Hodarit halloumiranskalaisilla, chilimajoneesilla ja punakaalisalaatilla

Kaupallinen yhteistyö: Fort Deli / Texas Pete

Et ehkä vielä tiennyt sitä, mutta olen sriracha-kastikkeen suurkuluttaja. Löysin tulisen chilikastikkeen muutama vuosi sitten ja jäin siihen pahasti koukkuun. Kun minulle tarjottiin tätä yhteistyömahdollisuutta Texas Pete -maustekastikkeiden kanssa, bongasin tuotevalikoimasta heti srirachan, lempikastikkeeni.

Texas Pete Sriracha-3.jpg

Sriracha on alun perin thaimaalainen chilikastike, joka tehdään chilistä, etikasta, valkosipulista, suolasta ja sokerista ja siinä on juuri omaan suuhuni sopiva tulisuus: siis mukavasti potkua muttei kuitenkaan niin överisti, että suu palaisi.

Srirachaa on oltava kaapissa aina kaksi pulloa: yksi avattuna ja toinen avaamattomana siltä varalta, että edellinen pullo loppuu yllättäen. Käytän srirachaa oikeastaan kaiken maustamiseen ja olinkin huvittunut, kun luin Texas Peten maahantuojan sivuilta kuvauksen, jossa kerrottiin kastikkeen soveltuvan juurikin ”kaikenlaiseen maustamiseen”.

Yleisin käyttötapani sriracha-kastikkeelle on sriracha-leipä. Leipä voi sisältää oikeastaan mitä tahansa samoja täytteitä kuin mikä tahansa voileipä: juustoa, leikkeleitä, kurkkua ja paprikaa, mutta leivässä ei olekaan pohjalla voita vaan reilu kerros sriracha-kastiketta.

Toinen vakiotäytteeni näille voittomille voileiville on pika-guacamole. Rouva syö usein aamuisin avokadoa ja jättää sitä minullekin valmiiksi muussattuna lautaselle. Kun tätä avokadomuusia sivelee leivän päälle ja puristaa avokadon pinnalle vielä srirachaa, muuta ei tarvitse!

Sriracha on muutenkin kätevä mauste lapsiperheessä, jossa aikuiset (tai ainakin toinen heistä) kaipaavat ruokiinsa tulisuutta, mutta lapset eivät siitä välitä. Srirachaa voi hyvin ruiskaista lähes ruoan kuin ruoan päälle. Vähän kuin ketsuppia, mutta aikuisempaan makuun. Sillä voi hyvin muuten jatkaa myös sitä ketsuppiakin, jolloin saa chiliketsuppia vaikkapa ranskalaisille.

Texas Pete Sriracha-4.jpg

Nyt päätin kuitenkin käyttää srirachaa Rouvan kuuluisan ”Maailman nopeimman majoneesin” maustamiseen. Chilimajoneesi puolestaan pääsi halloumiranskalaisten ja marinoidun punakaalisalaatin kanssa hodarin täytteeksi!

Texas Pete Sriracha-1.jpg

Chilimajoneesi

Ainekset

  • 2 tl dijon-sinappia
  • 1 kananmuna
  • 1/2 sitruunan mehu
  • pieni ripaus valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)
  • sriracha-kastiketta maun mukaan

Valmistaminen

  1. Mittaa kaikki ainekset sriracha-kastiketta lukuun ottamatta kapeaan kannuun
  2. Laita sauvasekoitin kannuun, terä kiinni kannun pohjaan. Käynnistä sekoitin, ja nosta sitä vähitellen kohti pintaa
  3. Kun majoneesi on valmista, mausta se sriracha-kastikkeella. Itse käytin puolikkaan annoksen maustamiseen 2 tl sriracha-kastiketta

Texas Pete Sriracha-2.jpg

Halloumiranskalaisiin olen tutustunut ja ihastunut kahdessakin helsinkiläisessä ravintolassa. Ne kuuluvat sekä Yes Yes Yesin että Sori Taproomin vakiomenuihin. Tein ne kuitenkin tarkoituksellisesti esikuviaan pienemmiksi, jotta sain ne paistettua rapsakoiksi ilman rasvakeitintä.

Halloumiranskalaiset

Ainekset

  • 1 pkt halloumijuustoa
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl jeeraa
  • rypsiöljyä paistamiseen

Valmistaminen 

  1. Kuivaa halloumijuusto ja leikkaa se n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi tikuiksi
  2. Levitä vehnäjauhot lautaselle ja sekoita jeera jauhoihin
  3. Kierittele halloumitikut jauhoissa
  4. Kaada paistinpannulle vaajan 1 cm:n kerros rypsiöljyä ja kuumenna öljy. Kasta varovasti yhden halloumitikun kärkeä öljyyn. Jos se alkaa poreilla, öljy on riittävän kuumaa
  5. Pienennä lieden tehoa hieman, asettele halloumitikut paistinpannulle ja paista ne yksi sivu kerrallaan kullanruskeiksi.

Texas Pete Sriracha-6.jpg

Marinoitu punakaalisalaatti on raikasta syötävää ihan sellaisenaankin. Pohdin, tekisinkö salaatista coleslaw-tyyppistä ja sekoittaisin majoneesin ja maustamatonta jogurttia siihen, mutta salaatti maistui ja näytti niin hyvältä sellaisenaan, että siihen ei ollutkaan tarvetta. Huomioi, että marinoitumiseen menee vähintään muutama tunti, mutta vielä parempaa salaattia saat, jos laitat sen marinoitumaan jo edellisenä iltana.

Punakaalisalaatti

Ainekset

  • 1 pieni punakaali (n. 600 g)
  • 1/2 dl sokeria
  • 5 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 1/4 tl suolaa
  • mustapippuria

Valmistaminen

  1. Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai mandoliinilla
  2. Liuota sokeri lämpimään veteen ja lisää etikka
  3. Laita kaalisuikaleet kulhoon, kaada etikkaliemi kaalisuikaleiden päälle ja sekoita. Peitä kulho ja nosta se jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli
  4. Kun kaali on maustunut, kaada liemi pois ja valuta kaalisuikaleet lävikössä
  5. Raasta porkkanat, yhdistä porkkanaraaste ja kaalisuikaleet ja mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla.

Texas Pete Sriracha-5.jpg

Postauksen sämpylät ovat itse tehtyjä, mutta voit hyvin ostaa omia lempisämpylöitäsi kaupasta.

Kokoa hodarit: laita kaalisalaattia, chilimajoneesia ja halloumiranskalaisia sämpylän sisään, ja lisää vielä sriracha-kastiketta, jos kaipaat hodariin lisää potkua. Nauti!

P.S. Kurkkaapa myös Instagramin puolelle ja laita seurantaan seurantaan sekä @isyyspakkaus että @texaspetefinland. Voit osallistua omalla Instagram-tililläni Texas Pete -tuotepaketin arvontaan!

Kommentit (1)
  1. Vilkaisin tänään instagramia ja nauratti, miten samoja juttuja näkyi; eilen sulatimme pakastimen (tosin meillä kaksi aikuista leikki irtoavilla jääpalikoilla) ja viimeisen viikon olemme vetäneet shirachamajoneesia aivan onnessamme (kannattaa kokeilla valkosipulin kanssa, vielä koukuttavampaa).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *