Hävikitön ravintola Nolla, tästä kuulemme vielä!

Kävimme viime lauantaina tutustumassa Ravintola Nollaan, joka on Helsingin ensimmäinen hävikitön ravintola. Siis ravintola, joka pyrkii sekä hyödyntämään ravintolan ruoissa muuten syömättä jääviä asioita että tuottamaan itse mahdollisimman vähän jätettä. Ravintola vasta harjoittelee toimintaansa popup-muodossa toisten yritysten tiloissa, mutta omat tilat löytyvät toivottavasti mahdollisimman pian.

IMG_0784.jpg

Ravintolan takana ovat mm. Chez Dominiquessa, Olossa ja Kuurnassa aiemin työskennelleet Luka Balac, Carlos Henriques ja Albert Sunyer. Sen ensimmäinen illallinen tarjoiltiin markkinointitoimisto Måndagin tiloissa Kalliossa, ja seuraava popup on nyt pääsiäsiviikonloppuna ravintola Holidayn tiloissa Katajanokalla.

IMG_0729.jpg

Ensimmäisessä popup-illassa oli puhumassa Francesca Allievi (keskellä), joka alusti jokaisen ruoka-annoksen pienellä puheenvuorolla ruoan ja kestävän kehityksen yhdistämisestä.

IMG_0737.jpg

Nollan tavoite olisi siis avata Helsinkiin ravintola, jossa yhdistyisivät fine dining ja kestävä kehitys: raaka-aineet hankittaisiin ilman pakkauksia, ruoissa hyödynnettäisiin muuten käyttämättä jääviä raaka-aineita ja ylijäävä biojäte toimitettaisiin paikallisille maatiloille kompostoitavaksi. Näillä periaatteilla pyöritettiin myös viikonlopun popup-ravintolaa.

IMG_0716.jpg

Alkupalaksi tarjoiltiin kanan rasvasta ja jauhoista tehty näkkäri, jonka päällä oli selleriraastetta ja kuivattua mätiä. Kanan rasvahan on muuten melko lailla pois heitettävää jätettä.

IMG_0742.jpg

Ravintola on halunnut valita tyylikseen fine diningin siksi, että siitä puhuttaisiin ja se muistettaisiin myös ruokiensa ja juomiensa eikä vain aatteensa puolesta. 

IMG_0747.jpg

Ravintolan leipä oli tehty oluen panemisesta ylijäävästä mäskistä, ja se oli niin hyvää, että olisin voinut syödä sitä kokonaisen limpun verran yksikseni.

IMG_0758.jpg

Haukiannos tarjoilitiin isolla lautasella, jolla jätetyn tyhjän tilan haluttiin symboloivan sitä kaikkea, mitä vaaditaan ruoan tuottamiseen ja mikä ei kuitenkaan näy lautasella: tilaa, energiaa ja muita resursseja.

IMG_0762.jpg

Seuraava väliruoka sisälsi ihanaa maa-artisokkaa parilla tavalla.

IMG_0767.jpg

Sen jälkeen oli pääruoan vuoro. Pääruoaksi tarjottiin kokonaisena grillattua siikaa (grilli oli pystytetty ulos Kolmannelle linjalle), ja härregud, miten maukasta se oli ja miten täydellinen kalan kypsyys olikaan! Siian kanssa tarjolla oli myös porkkanaa monella tavalla.

IMG_0777.jpg

Jälkiruoka kohotutti kulmiani, mutta yllätti positiivisesti: oluen mäskijäätelöä, kokoonkeitettyä punajuurimehua ja marenkia.

IMG_0803.jpg

Ravintolan henkilökunta oli illallisesta silminnähden innoissaan, ja he kehuivat myös miten hyvää harjoitusta popup-ravintolan avaaminen oli heille ollut. He olivat todella tilanneet raaka-aineet ilman pakkauksia ja sopineet biojätteen viennistä maatilalle. Toimistotila oli ollut hieman hankala ravintolalle, ja ruokia tehtiin parissakin paikassa Måndagin ulkopuolella. Kaikki sujui kuitenkin hienosti ja ilta oli erittäin onnistunut!

Kovasti he vakuuttelivat, että tarkoitus olisi löytää pysyvä toimitila Helsingin kantakaupungista. Tästä ravintolasta tullaan siis todella kuulemaan vielä!

Siihen asti pitää seurailla Nollan webbi– ja Facebook-sivuja ja hankkiutua popup-ravintolaillallisille. Seuraavat olivat todellakin jo tänä viikonloppuna, mutta veikkaan niiden olevan täyteen varatut. Mutta kannattaa kysellä. Ehkä seuraava popup järjestyy sitä kautta mieluummin aiemmin kuin myöhemmin!

Kommentit (6)
  1. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta konseptilta! Olen itse viime vuosina innostunut kovasti jätteiden vähentämisestä laajemmassa mittakaavassa, mukaan lukien tietenkin ruokahävikin vähentämisestä. Rouvan ruokavinkit ovat toimineet siinä monesti inspiraationa :-).

    Vegaanina tosin mietin että löytyisköhän Nollasta joskus tulevaisuudessa meikäläisellekin suuhunpantavaa?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *