Hiljainen jouluporkkanakakku

Isyyspakkaus

Kiusoittelin teitä pari viikkoa sitten kuvalla tästä Gastronaatti II:n jouluporkkanakakusta. Nyt kerron myös, miten se tehdään.

Kakku on siten nerokas, että sen tekemiseen ei tarvita mitään laitteita, ja sen voi todella tehdä vaikka kaikki muut olisivat jo nukkumassa. Todella hiljainen porkkanakakku!

Teimme Rouvan kanssa myös videon, josta näet, miten yksinkertaista tämän jouluisen kakun tekeminen onkaan.

Hiljainen jouluporkkanakakku

Ainekset

  • 200 g voita (plus nokare voita voiteluun)
  • 2 dl täysruokosokeria tai muuta tummaa sokeria
  • 3½ dl tavallisella porkkanaraasteterällä raastettua porkkanaa (2 isohkoa porkkanaa)
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

Kuorrute:

  • 1 prk mascarponejuustoa (noin 250 g)
  • 3 rkl tomusokeria
  • ¼ dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Valmistaminen

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele paperi ja vuoan reunat.
  2. Sulata voi. Sekoita voisula, sokeri, porkkanaraaste, kananmunat, leivinjauhe, kaneli, neilikka ja inkivääri ja sekoita voimakkaasti. Lisää jauhot ja rouhitut pähkinät ja sekoita nopeasti.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes kakku irtoaa hieman vuoan reunoista. Anna jäähtyä hetki, avaa sitten vuoka varovasti ja nosta kakku jäähtymään ritilän päälle.
  4. Tee lopuksi kuorrute: Sekoita mascarpone ja tomusokeri kulhossa. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle rennosti.

Kuten Rouvakin kirjassa kertoo, hän on mascarponeihmisiä, ja itse pidän tymäkämmistä ja makeammista juustokuorrutteista. Mutta kuten arvaat, eipä tätä kakkua muruakaan ole syömättä jäänyt!

 

Resepti löytyy myös Gastonaatti II - Kuinka rakastua ruoanlaittoon -kirjasta. Tilaa kirja itsellesi tai joululahjaksi No Tofu Publishingin verkokkaupasta.

Kommentit

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mitä pähkinäallergikko voisi laittaa taikinaan? Mantelirouhetta tai ehkä enemmän jauhoja taitai?

Tommi K
Isyyspakkaus

Pähkinät ovat kakussa antamassa kivaa suutuntumaa, ja rouhitut mantelit toimivat varmasti yhtä hyvin, jos ne sopivat!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hah, minäkin tulin kyselemään mitä pähkinävammaisen kannattaa laittaa. Itse olen kaikille pähkinöille, maapähkinöille ja manteleille allerginen. Mutta esimerkiksi kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä pystyn syömään ja myös seesaminsiemeniä pieninä määrinä.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Kurpitsansiemen on muuten hyvä idea! Laitan sen kyllä kokeiluun.

Tommi K
Isyyspakkaus

Auringonkukansiemen voisi toimia kivasta. Kannattanee liottaa ensin, ettei jää kovaksi!

Tarja L. (Ei varmistettu)

Oli ihan pakko ex tempore kokeilla tätä reseptiä, kun sattui olemaan kaapissa yksi edelliseltä leipomiskerralta jäänyt mascarpone. Minun käsistäni syntyneistä porkkanakakuista ehdottomasti herkullisin. En ole itse makeiden leivonnaisten ystävä, mutta tämä kyllä kelpasi vallan hyvin minullekin. Erityisesti tykkään tuosta mascarpone-kuorrutuksesta, ihana!
Olen aikonut hankkia Rouvan kirjan, mutta nyt viimeistään tuli vakuutus, että se kannattaa ehdottomasti tehdä - olen ollut sen verran kiltti, että menee itselle pukinkonttiin :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Hienoa kuulla! Toivottavasti pidät kirjasta!

jennis_ (Ei varmistettu)

Täytyykin laittaa testiin. Vaikuttaa herkulliselta! Onnistuu varmaan yhtä hyvin myös gluteenittomista jauhoista? Säilyykö pohja hyvin yön yli jääkaapissa, jos teen pohjan edellisenä iltana valmiiksi ja kuorrutteen vasta hieman ennen tarjoilua seuraavana päivänä?

Tommi K
Isyyspakkaus

En osaa sanoa gluteenittomista jauhoista. Jos olet käyttänyt niitä aiemminkin, osannet arvioida niiden sopivuuden? Pohja säilyy hyvin jääkaapissa, ja kuorrute kannattaa todella laittaa juuri ennen tarjoilua.

jennis_ (Ei varmistettu)

Oikein hyvin toimi myös gluteenittomana! Tuli oikein hyvää, vieraatkin tykkäsivät.

Aalo Matilda (Ei varmistettu)

Olipa hyvä, että täältä löytyi resepti! Suunnitelin nimittäin tekeväni tätä jouluksi, mutta menin jo paketoimaan puolisolleni joululahjaksi ostamani Gastronaatti II:n :D

Tommi K
Isyyspakkaus

Hahaa! Mahtavaa! :D

Kommentoi