Cashewpähkinävoi & cashewpähkinävoi-browniet

Meillä ei ole koskaan syöty maapähkinävoita. Olenhan minä sitä toki joskus maistanut, mutta en ole ihan ymmärtänyt, miksi se on niin suosittua Pohjois-Amerikassa.

Sitten Rouva teki pähkinävoita cashewpähkinöistä

Voi hyvä ihme: söin ensimmäisen purkillisen parissa päivässä leivän päällä hillon kanssa (ja vähän pelkiltäänkin), ja sitä oli tehtävä viime viikolla jo lisää.

Rouva käytti sitä myös leivontaan ja teki viime viikonlopun kissanristiäisiin brownieita, joissa oli pähkinävoiraitoja tuomassa mukavaa pähkinäistä makua leivonnaiseen.

IMG_3315.jpg

Koska pähkinävoi ei ole kuulunut taloutemme vakiolevitteisiin, en ole koskaan edes ajatellut, mistä se valmistetaan. Pähkinää… voita… tai jotain?

Nyt olin suorastaan hämmästynyt, kun ymmärsin, että pähkinävoissa ei ole yhtään mitään muuta kuin pähkinää – ja pieni ripaus suolaa mausteena. Pähkinä itsessään sisältää niin paljon öljyä, että kun sen jauhaa tarpeeksi hienoksi, se muuttuu venyväksi tahnaksi. 

IMG_0061.jpg

Kuva: Rouvan instanäpsy

Siihen tarvitaan tietysti tehokas laite kuten tällainen blenderi.

IMG_3190 (1).jpg

Cashewpähkinävoi

Ainekset

  • 1/2 litraa cashewpähkinöitä
  • 1/2 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Levitä cashewpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia, kunnes ne alkavat ruskettua hieman. Sekoittele paahtamisen aikana silloin tällöin. (Samalla vaivalla tulee tietysti isompikin määrä, ja pähkinöitä voi olla valmiiksi paahdettuna keittiön kaapissa odottamassa ruoanlaittoa)
  2. Laita cashewpähkinät ja suola (tehokkaaseen) blenderiin ja käytä sitä alimmalla teholla, kunnes pähkinät muuttuvat tahnaksi. Se voi viedä 10 – 15 minuuttia. Blenderiä ei kannata laittaa liian täyteen, joten jos teet tätä isomman annoksen, jauha pähkinät noin puoli litraa kerrallaan.

Voit välillä pysäyttää blenderin ja sekoitella pähkinärouhetta lusikalla. Jossain vaiheessa saattaa näyttää siltä, että sinulla on astiassa vain pähkinärouhetta, mutta vähitellen pähkinät alkavat muuttua nestemäisiksi. Sen seuraaminen on suorastaan hypnoottista.

IMG_3220.jpg

Yritä sitten säästää osa voista näihin brownieihin.

Cashewpähkinävoi-browniet

Ainekset

  • 200 g tummaa suklaata
  • 200 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • n. 1 dl cashewpähkinävoita
  • (pekaanipähkinöitä koristeluun)

Valmistaminen

  1. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa. Jos sulatat vesihauteessa, varo ettei suklaan joukkoon mene yhtään vettä. Jos mikrossa, varo ettet polta suklaata
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään
  4. Lisää jauhot varovasti muna-sokerivaahtoon
  5. Lisää lopuksi suklaa-voiseos taikinaan
  6. Levitä leivinpaperi laakea uunivuoan pohjalle ja kaada taikina leivinpaperin päälle
  7. Lusikoi cashewpähkinävoita sinne tänne taikinan päälle ja levitä pähkinävoinokareita varovasti veitsellä isommiksi
  8. Koristele pekaanipähkinöillä
  9. Paista brownieta 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoile brownien esimerkiksi vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

IMG_3339.jpg

Kommentit (9)
  1. Täällä blenderishoppaillaan, ja kiinnostaa kuulla, jaksaako kitchenaid todella pyörittää pähkinöitä vartin ylikuumenematta? Pähkinävoit siintävät itselläkin haaveissa ja blenderin valinta tuntuu olevan tarkkaa hommaa! Kiitos jo etukäteen!

  2. Hei semmoinen kysymys vielä tästä, että minkäkokoinen tuo laakea uunivuoka teillä on? Mulla ei ole suorakulmaista ja olen kaikki tähänastiset tehnyt pyöreässä uunikokissa, mutta aion kyllä kohta investoida suorakulmaiseen lasivuokaan. Usein brownieresepteissä tuntuvat aika pieniltä ne vuokien ohjemitat, mites teillä?

    1. Se on Iittalan Tools-sarjaa oleva vuoka, koko 24 x 36 cm.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *