Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #28
Nyt, kun olen itse hyvin pitkälti vastuussa arkiruoistamme, arvostan yhä enemmän niitä hetkiä, kun pääsen syömään Rouvan valmistamia ruokia. Hän laittaa onneksi edelleen ruokaa viikonloppuisin, ja usein sitä riittää myös seuraavan viikon alkuun. Viime aikoina olen saanut nauttia mm. lindströmin kalapullia, päärynä-suklaakakkua, jättikatkarapu-nuudeliwokkia ja tätä aivan poikkeuksellisen herkullista sipulipiirakkaa!
”Leivoin viikonloppuna pitkästä aikaa sipulipiirakkaa ja taisin tekaista uuden lempipohjan. Kaikki lähti siitä, että voita oli vain 50 grammaa eli liian vähän vakiopiirakkataikinaan. Koska jääkaapissamme on aina turkkilaista jogurttia, päätin luovasti korvata sillä osan. Nypin siis kulhossa 1,5 dl vehnäjauhoja, 1,5 dl kaurahiutaleita, 1/2 tl suolaa ja 50 grammaa kylmää kuutioitua voita sekaisin. Lopuksi lisäsin 1 dl turkkilaista jogurttia ja muotoilin pallon. Painelin sen leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille ja nostin jääkaappiin odottamaan.
Kun pohja odotti kaapissa, siivutin viisi isohkoa sipulia ja paistoin pannulla runsaan puoli tuntia, niin että sipulit makeutuivat. Lopuksi lisäsin pannulle 1/2 tl itse kuivattua timjamia.
Raastoin 150 g cheddaria ja sekoitin kulhossa juuston, yhden kananmunan, sipulin ja 1 desin turkkilaista jogurttia.Paistoin pohjaa ensin runsaan viitisen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. Sitten levitin täytteen pohjan päälle ja paistoin piirakkaa noin puoli tuntia, kunnes pintaan tuli ruskeita pilkkuja. ”Tosi hyvää äiti”, arvioi viisivuotias kriitikko, ja poikakaan ei heitellyt lattialle ✨ #sipulipiirakka #pikkunaatti #mininaatti”
”Meitä vaivaa tytön kanssa leipoosi, tuo Olivia-lehden muinoin lanseeraama hieno termi sille, kun on pakonomainen tarve leipoa ja leipoa. Viime viikonlopun leipoosin tulos oli tämä, päärynä-suklaakakku!
Vaahdotimme kulhossa 100 g pehmeää voita ja 1,5 dl kookossokeria. Lisäsimme joukkoon yhden kananmunan ja vatkasimme. Seuraavaksi taikinaan tuli 1 tl leivinjauhetta, 3 rkl kaakaojauhetta ja 1,5 dl mantelijauhoa, jotka vatkasimme nopeasti. Ihan lopuksi lisäsimme taikinaan 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl:n turkkilaista jogurttia vuorotellen ja sekoitimme nopeasti tasaiseksi. Levitimme taikinan leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Lopuksi kuorin kaksi päärynää, poistin siemenet, viipaloin ja levitin kakun pinnalle, tyttö oli tässä vaiheessa parhaassa vaiheessa eli kaapimassa taikinakulhoa. Paistoin kakkua 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Lautasella rivautin pinnalle koristeeksi tomusokeria.
Mitäs seuraavaksi leivottaisiin? #keittiössänyt #päärynäsuklaakakku #leipoosi #pikkunaatti”
”Kävelin jo eräänä iltana Hämeenkadulla itämaisia elintarvikkeita myyvän Vii Voanin ohi, kun sitten päätin kääntyä ja poiketa pitkästä aikaa sisään. Kauppa on kuin välitön ulkomaanmatka. Hyllyjen purkeista suurinta osaa ei tunnista, ja pakastealtaissa on myynnissä kaikenlaista jännää, kuten kummallista durianhedelmää. Hamstraan täältä esimerkiksi riisiä, nuudeleita, wasabia ja mausteita, ja äyriäisvalikoima on ällistyttävä. Tällä kertaa mukaan tarttui pussillinen jättimäisiä raakoja katkaravunpyrstöjä.
Sulatin katkaravut hitaasti jääkaapissa, kuorin ja suolistin, marinoin suolalla maustetussa limetti-korianteriöljyssä ja paistoin nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin.
Seuraksi tein riisinuudeliwokin, johon paistoin purjoa, suippopaprikaa ja korianterinvarsia ja maustoin kevätsipulillla, suolalla ja pippurilla. Lautasella lisäsin päälle vielä uunissa aiemmin paahdettuja cashewpähkinöitä ja runsaasti korianteria.Joskus voi vähän näpertää. P.S. Katso Storiesista, kuinka taaperolle maistui #keittiössänyt #jättikatkarapuja”
”Olen kuulkaas viime aikoina rämpinyt välipalasuossa. Jotain pitäisi syödä iltapäivisin, jotta jaksaa iltaruokaan asti, mutta mitä? Tällä viikolla ratkaisin asian keittämällä ison kattilallisen vispipuuroa ja jakamalla sen suoraan purkkeihin ✨ #töissä #välipalahommia #vispipuuro”
”Muistellaanpas vielä hetki viime viikonlopun punajuuripastalounasta. Tehtiin isänpäivänä ravioleja itse tehdystä pastataikinasta, johon olin sekoittanut punajuurisosetta. Ravioleista yli jäänyt taikina vedettiin pastakoneella tagliatelleksi ja kuivatettiin kevyesti. Supersimppeliksi herkkukastikkeeksi sulatin yksinkertaisesti paistinpannulla ison nokareen voita, lisäsin vähän oliiviöljyä, hienonnettua valkosipulia ja nipun tuoretta timjamia ja suolaa, kiehautin hetken ja lisäsin sitten valutetun pastan joukkoon. Lautasella päälle vielä (aiemmin) paahdettuja ja rouhittuja cashewpähkinöitä ja pikkuisen parmesaania ✨ #itsetehtypasta #viikonloppuluksusta”
”Alistuin sotkottamisvaaralle ja tein perheelle banaanijäätelöhköä mustikoista <3 #keittiössänyt #jäätelöhkö #gastronaatti2”
”Lupasin raporttia hapanjuureen leivotuista juustosarvista, siis niistä, joiden hiivataikinaversio oli seiskaluokan kotitalouskirjassa. Onnistuivat loistavasti, paitsi että huomio herpaantui viime metreillä ja sarvet paistuivat pari minuuttia liian kauan. Kaikille grammakauhuisille pahoittelut, tämä(kin) juurileipäohje on nyt niissä.
Sekoitin illalla yleiskoneen kulhossa 250 grammaa vehnäjuurta, 2 tl suolaa, 100 g sulatettua voita, 1 kananmunan, 600 g vehnäjauhoja ja 2 dl maitoa. Yleiskone huhki kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen siirsin taikinapallon oliiviöljyllä rasvattuun kulhoon ja peitin. Taikina sai kohota yön huoneenlämmössä. Aamupäivällä jaoin taikinan kahtia. Puolikkaan kaulin jauhotetulla pöydällä ympyräksi, jaoin taikinapyörällä 12 osaan ja täytin sitten paistinpannulla raukeaksi kuullotetulla, hienonnetulla, suolaripauksella maustetulla purjosipulilla ja revityllä mozzarellalla ja kääräisin rulliksi. Sivelin pötkylät maidolla ja ripottelin päälle seesaminsiemeniä. Paistoin sarvia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, pikkuisen vähemmän olisi hyvin riittänyt.
Vain pari sarvea jäi seuraavaksi aamuksi, ja koska juuritaikina-asiat säilyvät, nekin maistuivat edelleen hyviltä.
Toivottavasti te juurileipojat innostutte kokeilemaan!Niin ja kiinnostaako, mitä toisesta puolikkaasta syntyi? #keittiössänyt #juurileipähommia #maaninenjuurileipoja”
”Viikonlopun lindströmin-haukipullatehdas <3 Tein pullat ensimmäistä kertaa kypsästä hauesta, niin että höyrytin kalan kypsäksi ja sekoitin taikinan vasta sitten. Vältyin huudattamasta pyörryttävän kovaäänistä monitoimikonettamme, Y-ruodot oli helppo nyppiä irti ja pihvien rakenne oli mukavan sattumainen. Maistui tavallisia haukipullia paremmin myös lapsille ✨ #keittiössänyt #haukipullat”
”Koska maa-artisokkien kuoriminen on hirveää, paahdan ne yleensä uunissa kuorineen. Oman mökin yksilöt olivat kuitenkin niin jättimäisiä, että viitsin kuoria niitä muutaman superherkkua, maa-artisokkamuusia, varten ✨ #keittiössänyt #maaartisokka #sadonkorjuu #haukipullat”
”Näin sievät eväät meillä Linnan juhlien katsomossa ✨ #suomi100 #pikkunaatti”
”Osa uunissa lehtineen paahdetusta kukkakaalista pääsi salaattiin: couscousia, pannulla paistettua sipulia, runsaasti korianteria, limettimehua, oliiviöljyä ja suolaa ✨ #keittiössänyt #kukkakaalisalaatti #paahtajanainen”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #27
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #26
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #25