DIY: Kavenna Ikean Tupplur-rullaverhot

Isyyspakkaus

Onko sinullakin ikkunasyvennykset, joissa ikkunoiden yläpuolella ei ole yhtään ylimääräistä tilaa? Haluaisit toisinaan pimentää huoneesi tai suojautua auringonpaahteelta, mutta inhoat roikkuvia verhoja ja sälekaihtimia? Ratkaisu tähän voi löytyä Ikeasta, saksista ja rautasahasta.

Rullaverhojen asentamisessa tällaiseen ikkunaan on kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on siis se, että verhoille ei ole tilaa ikkunan yläpuolella, joten ne on kiinnitettävä ikkunan yläkarmiin. Toinen on oikeastaan seuraus ensimmäisestä: koska rullaverhot voi kiinnittää vain karmiin, niiden leveyden on oltava juuri oikea. Ikean Tupplur-verhojen kaventaminen ei ole vaikeaa, vaikka se vaatiikin hieman viitseliäisyyttä. Vaivannäkö maksaa kuitenkin itsensä takaisin.

Tarvikkeet

  • Ikean Tupplur-verhot: Osta verho, jonka kokomerkintä on vähintään ikkunalasin levyinen, mielellään hieman leveämpi. Verhoja myydään useissa leveyksissä 20 cm:n välein. Voit toki olla niin onnekas, että jokin leveyksistä sopiikin suoraan ikkunaasi!
  • Mittanauha
  • Lyijykynä
  • Sakset
  • Rautasaha
  • Akkuporakone
  • Jokaista verhoa kohden 6 kpl pieniä (n. 10 mm pitkiä) ruuveja verhojen kiinnittämiseen
  • Hieman edellisiä ruuveja ohuempi poranterä
  • Ruuvimeisseli tai ruuveihin sopiva pää akkuporakoneeseen.

Tee näin

1. Levitä verho koko matkalta auki puhtaalle ja tasaiselle alustalle.

2. Vedä liimanauhalla kiinnitetty metalliputki irti verhokankaasta varovasti.

3. Käännä verhokangas nurja (muovinen) puoli päälle päin, jotta lyijykynämerkinnät eivät jää näkyviin. Mittaa ikkunalasin leveys karmista karmiin ja lisää leveyteen 4 cm.  Esimerkiksi 68 cm leveälle lasille kannattaa leikata 72 cm leveä verhokangas, sillä se peittää lasin paremmin. Tee rullaverhokankaaseen oikeaa leveyttä osoittavat merkit lyijykynällä koko matkalle parinkymmenen senttimetrin välein. Käytä pitkää viivainta tai jotain muuta suoraa reunaa ja piirrä lyijykynällä suora viiva koko matkalle.

4. Leikkaa verhokangas oikean kokoiseksi lyijykynäviivaa pitkin.

5. Sahaa metalliputki rautasahalla 2 cm leveämmäksi kuin verhokangas. 72 cm leveä verhokangas tarvitsee siis 74 cm leveän putken. (Kuvan rautasaha oli muuten aivan liian pieni tähän tarkoitukseen, mutten jaksanut hakea isompaa kellarista...)

6. Sahaa puinen rima samanlevyiseksi kuin verhokangas.

7. Kiinnitä metalliputki takaisin verhokankaan liimanauhaan.

8. Kokoa ja kiinnitä verho tämän jälkeen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kiinnitä verhot niin päin, että ketju, jolla verhot avataan ja suljetaan, tulee saranan puolelle. Kiinnittämisessä on ehdottoman tärkeää porata ruuveille ikkunankarmeihin pienet esireiät, ettei karmi halkea ruuveja kiristettäessä.

Omissa ikkunoissamme Tupplurit ovat olleet jo seitsemän vuotta, ja kiittelen niiden olemassaoloa edelleen niinä päivinä, kun aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta koko iltapäivän ja illan olohuoneeseemme.

Sain vihdoin asennettua Tupplurit myös naapuriasuntomme ikkunoihin. Nyt meillä on siis hieno kahdentoista valkoisen rullaverhon rivi asunnoissamme.

Kuvat asennetuista verhoista ovat omasta kodistamme. 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitti tästä! Juuri ostin uuden asuntomme yhteen ikkunaan Tupplurin, vaikka ihan vääränkokoinenhan se on. Näiden ohjeiden avulla saa varmasti tuunattua helposti. Jes!

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi, kiitos hyvistä ohjeista. Huomasin kuvasta, että vauvallanne on mainio maisemapaikka. Meidän vauvamme oppi yllättäen potkimaan ja viuhtomaan käsillään sivuille niin, että sai kiepsautettua sitterinsä sivusuunnassa kumolleen, vaikka luulimme ettei istuinta saa kaatumaan millään. Sitteri oli onneksi tuolloin lattialla. Tämä nyt on tällaista varovaisuushössötystä, mutta kerroinpa silti. Hyvää syksyn jatkoa!

tilkkutäkki

Hei. Samalla tavalla saa kyllä kavennettua myös muut rullaverhot. Pislan verhoja olen kaventanut myös asiakkaille kun olin sisustustavaratalossa töissä. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Juu, täällä toinen huolestunu, joka katteli vauvaa ikkunalaudalla ja pelkäsi samantien, että vauva viuhtoo ittensä alas...

Tommi K
Isyyspakkaus

Huolestuneet Vierailijat, ei tarvitse huolehtia. Voin paljastaa, että kuvat on otettu jo useampia viikkoja sitten. Tyttö ei viihdy nykyisin sitterissä niin pitkään, että häntä voisi nostaa yhtään mihinkään. Kahden minuutin jälkeen hän alkaa vääntäytyä asentoon, jota joogassa kutsuttaisiin 'sillaksi'.

Lallu: Hyvä tietää, että myös muiden rullaverhojen kavennus onnistuu kotikonstein. Itselläni ei ole kokemuksia muista rullaverhoista.

Ja hyvä hyvä, että ainakin yksi Vierailija koki vinkin hyödylliseksi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

apua, paniikki iski myös täällä vauvan puolesta! Hyvä tietää että turvassa on (...mutta miten te oikein ajattelitte tuolloin...?)

Asentaja (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä täältäkin. Tuskailin kalliiden mittatilausverhojen kanssa, mutta täältä löytyi hyvä DIY-ratkaisu. Tuota saa samalla lyhennettyä sopivaksi! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos hyvistä ohjeista!

Ile80 (Ei varmistettu)

Eihän tuo kangas lähde mitenkään purkautumaan... täälläkin ongelma kun pitäisi noin 110 cm leveitä verhoja saada.

Askartelijapaskartelija (Ei varmistettu)

Miksi ihmeessä verho on turhaan irrotettu putkesta? Takaisin liimaaminen on tarkkuutta vativaa, jotta verho tulee suoraan. Kavennus onnistuu vaikka verho on kiinni putkessakin. Itse olen lyhentänyt putken käyttämällä putkileikkuria, joka on paljon helpompi ja siistimpi tapa.

Kommentoi