Common Sense Media

Isyyspakkaus

Oletko sinä koskaan miettinyt, voiko lapsen kanssa katsoa jo jotain elokuvaa? Elokuvan ikärajamerkintä saattaa olla vaikkapa 7 vuotta, mutta elokuvateatterit joustavat näissä kolme vuotta alaspäin - aikuisen vastuulla.

Mutta mistäs aikuinen voi tietää, millaista elokuvaa on lapselle näyttämässä, jos ei ole nähnyt kyseistä leffaa itse. ("Oho, tämähän onkin vähän pelottava... Ahaa, ja tämä henkilö yrittää siis tappaa tässä päähenkilön..?")

Vastaus on Common Sense Media.

Amerikkalaisessa verkkopalvelussa on arvioita niin elokuvista, tv-sarjoista, musiikista kuin peleistäkin.

Jokaisesta elokuvasta kerrotaan lyhyesti elokuvan keskeinen sisältö sekä mitä vanhempien pitää elokuvasta tietää. Eri osa-alueet kuten positiivisuus, väkivaltaisuus, seksuaalisuus, päihteiden läsnäolo ja kaupallisuus on arvioitu asteikolla 1 - 5, ja elokuvasta on myös sekä lasten että aikuisten omat arviot sopivasta ikärajasta.

Lisäksi voi lukea sekä lasten että aikuisten kirjoittamia arvioita elokuvasta.

Elokuvien yhteydessä on myös osio "Mistä perheet voivat puhua", jos vanhempi haluaa keskustella lapsen kanssa jostain elokuvan teemoista sen jälkeen.

Frozen näyttäisi olevan tämän palvelun mukaan sekä aikuisten että lasten mielestä sopiva vähän vanhemmille lapsille kuin mitä oma tyttömme oli sen nähdessään. Elokuvassa oli muutama pelottava kohtaus, joten myönnän itsekin, että se tuli näytettyä tytölle hieman turhan aikaisin. Nyt olen kiinnittänyt tarkemmin huomiota ikärajoihin, ja monet Disney-klassikot olen luvannut näyttää tytölle vasta sen jälkeen, kun hän on täyttänyt neljä.

Hän odottaa eniten Kaunotarta ja hirviötä ja Pientä merenneitoa. Minä Leijonakuningasta. 

Kommentit

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Tuhkimo on hyvä, koska siinähän on vain ilkeä äitipuoli eikä mitään hirviöitä, eikä kukaan kuole. 

Meilläkin tullut katsottua ehkä liian aikaisin joitain elokuvia. Itse olen ihan pikkutyttönä katsonut Hopeanuolen leikatun version, mutta ei meidän äiti taida tänä päivänäkään tietää, että siinä on seonnut tappajakarhu ja iso koiralauma aikoo sen tappaa. Näin painajaisia, mutta silti niitä piti katsoa :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuhkimo odottaa Blurayna jo kaapissa! :)

Mä en kyllä muista yhtään minkä ikäisenä olen katsonut Disneyn klassikkoja, mutta voin kyllä taata että en ainakaan 3- tai 4-vuotiaana. VHS-nauhuritkin yleistyivät kodeissa vasta paljon sen jälkeen. Mun painajaiset on tulleet Hiidenvirta-tv-sarjasta ja Noidan käsikirjasta.

Mahtavuutta, täytyy lisätä tuo sivusto kirjanmerkkeihin! Meidän tyttö ei vielä tajua telkkarista muuta kuin "jes välkkyviä valoja ja värejä", mutta olen jo muutaman kerran laajaa disney-varastoani (joo, sisältää Frozenin) käynyt läpi ja pohtinut, milloin uskallan minkäkin leffan tytölle näyttää. Itse olin kuusivuotias Leijonakuninkaan ilmestyessä ja rakastuin leffaan, mutta kaksi vuotta nuorempi ystäväni sai siitä niin pysyvät traumat, ettei vieläkään uskalla katsoa sitä. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä olen käynyt katsomassa Leijonakuninkaan isäni kanssa New Yorkissa joulukuussa 1994, ja mulle kävi sama, vaikka olin jo 16-vuotias. Ostin soundtrackin CD:llä samalta matkalta, ja kuuntelin sitä sitten Sony Discmaniltani matkalla :)

Ja odotan myös kovasti, milloin pääsen näyttämään tytölle kaikki lempileffani. Huomasin yksi päivä sanovani tytölle, että "kannattaa opetella lukemaan, niin voidaan sitten katsoa yhdessä englanninkielisiä elokuvia, joissa on tekstitykset". Rouva korjasi vieressä, että "kannattaa opetella lukemaan, että voi lukea kirjoja!" :D

JT (Ei varmistettu)

Me nähtiin frozen ekan kerran laivalla ja silloin 3v+ lapsi pelkäsi ja lähti pois muihin leikkeihin, myöhemmin halusi katsoa uudelleen ja silloin hypättiin pelottavien kohtausten ohi (vaikka juonen seuraus siitä kärsiikin). Olen ollut turhan lepsu ja antanut katsoa jotain elokuvia enempää miettimättä, sitten olikin pelottava ja ne pelottavat kohtaukset tulee monesti niin yhtäkkiä.. Nyt viisaampana sanoisin että katsomistamme en näyttäisi tuolle kohta 4v.lle esim Kaunotarta & Hirviötä jossa oli paljon väkivaltaa elokuvan läpi, ja vielä pahempi oli Prinsessa ja sammakko, tosi pelottavine voodoo-aiheineen. Itse lapsena olen nähnyt tuon Kaunotar & Hirviö enkä todella muistanut kuinka väkivaltainen ja synkkä se on, mutta vasta Prinsessa ja sammakko sai minut järkiini, sillä vaikka lapsi kuinka vakuutti että haluaa katsoa ja ei pelota liikaa, meni koko seuraava yö siinä että hän heräsi alle tunnin välein painajaisiin. Sen jälkeen olen ollut tarkka että liian pelottavia ei katsota ollenkaan. En ylipäätään ymmärrä miksi etenkin disney tekee (/teki) niin väkivaltaisia ja pelottavia elokuvia lapsille. Jos disney prinsessoista on kiinnostunut ja sen vuoksi lapsi haluaisi nähdä tietyn hahmon elokuvan, on jälkikäteen tehty prinsessojen seikkailuista dvd:itä jotka eivät ole pelottavia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, mulla on Kaunottaren ja Hirviön näkemisestä niin pitkä aika, että yksityiskohdat on unohtuneet. Kyllähän melkein kaikissa noissa leffoissa on joku pahis, joka on jossain vaiheessa uhkaava, ja mietin, että onko siinä K&H:ssä jotain, joka tekee siitä pelottavamman kuin vaikkapa Pienestä merenneidosta tai Frozenista? Ei sitä itse välttämättä edes muista että jokin kohtaus voi olla pienen lapsen mielestä pelottava, kun se ei ole ollut sitä itselle.

Monien klassikkopiirrettyjen pohjalla on jokin vanha satu, ja nehän ovat tosi julmia. Vaikkapa Lumikki: äitipuoli yrittää tappaa, ja tilaa vielä metsästäjän tapattamaan tytön. On aika jännä, että Lumikki on kaikille sallittu.

Tasaraita

Tätä samaa olen itsekin miettinyt kun ollaan pojan kanssa käyty leffassa. Pari kertaa ollaan käyty ja molemmilla kerroilla katsottavaksi on valikoitunut elokuva, jonka suositusikäraja on 7 vuotta.

Viimeksi katsottiin Kung Fu Panda 3. Muutama taistelukohtaus oli mielestäni ehkä hieman hurja, mutta ei kuulemma neljävuotiaan mielestä. Pelottavaksi hän ei elokuvaa kokenut millään lailla, vaan on ollut siitä kovasti innoissaan siitä asti. Tosin noita neljävuotiaita pikkupoikia tuntuu jo kauheasti kaikki taisteluleikit kiinnostavan.

Mutta ehdottomasti sivu, joka täytyy laittaa kirjanmerkkeihin. Silloin elokuvaa valitessa olisin toivonut Finnkinon sivuille vähän laajempaa kuvausta noista lasten elokuvista, joissa on suositusikäraja, mutta vanhemman seurassa nuorempikin voi ne katsoa. Olisi mielestäni hyvä, jos sivuilla oli vaikka vähän mainintaa minkä verran elokuva sisältää kohtauksia, jotka voivat olla pelottavia tai sopimattomia pienelle lapselle.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kai tuossa pitä vaan luottaa vanhemman vaistoon. Jos tietää, että oma lapsi saa herkästi painajaisia, sitten kannatta jättää 4-vuotiaana K7-leffat väliin. Mä en ole ainakaan vielä huomannut, että tyttö olisi vahingoittunut nähtyään Frozenin, ja se pelottava lumihirviökin on tytön lempihahmo. Joskus jos jossain leffassa on pelottava kohtaus, hän sanoo vain: "Isiiii, tule viereen." Sitten vähän mietitään, että mikä siinä pelottaa ja muistutan, että kyseessä on vain piirroselokuva.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Voi Disney-klassikot! Ei olla uskallettu näyttää vielä mitään 4,5-vuotiaalle. Tuhkimo voisi olla jo ajankohtainen, mutta muuten ovat aika kamalia kyllä. :D Yksi kamalimmista ikinä on Hiidenpata, aivan karsea. Kauhuleffaan verratava alle kouluikäisille :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Voi, Hiidenpata. Mä en ole vieläkään nähnyt sitä! Mulla oli joskus se sarjakuvana ja tykkäsin siitä aivan älyttömän paljon. Mä en kuitenkaan löytänyt sitä koskaan VHS:nä, ja leffan katsominen jäi. Tuo asia pitää kyllä korjata vielä joskus.

KolmenÄiti (Ei varmistettu)

Meillä on nuorin (täyttää kuukauden päästä 4) päässyt katsomaan elokuvia liian pienenä ja välillä tulee sanomaan, että pelottaa. Mutta minkäs teet, kun isosisarukset haluavat katsoa ja ovat jo riittävän vanhoja katsomaan niitä. Meillä on myös niin pieni asunto, ettei pienin malta pysyä poissa...
Jos haluaa lapselle näyttää aivan ihanan elokuvan, jota pienikin voi katsoa, mutta joka kiehtoo vanhempaakin, suosittelen Naapurini Totoroa. Se on aivan loistava ja sopii pienillekin :)

Jos haluaa tarkemman kuvauksen siitä, mitä elokuvissa on, voi katsoa myös IMDB:n sivuilta. Siellä on elokuvien alla "Storyline" ja sen alla Parent's guide, josta löytyy kaikki maininnat alastomuudesta, väkivallasta, kirosanoista, alkoholista ja huumeista, ja pelottavista kohtauksista.

Tommi K
Isyyspakkaus

Tätä ei varmaan saisi myöntää, mutta mä en oikein pidä Miyazakin leffoista... Tuon Totoron taisin joskus katsoa, mutta kun mä en oikein edes ymmärrä niitä. Liikuva linna oli ihan dadaa :D

Tällaiseenkin palveluun törmäsin: http://www.media-avain.fi/

Mielenkiintoista.

HelmiAntero (Ei varmistettu)

Suosittelen erittäin lämpimästi tuota Media-avaimen sivustoa. Se on tarkoitettu niin opettajille kuin vanhemmillekin. Toki sieltä ei kaikkia elokuvia löydy vaan uudemmat teatterilevitykseen tulleet ja tietysti kotimaiset elokuvat Risto Räppääjästä Onneliin ja Anneliin.

Karoliina P. (Ei varmistettu)

Ai kamala, meidän 3,5-vee on nähnyt jo lähes kaikki Disneyn prinsessaelokuvat, leijonakuninkaan yms. moneen otteeseen :D Joissain vähän pelottavimmissa kohtauksissa tullut kainaloon ja sanonut että nyt vähän jännittää, mutta painajaisista ollaan kyllä vältytty. Hän tykkää muumien möröstä joka hänellä on myös unikaverinaan, sekä frozenin lumihirviöstä jonka nimi on muuten Vaahtokarkki ;)

Tommi K
Isyyspakkaus

Vaahtokarkki on meidänkin suosikki! Ja joka kerta (oh yes....), kun hän katsoo Frozenin, hän haluaa katsoa lopputekstit aivan loppuun, sillä niiden jälkeen Vaahtokarkki tulee vielä kerran ruutuun ja poimii maasta Elsan kruunun. Vaahtokarkki-unilelu olisi muuten varmasti aika iso hitti!

EvaDo (Ei varmistettu)

Toiset lapset on herkempiä kuin toiset. 5v poika pelkäsi muumien mörköä ja meni sohvan taakse kun taas hänen siskonsa 3v innostui mörön näkemisestä ja rääkyi aina mörölle. Hassua miten Frozenia ylistetään Suomessa kun Jenkeissä muutamassa valtiossa tuo meni aikoinaan banniin, kun antaa lapsille homoseksuaaleja vaikutteita ja tekee myös satanisteiksi. Olihan se siis pakko katsoa itsekin. :D Elokuvista suosittelen vanhaa piirettyä Robin Hoodia (tosin löytääkö tätä mistään?), Tuhkimoa, bambi, leijonakuningasta, kung fu pandaa, minionseja, frozenia, rottatouille, naapurini totoroa ja kikin lähettipalvelua.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mä en oikein ole ymmärtänyt tuota, että Frozen sisältäisi homopropagandaa. Ja että Let it go -kappaleen todellinen merkitys olisikin jotain kaapista ulostuloa. Haloo? Siis se, että päähenkilö on nainen, joka ei elokuvassa etsikään unelmien prinssiä onkin vihjaus seksuaalisesta suuntautumisesta? Huhuu? Tuollaista satanismisyytöstä en ollut kuullutkaan. Mitenkäs se, kun Bambin äiti kuolee? :-o Ja Leijonakuningas on paikoin kyllä aika pelottava, ja siinäkin Scar sekä tappaa Simban isän että yrittää tappaa Simban... Hmm, ehkä sen kanssa pitää vielä odottaa...

Kommentoi