Burgundinpataa muistuttava naudanlihapata

Toisinaan on vaikea päättää, millä nimellä jotain ruokaa kutsuu. Jos olisin laittanut jutun otsikoksi ”burgundinpata”, olisin varmaan saanut kuulla, että kyseinen ruoka ei ole burgundinpataa, koska siitä puuttuu raaka-aineet X, Y ja Z.

Tässä jutussa näkyvä ruoka on siis naudanlihapata, joka on saanut inspiraationsa burgundinpadasta.

IMG_5474.jpg

Tulimme järjestäneeksi sunnuntaina puolivahingossa itsenäisyyspäivän juhlapäivällisen, kun kotinsa vesivahinkoa paossa oleva Anne pyysi meitä ulos syömään. Anne ei tullut muuttolaatikoidensa keskellä ajatelleeksi, että on itsenäisyyspäivä.

”Voi olla vähän huonosti paikat auki itsenäisyyspäivänä. Mutta meille olet kyllä tervetullut. Tuletko päivälliselle ja katsomaan juhlia? 😀 Meillä on burgundinpataa”, kysyin.

”Kuulostaa mahtavalta”, sain vastaukseksi.

IMG_5459.jpg

Huomaa myös hieno siniristilippumme, jonka askartelimme yhdessä tytön kanssa. Kun kotoa ei löytynyt sinistä paperia, maalasimme valkoista paperia siniseksi vesiväreillä ja leikkasimme ristin paperisuikaleet siitä.

IMG_5465.jpg

Lihapadan kanssa tarjolla oli kurpitsarisottoa (ohje) ja uunissa paahdettuja porkkanoita, paprikoita ja munakoisoja.

Jouduimme neuvottelemaan Rouvan kanssa hetkisen siitä, sopiiko kurpitsarisotto lihapadan lisukkeeksi – ja olin väärässä. Kurpitsarisotto oli erinomainen lisuke. 

IMG_5485.jpg

Naudanlihapata

Ainekset

  • 600 g naudan (sisä)paistia
  • öljyä paistamiseen
  • 4 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 varsisellerin vartta
  • tuoretta rosmariiniä (lehdet n. 10 cm:n matkalta)
  • 2 dl punaviiniä (esim. Gérard Bertrand Naturalys Côtes du Rhone 2014, Alko #468327)
  • 1/2 dl kuivattuja herkkutatteja
  • pieni pala kuivattua chiliä
  • n. 3 dl vettä
  • mustapippuria
  • 1 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Paloittele naudanpaisti reilun kokoisiksi paloiksi ja poista kalvot
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja ruskista lihat pienissä erissä. Kumoa kypsät lihat pataan
  3. Kuori porkkanat ja sipulit ja paloittele ne sekä varsisellerit ronskeiksi paloiksi
  4. Paista kasviksia hetki samalla pannulla, jolla paistoit lihat, ja kumoa nekin pataan
  5. Lisää pataan rosmariini, punaviini, kuivatut herkkutatit sekä hienonnettu chili
  6. Laske vesi paistinpannulle, lisää veteen mustapippuria ja suolaa ja kiehauta. Kaada vesi pataan niin, että lihat peittyvät juuri ja juuri
  7. Kuumenna pataa liedellä niin, että neste kiehahtaa. Peitä kannella ja nosta hautumaan 100-asteiseen uuniin
  8. Anna hautua 6 – 8 tuntia. Voit huoletta hauduttaa pataa myös yön yli, jos teet sen illalla ennen nukkumaan menoa.

Tarkista valmiin padan maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

IMG_5471.jpg

Olipa aivan älyttömän hyvää. Ja jälkiruoaksi vielä vuoden ensimmäiset piparit! Saimme pari kuukautta sitten Maku-lehden kuvauksista yli jääneen piparitaikinan (ohje) ja latoimme sen pakastimeen. Hyvin toimi, ja piparit olivat aivan supermaukkaita!

IMG_5511.jpg

Kommentit (7)
  1. Tyttö on tuossa alemmassa kuvassa ihan Rouvan näköinen!

  2. Seuraavan kerran kun haluatte tehdä itse Suomen lipun, voitte hifistellä tekemällä sen oikeiden mittasuhteiden mukaan. 4-3-4 ja 5-3-10
    Hienolta se näyttää silti noinkin.

    1. Oh, no mutta se olisi jo aivan liikaa. Opetellaan nyt ensin käyttämään saksia ja leikkaamaan edes vähän suoraan 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *