Hävikitön ravintola Nolla, tästä kuulemme vielä!

Isyyspakkaus

Kävimme viime lauantaina tutustumassa Ravintola Nollaan, joka on Helsingin ensimmäinen hävikitön ravintola. Siis ravintola, joka pyrkii sekä hyödyntämään ravintolan ruoissa muuten syömättä jääviä asioita että tuottamaan itse mahdollisimman vähän jätettä. Ravintola vasta harjoittelee toimintaansa popup-muodossa toisten yritysten tiloissa, mutta omat tilat löytyvät toivottavasti mahdollisimman pian.

Ravintolan takana ovat mm. Chez Dominiquessa, Olossa ja Kuurnassa aiemin työskennelleet Luka Balac, Carlos Henriques ja Albert Sunyer. Sen ensimmäinen illallinen tarjoiltiin markkinointitoimisto Måndagin tiloissa Kalliossa, ja seuraava popup on nyt pääsiäsiviikonloppuna ravintola Holidayn tiloissa Katajanokalla.

Ensimmäisessä popup-illassa oli puhumassa Francesca Allievi (keskellä), joka alusti jokaisen ruoka-annoksen pienellä puheenvuorolla ruoan ja kestävän kehityksen yhdistämisestä.

Nollan tavoite olisi siis avata Helsinkiin ravintola, jossa yhdistyisivät fine dining ja kestävä kehitys: raaka-aineet hankittaisiin ilman pakkauksia, ruoissa hyödynnettäisiin muuten käyttämättä jääviä raaka-aineita ja ylijäävä biojäte toimitettaisiin paikallisille maatiloille kompostoitavaksi. Näillä periaatteilla pyöritettiin myös viikonlopun popup-ravintolaa.

Alkupalaksi tarjoiltiin kanan rasvasta ja jauhoista tehty näkkäri, jonka päällä oli selleriraastetta ja kuivattua mätiä. Kanan rasvahan on muuten melko lailla pois heitettävää jätettä.

Ravintola on halunnut valita tyylikseen fine diningin siksi, että siitä puhuttaisiin ja se muistettaisiin myös ruokiensa ja juomiensa eikä vain aatteensa puolesta. 

Ravintolan leipä oli tehty oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä, ja se oli niin hyvää, että olisin voinut syödä sitä kokonaisen limpun verran yksikseni.

Haukiannos tarjoilitiin isolla lautasella, jolla jätetyn tyhjän tilan haluttiin symboloivan sitä kaikkea, mitä vaaditaan ruoan tuottamiseen ja mikä ei kuitenkaan näy lautasella: tilaa, energiaa ja muita resursseja.

Seuraava väliruoka sisälsi ihanaa maa-artisokkaa parilla tavalla.

Sen jälkeen oli pääruoan vuoro. Pääruoaksi tarjottiin kokonaisena grillattua siikaa (grilli oli pystytetty ulos Kolmannelle linjalle), ja härregud, miten maukasta se oli ja miten täydellinen kalan kypsyys olikaan! Siian kanssa tarjolla oli myös porkkanaa monella tavalla.

Jälkiruoka kohotutti kulmiani, mutta yllätti positiivisesti: oluen mäskijäätelöä, kokoonkeitettyä punajuurimehua ja marenkia.

Ravintolan henkilökunta oli illallisesta silminnähden innoissaan, ja he kehuivat myös miten hyvää harjoitusta popup-ravintolan avaaminen oli heille ollut. He olivat todella tilanneet raaka-aineet ilman pakkauksia ja sopineet biojätteen viennistä maatilalle. Toimistotila oli ollut hieman hankala ravintolalle, ja ruokia tehtiin parissakin paikassa Måndagin ulkopuolella. Kaikki sujui kuitenkin hienosti ja ilta oli erittäin onnistunut!

Kovasti he vakuuttelivat, että tarkoitus olisi löytää pysyvä toimitila Helsingin kantakaupungista. Tästä ravintolasta tullaan siis todella kuulemaan vielä!

Siihen asti pitää seurailla Nollan webbi- ja Facebook-sivuja ja hankkiutua popup-ravintolaillallisille. Seuraavat olivat todellakin jo tänä viikonloppuna, mutta veikkaan niiden olevan täyteen varatut. Mutta kannattaa kysellä. Ehkä seuraava popup järjestyy sitä kautta mieluummin aiemmin kuin myöhemmin!

Kommentit

Pyjama
Pyjamapäiviä

Iso peukku ajatukselle! Toki pakkausten merkitys on minimaalinen tässä taistossa, mutta kaikki keinot ruokahävikin vähentämiseksi ovat plussaa!

Itsekin pohdin hävikkiä ravintoloissa muutama päivä sitten:
http://www.lily.fi/blogit/pyjamapaivia/ruokahavikin-pienentaminen-ravintolassa

Tommi K
Isyyspakkaus

Sillehän tietysti ei voi mitään, jos asiakas jättää jotain syömättä ja hävikkiä tulee siksi. Mutta voin hyvin kuvitella, että erityisesti lounasravintoloissa biojätteeseen tulee paljon tavaraa, kun jengi ottaa lautasilleen liikaa ruokaa. Valmiit annokset ovat sen suhteen hyvä keino vähentää hävikkiä, kun ei tule otettua liikaa.

Minttu2 (Ei varmistettu)

Toinen ravintolavinkki kestävästä kehityksestä kiinnostuneille! Huomasin että Ravintola Loop (Suomen eka hävikkiruokaravintola) aloittaa illalliset huhtikuun lopussa. Lounas on aina törkeän hyvä ja aion kyllä illallisenkin testata :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Siellä en ole ehtinyt käydä, ja tuo illallinen on hyvä vinkki, kiitos!

Tommi K
Isyyspakkaus

Hauska!

KM (Ei varmistettu) https://www.instagram.com/veganzerowastefamily/

Kuulostaa todella mielenkiintoiselta konseptilta! Olen itse viime vuosina innostunut kovasti jätteiden vähentämisestä laajemmassa mittakaavassa, mukaan lukien tietenkin ruokahävikin vähentämisestä. Rouvan ruokavinkit ovat toimineet siinä monesti inspiraationa :-).

Vegaanina tosin mietin että löytyisköhän Nollasta joskus tulevaisuudessa meikäläisellekin suuhunpantavaa?

Kommentoi