Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #42

Rouvan keittiötä kohtasi tammikuussa suuri suru: eräänä päivänä uunimme ei enää suostunut kuumenemaan. Huoltoa on odotettu jo useamman viikon ajan, sillä uuni ei tullut ensimmäisellä yrityksellä kuntoon, ja nyt odotamme jälleen uusia varaosia. Aivan ilman uunia emme ole onneksi joutuneet elämään, vaan liedessämme on toinen, pienempi uuni. Juurileipä ja pienempi uunivuokamme mahtuvat sinne juuri ja juuri. Onneksi ei ole tarvinnut järjestää esimerkiksi mitään juhlia, ja ruokia on sitten paistettu ja paahdettu pienemmissä erissä.

Gastronaatti - Pinaattimunakas.JPG

Kyselin viikonloppuna stooreissa, kiinnostaisiko pinaattimunakkaani ohje, ja tulos oli tyrmäävä: 91 prosenttia äänesti joooo! Sain myös toiveen antaa omat vinkkini, miten valurautapannu ja kananmunareseptit yhdistetään. Minulla ei tosiaan ole olemassakaan pinnoitettua paistinpannua vaan paistan kaiken valuraudalla. Olen pyhittänyt oman kirpparipannun letuille ja kananmunille, tällä pannulla ei paisteta muuta. Käytän öljyä hövelisti, ja usein sipaisen sitä pannuun myös ennen kuin ripustan sen käytön jälkeen takaisin seinälle. Pannun kuivaan aina kuumentamalla sitä hellalla tyhjänä. Näillä toimenpiteillä tämä pannu pysyy aika tarttumattomana, mutta kahdella muulla pannullani en mielellään paista munia.

Sunnuntaina teki mieli pinaattifrittataa, mutta koska uuni yhä odottaa varaosiaan 🙁 en voinut paistaa perinteisesti uunissa vaan jouduin turvautumaan hellaan. Aivan hyvin kävi, kun lisäsin pannun päälle lautasen kanneksi.
Leikkasin purjosta noin 15 cm:n pätkän valkoisesta päästä, halkaisin sen ja pesin kerrokset erikseen, jotta niihin ei jää hiekkaa (siitäkin on kokemusta). Hienonsin purjon ja kuullotin sitä öljyssä pannulla muutaman minuutin. Sitten lisäsin pari kourallista pinaattia ja paistoin miedolla lämmöllä hetken, jotta pinaatti pehmeni. Rikoin neljä kananmunaa kulhossa ja lisäsin 1/2 tl suolaa, pari kierrosta mustapippuria myllystä ja sekoitin vatkaimella sen verran, että munien rakenne rikkoontui. Sitten käänsin levyn pienimmälle teholle, kaadoin munat pannulle, lisäsin päälle pienen kourallisen lehtipersiljaa jota olin intoutunut ostamaan, ja pikkuisen parmesaania, jota kaksvee oli raastanut ihan itse Microplanella raastamatta sormiaan. Lopuksi nostin lautasen pannun päälle ja annoin munan hyytyä rauhassa, kymmenisen minuuttia, Italiassa pannu olisi tässä vaiheessa sujautettu uuniin. Pöydässä lisäsin pinnalle vielä lisää lehtipersiljaa ja yhden avokadon. 
Sopii brunssille, mutta voisi tätä hyvin illallakin syödä. Vai mitä mieltä olette: kuuluuko munakas aamuun vai iltaan vai molempiin?

#keittiössänyt #frittata #pinaattimunakas #mininaatti

Gastronaatti - Perunarieskat.JPG

Tein tässä päivänä eräänä perunamuusia, ja sitten seuraavana päivänä tein muusista perunarieskoja, ja sitten ihmettelin, miksi kumpaakin näistä tulee tehtyä aivan liian harvoin, vaikka molemmat ovat aivan mahdottoman hyviä. 

Oma hyväksi havaittu reseptini sisältää kuutisen desiä perunamuusia, kaksi kananmunaa, vajaan teelusikallisen suolaa (toki muusin suolaisuudesta riippuen, jos muusi suolaista, kannattaa vähentää) ja viisi desiä vehnäjauhoja. Jos jääkaapissa jähmettynyt perunamuusi tuntuu aivan sementiltä, lurautan sinne vähän maitoa, puolisen desiä, ja sitten sekoitan kaikki aineet kulhossa. Nostelen taikinasta kokkareita pellille ja nyt seuraa tärkein vaihe: ripottelen jokaisen päälle vehnäjauhoa, jotta saan taputeltua kokkareet litteiksi rieskoiksi ilman että taikina takertuu sormiin. Ilman pinnan jauhoa rieskoista tulee myös rumia, epätasaisia ja vähän kiiltäviä.
Sitten rieskat 225-asteiseen uuniin paistumaan noin vartiksi, puolivälissä kannattaa kääntää nurinpäin, jotta paistuvat tasaisesti.
Ja lämpimänä vain voita päälle. Jos rieskoja jostain syystä jää seuraavaan päivään, ne maistuvat ihanilta, kun ne lämmittää leivänpaahtimessa. 
Voihan nostalgia. 

#keittiössänyt #perunarieskat #perunahulluus #aikamatka #nostalgia

Gastronaatti - Paahdetut munakoisot.JPG

”#paahtajanainen ja #lauantaiillanhuumaa #keittiössänyt #munakoiso #munakoisohulluus #parasta”

Gastronaatti - Uunileivät.JPG

Joskus on ihan ok paistaa pellillinen lämppäreitä ja kutsua sitä illalliseksi. Vai mitä sinä ajattelet? Löytyykö sieltä muita lämppäri-ihmisiä?

Hyvää ystävänpäivän iltaa <3

#keittiössänyt #lämppärit #lämpimätleivät #tietystihapanjuureen #hapanjuurileipähulluus #ystävänpäivä

Gastronaatti - Lohi ja sakset.JPG

”Kalakeittopäivä tuli ja meni, mutta vielä yksi kalaisa vinkki tähän viikkoon. Inhosin, suorastaan vihasin aiemmin kalan paloittelemista (yyh, sottaa leikkuulaudan, jonka tiskaaminen on ylipäätään ärsyttävää, eritoten kalan jäljiltä), mutta sitten keksin, että saksilla tämäkin asia onnistuu näppärästi 😀 Kuulostaako yhtään tutulta?#keittiössänyt #lifehack #vinkkivitonen”

Gastronaatti - Kalakeitto.JPG

Hyvää kalakeittopäivän iltaa! Minähän olen sillä tavalla hassu, että tykkään keitellä kalan ruodoista lientä ja teen siitä supersimppeliä keittoa, johon tulee vain perunoita, (vaaleaa) kalaa, sipulia, suolaa ja voita ja jota syödään mielellään kuivan ruisleivän kanssa, sellaisen joka saa pehmetä liemessä. Mutta jos kalalientä ei ole, teen suosiolla tomaattipohjaisen, bouillabaissen tyyppisen sopan, kuten viime viikonloppuna.

Hienonsin kaksi sipulia, kaksi valkosipulinkynttä ja kaksi varsisellerin vartta. Kuorin ja hienonsin kaksi porkkanaa. Puolitin ja viipaloin fenkolin ja säästin vihreät tupsut koristeeksi. 
Kuullotin kasviksia öljyssä kattilassa viitisen minuuttia ja lisäsin sitten purkillisen paseerattua tomaattia, litran vettä, kaksi laakerinlehteä ja kuutisen oksaa kuivattua timjamia. Keitin kymmenisen minuuttia ja lisäsin lopuksi 600 g paloiteltua lohta ruodot poistettuina. Lopuksi maustoin keiton teelusikallisella suolaa ja puolikkaan sitruunan mehulla. Lautasella lisäsin jokaiselle nokareen ranskankermaa ja ripottelin pinnalle fenkolin vihreät tupsut. Hyvää, oli!

#keittiössänyt #kalakeitto #kalakeittopäivä #soppaa

Gastronaatti - Cashewvoi.JPG

Vaikka kaikki kohisevat @liemessa-Jennin uunifetapastasta, postaan nyt Storieseissa viikonloppuna lupaamani cashewpähkinävoin ohjeen. MUTTA jos uunissa paistettu feta ei ole vielä tuttu juttu, kannustan ehdottomasti sitä kokkaamaan, pastalla tai ilman, feta on kuin eri tuote kun sen paistaa uunissa, aivan tolkuttoman hyvää 😀

Mutta siis takaisin cashewpähkinävoihin. Tässäkin on sellainen riski, että kun kerran tätä teet, teet toistekin, jopa aiemmin kuin arvelit, näin ainakin meillä.
Paahda 5 dl cashewpähkinöitä 175-asteisessa uunissa, kunnes pähkinät ruskettuvat kevyesti, vajaa vartti. Jos pidät kauemmin, pähkinävoista tulee ruskeampi, herkullista sekin. Sekoita pähkinöitä muutaman kerran paahtamisen aikana, jotta ne eivät kärähdä. Jäähdytä pähkinät. 
Kaada pähkinät tehosekoittimeen tai blenderiin ja lisää 1/2 tl suolaa. Sitten vain laite päälle ja jauhamaan. Hetken päästä iskee epätoivo: tästä sahajauhosta ei tule koskaan mitään, mutta kun jatkat kärsivällisesti ja tökit sahajauhoa muutaman kerran laitteen reunoilta alemmas kohti teriä vaikka lusikalla, massa antaa periksi. Vartin päästä viimeistään pitäisi olla valmista.
Valmista tahnaa suosittelen sipaisemaan näin laskiaispullakautena pullien sisään mutta tekemään sen äkkiä – tämä tahna tosiaan saattaa kadota pöydältä ennen h-hetkeä.
Kivaa viikon alkua!

#keittiössänyt #cashewpähkinävoi #cashewbutter

Gastronaatti - Fruitie.JPG

Surauttelen talviviikonloppuisin fruitieita, ja tähän aikaan vuodesta mukana on tietenkin, ylläri, veriappelsiinia. Sen kuidut menevät mukavasti muhjuksi sauvasekoittimella.

Laitoin siis korkeaan kannuun pari desiä pakastemansikoita, kaksi veriappelsiinia lohkoina (leikkasin pari lohkoa kalvottomaksi koristeeksi), pikkurillinkynnen kokoisen palan inkivääriä raastettuna ja ruokalusikallisen hunajaa ja huristelin tasaiseksi sauvasekoittimella. Jos tuli liian jähmeää, lisää tilkka vettä. 
Kivaa viikonloppua harmaudesta huolimatta!

#keittiössänyt #veriappelsiinihulluus #veriappelsiini #fruitie #aamupalahommia

Gastronaatti - Suppilovahveropasta.JPG

#kuivakaappihaaste laajeni pakastimen puolelle. Sulatin pienen pussillisen suppilovahveroita (noin 2 desiä esipaistettuja), paistoin hetken öljyssä pannulla ja lisäsin sitten viipaloidun punasipulin. Kuullotin sipulin raukeaksi ja lisäsin purkillisen kermaa ja muutaman oksan timjamia ja keitin muutaman minuutin. Lopuksi maustoin kastikkeen suolalla, kaadoin joukkoon pannulle keitetyn perhospastan (on se nättiä!), sekoitin, nostin pöytään ja katsoin, kuinka nuoriso lapioi menemään. Lempiruokapäivä, selvästi!

#keittiössänyt #pastapäivä #suppilovahvero #suppilovahveropasta #pakastinhaaste

Gastronaatti - Uunilohi ja fenkoli.JPG

Koska sunnuntaisen lohen ohjetta kyseltiin, tässä se tulee, olkaa hyvät. Kypsensin siis lohen paperissa, en papillote, kuten ranskalaiset sanovat, jotta se höyrystyisi ja pysyisi mehevänä. Osaavammat rypyttävät paperin kiinni kuin pasteijan, minä jouduin turvautumaan naruun 😀

Viipaloin yhden fenkolin, kuullotin sen öljyssä pannulla ja maustoin lopuksi kevyesti suolalla ja pippurilla. 
Repäisin leivinpaperista vähän yli tuplasti lohen pituisen pätkän ja levitin sen uunivuokaan. Asetin lohifileen (noin 500 g) paperin päälle, hieroin teelusikallisen suolaa pintaan ja levitin lopuksi pinnalle yhden sitruunan viipaleina. Viereen levitin fenkoliviipaleet. Käärin leivinpaperin kiinni kuin lahjapaketin, sitaisin kiinni kostutetulla kalastajanlangalla ja työnsin vuoan 200-asteiseen uuniin vartiksi. Fenkolin, lohen ja sitruunan kombo on jotenkin maagisen hyvä, mutta olisi seuraan sopinut vielä lautasella pari perunaakin.
Toivottavasti tykkäätte!

#keittiössänyt #uunilohi #enpapillote

Gastronaatti - Leipä.JPG

”Normaaliuuniton elo jatkuu yhä, jo kolmatta viikkoa, joten olen joutunut paistamaan leivätkin pikku-uunissa. Kyllä kuulkaas uuneissa on eroja! Laitoin saman leivänpötkylän paistumaan niin kuin aina, ja tällä kertaa uunista tuli ulos afrikkalainen naamio. Suurin eroavaisuus on kosteus: isossa uunissa on kaksi peltiä, joten saan aina kuumennettua toisen jättimäiseksi vesihöyryastiaksi, pikku-uunissa joudun turvautumaan pieneen metallikippoon ja löylyä on selkeästi vähemmän. Jälkimmäisessä paistetun leivän kuori jää kovemmaksi, mutta maku ja sisuksen rakenne ovat onneksi samat. Mielenkiintoinen leipälaboratorio, todella! #keittiössänyt #hapanjuurileipä #hapanjuuri #leipäpäivä”

Gastronaatti - Muromysli.JPG

”Uunin varaosia odotellaan yhä, joten tänään teen tällaisen miniatyyriannoksen mysliä. #keittiössänyt #myslipäivä”

Gastronaatti - Uunitomaatit ja burrata.JPG

Voi miten kauniin vadin löysin viime viikolla kirpparilta, ja sitten heti perään löysin vihanneskaupan alekorista terttutomaatteja, joille vati on kuin tehty. 

Laitoin tomaatit vuokaan, lorautin päälle oliiviöljyä, maustoin timjamilla, suolalla ja pippurilla ja työnsin vuoan 175-asteiseen uuniin runsaaksi tunniksi. Ihan hirmuisen hyviä jäähtyneinä burratan kanssa!
Rentoa viikonloppua!

#keittiössänyt #burrata #uunitomaatit

Gastronaatti - Punajuurisosekeitto.JPG

Teen nykyisin tosi harvoin (ihan liian harvoin!) sosekeittoja, koska kuusivuotias ei ole pitänyt niistä oikein koskaan. Nyt kun pitkästä aikaa tein, tajusin, että perheessämme on sitä vastoin kaksivuotias, joka rakastaa niitä! Taas hyvä muistutus siitä, että nämä tyypit ovat aivan erilaisia, myös sosekeittomieltymyksissä. 

Hienonsin kaksi sipulia, kaksi valkosipulinkynttä, yhden fenkolin ja kaksi porkkanaa ja kuullotin niitä hetken öljyssä kattilassa. Lisäsin aiemmin keitetyn punajuuren paloina, pari kuivattua timjaminoksaa ja vettä niin, että kasvikset peittyivät. Keitin vartin, noukin timjaminipun pois, lisäsin purkin cashewkermaa, soseutin sauvasekoittimella ja maustoin suolalla ja pippurilla. Lautasella ripottelin päälle (aiemmin) uunissa paahdettuja cashewpähkinöitä ja tein kierteet cashewkermapurkin pohjista (toki huuhtaisin purkin jämät ja lisäsin ne vielä lopuksi kattilaan).
Oikein näppärä talvisoppa, ja riitti seuraavaksikin päiväksi. Kaksivuotias kiitti. 

#keittiössänyt #keittopäivä #punajuurikeitto

Gastronaatti - Härkispasta.JPG

Mies oli keittänyt ison kattilallisen Härkis-bolognesea, ja minä heitin siitä loput fusillipastan (huom! raakana) kanssa uuniin. Päälle ladoin parin alekorista pelastettua pihvitomaattia viipaleina ja kunnon kerroksen juustonkäntyistä raastettua juustoa ja työnsin vuoan uuniin paistumaan, siihen minikokoiseen, sillä isompi odottaa yhä korjaajaa varaosineen. 

Nuorisolle maistui, paitsi tietenkin tomaattikerros.
”Minä en pidä uunissa paistetuista tomaateista”, arvioi kuusivuotias.
”Minä en tykkää tättä”, säesti kaksivuotias ja repi pastapaloja irti tomaateista.
Huoh. 

#keittiössänyt #pastavuoka #härkis #uunipastapäivä #maanantai

Gastronaatti - Punajuuripihvit.JPG

Nyt tarkkana! Ihastuitko viime syksynä neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihveihini? Täällä on tarjolla talviversio, joka on aivan yhtä koukuttava – itse napsin näitä paistaessani 😀

Raastoin kaksi isoa keitettyä, kuorittua punajuurta, noin 300 g, karkeaksi raasteeksi. Raastoin paketillisen halloumijuustoa karkeaksi raasteeksi. Sitten sekoitin punajuuren ja halloumijuuston kulhossa ja lisäsin kananmunan ja desin leivänmuruja (korppujauhoja). Sekoitin tasaiseksi ja annoin taikinan levätä jääkaapissa tunteroisen. 
Kuumensin öljyn pannulla, muotoilin taikinasta pieniä pihvejä ja paistoin niitä pannulla muutaman minuutin per puoli, niin että pihvien pinta rapeutui. Ihan todella hyviä muussatun, suolalla maustetun avokadon kanssa. 
Jos teet näitä, tärkeää on malttaa olla sorkkimatta pihvejä liian aikaisin, jotta ne pysyvät kasassa. 
Toivottavasti tykkäätte!

#keittiössänyt #punajuuripihvit #neljäraakaainetta

Gastronaatti - Ahvenanmaan pannukakku.JPG

”Keitin ihan liikaa joululta jäänyttä riisiä punakaalikääryleitä varten, koska #kuivakaappihaaste, mutta sitten välähti: Ahvenanmaan pannukakku on jo puoliksi tehty! Tein puolikkaan annoksen niin kuin nykyään aina pannaria, koska se mahtuu kätevästi uunivuokaan. Sekoitin siis kulhossa 5 dl maitoa, 2 kananmunaa, 1/4 tl suolaa, 3/4 dl vehnäjauhoja, 1/2 dl sokeria, 1 tl kardemummaa ja keitettyä puuroriisiä hövelisti peräti neljä desiä. Sulatin nokareen voita suoraan vuoassa sillä välin kun uuni lämpeni, ja sitten vain kumosin taikinan suoraan lämpimään vuokaan ja paistoin 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Maistui! #keittiössänyt #ahvenanmaanpannukakku #taiainakinsinnepäin”

Gastronaatti - Punakaalikääryleet.JPG

Askartelin kaalikääryleitä punakaalista. Melkoista sotkottamista: violettia väriä on nyt leikkuulaudassa, puulattiassa, villamekossa ja Kaja-pehmolelun tassussa, jonka kaksivuotias ennätti työntää yhteen roiskeeseen.

Kaupassa oli alkuviikosta niin muhkeita punakaaleja, että sellainen oli pakko saada mukaan, ja kääryleet mielessä työnsin palleron pakastimeen, jotta sitä ei tarvitse keittää. Hyvä niin, koska minnehän keitinvettä olisi roiskunut? Storieseja tänään katsoneet tietävät, että punajuurikattila kuvioi kaakelit hellan takaa. Että tämmöinen kokkauspäivä tänään täällä.
Nyt kääryleet menevät uuniin, myöhemmin maistetaan!

#keittiössänyt #sotkotusta #punakaali #punakaalihulluus

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

 

Gastronaatti 2 -kirjamme löydät täältä: notofupublishing.com.

 

Kommentit (6)
  1. Herkullisen näköistä, nappaan jonkun testiin viikonlopuksi!

    Iso peukku perunarieskoille ja punajuurikeitolle ja pihveille <3

    1. Pääsikö jokin resepti testiin? 

      1. Sun pitää käydä lukemassa mun viikonlopun stoorit niin huomaat etten kerennyt 😀 mut loppuviikko ois lomaa, niin palaan kyllä kommentoimaan mitä tuli tehtyä!

        1. No selvästi oli muita kiireitä! 😀

      2. Kuuleppas Isyyspakkaus Tommi, olin ensimmäisen lauseen tästä kommentista saanut illalla kirjoitettua kun mies tuli kotiin jatkoajalle menneestä Jypin pelistä. Istuin sängyllä läppäri sylissä, kuuntelin kuulokkeilla musiikkia, pienimmäinen nukkui. Toinen kysyi mitä teen, ja mä hieman vaikeena et laitan yhdelle Tommille kommenttia sen ruokavinkeistä. Punastuin, kello oli jo kymmenen ja olin ajatellut et kerkeän sammuttaa koneen ennenkuin toinen palaa. No tämä kirjoitus sitten vähän jäi koska hänen mielestään siinä tilanteessa oli jokin kiihoittava elementti ja me rakasteltiin.
        Mutta asiaan ja asiattomat kommentoinnithan saa poistaa vai mitä😇?
        Mä tein sitä punajuurikeittoa, se oli simppeli ja maukas resepti. Tykkään yksinkertaisesta ja kauniista, väreistä ja raaka-aineista. Mä korvasin cashewkerman ”valiolla” koska oon kotimaisuuden ja lähiruoan puolestapuhuja. Paistoin lisäksi pekonia jota sai murustella siihen päälle ja ah niin ihania kikherneitä, joita paahdoin öljymausteseoksessa uunissa. Meidän(kin) perhe on liikkuvaista sakkia ja tuo proteenin saanti on turvattava kasvisruokapäivinäkin, koska ravitsemus. Kyllä sä tiedät. Lisänä oli omalla ohjeella perunarieskaa ja jälkkärinä pannaria uunissa paahdetulla karamellisoituneella omenahillolla. Jaksettiin urheilla ja tykättiin. Aion kokeilla ne pihvit vielä joku päivä jonkin liharuoan lisänä, korvaten esim.perunan joka niin aliarvostettuna ja monikäyttöruoka-aineena on suotta parjattu.

        Mun oli pakko tarkistaa tuolta esittelytekstistä, et onhan se sun vaimo tekemässä varmasti kanssa näitä ruokia ja olihan se💓koska oon ihmetellyt alusta asti tai siis siitä asti kun tätä stalkkaamaan aloin, et miten ehdit joka paikkaan🤔 ja miettinyt et saakohan se vaimo sut usein keittiössä kun niin paljon tätä gastronomiaa kuvitat? Terveisiä!
        Siitä mä muuten aionkin joku päivä kirjoittaa omaan blogiini, et mitä jos keittiönpöydällä😉

        Ihanaa aurinkoista viikonloppua, toivoo pipsa pienelläpeellä ja isolla suulla😂

        1. Vaimon ruokakuviahan nämä! Hän julkaisee ne vain Instagram-tilillään, joten otin joskus tavaksi kerätä niitä noin kerran kuussa blogiin, että ne löytyvät helpommin. Voisin seuraavan kerran taas kertoa tämän vähän selkeämmin. Osaan kyllä itsekin kokata, mutta tee sitä enemmänkin silloin, jos on pakko 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *