Ernesto Neto: Boa Kiasmassa

Kaupallinen yhteistyö: Kiasma

Taiteilija Ernesto Neto pitää tunnin mittaista monologia Boa-teoksensa sisällä. Hänen puheensa rönsyilee tajunnanvirtana, jossa läsnä ovat luonto, alkuperäiskansat, kuluttaminen, kiire, teknologia, saamelaiset, suomalaiset, shamaanit, luonnon lääkkeet, vessahätä, käärmeet, Jeesus, henkisyys, siittiöt, elämä. Välillä taiteilijan ajatus katkeaa. Hän sulkee silmänsä, pitää hetken tauon ja hengittää syvään. Sitten hän jatkaa.

”Aika ei ole rahaa. Aika on elämää.”

”Kulttuurit erottavat meidät. Luonto yhdistää.”

”Tehtävämme on iloita!”

IMG_9105.jpg

Brasilialaisen Neton näyttely Boa aukesi tällä viikolla Kiasmassa ja on avoinna 4.9.2016 saakka. Sain muutaman muun bloggaajan kanssa kutsun näyttelyn avajaisiin, jossa meillä oli mahdollisuus tavata taiteilijaa ja kuulla hänen ajatuksiaan.

IMG_9080.jpg

Neto saa inspiraationsa luonnosta ja erityisesti brasialaisen Huni kuin -alkuperäiskansan yhteydestä luontoon. Amazonin alueella elävälle kansalle boa on tärkeä eläin.

Taitelija puhui yllättäen hyvin vähän näyttelynsä teoksista, mutta luonnon merkitys oli ilmiselvää hyvin orgaanisissa muodoissa ja pehmeissä materiaaleissa, jotka suorastaan kutsuivat koskettelemaan.

IMG_9118.jpg

IMG_9134.jpg

Ylimmän kerroksen näyttelytilaa hallitsee näyttelyn pääteos, boakäärmeen pään muotoinen maja, johon taiteilija haluaa kutsua ihmisiä viettämään aikaa. Teoksen sisällä voi istua, maata, tanssia, laulaa, meditoida, joogata, hengittää.

Teos on rakennettu bambusta ja käsinvärjätystä puuvillasta.

IMG_9109.jpg

Boa ei ole ainoa teos, jossa voi lepäillä ja rentoutua.

IMG_9144.jpg

Kerrosta alempana on vielä lisää teoksia.

IMG_9157.jpg

Virkatut verkot ovat kuin hämähäkin seittejä tai toukkakoteloita, joiden sisään voi kiivetä makoilemaan. Tämä näyttely olisi varmasti lapsestakin hauska!

IMG_9163.jpg

IMG_9174.jpg

Kuva: Hertta Granroth

Avajaispuheessaan Neto kävi läpi samoja teemoja, joista kuulimme jo Boan sisällä. Hän oli silmin nähden liikuttunut tilanteesta.

IMG_9194.jpg

Tervetuloa siis Kiasmaan tutustumaan Ernesto Neton maailmaan ja etsimään yhteyttä luonnon kanssa!

IMG_9112.jpg

 

Lisätietoja: kiasma.fi

Kommentit (1)
  1. Voi vitsit, oon kade 🙂 

    täytyy käydä katsomassa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *