Huutoa New Yorkin -lennolla

Isyyspakkaus

Mikä on punainen ja lentää taivaalla?

Äiti, jonka vauva huutaa lentokoneessa.

Rouva on stressannut New Yorkin -lentomatkaa siitä lähtien, kun lentoliput ostettiin. Pahimmissa kauhukuvissa mielessä oli kahdeksan tunnin mittainen huuto, jota ei saisi päättymään.

Aivan niin pahaksi tilanne ei sentään päässyt. Kuitenkin siihen pisteeseen, jossa Rouva olisi mieluummin ollut ihan missä tahansa muualla kuin lentokoneessa matkalla New Yorkiin. Ongelma oli lähinnä se, että tyttö ei viihtynyt hetkeäkään Finnairin tarjoamassa vauvankopassa ja kertoi sen kaikille. Ei hän kyllä halunnut istua myöskään äitinsä sylissä.

Samaan aikaan tarjoiltiin päivällistä, ja päivällishässäkässä kaadoin lisäksi puoli kupillista hedelmäsosetta vauvan päälle ja kuohautin skumpat omaan syliini. Yritin tämän kaiken keskellä hotkaista oman päivälliseni samalla, kun Rouva tyynnytteli itkevää lasta.

Ruokailtuani otin vauvan kantoreppuun, ja tyttö ummisti siinä silmänsä. Sen jälkeen tilanne rahoittui. Rouva sai päivällisensä ja tyttökin päiväunet, joita hän selvästi kaipasi.

"Punaviiniä. Iso lasi", Rouva huokaisi lentoemännälle, joka hymyili ymmärtäväisenä takaisin.

* * *

Matkalle lähteminen oli melkoinen show. Kaikesta huomasi, että olimme ensimmäistä kertaa vauvan kanssa lentomatkalla. Tottuneet matkailijat eivät yhtäkkiä tienneetkään, missä heidän pitäisi istua lentokoneessa, mitä tarvitaan mukaan ja mihin kaikki kannattaa pakata, jotta tarvittavat tavarat olisivat mahdollisimman kätevästi saatavilla lennon aikana.

Finnairin lentohenkilökunta ansaitsee ison kiitoksen ymmärtäväisyydestä, avuliaisuudesta ja iloisen rennosta asenteesta pientä lasta kohtaan.

Jos tästä jotain oppeja voisi välittää muille vauvan kanssa matkustaville niin nämä:

  • imettäminen nousun ja laskun aikana sekä rauhoittaa vauvan että estää vauvan korvien lukkiutumisen
  • puolison/muun matkakaverin kanssa kannattaa syödä vuorotellen, niin että toinen pitää lasta kun toinen syö. Toisen ruokailijan annosta ei kannata tuoda ennen kuin toinen on lopettanut
  • jos vauva viihtyy lentokoneen vauvankaukalossa, hyvä niin. Jos ei, sitä voi käyttää tavaratelineenä ja kokeilla kantoreppua. Meidän matkamme olisi ollut helvettiä ilman sitä
  • pusseihin pakatut hedelmäsoseet ovat lasipurkkeja kätevämpiä
  • käsimatkatavaroissa voi olla mukana muutama lelu, mutta eipä vauva niistä kovin kiinnostunut tuntunut olevan
  • iPadille saa hauskoja applikaatiotia kuten Baby Silencerin, jota vauva jaksaa tuijottaa ainakin hetken
  • Hipp-maissinaksut olivat lähes parasta ajanvietettä vauvalle, mutta niiden jäljiltä isän paita on pesun tarpeessa.

* * *

Tyttö oli kyllä lopulta aivan älyttömän reipas pieni matkustaja. Alkumatkan rähinän jälkeen lento sujui kokonaisuutena hyvin vähillä itkuilla, vaikka päiväunet jäivätkin tavallista lyhyemmiksi.

Maahantulomuodollisuudet, SkyTrain-matka Jamaican asemalle, 25 pysäkinväliä J-junan kyydissä ja kävely Manhattanin-asunnolle veivät koneen laskeutumisen jälkeen vielä liki kolme tuntia, joten tytön nukkumaanmenoaika siirtyi kerralla kuusi tuntia myöhemmäksi. Iltaitkut jäivät siihen nähden hyvin pieniksi.

* * *

Perillä Nolitassa asunto näyttää siltä miltä pitikin. Kun tytsy oli saanut iltapuuron, hain Rouvalle ja itselleni sushia tutusta sushimestasta parin korttelin päästä. Huomenna nähdään, millainen jetlagi vauvalla ja vanhemmilla on.

Kommentit

Mamma
Mamman Sähkövatkain

Kun olin parhaassa uhmaiässä ollaan lennetty lämpimään koko perheen voimin, minulla tuli kuuma ja kerroin sen kovaan ääneen kaikille koneessa olleille. Olen riisunut alushousisille ja isä on samalla esitellyt ja hyssytellyt, mutta turhaan. XD

Nyt osaatte jo sitten paremmin seuraavalla kerralla :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanaa ja rentouttavaa oleilua sinne rapakon taakse nyt kun olette urheasti sinne päässeet!
Meillä kokemuksia vaan Euroopan sisäisistä lennoista vaavin kanssa ja ne ovat menneet ilman itkua juuri imetyksen ansiosta - äidin päätelmä :-) Pidempi lento on sitten astetta haastavampi, luulenpa että me joudumme keveemmällä edessä olevan pidemmän reissun lennolla kävelemään pitkin lentokoneen käytäviä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Itkee ne muidenkin lapset eli ei huolta. Voi miten hienoa, että olette jo NYCissä. Meille aikoinaan kerrottiin ystävien toimesta, että nousujen ja laskujen aikana vauvat imetetään, syötetään tuttipullosta tai syövät tuttia ja isommat lapset syö purkkaa tai pillimehua. Mutta te taidatte olla ensimmäisiä lapsiperheitä ystäväpiirissänne, joten saatte kunnian olla niitä vinkkien antajia. Me on aina lennetty asenteella, että kaikki sujuu hyvin ja on sujunutkin, kunhan on masu täynnä ja saa olla sylissä. Meillä pojat on onneksi aina tykänneet nukkua sylissä, kotona vähän liiankin hyvin. Mut katsotaan miten käy Lontoon lennolla keväällä :)

annemi

Ihanaa lomaa, vauhdikas alku takana :)

HelenaK

Hei! Kiitos vinkeistä, nämä tulevat piakkoin tarpeeseen, sillä meilläkin on edessä ensimmäinen lento vauvan kanssa maaliskuussa. Reissunne jälkeen olisi kiva kuulla lisää vauvan kanssa matkustamisesta esim. mitä tarvikkeita ilman ette olisi pärjänneet, ja mitä taas olisi voinut jättää kotiin (vai oliko niitä..) Antoisaa matkaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikein mukavaa lomaa teille!

Finnairin koneiden vauvakoppa on vain n. 70 cm pitkä, tämä kannattaa huomioida jos harkitsee sen varaamista. Meidän 5,5 kk vanha vauvamme ei myöskään juurikaan viihtynyt kopassa, mutta tarjosi se aina hetkeksi vanhemmille pienen käsien lepuutustauon. Meidän poikakultamme ei viihdy oikein muutenkaan hereilläollessaan selällään eikä suostu nukahtamaan kuin heiluviin vaunuihin tms., joten olisi pitänyt arvata, että ei hän koneessakaan viihdy kopassa.

Meillä oli koneessa mukana yksi ihan uusi lelu, jota lapsi jaksoi mielenkiinnolla tutkailla pitkään. Saman asian olisi toki varmaan ajanut vähän aikaa pois käytöstä ollut lelu. Yllätyslelun lapsi sai koneesta ostetusta vesipullosta, se oli hyvin jännittävä :)

Pakkasimme vaipanvaihtokamat yhteen kangaspussiin, joka oli helppo napata mukaan käsimatkatavaroista. Käytimme itse asiassa vauvakoppaa myös pissavaipan vaihtoon, siinä mahtui operoimaan paremmin kuin koneen minivessassa. Toki varoimme, ettei käy pissavahinkoa.

Meillä sattui myös hieno tuuri kanssamatkustajien suhteen - takanamme istunut lapsiperheen isä ilmeili meidän pojallemme, ja me puolestaan vilkuteltiin heidän pikkutytölleen penkkien välistä. Ja näin pienet viihtyivät taas muutaman minuutin pidempään tyytyväisinä.

Sanna B
Sanna B

Hauskaa matkaa! 7 lennon jalkeen (neiti on nyt 8kk) voin sanoa etta kokemus opettaa ja helpommaksi kay. Imetin parin ensimmaisen nousun ja laskun ajan mutta sitten huomasin etta vauvan korviin ei tunnu sattuvan imetan tai en. Meidan 24h lento Aucklandiin kuukausi sitten oli taysi suksee. Paluulento on edessa perjantaina. Luotan siihen etta samalla rennolla asenteella menee sekin. Jopa jetlagista selvittiin suurimitta murheitta. Neiti oli levoton pari yota mutta jo kolmas yo meni normaalisti. Vanhemmat taisivat karsia enemman.

Sellaisen vinkin antaisin etta kannattaa tarkastaa lentoyhtiolta suoraan etta bassinet paikka on 100% varma. Meille selvisi online checkinissa etta meilla ei ollut bassinet paikkaa varattuna!! 24h lento, ehka pisin matka mita maailmassa voi lentaa ja lentoyhtio olettaa etta matkustamme sen 7kk vauva sylissa normaalissa aisle paikassa. Piti vaihtaa lento 24h ennen lahtiaaikaisempaan koneeseen jossa oli bassinet paikka vapaana, luonnollisesti asiaankuuluvaa korvausta vastaan...

Heispi (Ei varmistettu)

Loppu hyvin, kaikki hyvin! New Yorkissa on upeeta, kunhan jetlagista selviää. Innolla odotan kuvia! Jos yhtään makeasta pidätte, syökää cupcaket magnolian bakeryssä, huippuja <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko tuo sininen "laatikko" se Finskin vauvankoppa? Mahtuiko vauva sinne kuitenkin hyvin, jos pituutta kopalla on vain se 70 cm? Ja jos saa vielä tiedustella lapsenne pituutta? :) Nimimerkillä "Kohta reissuun"

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten itselläni oli sellainen käsitys, että jos on lentokuoppia + nousuissa ja laskuissa lapsi pitäisi olla kiinnitettynä varmasti ja turvallisesti?

HelloAochi

Kyllä niissä kiinnityksissäkin pystyy ihan hyvin imettämään. Jos siis sitä kysyit.

Omenainen

Onnea lomasta koko perheelle! Täällä on askarreltu ja saatu remonttipostaus 2 valmiiksi. http://www.lily.fi/juttu/remontista-vanhassa-hirsitalossa-2

Liisa
Osasin!

Vierailija  15:09:lle tiedoksi, että sylilapsi saa lentokoneessa omat turvavyöt, jotka kiinnitetään sylissä pitelijän turvavyöhön. Turvallisinta olisi, jos lapsi matkustaisi kasvot menosuuntaan, mutta kyllä hänet voi kääntää imetysasentoonkin turvavöiden ollessa kiinni.

Tuosta pikkuvauvan korvien lukkiutumisesta en sitten oikein tiedä. Ainakaan ihan pienellä niiden ei pitäisi lukkiutua. En vain tiedä, koska muutos tapahtuu. Meidän nyt 10-kuinen poikamme on lentänyt pienen elämänsä aikana 13 kertaa. Hän on itkenyt laskeutumisen aikana kahdesti. Yleensä olemme yrittäneet tyrkyttää hänelle tuttia jota hän ei yleensä huoli, koska ei sitä muutenkaan käytä. Vaikea siis sanoa, mikä itkun on noilla kahdella kerralla aiheuttanut. Varmaan ainakin osittain väsymys.

Vierailija (Ei varmistettu)

No kuulemma tutkimuksien mukaan sylissä oleva lapsi ei ole mitenkään turvallisessa paikassa nousussa tai laskussa, joten ihan sama istuuko selkä meno vai tulosuuntaan päin. Jos jotain sattuisi tapahtumaan niin aukuinen rusentaisi vauvan omalla painollaan joka tapauksessa. Vasta kun lapsella on oma tuoli niin matkustaminen on "turvallisempaa".

Tommi K
Isyyspakkaus

Vauvankoppa (kuvassa, juu) ei tosiaan tule mitenkään automaattisesti, ja koneessa on vain muutama paikka, johon sen voi kiinnittää. En tiedä, olisiko sen saanut tilattua jotenkin itsepalveluna, mutta minä soitin Finnairin asiakaspalveluun ja pyysin sitä samalla, kun selvittelin, missä meidän pitäisi koneessa istua. Koppa on kyllä yllättävän pieni, varmaan juurikin sen 70 cm, ja meidänkin tyttö täytti sen melkein päästä päähän. Sen hetken ajan, minkä hän kopassa vietti. 

Koppa laitetaan paikalleen vasta nousun jälkeen ja se viedään pois ennen laskeutumista. Kopassa on keskiosassa vetokejullinen kangas, joka pitää vetää kiinni, kun vauva on asetettu koppaan. Siinä vaiheessa meidän tyttö alkoi huutaa.

Kuten tuossa yllä jo tuli esiin, vauva saa oman pienen vyötärön ympäri menevän turvavyön, joka kiinnitetään vanhemman turvavyöhön. Se mahdollistaa kyllä imettämisen, mutta jos vauva ei viihdy sylissä, niin sittenhän häntä pyöritellään, kanniskellaan ja laitetaan välillä lattialle, mikä ei tietenkään ole turvallisuuden kannalta hyvä ratkaisu.

Turvavöiden suurin merkitys niin lapsille kuin aikuisille lienee se, että jos kone joutuu turbulenssiin tai menettää yllättäen korkeutta, ihmiset eivät lennä pois penkeiltään. Tässä tarkoituksessa kantoreppu toimii yhtä hyvin ellei jopa paremmin kuin vauvan turvavyö. Itsestänikin on hyvin epäilyttävää, että lapsi pitää olla sylissä juuri laskeutuessa. Jos koneen nokka tökkäisi johonkin yllättäen, vanhempi todella tulisi lapsen päälle. Pahemmissa onnettomuuksissa on sitten ihan sama, onko turvavöitä vai ei.

Oh, se lentoturvallisuudesta.

Vauva äänteli pitkin yötä ja heräsi joskus kolmen jälkeen. Siinä sitten keiteltiin aamupuurot aamuneljältä eli Suomen aikaan klo 11. Puuron jälkeen unia jatkettiin uudelleen jonnekin seitsemään ja keiteltiin uusi aamupuuro. Nyt yritetään saada rytmi käännettyä tälle aikavyöhykkeelle, ja tyttö on parhaillaan iltapäiväunilla ihan normihuudon saattelemana.

Heispi: Nyt kyllä tekisi maistuisi cupcake. Ei tarvitse lähteä edes Magnolia Bakeryyn asti, sillä lähestulkoon tien toisella puolella on Little Cupcake Bakeshop. Mmm :)

Ruuhkavuodet

Sellaisen vinkin lentomatkalle (pitkälle) olen kuullut, että kannattaa ottaa ihan selkeät vuorot lapsen kanssa hengailussa ja viihdyttämisessä. Eli jos suinkin koneessa on tilaa, menisi toinen vanhempi esim tunniksi toiselle paikalle istumaan ja lukemaan/torkkumaan/katsomaan leffaa. Niillä voimilla jaksaa sitten uudekla tarmolla hyppyttää, naurattaa, kutittaa, kävelyttää...Hetken hengähdystauko tekee lentokoneessakin kummia :)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Haluaisin kommentoida lentoemäntänä tuota imettämistä nousun tai laskun aikana sekä vauvan tyurvavyön käyttöä/merkitystä.

Lapsen korvien kannalta on toki tärkeää, että se pystyy imemään / nielemään nousun ja laskun aikana, mutta imettäminen ei ole tähän ratkaisu. Itse työssä en ole tätä koskaan "sallinut" vaan kehottanut ennen nousua äitiä lopettamaan imettämisen ja kääntämään lapsen kasvot menosuuntaan päin.
Turvallisempi vaihtoehto on antaa lapselle nestettä pullosta siten, että lapsen kasvot ovat menosuuntaan päin.

Syy tähän on yksiomaan lapsen turvallisuus. On erityisen tärkeää, että lapsen kasvot ovat menosuuntaan päin, ja lapsen heikko selkäranka on tuettuna aikuisen vahvaa rintaa vasten. Mikäli kapteeni joutuu tekemään kiitotiellä koneen ollessa huippuvauhdissa äkkijarrutuksen ja keskeyttämään nousun on lapsen selkäranka todennäköisesti poikki jos kasvot aikuiseen päin, eikä lapsen selkää tueta millään tavalla. Tähän tukemiseen ei aikuisen kädet / puristus riitä. Sama juttu kun kone laskeutuu. Suuret onnettomuudet ovat asia erikseen, eikä lentokoneen nokka todennäköisesti mihinkään törmää, mutta nuo äkkijarrutukset ovat voivat olla "onnettomuuksista" niitä yleisimpiä.

Haluan myös kommentoida tuota, että rintareppu "turvallisempi" kuin turvavyö. Kaikkia lentokoneen turvallisuuteen liittyviä välineitä (turvavyö, jarruja ja oven pidikkeitä jotka pitää esim. juomakärryt paikallaan testataan "tositoimissa" ja niiden tulee turvata matkustajat / henkilökunta myös äärimmäisisssä olosuhteissa. Jos lapsi on rintarepussa on turbulenssi on voimakas, ei tämä välttämättä pidä lasta paikallaan aikuisen rintaa vasten. Olen itse ollut todella voimakkaassa turbulenssissä ja lensin 1,5m korkealle ovea päin. Samoin 150kg painava juomakärrynyni on joskus äkillisen tubulenssin aikana noussut 30cm lentokeen lattiasta.
Nämä "varatoimenpiteet" joita matkustajien vuoksi koneessa tehdään, ei todellakaan ole mitään leikin asioita.

Halusin antaa ammatillisen näkökulman "hyväksi todettuihin kikkoihin" lentomatkalla - nämä eivät aina kuitenkaan ole niitä turvallisimpia.

Kaikesta huolimatta toivotan teille ihanaa lomaa NY:ssä sekä turvallista kotimatkaa sitten kun se koittaa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Kiitos paljon, oli mukava saada näitä ammattilaisen näkökulmia asiaan. Meidän lennollamme lentoemäntä sanoi, että imettäminen nousun aikana on hyvä ajatus, mutta asia ei sittenkään ole aivan niin yksinkertainen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Lasten kanssa sattuu ja kuuluu;) Paras muistoni on kun matkustin kerran yksin kolmen kanssa. Nuorin pissasi heti alkumatkasta housuun, penkille ja päälleni. Sitä siivotessani, keskimmäinen kaatoi jonkun vanukasmössön ja kokiksen juuri vaihdettujen vaatteiden päälle ja toiselle penkille. Mukava kahdeksan tunnin matka siinä edessä kahden märän penkin päällä. tungin märät vaatteet muovipussiin, jonka muistin avata vasta usean päivän jälkeen. Tulos; vaatteet homeessa. Yhä edelleen varaan kaikille pikkuhousuista lähtien vaihtovaatteet kädenulottuville joka matkalle, myös autolla. Mukavaa kotimatkaa! Ja jetlagia, kun taas Suomeen pääsette. Se vasta on nastaa vauvan kanssa, mutta sehän on jo eri juttu;)

Kommentoi