Ei tullut vaunuja, tuli norsu

Isyyspakkaus

Jostainhan se vauvan tarvikkeiden hankkiminen pitää aloittaa. Saimme kaverilta viidenkymmenen kohdan listan enemmän tai vähemmän tarpeellisista asioista. Vaunut olisivat kuulemma kaikkein kiireellisimmät. Ne ovat myös ne vaivalloisimmat hankittavat, ja emme ole jaksaneet alkuunkaan perehtyä siihen, mitä ominaisuuksia niillä pitäisi olla. Päätimmekin ostaa norsun. Se löysi meidät Kööpenhaminasta Haysta ja on tosi nätti.

Köpiksestä raahasimme vauvanhuoneeseen myös vanhan Vipp-roskiksen. Se on samanlainen kuin keittiömme roskikset mutta puolet pienempi.

Kolmas Köpiksen löytö oli söpö nallepeitto. Siitä tuli kiva pari aiemmin hankitulle karhuaiheiselle viltille, jonka vaimo poimi mukaan Mariankadun Olkkarista.

Löysi vaimo itse asiassa jo hieman aiemmin Huuto.netistä muutaman vaatteen vauvalle. Hauskuutin erästä asiakastani kutsumalla näitä ostoksia asuiksi. Eivät ne potkupukujakaan ole, kun niissä ei ole lahkeita. Eli sellaisia pitkiä paitoja, joissa on neppari jalkojen välissä. Ai body? Kai sellaiselle jokin suomenkielinen termikin on?

Vaimon kaveri antoi myös lainaksi kassillisen kestovaippoja.

Nyt pitäisi varmaan ottaa vaunuasia työn alle. Samoin ne muut kohdat ostoslistalla, jos vaan ymmärtäisi, mitä ne ovat. Laitetaanko vauva jossain tilanteessa nukkumaan unipussiin, vai mistä on kyse? Imetysliivit vielä ymmärrän, mutta onko imetyspaidassa tavalliseen paitaan verrattuna enemmän aukkoja? Kuka tähän imetystyynyyn nojaa ja millä ruumiinosalla? Ja mikä ihme on rintakumi?

Kommentit

Hertta
Lilou's Crush

En noihin muihin nyt puutu (kyllä ne selviää, älä huoli ;) mutta teidän asumismuodon ja sijainnin tietävänä voin lämpimästi, ellen jopa kuumasti, suositella Bugaboon Chameleoneja, tai vielä pienempiä saman merkin Bee-rattaita "baby cocoonin" kera, ellette aio kärrytellä tosi tosi paljon vaikeissa maastoissa. Meillä on molemmat, ja ovat yksinkertaisesti parhaat (testattiin kaik maholliset, olen tekniikkafriikki tässä asiassa :). Saa kysyä, kerron tosi mieluusti perusteluita lisää :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hauskaa olisin kanssa suositellut teille Bugaboota tai Teutonian Fun:ja. Molemmat kapeita (mahtuu spåraan kuin spåraan, ja hisseihin) ja kulkee helposti (saa ostokset kätevästi alakoriin/työntöaisaan). Siinä on työtä kun pähkäilee haluaako kova koppaa, puolikovaa vai pehmeätä. Haluaako isot vai pienet pyörät. Jokatapauksessa suosittelen matkarattaita erikseen tosin Bugat on helppo ottaa mukaan. Eli jos ja kun matkarattaat ovat ajankohtaisia niin mielelläni suosittelen niistä erinäisiä malleja teidän tarpeisiin (nimimerkki kokemusta ja rattaita on kolmin kappalein);) Eri ikäisille siis erityypit hyviä...

Vierailija (Ei varmistettu)

:) Hankkii mitä hankkii, pois voi myydä ja kaikkea saa kokeilla. Kukaan ei lopulta tiedä teidän tarpeitanne ja parasta on, kun saa opetella itse! Nimim. ekat kamat hankittiin matkalla laitokselta kotiin ja sit kahden vuoden ja lapsen päästä ne ei enää mahtuneetkaan mihinkään

Tommi K
Isyyspakkaus

Hertta: Kiitos konkreettisesta vinkistä. Tallaisia kaivataan! :) Miten määrittelet vaikean maaston? Meidän pitäisi nimittäin varautua siihen, että kesällä vaunuja työnnellään mökkitiellä. Ei niiden vaunujen kanssa (varmaan) sentään sienimetsään mennä, mutta on siellä enemmän möykkyjä kuin Töölönlahdella.

Vierailija: Jaa jaa, en edes tiennyt että koppaa on kovia ja pehmeitä. Mihinköhän se sitten vaikuttaa?

Hertta
Lilou's Crush

Hiekkatiet menee bugiksilla kuin vettä vaan -pehmeään hiekkaan ja lumeen voi sitten ostaa erikseen isot pyörät, mutta niille tuli käyttöä meillä vain pari kolme kertaa, kun säät oli just-tätä-mitä-nyt. Ja isot eivät käänny, ja se etupyörien kääntyminen oli parhautta ja keveyttä.  Pehmeä koppa on muuten siis noin ajatuksellisesti lämpimämpi, mutta toisaalta sitten taas on myös helposti kuuma. Meillä oli bugissa hirmu (siis tosi hirmu) pakkasilla untuvapussukka, ja muuten viileämmillä säillä bugaboon oma fleecepussi. Tuo bugan vaunukoppa menee todella pieneen tilaan säilytystä varten, sillä kopan kehikosta tulee sitten aikanaan ratasosa. Ei siis ole mikään "kova" sekään, kai niitä on joitain ihan tosiaankin kovia.

meillä on myös ollut käytössä sitten ihan kevyet matkarattaat, sateenvarjo-sellaiset (MacLaren) jotka otetaan nyt vieläkin esmes ulkomaanreissuille mukaan. Kun pienempänä matkusteltiin, silloin olivat mukana nuo Beet, jotka olivat siis omat lempparini 1-2-vuotiaalle kaupungissa liikuttaessa. Tuntui, että kulkivat ajatuksen voimalla :)

HenniH (Ei varmistettu)

No niin onnistuin tällä kertaa kommentoimaan mutta ilman nimeä:) Pehmeässä kantokopassa ei ole päänkohdalla lainkaan suojia, puolikovassa on päänkohdalla irroitettavat suojat ja siitä saa lämpöpussin vaunuihin myöhemmin, kovakantokoppa on nimensä mukaan kova eli kokonaan irroitettava. Meillä oli/on puolikova koppa koska jätämme vaunut vaunuvarastoon ja kannamme vauvan nukkuvana kotiin (ei haluta kuraisia vaunuja sisälle). Tuo puolikova on kätevä koska allekirjoittanut joka kerta onnistuu pamauttamaan kopan hissin veräjään/seinään eli suoja tulee tarpeeseen.

Matkarattaita meillä on neljät (älä edes kysy...). Nuo yllämainitut MacLarenit (ketterät) ovat kätevät kun tarvitsee todella pieneen tilaan/olalle rattaat, ovatkin meillä veneessä aina mukana. Parhaat meidän käytössä ovat olleet Inglesinan Zippyt, jossa myyntipuheena toimi kunnon suojat ja makuuasento ihan pikkuvauvalle sekä mahdollisuus lastata kahvat täyteen hoitolaukkuja ja ostoksia ilman että rattaat kippaa taakse kun vauvan nostaa pois kyydistä (kuten MacLarenit tekee).

Meillä oli ekoina vaunuina Gesslein F6 jossa mahdollisuus vaihtaa etupyörät pienistä isoihin. Ovat kuitenkin Bugia isommat. Kantsii tsekkaa mitkä mahtuu potentiaaliseen autoon kanssa;)
//Henni

lapseton (Ei varmistettu)

jestas kyllä on ollut elämä yskinkertaisempaa kun joskus 70-luvulla oli vaan "vaunut" Tsemppiä valintaan, mahdollisuuksia näköjään on rajattomasti!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos Hertta ja HenniH lisätiedoista. Yhdyn kyllä "lapsettoman" kommenttiin. Kovin monta tekijää tässä valinnassa olisi otettava huomioon ;)

Nasu (Ei varmistettu)

Erittäin kätevät ovat myös matkarattaat, joihin saa vauvan turvakaukalon kiinni. Eli, kun vauva nukahtaa autossa turvakaukaloon, niin naks vaan kaukalo rattaisiin kiinni ja unet jatkuu kauppareissun tms. ajan. Pienen vauvan kampeaminen turvakaukalosta rattaisiin aiheuttaa heräämisen ihan takuulla. Varsinaisiin päiväuniin sitten tarvitaan vaunut, joita on niin paljon erilaisia, että huh huh. Ekologisinta on ostaa käytetyt - varsinkin kun ei niitä vaunuja kovin kauan tarvitse.

HannaE (Ei varmistettu)

Kiva blogi mammablogien rinnalle! Onnittelut tulevasta perheenjäsenestä!

Ja asiaan; meidän perheessä tykätään Brion Go-vaunuista. Harkittiin myös bugiksia (ovat kyllä kivemman näköiset), mutta päädyttiin brioihin. Olleet tosi kätevät, ainakin tähän asti (vauvamme on nyt 7 kk). Kevyet, liikkuvat helposti, menevät kasaan muutamassa sekunnissa, mahtuvat pieneen autoon konttiin, jokaiseen bussiin, ratikkaan ja töölöläisiin ahtaisiin hisseihin. Toimivat hiekkateillä, tänä talvena pahimmilla lumikeleillä liikkuvuus ollut huonohkoa (mutta niin on varmaan kaikilla vaunuilla). Runkoon saa muutamassa sekuntissa vaihdettua kopan tilalle turvakaukalon, joka ollut tosi kätevää juuri autolla tehdyillä ostoskäynneillä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Nasu ja HannaE: Kiitos näistäkin vinkeistä! Nyt pitäisi kehittää vielä jokin ajatus, miten menetellä, kun ei ole autoa. Kannattaako ostaa oma turvakaukalo satunnaista autoilua varten vai vuokrata aina tarvittaessa auton mukana? (Olettaen, että niitä voi ylipäänsä vuokrata.)

Jopoilija (Ei varmistettu)

Viisi kuukautta sitten täysin ummikkona vauvalandiaan saapuneena huomaan, että aikoinaan "kokeneemmilta tieteenharjoittajilta" eli lapsellisilta ystäviltä saadut vinkit hankintojen suhteen olivat AIVAN kullanarvoisia!

Ja ihan konkreettisesti monen euron arvoinen oli se vinkki, että kaupat eivät häviä maailmasta vauvan syntymän myötä. Eli sen kohtuääniä soittavan uninallen ehtii hankkia vasta sitten, kun tuntuu, että sitä todella tarvitaan! ;)

EmmaOi (Ei varmistettu)

Kaukaloita saa vuokrattua ainakin lapsitarvikeliikkeistä kuukaudeksi kerrallaan tms. Ja taksin voi tilata kai kaukalon kera. Kaipa siis vuokra-autonkin?

Jos teillä on satunnaisesti yllätävää tarvetta autoiluun, esim. kaverin / taksin kyydissä, hankkisin ihan oman turvakaukalon. Se on nimittäin yllättävän haastavaa lähteä sitä vuokrausta pohtimaan siinä kohtaa, kun joku sanoo: "me tarjotaan teille tänään kyyti". Plus että silloin tietää itse, millaisessa kunnossa se on, että onko turvallinen ja oikean kokoinen. Niin ja osaa kiinnittää sen oikein. Kannattaa ehkä hankkia joku semmoinen, joka on muunneltavissa ja kelpaa käytössä pidempään, tai sitten ei. Ne on isompia nimittäin usein, jos miettii välisäilytystä. Aina nää saa myytyä eteenpäin, sitten kun jää pieneksi.

Mutta siis pointtina on, että ei suositella lapselle matkustamista pelkällä korokkeella ennen kuin kolme veenä, eikä se vauvakaukalo ole oikean kokoinen kuin johonkin 9-11kk tienoille korkeintaan. Ja itse en menisi ollenkaan auton kyytiin vauvan / pienen lapsen kanssa ilman turvaistuinta / kaukaloa, en edes lyhyeksi matkaksi. Kovassa äkkijarrutuksessa lapsi lentää sylistä kuin leppäkeihäs. Eikä kukaan ole yksin teillä, ei se oman kuskin varovaisuus kaikilta onnettomuuksilta säästä.

Tästä ihan uusi välineurheilu teille eteen... :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, eiköhän meille sellainen turvakaukalo tule. Vähemmän säätämistä.

Kri (Ei varmistettu)

Minä suosittelen lämpimästi kantoliinaa. :) Vauva aina lähellä, lämpimässä, kätevässä pesässä ja kasvaessaan kantoasentoa vaihtamalla pärjää yhdellä liinalla hyvinkin pitkälle. Ekologinen vaihtoehto paljon tilaa vieville vaunuille ja kulkee lumessa, loskassa ja säällä kuin säällä. ;)

Kommentoi