Bouillabaisse

img_8622.jpg

Aina kun kuulen mainittavan bouillabaisse, mieleeni nousee ensin kaksi asiaa:

1) Yksi lapsuuteni lempisarjoista oli Alf. Alfin kotiplaneetalla Melmacilla pelattiin peliä nimeltä bouillabaseball, joka muistutti baseballia, mutta pallon sijaan sitä pelattiin kalojen osilla.

2) Jopa Michelin-tähtiä ansainneiden huippukokkien tuntuu olevan mahdoton lausua keiton nimeä oikein. Lausu sinä vaan rohkeasti myös se sanan perässä oleva s-kirjain: [bujabes]. Ei siis vaikkapa [bujabee].

Oikeastaan mieleen pitäisi nousta vain se, miten herkullista tämä ranskalainen kalakeitto on!

img_8571.jpg

Tämä bouillabaisse-ohje on Hesarin verkkosivuilta poimittu. Keittoon olisi oikeastaan tarvittu lohen lisäksi jotain vaaleaa kalaa, mutta kalakaupassa ei sattunut olemaan mitään sopivaa, kun piti vielä huomioida imetys ja raskasmetallit ja ninnannunna.

Ohjeessa oli muutama muukin juttu, jotka tein heti toisin: kalaliemikuution tai kalafondin sijaan käytin kalalientä, jonka keitin kalakaupasta mukaan saamistani ruodoista. Keitto on myös hieman reilumman kokoinen kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Rouvan mielestä keittoon olisi kuulunut oikea valkosipulimajoneesi, jonka voi tehdä vaikkapa tällä ohjeella. Hesarin ohjeen Crème fraîche -soosi toimi kuitenkin aivan yhtä hyvin. Rouvalla oli myös mielipide tomaattien kalttaamisesta: hän ei kuulemma sitä jaksaisi tehdä vaan laittaisi keittoon vain hieman anteliaammin tomaattipyreetä. Sinun valintasi.

img_8578.jpg

Ainekset

  • 5 – 6 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 6 dl vettä
  • 5 dl kalalientä (alkup. ohjeessa 1 – 2 kalaliemikuutiota tai 3 rkl kalafondia)
  • n. 1 rkl silputtua tuoretta timjamia
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 laakerinlehti
  • 0,5 g – 1 g sahramia
  • (suolaa)
  • 600 g keittoon soveltuvaa kalaa, esimerkiksi lohta (ja ahventa)
  • paketillinen (300 – 500 g) keitettyjä kokonaisia sinisimpukoita
  • 200 g kuorittuja (jätti)katkarapuja
  • persiljaa

Tarjoiluun:

  • 1 tlk ranskankermaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
  • mustapippuria
  • muutama tippa chilikastiketta (esim. sriracha) tai hieman chilijauhetta

Valmistaminen

  1. Kalttaa tomaatit: leikkaa tomaatteihin ristiviillot, kasta ne kiehuvaan veteen ja kuori tomaatit.
  2. Kuutioi tomaatit pieniksi ja kuori ja hienonna sipulit
  3. Kuullota sipuli oliiviöljyssä
  4. Lisää kuutioidut tomaatit, tomaattipyree, valkosipuli, viini, vesi, kalaliemi ja yrtit sekä mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna kiehua kymmenisen minuuttia
  5. Kuutioi kalat ja lisää ne kattilaan, keitä viitisen minuuttia
  6. Lisää sinisimpukat ja katkaravut ja kiehuta, kunnes ne ovat kuumentuneet. Älä kuitenkaan keitä, etteivät ne muutu sitkeiksi
  7. Silppua keiton pinnalle persiljaa

Tarjoa keiton kanssa valkosipulimajoneesia tai maustettua ranskankermaa: lisää ranskankerman joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi, suolaa, pippuria ja chilikastiketta.

img_8626.jpg

Kommentit (7)
  1. Jee, mahtavia kasvisruokia mieluusti jakoon!

  2. Kiitos kiitos!

    Hah, Järkky, samaan sarjaan menee muuten myös entrecôte, joka tuntuu ääntyvän useimmiten [aantrökoo]. (Kuuluisi lopettaa t-äänteeseen […kot].) Varsinainen aksenttien taidonnäyte on tietysti klassinen crème brûlée 🙂

    Hauskaa, että mainitsit seljankan. Sanoin nimittäin juuri Rouvalle, että pitäisi tehdä tänne seljankaa lähiaikoina!

    Sitä ei ole kuitenkaan luvassa seuraavaksi, vaan tulossa on aivan loistavaa kasvisruokaa! Siitä lisää ensi viikolla 🙂

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *