Enemmän kuin kymmenen pisteen vauva

”Kaikki eivät synny kymmenen pisteen vauvoina”, muistutettiin Lastenklinikan teho-osaston seinällä.

”Ei niillä pisteillä ole mitään merkitystä”, sanoi synnytyslääkäri.

Meille ei itse asiassa edes kerrottu, miten monta apgar-pistettä poikamme sai synnyttyään, mutta ei niitä paljoa voinut olla. Veltto vauva, joka ei hengitä eikä reagoi saa varmaan vain pisteen tai pari pelkästä sydämen sykkeestä.

IMG_2680-2.jpg

Pisteet olivat toki aivan sivuseikka, ja ensimmäiset päivät ja viikot huoli vauvan voinnista oli suuri. Ensimmäiset päivät teho-osastolla osoittivat kuitenkin, että pikkukaveri on vahvaa tekoa, ja reikä keuhkoissa umpeutui nopeasti. Mutta sitten täysin puskista tuli uusi huoli: pojan oikea käsi oli selvästi veltompi kuin toinen, ja hän myös aristi sitä.

Poikaa käytettiin fysioterapeutilla ja lääkärillä, ja he huomasivat, että myös vasen käsi oli tavallista heikompi. Diagnoosi oli jonkin tyyppinen halvaus, joka johtui käsien hermojen venymisestä, ja vain aika näyttäisi toipuvatko kädet koskaan normaaleiksi.

Kotiutumisen jälkeen havaitsimme myös patit molemmin puolin hänen kaulaansa, ja ne todettiin johtuvan siitä, että kaulan lihakset olivat revähtäneet molemmilta puolilta. Ei siis ihmekään, että vauva säikähti syntymää niin kovasti, että unohti alkaa hengittää. Revähdys ei ollut vakava, mutta sekin vaati jumppauttamista, ettei niska jäykistyisi.

Jatkoimme käyntejä fysioterapeutilla ja sairaalalääkärillä, ja jumppasimme vauvan kanssa kotona. Kerta kerralta tilanne näytti paremmalta.

Viimein nyt lokakuussa saimme sekä fysioterapeutilta että sairaalalääkäriltä uuden arvion: vauvan käsien ja pään liikkeet ovat jo aivan normaalit, ja koska myös muu kehitys on juuri sillä tasolla kuin pitääkin, kontrollikäynnit lääkärillä ja fysioterapeutilla voidaan lopettaa.

Kaikki on hyvin.

IMG_2696-2.jpg

Vauvan kehitystä arvioitiin edelleen joillain pisteillä, mutta en ollut erityisen kiinnostunut niistä. Minulle riitti tieto siitä, että poika on kehityksessä täysin samalla tasolla kuin muutkin nelikuiset vauvat keskimäärin.

Nyt meillä on aivan varmasti enemmän kuin kymmenen pisteen vauva.

Kommentit (10)
  1. Eikös synnytyskertomuksessa näy lapsen saamat pisteet? Se on meillä ainakin saatu aina kotiin sairaalasta.

    1. Ehkä näkyi. Luin kotiin viikkoja myöhemmin saapuneet paperit todella huonosti, sillä ne olivat liian ahdistavaa luettavaa. Sairaalassa pisteitä meille ei kerrottu.

  2. Ihanaa! <3

    Meidän pian 1-vuotias sai samantien täydet 10 pistettä, mutta ongelmat alkoivat myöhemmin. Edelleenkään tyttö ei varaa kunnolla painoa jaloilleen, vasen korva vaikuttaisi olevan kuuro ja jokeltelu on kaukana siitä mitä "pitäisi". Meille hän on silti edelleen sama 10 pisteen rakas, vaikka tuntuukin välillä että hukutaan tähän fysioterapia-neuvola-lääkäri-rumbaan.

    1. Voi pientä. Niinhän se lääkärikin sanoi: niillä pisteillä ei ole merkitystä. Toivottavasti teidänkin rumbanne siitä vähitellen helpottaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *