DIY: Origamimobile

Isyyspakkaus

Kerroin jo aiemmin, että tein tytön huoneeseen hänen pinnasänkynsä yläpuolelle origamimobilen.

Tämä lintuparvi koostuu siis japanilaistyylisistä paperiorigameista ja on ilahduttanut tyttöä tammikuusta lähtien. Olin kyllä ajatellut tehdä tällaisen mobilen jo aiemmin, mutta tarve muuttui akuutiksi vasta, kun Ylen Blogistania-ohjelman kuvauksiin oli saatava jotain näperreltävää. Syksyllä näette siis, kun isi taittelee televisiossa paperikyyhkysiä.

Samanlaisen origamimobilen tekemiseen tarvitset

  • kaksi n. 40 - 50 cm pitkää pyörörimaa, joihin linnut ripustetaan
  • (valkoista maalia rimojen maalaamiseksi)
  • origamipaperia (mahdollisimman ohutta)
  • rautalankaa ja sivuleikkurit
  • valkoista ompelulankaa.

1. Leikkaa pyörörimat yhtä pitkiksi ja maalaa ne halutessasi valkoiseksi askartelumaalilla. Ohuita pyörörimoja saa esimerkiksi askarteluliikkeistä.

2. Taittele sitten haluamasi määrä paperilintuja. Tässä origamimobilessa lintuja on 25 kpl. En halunnut tehdä kaikkein perinteisimpiä pitkäkaulaisia kurkiorigameja, joten valitsin mobileeni tämän mielestäni hyvin kauniin kyyhkysen.

Taittelussa on sen verran monta vaihetta, että en viitsi edes yrittää opettaa sitä täällä, ja selkeät ja yksityiskohtaiset taitteluohjeet voit katsoa esimerkiksi tältä sivulta: http://www.origamiway.com/origami-dove.shtml.

3. Tee ripustuskoukut linnuille. Yrityksistäni huolimatta en saanut ripustettua kyyhkysorigameja tasapainoon pelkkää lankaa apuna käyttäen, vaan ne roikkuivat langassa aina nokka tai pyrstö kohti kattoa. Sitten keksin vääntää linnuille ripustuskoukut. Leikkaa sivuleikkureilla rautalangasta viiden senttimetrin pätkiä ja väännä pätkistä alla olevassa kuvassa näkyvän kaltaisia koukkuja.

4. Kiinnitä ripustuskoukut lintuihin. Työnnä koukun piikki linnun läpi sen selkäpuolelta vatsapuolelle siipien takareunan kohdalta ja tuo sen kärki takaisin selkäpuolelle linnun niskan kohdalla.

5. Kiinnitä ripustuslangat koukkuihin. Leikkaa ompelulangasta noin 20 cm:n pätkiä ja solmi ne lenkeiksi. Vedä edellä kiinnitetyn ripustuskoukun kärki takaisin linnun vatsan puolelle, työnnä koukun kärki lenkistä läpi ja työnnä koukku takaisin paikalleen.

6. Ripusta linnut toisiinsa viemällä alempana olevan linnun ripustuskoukku ylempänä olevan linnun vatsasta roikkuvan lenkin läpi. Jatka näin, kunnes sinulla roikkuu päällekkäin haluamasi määrä lintuja.

7. Solmi pyörörimat keskeltä toisiinsa ristin muotoon, ripusta lintuketjut rimoihin ja tasapainota mobile liikuttamalla sekä rimoja että niihin solmittuja lintuketjuja. Itse ripustin mobilen tässä vaiheessa jalkalamppuun, ja lisäsin vielä lintuja ketjuihin. 

8. Ripusta valmis mobile valitsemaasi paikkaan.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Hieno! Taidan tehdä itselleni työnurkkausta koristamaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtava! Tiedänpä mitä teen vauvalahjaksi ystävälle :)

Kris (Ei varmistettu)

Oot vahingossa (?) ajankohtainen! :D Näin kahdessa tämän kuun kotimaisessa sisustulehdessä tällaisen valkoisen ja mietin, että täytyy askarrella makkariin. Kiitos ohjeesta siis :)

Hosuli
Hömppäblogi

Onpa se sievä. Tuollaista mahtaa olla lapsen hauska katsella aamulla herätessä. :)

Onna (Ei varmistettu)

Ja ehdottomasti kannattaa hankkia oikeaa origamipaperia (itse olen joskus ostanut Tokyokanista, mutta ehkä nykyään saa jo askartelukaupoistakin?) Tavallisesta paperista origamin tekeminen on ihan tuskaa, sen verran erilainen tuntuma origamipaperissa on.

On se kyllä hieno.

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiva, että tykkäsitte!

Kyllä luulisin, että askartelukaupoista tai kirjakaupoistakin saa origamipapereita. Meidän papereista suurin osa taisi olla paperisetistä, jonka Rouva huusi Huuto.netistä. Hienommat paperit ovat puolestaan Mariankadun Paper Shopista. Olisinkohan nähnyt origamipaperia ihan Tiimarissakin?

Ajatus tällaisesta mobilesta lähti siitä, kun Rouva näki jossain (blogissa?) sellaisen origamikurkimobilen ja kertoi minulle, että ajatteli ostaa sellaisen. Siihen minä sitten, että "No et varmaan osta. Minä teen sinulle sellaisen." En kuitenkaan halunnut niitä kurkia.

Kyyhkyseen sain puolestaan inspiraation tekemällä google-haun "origami mobile". Ensimmäisten kuvatulosten joukossa oli kuva kirkosta, jossa kattoon oli ripustettu valtava parvi isoja paperikyyhkysiä (http://weekendartisan.wordpress.com/2010/08/16/origami-doves/).

Kyyhkysen malli ei ole kyllä aivan sama kuin itselläni. Jos joku löytää tämän kyyhkysen ohjeen, saa vinkata.

Tomi_ (Ei varmistettu) http://origamit.com

Täällä ohjeet ainakin hyvin samannäköiseen kyyhkyseen kuin tuossa inspiraatiokuvassa:
http://origamit.com/origami-kyyhky/

Voinko muuten lainata hienoa origamimobile-kuvaasi sivuilleni?

Mukavaa uutta vuotta!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos! Voit käyttää kuvaa sivuillasi, kun mainitset lähteen ja mielellään laitat sinne vielä linkin tähän juttuun. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

Tomi_ (Ei varmistettu) http://origamit.com

Kiitos vielä, kuvat ovat nyt näkyvillä täällä: http://origamit.com/origami-mobiili/ :)

Rikuliina

Onpa kaunis mobile! Täytyykin itse askarrella samantyyppinen kunhan mammaloma ensin alkaa :) Kiitos hyvästä ideasta!

Lohdutus (Ei varmistettu)

Kiitos kauniista vinkistä! Väri voi vaihtua, mutta pikkuiselle 3 viikkoiselle lapsenlapselle alan väkertämään :).

Kommentoi