin valinnut usein mieluummin julkisen liikenteen, sillä tämä edestakaisiin työmatkoihin päivittäin käyttämäni vajaat puolitoista tuntia on ollut aikaa, jonka saatan käyttää bussissa ja metrossa omien hommieni näppäilyyn. Voin pelata, ihan työnkin puolesta, voin katsoa ohjelmia suoratoistostopalveluista, voin selata Instagramia, voin lukea uutisia jne.

Jos kuljen matkan pyörällä bussin sijaan, kaikki tämä jää tekemättä, ja vain musiikkia kuuntelemalla aika tuntuu menevän tavallaan hukkaan.

Juu juu, kuntoilu on tietysti tärkeää, mutta silti pyöräily ei ole ollut minulle se mieluisa kulkemismuoto edes silloin, kun säät ovat olleet yhtä suotuisat kuin eilen.

IMG_5578.jpg

IMG_5611.jpg

BookBeat muutti kaiken. Nyt oikeasti odotan sitä, että pääsen pyöräilemään töihin ja jatkamaan kirjaani, joka jäi edellisenä päivänä kesken. En ole ottanut kesäkuulle edes HSL:n kausikorttia vaan kuljen päivittäin työmatkat pyöräillen. 100 km viikossa aiemman nollan sijaan on aika hyvä saavutus.

(Okei, käytän kyllä sellaista harkintaa, että jos koko päiväksi on luvattu kaatosadetta, jätän pyörän kotiin ja maksan matkani sitten matkakortin arvolla. Näin kävi juuri maanantaina.)

IMG_5432.jpg

Mitä sitten kuuntelen? Pidän kovasti erilaisista listauksista BookBeatissa. Palvelusta ei välttämättä löydy juuri sitä kirjaa, jota kaveri on suositellut, mutta BookBeatin omat suositukset ovat toimineet hyvin.

Kirjoissa on toisten käyttäjien antamat tähtiluokitukset, ja palvelun ylläpitäjä myös kuratoi sisältöä. Olen kuunnellut palvelusta monta kirjaa, joita en olisi tullut muuten ikinä kuunnelleeksi tai lukeneeksi, ja hyvä niin. Selaan aina uutta kirjaa aloittaessani uutuudet ja luen kirjojen tiedoista niiden kuvaukset.

IMG_5491.jpg

Tällä hetkellä olen esimerkiksi kuuntelemassa kesäkuun uutuutta Håkan Nesser: Taivas Lontoon yllä. Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotain muuta, mitä? Useassa maassa ja ajassa tapahtuva tarina on jännittävä kertomus kuolemansairaasta Leonardista, joka on järjestämässä 70-vuotisjuhliaan Lontoossa. Leonard on kuitenkin jollain tavalla sekaantunut vuosikymmeniä sitten itäeurooppalaisen vakoilurenkaan toimintaan, ja jotenkin tarinaan liittyy vielä Lontoossa toimiva sarjamurhaaja. Vielä on jonkin verran kirjaa jäljellä, ennen kuin saan totuuden selville.

Kuuntelen kirjat muuten usein 1,75-kertaisella nopeudella, joten ehdin kuunnella päivässä kirjaa noin kahta tuntia vastaavan ajan. Kokonaisen kirjan saa valmiiksi noin viikossa – riippuen tietysti kirjan pituudesta.

IMG_5431.jpg

Uusi ominaisuus palvelussa ovat kirjasarjat. Sarjat tunnistaa valkoisesta kirjapinon kuvasta, ja suosituimpia sarjoja on kerätty myös palvelun avausnäytölle. Löysinpä sellaisenkin listauksen, jossa esitellään eri kirjasarjojen ensimmäisiä osia.

IMG_5492.jpg

Esimerkiksi Leena Lehtolaisen Maria Kallio, Lars Keplerin Joona Linna, Suzanne Collinsin Nälkäpeli ja J. K. Rowlingin Harry Potter -sarjat ovat minulle jo aiemmin tuttuja, ja haluan ehdottomasti kuunnella myös esim. Jo Nesbøn Harry Hole ja Viveca Stenin Sandhamn-sarjoja.

Lisää kuunteluvinkkejä löydät edellisestä BookBeat-postauksestani.

IMG_5434.jpg

IMG_5437.jpg

Olemme Rouvan kanssa melko eri linjoilla kirjojen kuuntelusta pyöräillessä. Hän ei voisi kuvitellakaan laittavansa nappeja korville, sillä hän haluaa kuulla kaiken, mitä ympärillä tapahtuu. Minä taas olen kuulokkeisiin niin tottunut, että niiden käyttäminen ei häritse.

Yksi tärkeä ominaisuus kuulokkeille on kuitenkin se, että ne eivät blokkaa ulkoa tulevia ääniä täysin, sillä liikenteessä on kuultava myös ympäristöä. En voi suositella tulppamallisia in-ear-kuulokkeita, mutta esim. iPhonen mukana tulevat kuulokkeet päästävät riittävästi ääniä läpi.

IMG_5654.jpg

IMG_5681.jpg

Saa nähdä, miten käy, kun tämän hetkisten tietojen mukaan Länsimetro ja työpaikkani vieressä oleva Keilaniemen metroasema avautuvat syyskuussa ja pääsen metrolla suoraan töihin. Voittaako helppous vai halu pyöräillä ja kuunnella siinä samalla kirjoja?

IMG_5696.jpg

Nyt jatkan kuitenkin tyytyväisenä pyöräilemistä, säästän samalla rahaa bussimatkoissa ja olen vielä kenties paremmassa fyysisessä kunnossa kuin aikoihin!

IMG_5703.jpg

Tutustu sinäkin BookBeatiin – ensimmäinen kuukausi on ilmainen!

Mene osoitteeseen bookbeat.com/fi/ ja anna palveluun koodi ’isyyspakkaus’ (alennuskoodi on mukana myös edellisessä linkissä). Koodi on voimassa 30.9.2017 saakka, ja se koskee uusia asiakkaita. Tämän jälkeen palvelun käyttäminen maksaa 16,90 €/kk.

Kommentit (6)
 1. Itse olen tänä keväänä löytänyt puhesynteesin tuomat ilot. Anroidpuhelimessa Googlen suomalainen naisääni on hyvin kuunneltava. Kun tietää, että se on koneellisesti tuotettu, niin sitä ei vertaa ihmisääneen, vaan lähinnä ihmettelee miten hyväksi puhesynteesi on jo kehittynyt.

  Googlen Play Kirjat -sovellus lukee epub -tiedostoja, jotka on tallettanut oman googletilin kautta kirjahyllyyn. Projekti Gutenbergistä voi ladata klassikkoja ilmaiseksi eri tiedostomuodossa. Ja niitä voi myös itse tehdä eri ohjelmilla.

  Kotona langattomat kuulokkeet ovat ehdottomat. Crome-selaimeen asentamalla SpeakIt!-laajennuksen voi kuunnella minkä tahansa selaimessa näkyvän tekstin. Esim. tämän blogin tekstit.

  Lisäksi asentamalla Crome-selaimeen Mozilla PDF Viewer, Reader -laajennuksen pystyy avaamaan minkä tahansa koneelle tallennetun pdf-tiedoston selaimella ja sitten kuunnella SpeakIt-ohjelmalla. SpeakIt ei tahdo toimia Acrobat Readerin kanssa. Ja kun vielä asentaa teksti pdf:ksi ohjelman, niin voi copypastella luoda pdf-tiedostoja vaikka mistä tekstistä, jotka sitten voi kuunnella selaimen avulla.

  Jos joutuisin työn tai opintojen takia lukemaan paljon tekstejä, niin muuntaisin ne ja kuuntelisin ne puhesynteesin avulla.

  En tiedä voiko sun puhelimessa tai tietokoneessa käyttää puhesynteesiä, mutta jos voi niin kannattaa kokeilla.

 2. Hei,
  Arvelinkin, että vastaus on näin yksinkertainen;)
  Mutta mistähän johtuu, ettei minulla nopeusmittaria näy ruudussa? Vai onkohan kirjakohtainen tms..?

  1. Itselläni ainakin auttoi puhelimen käyttöjärjestelmän päivittäminen uusimpaan versioon, jolloin sovelluksestakin sai version jossa oli tuo säätömahdollisuus.

   1. Minulla puhelin on päivitetty, että siitä ei voi johtua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *