DIY: Kavenna Ikean Tupplur-rullaverhot

Onko sinullakin ikkunasyvennykset, joissa ikkunoiden yläpuolella ei ole yhtään ylimääräistä tilaa? Haluaisit toisinaan pimentää huoneesi tai suojautua auringonpaahteelta, mutta inhoat roikkuvia verhoja ja sälekaihtimia? Ratkaisu tähän voi löytyä Ikeasta, saksista ja rautasahasta.

img_8699.jpg

Rullaverhojen asentamisessa tällaiseen ikkunaan on kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on siis se, että verhoille ei ole tilaa ikkunan yläpuolella, joten ne on kiinnitettävä ikkunan yläkarmiin. Toinen on oikeastaan seuraus ensimmäisestä: koska rullaverhot voi kiinnittää vain karmiin, niiden leveyden on oltava juuri oikea. Ikean Tupplur-verhojen kaventaminen ei ole vaikeaa, vaikka se vaatiikin hieman viitseliäisyyttä. Vaivannäkö maksaa kuitenkin itsensä takaisin.

Tarvikkeet

 • Ikean Tupplur-verhot: Osta verho, jonka kokomerkintä on vähintään ikkunalasin levyinen, mielellään hieman leveämpi. Verhoja myydään useissa leveyksissä 20 cm:n välein. Voit toki olla niin onnekas, että jokin leveyksistä sopiikin suoraan ikkunaasi!
 • Mittanauha
 • Lyijykynä
 • Sakset
 • Rautasaha
 • Akkuporakone
 • Jokaista verhoa kohden 6 kpl pieniä (n. 10 mm pitkiä) ruuveja verhojen kiinnittämiseen
 • Hieman edellisiä ruuveja ohuempi poranterä
 • Ruuvimeisseli tai ruuveihin sopiva pää akkuporakoneeseen.

Tee näin

1. Levitä verho koko matkalta auki puhtaalle ja tasaiselle alustalle.

img_8535.jpg

2. Vedä liimanauhalla kiinnitetty metalliputki irti verhokankaasta varovasti.

img_8538.jpg

3. Käännä verhokangas nurja (muovinen) puoli päälle päin, jotta lyijykynämerkinnät eivät jää näkyviin. Mittaa ikkunalasin leveys karmista karmiin ja lisää leveyteen 4 cm.  Esimerkiksi 68 cm leveälle lasille kannattaa leikata 72 cm leveä verhokangas, sillä se peittää lasin paremmin. Tee rullaverhokankaaseen oikeaa leveyttä osoittavat merkit lyijykynällä koko matkalle parinkymmenen senttimetrin välein. Käytä pitkää viivainta tai jotain muuta suoraa reunaa ja piirrä lyijykynällä suora viiva koko matkalle.

img_8543.jpg

4. Leikkaa verhokangas oikean kokoiseksi lyijykynäviivaa pitkin.

img_8546.jpg

5. Sahaa metalliputki rautasahalla 2 cm leveämmäksi kuin verhokangas. 72 cm leveä verhokangas tarvitsee siis 74 cm leveän putken. (Kuvan rautasaha oli muuten aivan liian pieni tähän tarkoitukseen, mutten jaksanut hakea isompaa kellarista…)

img_8564.jpg

6. Sahaa puinen rima samanlevyiseksi kuin verhokangas.

img_8565.jpg

7. Kiinnitä metalliputki takaisin verhokankaan liimanauhaan.

img_8641.jpg

8. Kokoa ja kiinnitä verho tämän jälkeen pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kiinnitä verhot niin päin, että ketju, jolla verhot avataan ja suljetaan, tulee saranan puolelle. Kiinnittämisessä on ehdottoman tärkeää porata ruuveille ikkunankarmeihin pienet esireiät, ettei karmi halkea ruuveja kiristettäessä.

2012-10-06-584.jpg

2012-10-06-580.jpg

2012-10-06-579.jpg

Omissa ikkunoissamme Tupplurit ovat olleet jo seitsemän vuotta, ja kiittelen niiden olemassaoloa edelleen niinä päivinä, kun aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta koko iltapäivän ja illan olohuoneeseemme.

Sain vihdoin asennettua Tupplurit myös naapuriasuntomme ikkunoihin. Nyt meillä on siis hieno kahdentoista valkoisen rullaverhon rivi asunnoissamme.

2012-10-06-568.jpg

Kuvat asennetuista verhoista ovat omasta kodistamme. 

Kommentit (10)
 1. Askartelijapaskartelija
  22.2.2017, 09:24

  Miksi ihmeessä verho on turhaan irrotettu putkesta? Takaisin liimaaminen on tarkkuutta vativaa, jotta verho tulee suoraan. Kavennus onnistuu vaikka verho on kiinni putkessakin. Itse olen lyhentänyt putken käyttämällä putkileikkuria, joka on paljon helpompi ja siistimpi tapa.

 2. Eihän tuo kangas lähde mitenkään purkautumaan… täälläkin ongelma kun pitäisi noin 110 cm leveitä verhoja saada.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *