Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #37
Syyskuu on tehty omenapaistoksesta ja sienistä. Oman puutarhamme omenoista on riittänyt hyvin paistoksiin pari kertaa viikossa, mikä ei ole lainkaan haitannut, sillä erityisesti tyttömme söisi sitä yhtä määrättömästi kuin isänsä. Sieniä Rouva on hakenut myös Herttoniemestä ja tehnyt yhden sieniretkistä jopa kahden lapsen kanssa. Oma kesäkurpitsasatomme epäonnistui tänä vuonna täysin, mutta yhdet neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvit Rouva pyöräytti kaupan antimista. Suosittelen kokeilemaan!
”Tämä sangen vaatimattoman näköinen asia on ehkä syksyn paras sieniruoka: sienisalaatti karvarouskuista, sellainen perinteikäs versio. Tiedän että jotkut laittavat sienisalaattiinsa kermaa, mutta minusta ranskankerma on ihan ok. Sekaan keitetyt ja hienonnetut rouskut, pikkuisen sipulia, tällä kertaa pillisipulia, suolaa, valkopippuria ja pieni tippa etikkaa, sitä isoissa pulloissa myytävää väkiviinaversiota. Olisin voinut nuolla kulhonkin.
Nuorisokin maistoi:
”Ihan okei”, sanoi kuusivuotias ja kohautti olkiaan. ”Hyvää! Litää”, huuhdahti kaksivuotias.
Voi kun kaupunkisienionni olisi vielä toisen kerran myötä
#keittiössänyt #sienisalaatti #karvarousku #sienihulluus #kaupunkisienestys”
”Tänään meillä syötiin kovin pitkästä aikaa kuhaa. Olin ostanut hallista vajaan kilon nahattoman fileen, jonka leikkasin annospaloiksi ja asettelin voideltuun uunivuokaan. Rivautin palojen päälle suolaa myllystä, ja kalan suolaantuessa tein kuorrutteen: sekoitin kulhossa kaksi hienonnettua valkosipulinkynttä, desin leivänmuruja (todella kerätty leikkuulaudalta :D), kourallisen lehtipersiljaa hienonnettua, puoli desiä oliiviöljyä, pari kierrosta mustapippuria ja suolaa myllystä ja hetken mielijohteesta vielä jääkaapista löytyneen vajaan fetapaketin murennetut jämät. Jaoin kuorrutteen kalapalojen päälle ja nostin vuoan 175-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Maistui, myös lapsille! #keittiössänyt #kalapäivä #uunikuha”
”Oikeastaan meidän piti syödä ihan muuta tänään, mutta koska unohduttiin katsomaan kuusivuotiaan toiveesta Mamma Mia -elokuvaa, tekaisin nopeasti perunapizzaa, siis sitä, jonka pohja tehdään ohuenohuista perunaviipaleista, tällä kertaa vielä oman mökin Siikleistä. Päällä raastettua provolone piccante -juustoa, eilisiä hyvin käristettyjä kangastatteja ja pillisipulia. Voi nam <3 #keittiössänyt #perunapizza #perunapohja #tattihulluus”
”Nyt huomio: Tein neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvejä, jotka olisivat hyvin voineet olla viidenkin raaka-aineen kesäkurpitsapihvejä, jos kotona olisi ollut jotakin tuoretta yrttiä, vaikka lehtipersiljaa. To-del-la koukuttavia.
Raastoin tavallisen kokoisen kesäkurpitsan (noin 300 g) karkeaksi raasteeksi ja laitoin vähäksi aikaa siivilään valumaan, jotta raaste ei olisi niin märkää. Sitten raastoin paketillisen halloumijuustoa. Kaadoin raasteet kulhoon, lisäsin kananmunan ja desin leivänmuruja (korppujauhoja) ja sekoitin taikinaksi. Annoin taikinan levätä tunteroisen jääkaapissa, ja sitten paistoin sen pihveiksi öljyssä pannulla. Olisin voinut syödä koko satsin pannulta 😀
Jos joku innostuu näitä tekemään, pieni vinkki: Taikina kannattaa puristella käsissä mahdollisimman tiiviiksi, pieniksi pihveiksi ja laittaa suoraan kuumalle pannulle. Sitten levy keskilämmölle ja vain malttia olla sorkkimatta ja kääntämättä pihvejä liian aikaisin, siten ne pysyvät kasassa.
Ja koska omenoita on, omenoista voi näköjään vallan mainosti tehdä dipiksi tsatsikia eli sekoittaa raastettua omenaa turkkilaiseen jogurttiin ja maustaa raastetulla valkosipulilla ja suolaripauksella. Mmmmm.
#keittiössänyt #kesäkurpitsapihvit”
”Koska viikonlopulta jäi jääkaappiin taikinaa, tänään syötiin iltaruoaksi lasten riemuksi pizzaa. Taikina on tietenkin tehty hapanjuureen. Päälle ladoin mozzarellaa, raastettua provolone piccante -juustoa, pari mandoliinilla siivutettua Siikliä, siivutettua punasipulia, mökin rosmariinia ja eilen poimittuja punikkitatteja, jotka olin paistanut jo eilen pannulla kunnolla kypsiksi, parisenkymmentä minuuttia.
Kohta heittäydymme sohvalle telkkarin ääreen, sillä muutama viikko sitten kuvattu A-studion juttu tulee ulos tänään klo 21 alkavassa ohjelmassa. Jännää! #keittiössänyt #pizzatiistai #tiistaipizza #perunapizza #tattihulluus”
”Koska kaura-omenapaistoksen ohjetta kyseltiin, tässä se nyt tulee, olkaat hyvät! Ohje on kirpsakoille mökkiomenoille, sellaisille jotka irvistyttävät haukatessa.
Leikkaa parisenkymmentä kotimaista omenaa neljään tai kuuteen osaan ja poista siemenkodat, ei tarvitse kuoria. Omenalohkoja saisi olla runsaat pari litraa. Kaada lohkot piirakkavuokaan, lisää puoli desiä sokeria ja pöyhäise omenoita käsin, jotta sokeri leviää tasaisesti. Paista omenoita 200-asteisessa uunissa runsas vartti.
Sekoita kulhossa 50 g pehmeää voita, 3 dl kaurahiutaleita, 2 tl kanelia ja 1/2 dl sokeria murumaiseksi seokseksi. Ripottele omenoiden päälle ja paista vielä puolisen tuntia, niin että kaurahiutaleet paahtuvat ja rapeutuvat. Syö vaikka jogurtin kanssa!
#keittiössänyt #omenahulluus #kauraomenapaistos”
”Hyvää tänään alkanutta hävikkiviikkoa!
Teen usein jääkaapin eriparisista kasviksista vegecurrya: kuullotan hetken kattilassa öljytilkassa jeeraa, garam masalaa ja kurkumaa ja sitten lisään joukkoon suupaloiksi pilkottuja kasviksia, tällä kertaa purjoa, kukkakaalia, valkosipulia, sipulia ja perunaa. Kun kasvikset ovat paistuneet hetken, lisään purkillisen kookosmaitoa, suolaa, mustapippuria, hienoksi hakattuja korianterinvarsia ja keitän, kunnes perunat ovat sopivan kypsiä. Tätä sitten syödään riisin kanssa. Tällä kertaa paistoin seuraksi tofua, myös kikherneet olisivat maistuneet kastikkeessa, samoin chili, mutta kumpaakaan ei ollut. #keittiössänyt #vegecurry”
”Kaksivuotias on paljastunut paitsi perunakriittiseksi, myös omenakriittiseksi. Hän ei pidä omppuviipaleista, kaura-omenapaistoksesta eikä varsinkaan omenapiirakan päälliosasta, siitä jossa omenat ovat. Tämä on vähän hankalaa, sillä omenoita on. Teimme kuusivuotiaan kanssa pannaria ja keksin ujuttaa raastettua omenaa taikinaan. ”Litää kakkua”, huusi kaksivuotias. Arvaan mitä meillä syödään tänä syksynä
#keittiössänyt #omenapannari #pikkunaatti #mininaatti”
”Ihania nämä kotimaiset maissit <3 #keittiössänyt”
Rouva Instagramissa: @satu_koivisto
Sarjan edelliset osat:
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #36
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #35
- Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #34 – Parsaspecial
Psst, jos et ole vielä ehtinyt ostaa Gastronaatti 2 -kirjaamme, löydät sen täältä: notofupublishing.com.