Chiantia Chiantissa

Olimme kahden vaiheilla sen kanssa, tekisimmekö viininmaisteluretken Chiantin alueelle vai jättäisimmekö sen väliin.

IMG_9065.jpg

Kun vertailukohtana ovat Uuden-Seelannin ja Australian viinialueet, joissa viinitilat sijaitsevat kävelymatkan etäisyyksillä toisistaan ja joissa cellar doorit ovat päivittäin auki satunnaisia matkailijoita varten, Italiassa viiniturismi tuntuu huomattavasti hankalammalta. Aiemmat kokemuksemme ovat olleet, että tilat ovat kaukana toisistaan, viinitiloille on varattava vierailuaika etukäteen ja edes tasting ei ole mikään itsestäänselvyys, ellei sitä ole erikseen sovittu.

Päätimme kuitenkin tehdä retken Chianti Classicon alueelle ja käydä maistelemassa jotain alueen nimikkoviineistä. (Nimi muuten lausutaan ’kianti’. Siis k:llä, ei suhuässällä.)

Retkeä ei kuitenkaan tehty vain viinien takia vaan siksi, että pääsimme samalla vierailemaan yli 1 000 vuotta vanhassa Castello di Verrazzanon linnassa, jossa tuotetaan myös samannimistä viiniä.

IMG_9171.jpg

IMG_9086.jpg

IMG_9157.jpg

IMG_9159.jpg

Vaikka joskus olemme Rouvan kanssa todenneet, ettemme halua enää yhdellekään viinikierrokselle, jossa katsellaan viinitankkeja ja tammitynnyreitä, tämä kierros oli miljöönsä ansiosta oikein kiva. Myös seurueen lapsista oli jännittävää kävellä tuhatvuotiaissa kellarikäytävissä ja pohtia, onko viinivarastoja käytetty joskus vankityrminä.

IMG_9127.jpg

IMG_9136.jpg

IMG_9145.jpg

IMG_9151.jpg

Kierroksen päätteeksi maistetiin tietysti kolmea viiniä ja linnassa valmistettavaa balsamiviinietikkaa. Terassilta oli hienot näkymät yli Chiantin alueen, mm. viereisen Castello Vicchimaggion suuntaan. Kyseinen linna tekee muuten myös viinejä ja majoittaa myös matkailijoita tiloihinsa!

IMG_9106.jpg

IMG_9098.jpg

Mainio paikka yhdistettäväksi Chiantin-kierrokseen on Greve in Chiantin kaupunki ja sen kolmionmuotoinen aukio Piazza Matteotti. Siellä voi käydä syömässä ja juomassa ja myös ostaa useamman tuottajan viinejä.

IMG_9036.jpg

IMG_9026.jpg

IMG_9012.jpg

IMG_9040.jpg

Caffè le Loggessa nauttimani raviolit voi-salviakastikkeella olivat yhdet matkan parhaista pastoista.

IMG_9047.jpg

Matkalla Greve in Chiantista Castello di Verrazzanon suuntaan näimme useita kylttejä, joissa mainostettiin Vendita Direttoja eli viinintuottajien suoramyyntejä. Niissä olisi ehkä saanutkin maistella viinejä, mutta emme voineet lasten kanssa lähteä kiertelemään useampia paikkoja.

IMG_9019.jpg

Piazza Matteottin reunalla (kuvassa vaalein talo aukion nurkassa) on muuten turisti-info, josta voi hankkia 2,50 €:n hinnalla kartan kaikista alueen tuottajista yhteystietoineen.

Ehkäpä tästä rohkaistuneina uskallamme seuraavalla Italian-matkallamme lähteä etsimään suoramyyntejä maistiaisten toivossa. Sillä kyllä viinimaistiaisista saa niin paljon enemmän irti, kun maistelee useamman tuottajan viinejä samalta alueelta.

IMG_9195.jpg

Verrazzanon linnasta otimme mukaamme kaksi tuliaista. Chianti Classico viedään kotiin, mutta Verrazzano Rosso maistui pizzan kanssa jo samana iltana.

Ja hyvältä se maistuikin.

Kommentit (3)
  1. Ei Il Reggiolassa, mutta Reggellossa kuitenkin. Ensin kattelin kuvia, että ei juma ootte samassa mestassa, mutta olittekin toisella puolella nyppylää. Meidän uima-altaalta näky suoraan Reggellon keskustaan. Saman suuntasesti reissailtiin niin Firenzessä kuin Pisassakin ja ajeltiin muuten vaan ristiin rastiin ja käytiin muutamalla viintilalla ja Greve de Chiantiassa, missä mekin päädyttiin Le Loggeen syömään… Pieni on Toscana. Lucca ja Siena jäi kaivelemaan, kun ei aikataulullisista syistä kumpaankaan keretty, mutta pitäähän sitä jotain jättää ensi kertaankin 🙂 

  2. Hauskaa, yövyittekö tekin siis Il Reggiolossa? Kävittekö muutenkin samoissa paikoissa?

    Tuo Enoteca Falorni on todella hyvä vinkki, kiitos siitä! Käydään siellä sitten joskus toiste… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *