Ei enää ruokakuvauksia!

Gastronaatti 2 -projektimme on edennyt siihen vaiheeseen, että kirja on jo kovaa vauhtia taitettavana! Olemme samalla kuvanneet viimeisiä puuttuvia annoskuvia ja myös kuvanneet joitain vuosi sitten kuvattuja annoksia uudelleen, kun Rouva on halunnut muuttaa reseptiä.

IMG_4082.jpg

Nyt voin vihdoin kertoa, että saimme eilen otettua viimeisen annoskuvan, ja kaikki kirjan ruokakuvat on myös käsitelty ja toimitettu Pauli Salmelle taitettavaksi. Ei siis enää ruokakuvauksia, huraa! Valmiita kuvia on 122 kpl, joistain annoksista pari versiota, ja Rouva viimeistelee parhaillaan viimeisiä lukuja. 

Minulta on kysytty useammankin kerran, millaisilla laitteilla kuvaan, joten kerrottaan siitä hieman lisää.

Ensimmäisen kirjan kuvasin vanhalla Canonin digijärkkärilläni, ja täysin itseoppineena kuvaajana menin monessa asiassa takapuoli edellä puuhun.

Kun aloimme kuvata uutta kirjaa vuosi sitten, aivan ensi töikseni ostin uuden kameran. Se on Canon EOS 6D, täyskennoinen digijärkkäri, jossa on wifi-yhteys.

IMG_4189.jpg

Suurimman osan kirjan kuvista olen ottanut 50 mm:n objektiivilla, mutta muutamissa kuvissa on tarvinnut laajempaa näkymää, ja olen käyttänyt siihen Canonin 40 mm:n pannukakkuobjektiivia. Kyseinen linssi toimii hyvänä peruslinssinä, ja olen huomannut, että esimerkiksi matkoilla en jaksa pitää enää muita linssejä edes mukana.

Field Dayn hienon nahkahihnan sain muuten Rouvalta joululahjaksi, ja kamera näyttää paljon siistimmältä sen kanssa.

IMG_4103.jpg

Paras asia kameran wi-fi-yhteydessä ei ole suinkaan se, että kuva siirtyy kamerasta tietokoneelle langattomasti, vaan se, että kameraa voi myös käyttää koskematta siihen käsin.

Kun olen asettanut kameran jalustaan ja säätänyt sen oikealle korkeudelle ja oikeaan kulmaan, kaikki muu hoituu tietokoneen kautta. Näen tietokoneen ruudulta, miltä asettelu näyttää, säädän aukon, valotuksen ja ISO-herkkyyden haluamakseni ja ottamani kuva siirtyy tietokoneelle heti otettuani kuvan. Ei tarvitse ottaa siis varmuuden vuoksi sataa kuvaa ja toivoa että edes yksi onnistuisi. Nyt näen heti, tuliko kuvasta hyvä.

Täyskennoisella kameralla kuvista tulee myös huomattavasti parempia kuin vanhalla EOS 7D:lläni. 

IMG_4073.jpg

Juuri muuta laitteistoa ei sitten tarvitakaan, sillä kuvaan vain luonnonvalolla. Käytän nykyisin varjon puolella reflaa eli heijastinkangasta, joka pehmentää varjoja ja auttaa valaisemaan kohteen tasaisemmin.

Studionani toimii olohuoneemme lattia, ja työnnän ruokapöydän sivuun kuvausten ajaksi. Sitten yritän muistaa olla iskemättä päätäni ruokapöydän päällä roikkuviin valaisimiin. Ja pitää vauvan poissa kuavuspaikalta.

Hyvillä laitteillakaan kameran tuottamat kuvat ovat harvoin käyttökelpoisia sellaisenaan, ja käytännössä jokaista kuvaa pitää käsitellä: värejä kirkastaa, säätää valkotasapainoa ja korjata valaistusta. Ja toisinaan poistaa roskia ja muuta epämääräistä kuvasta jälkikäteen.

IMG_4109.jpg

Rouva näyttää nyt syystäkin tyytyväiseltä, mutta vielä on työtä jäljellä. Kirjan kansikuvasta ei ole päätöstä, ja joitain kuvituskuvia ruoanlaitosta kirjaan vielä tarvittaneen. Vielä on aikaa muttei kuitenkaan liikaa.

Kommentit (4)
  1. Kameran osto olisi varmaan itsellänikin edessä, kuvaan nyt canonin 600d:llä. Tietokonekin pitäisi päivittää, nykyinen 10 vuotta vanha alkaa vedellä viimeisiään. Tämä teidän kirjaprojektinne on todella mielenkiintoinen. Lisää vaan postauksia aiheesta 🙂

    1. Kiitos, eiköhän näitä tule vielä ennen kirjan julkaisua! Ja suosittelen kyllä todella tietokoneen vaihtoa. Paljon tietokonetta käyttävänä suosittelen kyllä uuden koneen hommaamista. Kymmenen vuotta vanhan tietokoneen on pakko olla jo vanhentunut, ja itse ainakin pidän nykyisen MacBook Proni hankkimista parhaana hankintana, jonka olen tehnyt. Iloitsen hyvästä ja toimivasta koneesta joka päivä.

  2. Mielenkiintoista nähdä kirjantekoprosessia! Hih, ymmärrän niin tuon kohdan, jossa yritetään pitää pienet kädet pois kuvausalueelta 😀 Ja luonnonvalo on ainoa, mitä itsekin käytän. En ole niin taitava, enkä omista niin hienoa salamaa, että se näyttäisi luonnoliselta kuvassa. 

    1. Mäkin olen alkanut aivan hiljattain harjoittelemaan salaman käyttöä. Ostin ensimmäisen salamani tuossa pari kuukautta sitten. Mutta en mä sitä ruokakuviin tarvitse, lähinnä johonkin sisätiloissa pidettäviin tilaisuuksiin, jos tiedossa on, että valoa ei ole paljoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *