Bratwurstia Työväenopiston makkarakurssilla

Olen vuosikaudet haaveillut ja puhunut makkaran tekemisestä, mutta en ole laittanut asian suhteen tikkua ristiin. Olen ajatellut, että makkaran valmistaminen vaatii ehdottomasti jonkin kalliin laitteen, eikä minulla ole ollut mitään käsitystä myöskään luonnonsuolen saatavuudesta.

Nyt Rouva päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja ilmoitti minut työväenopistoon makkarakurssille!

IMG_9349-2.jpg

Kurssi oli yhden lauantain mittainen: se alkoi aamulla ja kesti iltapäivään.

Kurssilla valmistettiin bratwurstia, chorizoa, kanamakkaraa ja perunamakkaraa sekä makkaroille sopivat lisukkeet. Pääsin itse bratwurst-ryhmään, ja lopputulos oli omasta mielestäni myös maukkain kurssin tuotoksista.

Bratwurst

Ainekset

 • 500 g karitsan jauhelihaa
 • 400 g jauhettua possun niskaa
 • 300 g jauhettua silavaa (suositeltavaa ostaa valmiiksi jauhettuna)
 • 1 rkl suolaa
 • 4 dl ruokakermaa
 • 1 rkl sipulijauhetta
 • 2 – 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
 • 1 tl jauhettua muskottipähkinää
 • 1 rkl etikkaa
 • 2 – 3 jauhettua valkopippuria ja mustapippuria
 • 1 rkl kuivattuja yrttejä (esim. persilja, timjami tai oregano)
 • 2 – 3 m sian ohutsuolta

Valmistaminen

 1. Sekoita lihat ja silavat ja lisää suola ja laita seos tekeytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi
 2. Lisää kylmiin lihoihin kerma ja mausteet ja vaivaa löysäksi, taikinamaiseksi massaksi
 3. Ota massasta pieni pala, paista se pannulla ja maista, että mausteet ovat kohdallaan
 4. Täytä huuhdeltu sian ohutsuoli makkaramassalla (tästä lisää alempana), ei liian täyteen, ja kiepauta täysi suoli n. 10 – 15 cm pitkiksi makkaroiksi. Voit käyttää myös lankaa makkaroiden päiden sitomiseen. Pistele makkaroihin vielä reikiä hammastikulla, jotta ne eivät poksahtele kypsennettäessä.
 5. Kypsennä makkaroita 80-asteisessa vedessä n. 15 minuuttia, kunnes niiden sisälämpötila on noussut 65 – 70 asteeseen. Ruskista kypsät makkarat voissa paistinpannulla ennen tarjoilua.

IMG_9367-2.jpg

Lisukkeina oli mm. kurssilla tehtyä sinappia, perunasalaattia, haudutettua hapankaalia ja vihersalaattia. Makkaran seurana maistellut oluet eivät kuuluneet kurssin hintaan, vaan ne haettiin Hesarin Alkosta sillä aikaa, kun makkaramassa oli vetäytymässä jääkaapissa.

IMG_9223-2.jpg

Makkaran tekemisessä olennaista on raaka-aineiden ja massan pitäminen kylmänä ja riittävä rasvan määrä, jotta makkara säilyttää mehevyytensä. Opettajan mukaan massaa kannattaisi pitää jääkaapissa vähintään tunti ennen kuin makkarat täytetään.

IMG_9252-2.jpg

Makkaran täyttäminen olikin jännin vaihe. Se on helppoa ainakin tällaisella lihamyllyllä, jossa on makkarasuutin.

Pursotuksessa ei kuulemma tarvitse välttämättä mitään laitetta, ja siihen voi käyttää myös katkaistua ketsuppipulloa tai pursotuspussia, mutta silloin massasta pitää tehdä löysempi. Pitää testata itse, jotta osaan kertoa, toimivatko ne oikeasti.

Kalliin lihamyllyn sijaan voi käyttää myös edullisempia makkaraprässejä, joita saa keittiötarvikeliikkeistä reilulla 40 €:lla.

IMG_9226-2.jpg

Erikoisin raaka-aine on on suoli, johon makkaramassa pursotetaan. Kilon makkaramassaan tarvitaan n. 2 – 3 metriä ohutsuolta, paksumpaa sian suolta vähemmän ja ohuempaa lampaan suolta enemmän. Suolta saa esim. Hakaniemen hallista valmiiksi pestynä ja muovinpalan päälle pujotettuna. Suoli on kuulemma tuontitavaraa, sillä kotimaista suolta ei ole saatavilla.

Liotettu suoli pujotetaan makkaraprässin tai lihamyllyn suuttimeen. Ja ennen kuin joku muu ehtii ensin, sanon sen, mikä on kaikkien mielessä. Kyllä, se näyttää aivan ehkäisyvälineeltä.

IMG_9240-2.jpg

Massa pursotetaan suoleen.

IMG_9255-2.jpg

Makkarat sidotaan ja kypsennetään. 

IMG_9292-2.jpg

Kurssilla keitimme makkarat vedessä ja paistoimme ne sitten pannulla. 

IMG_9304-2.jpg

Kotona olen kypsentänyt tuoremakkarat paistamalla niihin ensin tummat pinnat paistinpannulla ja laittanut sitten koko pannun makkaroineen uuniin kypsymään loppuun saakka. Molemmat metodit toimivat todistetusti.

IMG_9330-2.jpg

Työväenopiston kurssi oli erittäin hauska, ja voin lämpimästi suositella opiston tarjontaan tutustumista. Rouvahan käy Työväenopiston kursseilla usean kerran vuodessa hakemassa uusia inspiraatioita niin muiden maiden keittiöistä kuin tuttujen raaka-aineiden käsittelystä.

Ja pitääkös vielä painottaa sitä, miten hyvää tämä tuoremakkara oli? No aivan törkeän hyvää! 

Kommentit (5)
 1. Noi ruokakurssit on kyllä kivoja! Harmillisesti Tampereen työväenopistoista on kaikki ruokakurssit kadonneet kokonaan, vaikka omien kokemusten mukaan niille oli aina valtavasti tunkua. Toivottavasti ruokakurssit tulisivat kuitenkin takaisin kurssivalikoimaan.

 2. Päivi / Puolivälissä
  22.3.2016, 13:11

  Nam! Kokeilitteko myös makkaraprässiä vai teittekö pelkästään koneella? Meillä mies on hingunnut pitkään lihamyllyä/makkarakonetta, mutta mä olen jarrutellut hinnan takia. Jos halvempi prässi toimii, niin se olisi ideaali. Me kyllä asutaan tuoremakkaroiden luvatussa maassa eli Saksassa, mutta itse tehty on kuitenkin aina eri juttu…

  1. Kurssilla tehtiin vain koneella, mutta jos lihat ostaa valmiiksi jauhettuna, en näe mitään syytä miksei makkaraprässi toimisi aivan yhtä hyvin. Siinä vaiheessahan kone ei tee enää massalle muuta kuin antaa painetta pursotukseen. Mä haluaisin kyllä sellaisen prässin… Tai oikeastaan olen yrittänyt saada Rouvaa innostumaan Kitchen Aidista, johon saa makkarasuuttimen lisäosana 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *