Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #21
Rouvan keittiön arkisia oivalluksia esittelevässä sarjassa lähdetään tällä kertaa liikkeelle raparperipiirakasta. Ei varmaan tarvitse edes mainita, että voin hyvin syödä koko vuoallisen yksin. Pääsemme nyt tutustumaan myös täysin uuteen kategoriaan: puutarhamökkiruokiin! Mutta ensin se raparperipiirakka.
”Moni on kysellyt lempiraparperipiirakkani ohjetta, joten tässä se nyt on! Rakastan kaikkia taikinoita, jotka pohjautuvat voin ja sokerin vaahdottamiseen (ja syön niitä mielelläni lusikalla), mutta tämä on erityisen hyvä. Salaisuus on pieni määrä mantelijauhoa, joka tekee pohjasta ihanan mehevän sekä kardemumma, joka sopii kertakaikkisen ihanasti raparperiin. Eli:
Vaahdotin 200 g huoneenlämpöistä voita ja 3 dl sokeria sähkövatkaimella. Lisäsin yksitellen 2 kananmunaa ja sekoitin tasaiseksi. Sekoitin toisessa kulhossa 3 1/2 dl vehnäjauhoja, 1 1/2 tl leivinjauhetta, 1 tl kardemummaa ja 1 tl vaniljajauhetta ja lisäsin ne muutamassa erässä taikinaan. Lopuksi lisäsin 1 dl mantelijauhoa ja sekoitin taikinan nopeasti tasaiseksi. Levitin taikinan suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Oma vuokani on mitoiltaan 29 x 24, ja siinä tulee täydellisen paksu piirakka. Lopuksi pesin ja kuutioin 3 isoa raparperin vartta (noin 8 dl) ja lisäsin ne piirakan päälle. Itse en koskaan kuori raparpereja vaan hienonnan menemään isolla keittiöveitsellä. Ihan lopuksi ripottelin vielä 2 rkl sokeria raparperien päälle. Paistoin piirakkaa 200-asteisessa uunissa runsaan 30 minuuttia, kunnes reunat ruskettuivat kevyesti. Seuraksi pöytään sopii löysäksi vaahdoksi vatkattu, tomusokerilla maustettu kerma.
Herkullista viikonloppua! #keittiössänyt #raparperipiirakka #raparperihulluus”
”Olin ihastellut Kitchen Aid -yleiskonetta varmaan 15 vuotta, mutta aina lykännyt ostamista. En oikein uskonut tarvitsevani, koska tykkään taikinan tunnusta käsissä. Sitten tuli tämä juurileipähulluus, ja yhtäkkiä huomasin käyttäväni pitkiä aikoja viikossa taikinoiden alustamiseen, sillä en ole ostanut leipää enää aikoihin. Silti jäin pohtimaan koneen ostamista.
Mies ei kestänyt jahkailua vaan ostaa täräytti koneen syntymäpäivälahjaksi. Tässä nyt ensimmäinen yleiskoneleipä ja voi jösses, onhan tämä rakenne nyt jotain aivan uskomatonta. Juurileipähommat lennähtivät just seuraavalle tasolle. #keittiössänyt #juurileipähommia”
”Vauvakerho kokoontui meillä, ja koska viikonloppu hujahti mökkihommissa, olin vähän huonosti varustautunut. Onneksi pakastimessa oli pussillinen ”pieniä sieviä kantarelleja” risottoa varten ja ruokakomerossa samppanjaa. #keittiössänyt #vauvakerho #normimaanantai”
”Ihan parasta mökkiruokaa just nyt: grillattua parsaa ja halloumijuustoa sekä Ahlbergin superrapeaa romainesalaattia. (Omien salaattien kylväminen mietityttää. Syövätköhän kotilot kaiken? Voisiko harson pitää viljelylaatikoiden päällä koko kesän?) #puutarhamökillä”
”Tyhjensin vihanneslaatikon -linssipataa ja tuoretta leipää lounaaksi. #keittiössänyt #juurileipähommia”
”’Minä sitten rakastan sieniä’, huudahti viisivuotias, kun kantarellirisottokattilan pöytään kannoin. Myös nuorempi tapaus vaikuttaa ensimmäisten kokemusten perusteella kantarelli-ihmiseltä <3 #keittiössänyt #kantarellirisotto #pikkunaatti #mininaatti”
”Harvasta asiasta tulee yhtä reipas olo kuin pakastimen sulattamisesta. Pakastimesta löytyi myös kätevästi purkillinen itse tehtyä tomaattikastiketta, joka pääsi saman tien makaronilaatikkoon. Satokausi, olemme valmiina! #keittiössänyt #makaronilaatikkoa”
”Ensimmäisen kerran tänä kesänä ihan oikeeta kesäruokaa: siiklejä, siikaa, avomaankurkkuja ja tillillä maustettua jogurttikastiketta. Mitäpä siitä, että ruokakauppaan liukasteltiin jääsohjossa. #keittiössänyt #kesäruokaa”
”Tämän vuoden juhannuslettuja ei tehty juustomaidosta, mutta hyvin maistuivat nämäkin savulohen, smetanan ja ruohosipulin kanssa. Hyvää juhannusta! #puutarhamökillä”
””Onko meillä muka jotain grillattavaa”, mies ihmetteli, kun grillaamisesta alettiin puhua. No, on meillä jotakin: fetajuustoa ja kirsikkatomaatteja, varhaiskaalia, ihania keitettyjä siiklejä ja tuoretta oreganoa, kesäsipulia ja maissia. Seuraksi vielä vähän savukalaa. #puutarhamökillä #grilliruokaa”
”Perunaonnea kaupungissa: ostin siiklejä, joiden kuoret tosiaan lähtevät pesemällä pois. #keittiössänyt #kesäruokaa”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #20
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #19
Arjen ruokavinkkejä Gastronaatti-Rouvalta #18