Ernesto Neto: Boa Kiasmassa

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Kiasma

Taiteilija Ernesto Neto pitää tunnin mittaista monologia Boa-teoksensa sisällä. Hänen puheensa rönsyilee tajunnanvirtana, jossa läsnä ovat luonto, alkuperäiskansat, kuluttaminen, kiire, teknologia, saamelaiset, suomalaiset, shamaanit, luonnon lääkkeet, vessahätä, käärmeet, Jeesus, henkisyys, siittiöt, elämä. Välillä taiteilijan ajatus katkeaa. Hän sulkee silmänsä, pitää hetken tauon ja hengittää syvään. Sitten hän jatkaa.

"Aika ei ole rahaa. Aika on elämää."

"Kulttuurit erottavat meidät. Luonto yhdistää."

"Tehtävämme on iloita!"

Brasilialaisen Neton näyttely Boa aukesi tällä viikolla Kiasmassa ja on avoinna 4.9.2016 saakka. Sain muutaman muun bloggaajan kanssa kutsun näyttelyn avajaisiin, jossa meillä oli mahdollisuus tavata taiteilijaa ja kuulla hänen ajatuksiaan.

Neto saa inspiraationsa luonnosta ja erityisesti brasialaisen Huni kuin -alkuperäiskansan yhteydestä luontoon. Amazonin alueella elävälle kansalle boa on tärkeä eläin.

Taitelija puhui yllättäen hyvin vähän näyttelynsä teoksista, mutta luonnon merkitys oli ilmiselvää hyvin orgaanisissa muodoissa ja pehmeissä materiaaleissa, jotka suorastaan kutsuivat koskettelemaan.

Ylimmän kerroksen näyttelytilaa hallitsee näyttelyn pääteos, boakäärmeen pään muotoinen maja, johon taiteilija haluaa kutsua ihmisiä viettämään aikaa. Teoksen sisällä voi istua, maata, tanssia, laulaa, meditoida, joogata, hengittää.

Teos on rakennettu bambusta ja käsinvärjätystä puuvillasta.

Boa ei ole ainoa teos, jossa voi lepäillä ja rentoutua.

Kerrosta alempana on vielä lisää teoksia.

Virkatut verkot ovat kuin hämähäkin seittejä tai toukkakoteloita, joiden sisään voi kiivetä makoilemaan. Tämä näyttely olisi varmasti lapsestakin hauska!

Kuva: Hertta Granroth

Avajaispuheessaan Neto kävi läpi samoja teemoja, joista kuulimme jo Boan sisällä. Hän oli silmin nähden liikuttunut tilanteesta.

Tervetuloa siis Kiasmaan tutustumaan Ernesto Neton maailmaan ja etsimään yhteyttä luonnon kanssa!

 

Lisätietoja: kiasma.fi

Kommentit

Asikaine
Asikaine

Voi vitsit, oon kade :) 

täytyy käydä katsomassa!

Kommentoi