Herkkuja Herkusta: Täytetyt punajuuret ja päärynä-homejuustosalaatti

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

"Joulu täynnä on kinkkua, kylkeä, potkaa, läskiä, niskaa ja tietenkin vodkaa." Vai onko sittenkään?

Vaikka hyvin perinteisillä jouluruoilla on yhä paikkansa suomalaisten joulupöydissä, yhä useampi tuntuu kaipaavan juhliinsa keveyempiä, raikkaampia ja kasvispitoisempia vaihtoehtoja.

Omassa perheessäni jouluaaton joulupöytä täytetään perinteisesti blineillä, ja perinteisten jouluruokien aika on joulupäivänä. Silloinkin pöytään kuuluu aina jokin kasvisruoka, ja ikuinen rakkauteni, punajuuri, sopii myös värinsä puolesta loistavasti joulujuhlaan. Ei kuitenkaan rosolliksi, sillä se ei ole ollut koskaan suosikkimme.

Tällä kertaa punajuuret onkin muutettu moderniksi rosolliksi: täytetyiksi punajuuriksi, jotka on paistettu uunissa. Täytetyt punajuuret ovat saaneet rinnalleen raikkaan jouluisen salaatin.

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Food Market Herkun kanssa, josta myös ostin tarvikkeet.

Käytämme ruoanlaitossa pitkälti luomutuotteita, ja on ollut ilo havaita, että myös Herkussa luomutuotteet ovat saaneet paljon hyllytilaa. Yllätyin positiviisesti siitä, että jopa granaattiomenat olivat saatavilla luomuna, ja koska ne ovat juuri nyt satokaudessa, ne oli nostettu valokeilaan kaikkein keskeisimmälle paikalle vihannes- ja hedelmäosastoa.

Olimme muuten ruokaostoksilla koko perheen voimin lounasaikaan - tai vähän sen jälkeen - joten aivan ensimmäisenä kävimme syömässä Food Market Herkun Bistron kalakeitot, jokta olivat aivan törkeän hyvät. Hinta-laatusuhde oli todella kohdallaan, sillä keitossa oli jopa ravunpyrstöjä, ja runsaat annokset maksoivat vain 9,90 €/iso keitto ja 5,90 €/pieni keitto. Koko perhe söi siis hyvällä ruokahalulla todennäköisesti kaupungin parhaat kalakeitot!

Täysillä vatsoilla oli mukavampi lähteä poimimaan ruokaostoksia kärryihin.

Nyt kuitenkin varsinaisiin joulupöytävinkkeihin eli punajuuriin!

Täytetyt punajuuret eli moderni rosolli

Ainekset

  • 1/2 kg keskikokoisia punajuuria
  • vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 lehtipersiljaruukun varret
  • 2 rkl ruokaöljyä
  • 1/2 dl manteleita
  • 1 pkt fetajuustoa (150 g)
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Valmistaminen

  1. Pese punajuuret huolellisesti ja laita ne tilavaan kattilaan. Punajuuria ei tarvitse kuoria. Heitä punajuurien päälle kevyesti suolaa, täytä kattila vedellä ja keitä punajuuret kypsiksi, noin 40 minuuttia. Kaada keitinliemi toiseen astiaan ja säästä myöhempää käyttöä varten. (Voit esimerkiksi keittää kerralla koko kilon ja käyttää liemen punajuuririsottoon.) Kun punajuuret ovat vielä kuumia, kuori ne puristelemalla niitä sormilla (Voit käyttää talouskäsineitä, jos pelkäät punaavasi kätesi)
  2. Hienonna sipuli, valkosipuli ja lehtipersiljan varret ja kuullota ne öljyssä. Anna jäähtyä
  3. Tasoita punajuurien pohjat veitsellä suoriksi ja koverra teelusikalla niiden pintaan kolo. Nosta punajuuret uunivuokaan
  4. Hienonna leikkaamasi ja kovertamasi punajuuren palat veitsellä
  5. Laita punajuurisilppu kulhoon ja lisää joukkoon sipuliseos pannulta
  6. Rouhi mantelit ja lisää kulhoon. Murenna sekaan myös fetajuusto (säästä muutama nokare punajuurten pinnalle koristeeksi) ja mausta täyte suolalla ja pippurilla. Sekoita
  7. Täytä punajuuret runsaalla kädellä ja lusikoi loput täytteestä vuokaan punajuurten väleihin
  8. Paista punajuuria 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.

Punajuuria voi hyvin syödä vaikka sellaisenaan, mutta meidän perheessämme ruoat maistuvat usein varsinkin lapsille paremmin, kun niiden kanssa tarjotaan turkkilaisesta jogurtista sekoitettu kastike, tällä kertaa tahinilla ja lehtipersiljalla maustettu.

Tahini on seesaminsiementahnaa, jota yleensä myydään kaupassa pähkinävoiden lähettyvillä. Tahinin karvaus antaa kastikkeen makuun syvyyttä. Jos kuitenkaan et saa sitä käsiisi, jätä huoletta pois, kastike on hyvää sellaisenaankin!

Kastike punajuurille

Ainekset

  • 1 rkl tahinia
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 lehtipersiljaruukun lehdet
  • 1/4 tl suolaa
  • pari kierrosta mustapippuria myllystä

Valmistaminen

  1. Lusikoi tahini kulhoon ja notkista sitä sekoittamalla voimakkaasti
  2. Hienonna lehtipersiljan lehdet
  3. Lisää loput ainekset kulhoon ja sekoita.

Pelkästä vihreästä salaatista, kurkusta ja tomaatista koostuvat salaatit voi jättää arkilounaille, ja jouluna salaatti voi olla hivenen erityisempi.

Pieni makeus yhdistettynä suolaisuuteen tekee salaatista raikkaan ja yllättävän. Tässä salaatissa makeutta antavat päärynä ja granaattiomena, ja suolaiset saksanpähkinät ja Peltola Blue -juusto tasapainottavat kokonaisuutta. Granaattiomenan punaiset siemenet saavat salaatin myös näyttämään hyvin jouluiselta.

Päärynä-homejuustosalaatti

Ainekset

  • 1 1/2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 tl ruokaöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 päärynää
  • 1/2 granaattiomenan siemenet
  • 1 pkt vuonankaalia
  • 1/2 pkt Peltola Blue -sinihomejuustoa

Valmistaminen

  1. Laita saksanpähkinät leivinpaperin päälle uunipellille. Lorauta pähkinöiden päälle hieman öljyä, suolaa kevyesti ja sekoittele pähkinöitä pellillä. Paahda saksanpähkinöitä 175-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, ja sekoita niitä paahtamisen aikana kerran tai pari. Pssst! Paahda ihmeessä kerralla isompi satsi pähkinöitä, ne kyllä tulevat naposteltua!
  2. Pese päärynät. Leikkaa päärynät pitkittäin neljään osaan, ensin puoliksi ja sitten puolikkaat puoliksi. Poista siemenkota ja viipaloi päärynät
  3. Puolita granaattiomena varovasti ison kulhon päällä, jotta mehu ei karkaa hukkaan. Nosta kulho tiskialtaaseen ja irrota granaattiomenan siemenet koputtelemalla kuorta napakasti esimerkiksi perunasurvimella
  4. Huuhtele ja kuivaa vuonankaalit ja laita ne tarjoiluvadille
  5. Asettele päärynäviipaleet vuonankaalien päälle ja murenna niiden päälle sinihomejuusto. Ripottele lopuksi saksanpähkinät ja granaattiomenan siemenet salaatin pinnalle.

Salaatinkastike

Ainekset

  • 2 tl dijoninsinappia
  • 2 rkl hunajaa
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 1/2 dl oliiviöljyä
  • Suolaa, jos haluat

Valmistaminen

  1. Sekoita dijoninsinappi, hunaja ja sitruunamehu kulhossa kierrevatkaimella
  2. Lisää öljy vähän kerrallaan voimakkaasti kierrevatkaimella sekoittaen
  3. Tarkista maku ja lisää suolaa jos sitä kaipaat – meistä kastike oli tuollaisenaan mukava pari salaatille. Valuta kastiketta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua ja nosta loppu kastike tarjolle.

Maistuisiko sinnekin?

Herkkua joulua!

 

Ja jos et nähnyt edellistä Food Market Herkku -postausta, kurkkaapa tänne, niin näet, miltä uudistettu kauppa näyttää.

Kommentoi