Common Sense Media

Oletko sinä koskaan miettinyt, voiko lapsen kanssa katsoa jo jotain elokuvaa? Elokuvan ikärajamerkintä saattaa olla vaikkapa 7 vuotta, mutta elokuvateatterit joustavat näissä kolme vuotta alaspäin – aikuisen vastuulla.

Mutta mistäs aikuinen voi tietää, millaista elokuvaa on lapselle näyttämässä, jos ei ole nähnyt kyseistä leffaa itse. (”Oho, tämähän onkin vähän pelottava… Ahaa, ja tämä henkilö yrittää siis tappaa tässä päähenkilön..?”)

Vastaus on Common Sense Media.

Näyttökuva 2016-04-03 kello 22.42.51.png

Amerikkalaisessa verkkopalvelussa on arvioita niin elokuvista, tv-sarjoista, musiikista kuin peleistäkin.

Jokaisesta elokuvasta kerrotaan lyhyesti elokuvan keskeinen sisältö sekä mitä vanhempien pitää elokuvasta tietää. Eri osa-alueet kuten positiivisuus, väkivaltaisuus, seksuaalisuus, päihteiden läsnäolo ja kaupallisuus on arvioitu asteikolla 1 – 5, ja elokuvasta on myös sekä lasten että aikuisten omat arviot sopivasta ikärajasta.

Lisäksi voi lukea sekä lasten että aikuisten kirjoittamia arvioita elokuvasta.

Näyttökuva 2016-04-03 kello 22.43.05.png

Elokuvien yhteydessä on myös osio ”Mistä perheet voivat puhua”, jos vanhempi haluaa keskustella lapsen kanssa jostain elokuvan teemoista sen jälkeen.

Frozen näyttäisi olevan tämän palvelun mukaan sekä aikuisten että lasten mielestä sopiva vähän vanhemmille lapsille kuin mitä oma tyttömme oli sen nähdessään. Elokuvassa oli muutama pelottava kohtaus, joten myönnän itsekin, että se tuli näytettyä tytölle hieman turhan aikaisin. Nyt olen kiinnittänyt tarkemmin huomiota ikärajoihin, ja monet Disney-klassikot olen luvannut näyttää tytölle vasta sen jälkeen, kun hän on täyttänyt neljä.

Hän odottaa eniten Kaunotarta ja hirviötä ja Pientä merenneitoa. Minä Leijonakuningasta. 

Kommentit (17)
  1. Toiset lapset on herkempiä kuin toiset. 5v poika pelkäsi muumien mörköä ja meni sohvan taakse kun taas hänen siskonsa 3v innostui mörön näkemisestä ja rääkyi aina mörölle. Hassua miten Frozenia ylistetään Suomessa kun Jenkeissä muutamassa valtiossa tuo meni aikoinaan banniin, kun antaa lapsille homoseksuaaleja vaikutteita ja tekee myös satanisteiksi. Olihan se siis pakko katsoa itsekin. 😀 Elokuvista suosittelen vanhaa piirettyä Robin Hoodia (tosin löytääkö tätä mistään?), Tuhkimoa, bambi, leijonakuningasta, kung fu pandaa, minionseja, frozenia, rottatouille, naapurini totoroa ja kikin lähettipalvelua.

    1. Mä en oikein ole ymmärtänyt tuota, että Frozen sisältäisi homopropagandaa. Ja että Let it go -kappaleen todellinen merkitys olisikin jotain kaapista ulostuloa. Haloo? Siis se, että päähenkilö on nainen, joka ei elokuvassa etsikään unelmien prinssiä onkin vihjaus seksuaalisesta suuntautumisesta? Huhuu? Tuollaista satanismisyytöstä en ollut kuullutkaan. Mitenkäs se, kun Bambin äiti kuolee? 😮 Ja Leijonakuningas on paikoin kyllä aika pelottava, ja siinäkin Scar sekä tappaa Simban isän että yrittää tappaa Simban… Hmm, ehkä sen kanssa pitää vielä odottaa…

  2. Karoliina P.
    5.4.2016, 04:06

    Ai kamala, meidän 3,5-vee on nähnyt jo lähes kaikki Disneyn prinsessaelokuvat, leijonakuninkaan yms. moneen otteeseen 😀 Joissain vähän pelottavimmissa kohtauksissa tullut kainaloon ja sanonut että nyt vähän jännittää, mutta painajaisista ollaan kyllä vältytty. Hän tykkää muumien möröstä joka hänellä on myös unikaverinaan, sekä frozenin lumihirviöstä jonka nimi on muuten Vaahtokarkki 😉

    1. Vaahtokarkki on meidänkin suosikki! Ja joka kerta (oh yes….), kun hän katsoo Frozenin, hän haluaa katsoa lopputekstit aivan loppuun, sillä niiden jälkeen Vaahtokarkki tulee vielä kerran ruutuun ja poimii maasta Elsan kruunun. Vaahtokarkki-unilelu olisi muuten varmasti aika iso hitti!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *