Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #34 (Parsaspecial)
Jos jokin raaka-aine hallitsee keittiötämme toukokuussa niin parsa.
Tässä postauksessa siis muiden arkiruokavinkkien lisäksi sen seitsemän tapaa käyttää kevään vihreää herkkua! Uskotko, jos sanon, että tässä ei ole edes kuvia kaikista syömistämme parsa-aterioista?
”Tänään iloitsen siitä, etten enää suhtaudu yhtä juhlallisesti parsaan kuin vielä muutama vuosi sitten. Silloin en olisi pilkkonut puntillista ja heittänyt pannulle sipulin ja raparperin (!) perään, maustanut soijalla ja korianterilla ja syönyt katkarapujen ja nuudeleiden kanssa. Silloin en myöskään olisi kuullut parsakriittiseltä kuusivuotiaalta seuraavaa lausetta: ”Äiti, siis wau, tämä on tosi hyvää! Myös parsa!” #keittiössänyt #parsahulluus #pikkunaatti #läpimurto”
”Haalin tänään mökkikeksit kasaan ruokakomeron pussipohjista. Vaahdotin 125 g voita ja 2 dl ruokosokeria. Lisäsin kananmunan ja vaahdotin hyvin. Sitten lisäsin teelusikallisen leivinjauhetta, teelusikallisen vaniljasokeria, 2 dl kaurahiutaleita, 3 dl vehnäjauhoja, naurettavat puoli desiä suklaahippuja, desin hienonnettuja manteleita ja puoli desiä pinjansiemeniä ja sekoitin lusikalla taikinaksi. Pyörittelin palloiksi, asettelin harvakseltaan pellille ja paistoin 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Vähän vaatimattoman näköisiä mutta oikein hyviä näin tomaattien istuttamisen (!) välissä! #puutarhamökillä”
”Meillä ei ollut tänään tytön tanssin jälkeen #pizzaperjantai vaan Riivin jääkaapista kaikki vihoviimeiset jämät ja kuorrutan ne paistetulla kananmunalla -perjantai, ei kuvatodisteita. No, pizzaa syötiin vasta lapsen kaverisynttäreillä keskiviikkona, ja halusin jakaa viimeisimmät pizzaoivallukseni.
Olen tehnyt nyt vuoden päivät taikinan hapanjuureen, eikä hiivapizzaan ole enää paluuta, niin ihana maku juuresta tulee. Viime aikoina olen ottanut tavaksi tehdä aika löysähkön taikinan jääkaappiin peräti kahta päivää ennen h-hetkeä, jolloin se tekeytyy rauhassa todella helposti käsiteltäväksi. Sitten vain painelen sen todella avokätisesti jauhotetulla pöydällä levyksi, kääräisen käsivarren ympärille ja nostan suoraan tulikuumalle pellille täyttämistä varten. Ei leivinpaperia muttei vielä täytteitäkään, koska en usko saavani noin pehmeää pohjaa ehjänä pellille. Nopea täyttö, pelti uunin keskitasolle vartiksi ja sitten vain syömään! Synttäreille täytin pizzat tomaattikastikkeella ja mozzarellalla, osaan piilotin vähän kevätsipulia. Jotain taikaa tässä pizzassa oli, sillä se maistui niillekin lapsille, jotka ilmoittivat ruokapöydän nähdessään inhoavansa pizzaa, heitäkin on 😀 #hapanjuurihulluus #hapanjuuripizza”
”Tämän päivän parsat: paistoin pannulla öljyssä hetken teelusikallista jeeraa ja teelusikallista garam masalaa ja lisäsin sitten kaksi hienonnettua sipulia. Kuullotin hetken ja lisäsin sitten pienen kukkakaalin hienonnettuine varsineen ja paloiteltuine nuppuineen. Laitoin kannen kiinni ja paistoin kukkakaalit melkein kypsiksi pienellä lämmöllä. Lopuksi lisäsin puolikkaan puntin parsaa kiekkoina, pussillisen katkarapuja, kahden kevätsipulin hienonnetut varret ja pari desiä eilen keitettyä spelttiä ja paistoin vielä muutaman minuutin. Maistui nuorisolle, koska #katkaravut. Hämäsivät myös parsakriittisen viisivuotiaan <3 #keittiössänyt #parsa #parsaa #parsaaa #parsahulluus”
”Kyllä on tätä odotettu: tomaatit alkavat v i h d o i n olla sen makuisia, että niitä voi syödä mozzarellan ja basilikan kanssa, mausteena pieni loraus oliiviöljyä ja rouhaisut suolasta ja pippurista! #keittiössänyt #caprese #kesäruokaa”
”Pasta(salaatti) alla norma ja puutarhatöitä. #puutarhamökillä #puutarhahulluus”
”Ihan pian uunifetaa. #keittiössänyt #paahtajanainen”
”Eilisestä balettikatsomosta tänään lavan puolelle eli balettitunnin kevätnäytökseen. Enpä olisi koskaan uskonut, mutta niin sitä vaan kuulkaas mustana joutsenena pyörähdeltiin sulat päässä esihistoriallisissa silmälaseissa, koska taapero väänsi nykyiset säpäleiksi tuntia ennen lavaharjoitusta. Kuva salaatista, koska sitä oli eväänä. Tietty parsasta 😀 Lisänä spelttiä, kevätsipulia, sitruunaa, suolaa, oliiviöljyä, pippuria ja hirveästi Ahlbergin ihanaa basilikaa. #parsa #parsaa #parsaaa #parsahulluus #blackswanmoment”
”Tänään syötiin lounaaksi palak paneeria, tai jotakin sen kaltaista. Paistoin hetken öljyssä kaksi teelusikallista garam masalaa ja teelusikallisen jeeraa ja lisäsin kaksi hienonnettua sipulia. Paistoin sipulit raukeiksi ja lisäsin pussillisen pakastepinaattia ihan jäisenä ja kuumensin niin että se suli. Lopuksi lisäsin purkillisen kermaa (olen tehnyt menestyksekkäästi myös cashewkermasta) ja keitin hetken. Lopuksi maustoin suolalla ja pippurilla. Seuraksi paistoin Apetitin Queso Frescoa, joka on kyllä tosi kiva tässä ruoassa ja nimenomaan näin erikseen paistettuna. Syötiin riisin kanssa (johon en muistanut lisätä suolaa…), ja annoksen päälle ripottelin korianteria niin, ettei kastiketta oikein edes näkynyt. Taapero ahmi oman annoksensa kaksin käsin vaikka haarukkakin oli tarjolla ja pyysi ”litää”, viisivuotias oli kovin ”täynnä” muutaman haarukallisen jälkeen. Tasapaino. #keittiössänyt #palakpaneer”
”Tämän päivän parsat: kuorrutin vähemmän hoikat yksilöt pekonilla, kevätsipulilla, pikkutomaateilla, leivänmuruilla, parmesaanilla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla ja työnsin 200-asteiseen uuniin aluksi vähän yli viideksi minuutiksi. Sitten lisäsin kaksi kananmunaa ja paistoin niin, että valkuainen hyytyi. Kätevä all-in-one, vain leipä puuttui. #keittiössänyt #parsa #parsaa #parsaaa #parsahulluus”
”Voi parsarisotto, kyllä oon sinua kaivannut <3 Sipulia, pikkuisen varsiselleriä, Arborio-riisiä, kasvislientä, suolaa, pippuria, parmesaania ja hoikkia, alle pikkurillin paksuisia pätkittyjä parsoja juuri ennen kuin riisi on kypsää, varret hetkeä aiemmin kuin nuput. Lautasella vielä päälle vähän kevätsipulia.
Parsakriittinen viisivuotiaskin antoi hyväksyvän arvionsa: ”Äiti, tälleen risotossa parsa ei erotu juuri ollenkaan.” #keittiössänyt #parsa #parsaa #parsaaa #parsahulluus #pikkunaatti”
”Sehän on vappupizza. Jääkaapissa yön yli kohonnut hapanjuuritaikina, päällä lehtipersiljaöljyä, mozzarellaa, pikkuisen goudaa, kevätsipulia, kapriksia ja hoikkia parsoja. Riemullista vappua! #keittiössänyt #vappu #vappupizza #pizzavappu”
”Kyllä on ihanaa, että kaupasta voi jo ostaa muutakin kuin porkkanoita, niin kuin vaikka munakoisoja. Viipaloin yhden, sipaisin viipaleille öljyä ja suolaa ja työnsin 200-asteiseen uuniin vajaaksi vartiksi, niin että paistuivat hiukan. Sitten sipaisin jokaisen pinnalle tomaattipyrettä ja lisäsin nokareen mozzarellaa. Lopuksi lisäsin palat kirsikkatomaattia ja työnsin takaisin uuniin kymmeneksi minuutiksi, jotta juusto suli ja vähän ruskettui. Lopuksi vielä lisäsin tuoretta basilikaa. Kaikki meni, ja seuraavalla kerralla tiedän tehdä enemmän. #keittiössänyt #munakoiso #munakoisopizza #pizzahko”
”Mökillä oli sen verran hyistä, että oli ihan hyvä päivä syödä taas talviruokaa. Tyhjensin jääkaapista pannulle kasan hienonnettuja jämävihanneksia: pienen purjon, kaksi sipulia, raukean porkkanan, pari varsisellerin vartta ja puolikkaan fenkolin. Kuullotin ne pehmeiksi Järki-Särjen tomaattiversion öljyssä ja samalla kuorin ja viipaloin mandoliinilla kuusi perunaa. Ladoin potut, kuullotetut kasvikset ja Järki-Särki-kalat vuokaan ja kaadoin lopuksi pinnalle loput öljyt purkista (ja huuhtaisin purkin pienellä vesitipalla ja kaadoin vuokaan). Peitin vuoan kannella, tai siis lautasella, ja työnsin 200-asteiseen uuniin. Paistoin peitettynä noin 45 minuuttia ja lopuksi kymmeneksi minuutiksi otin kannen pois, jotta pinta ruskistuisi. Mmmmm. #keittiössänyt #järkisärki #pottulaatikko #talviruokaa”
”Tämän päivän parsat, olkaa hyvät: parsaa, oliiviöljyä, suolaa, pekonimurua, leivänmuruja ja Metsuri-juusto. 200 astetta, 15 minuuttia ja syömään! Ihanaa viikonloppua! #keittiössänyt #parsahulluus #parsa #parsaa #parsaaa”
”Toimituksemme on täysin hullaantunut tällä viikolla varsikukkakaaleista. Miten voikin olla sievä kasvis! Itse kokkailin kasviksen eilen, ja koska #paahtajanainen olen, pistin sen tietenkin uuniin. Huuhtaisin varret, ladoin pellille, lorautin päälle oliiviöljyä, maistoin kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja työnsin 200-asteiseen uuniin kuudeksi (!) minuutiksi. (Itseänikin naurattaa tuollainen höpsön tarkka aika, mutta ajatus on, että kannattaa paahtaa mahdollisimman vähän, niin että nuput ruskettuvat aavistuksen ja että tyvet pysyvät rapsakoina.)
Uunista ottamisen jälkeen raastoin päälle avokätisesti parmesaania ja kannoin pöytään nuorisolle alkuruoaksi. Menestys oli arvaamaton. ”Litää litää”, huusi nuorempi ahmittuaan ensimmäisen satsin.
Viisivuotias näytti puolestaan peukkua ylös.
Näitä meille uudestaankin, kiitos!
Töissä @petratuo muuten selvitti, että siemeniä saisi tilattua Briteistä. Melkein tekisi mieli kokeilla! #varsikukkakaali #fiorina”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #33
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #32
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #31
Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.