Hyvää naistenpäivää, naiset ja miehet!

Isyyspakkaus

Hyvää naistenpäivää kaikille, varsinkin teille naisille! Olkoon päivänne niin täynnä töitä, harrastuksia, huvittelua, kodinhoitoa, perhettä, kavereita tai yksinoloa kuin toivotte sen olevan!

Hyvää naistenpäivää myös meille miehille! Meidän takiamme päivää vietetään. Muistakaa, että jokaisen naisia arvostavan miehen tulee olla feministi, varsinkin jos hän on pienen tyttären isä. Ja jokaisen miehen tulee arvostaa naisia.

Vastuu tasa-arvon toteutumisesta kuuluu molemmille.

Jokaisen naisen tulee vaatia tasa-arvoa niin kotona kuin töissä. Naisten paikka ei ole kotona sen enempää kuin miestenkään, eikä lastenhoito ole vain naisten velvollisuus. Myös naisten tulee kouluttautua, pyrkiä urallaan eteenpäin, hakeutua vastuullisiin tehtäviin ja pysyä niissä.

Naisten paikka ei ole matalapalkkaisilla aloilla tai alemmissa tehtävissä, eikä naisten tarvitse tyytyä sen vähempään kuin miestenkään.

Jokaisen esimies- tai johtoasemassa olevan tulee pohtia, toteutuuko tasa-arvo työpaikalla ja mitkä syyt vaikuttavat siihen, jos ei toteudu. Ja tehdä asialle jotain, jos se on mahdollista.

Pienen tyttären isänä voin vain toivoa, että kun tyttäreni on aikuinen, ei tarvita enää naistenpäivää muistuttamaan yhtäläisistä oikeuksista, mahdollisuuksista ja palkkatasa-arvosta.

Kommentit

Omenainen

Naulan kantaan. terveisin, vastuuhenkilö Pariisista :)

Matteus
Oisko tulta?

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille, miehille ja muillekin.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Naistenpäivä on kansainvälinen päivä, joten pahoin pelkään, että sitä tarvitaan vielä tirppanan ollessa aikuinenkin. Mutta toivoa voisi, että Suomessa näkökulma olisi tuossa vaiheessa muussa kuin siinä, miten lisääntymiseen liittyvät ominaisuudet vaikuttavat tyttönne asemaan maailmassa.

Hyvää naistenpäivää kaikille meille, jotka kaipaamme tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua perinteisiin nojautuvassa maailmassa! Kiitos Tommi, kun teet julkisesti perinteestä poikkeavaa roolimallia myös minun pojilleni!

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo hyvää Naistenpäivää vaan kaikille naisille. Asiasta toiseen, kenelle on

tuttu päiväkodista: Sisähiekkalaatikko.

Vierailija (Ei varmistettu)

Naistenpäivän kunniaksi toivoisin, että viimeaikaisessa "naiset pian takaisin työelämään" -keskustelussa muistettaisiin myös se, että jotkut naiset ihan oikeasti haluavat hoitaa itse lapsiaan sen pari vuotta kotona. Kunnioitetaan myös sitä valintaa ihan yhtälailla kuin sitä, että isä jää kotiin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olet Tommi täysin oikeassa!

Se, että äiti hoitaa vuosia lapsia kotona tuntuu olevan edelleen ihmeen "luonnollista" verrattuna siihen, että isä jäisi kotiin. Joten vielä on asenteissa muokkaamista, että miehetkin haluaisivat yhtä lailla hoitaa lapsiaan kotona vaikkapa sen pari vuotta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippa ja kiitos kivasta blogista!

Muuten asiallinen kirjoitus, mutta vähän särähti korvaan toi uralla eteneminen. Miksi kenenkään pitää edetä urallaan? Tietysti saa sen halutessaan tehdä, mutta toisaalta on myös oikein hienoa, jos löytää työn jossa viihtyy (vaikka sitten hoitoalalta) ja tekee sitä ilman etenemissuunnitelmia. Itse luotan siihen ettei me naiset (tai siis ihmiset muutenkaan) olla mitään tyhmiä. Jos itse valitsee matalammin palkatun työn ei siinä ole mitään huonoa, oli sitten nainen tai mies. Mulla on muuten tyttö ja kohta syntyy toinen sekä kaksi poikaa ja vaikka olen itse nainen en halua käyttää sanaa feministi. Minusta siinä on turha toi naispainotus.Mun tyttö syntyi kuitenkin Suomeen, jossa oli naispresidentti ja myöhemmin myös naispääministeri, en halua edes tuollaisen naispainotteisen sanan avulla viestiä heille, että heidän oikeuksiaan pitäisi jotenkin erityisesti puolustaa. Kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia pitää aina puolustaa - sukupuoleen katsomatta! Kaikki ovat täsmälleen yhtäarvokkaita.

ps. meillä mies on ollut kanssa kotona lasten kanssa minun ollessa töissä. Ja miten onnellinen olen siitä että tällä kertaa hän ei halua jäädä koti-isäksi. Saan olla täällä kotona vaikka kolme vuotta halutessani :), jos käy vaikka niin että tämä olisi minun viimeinen hoitovapaa. Huolimatta siitä että minulla on tutkinnot sekä HY:stä että HSEstä ja ihan "urakin", koen että tällä hetkellä olen onnellisimmillani ihan täällä kotona.

Utukuva

Hyvä kirjoitus! Olen täsmälleen samaa mieltä ja ylpeä siitä, että maassamme on miehiä, jotka osaavat nähdä asioita myös laatikon ulkopuolelta.

Ja pakko kommentoida naisten kotiin jäämisestä sen verran, että juuri luin tutkimuksen, jonka mukaan pienelle lapselle on parempi, että äiti olisi osa-aikatöissä. Äitien työssäkäynnistä oli etua sekä perheelle, lapselle että äidille itselleen. Tutkimuksessa uumoiltiin, että työssäkäynti vaikutti mm. äidin hyvinvointiin, äidin ja lapsen vuorovaikutuksen sensitiivisyyteen, virikkeiden tarjoamiseen lapselle, sekä äidin laajempiin sosiaalisiin verkostoihin. Huonoin tilanne oli, mikäli äiti oli kokonaan kotona tai vastaavasti teki täyttä työpäivää.

Ja pakko ottaa vielä kantaa tuohon feministi-termiin. Minusta on hämmentävää, että erityisesti nainen ei voi sanoa olevansa feministi. Mikäli mennään asioiden alkulähteille, niin ettekö kannata omaa tasa-arvoanne: oikeuttanne äänestää vaaleissa, saada samaa palkkaa samasta työstä ja tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti tässä yhteiskunnassa??? Whaat? Okei, vähän provokaatiota, mutta pointti mielestäni tullee selväksi. :)

Ehkäpä kyse on taustaoletuksista: osa ihmisistä olettaa, että Suomessa vallitsee tasa-arvo sukupuolten välillä ja osa ei. Toisaalta kyllä asian korostaminen (dikotomia) voi tehdä hallaa koko asialle. Onhan se aika suuri kategorinen jako on laittaa ihmiset kahtia ja antaa heille ominaisuuksia pelkästään tämän jaottelun perusteella.

Ja siinäpä tuo pointti oleellisesti onkin, että kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia pitää aina puolustaa. Mutta, mikäli asioita ei kyseenalaisteta ja nosteta esille, muutosta tuskin tapahtuu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tasa-arvo, heikomman ja ihmisoikeuksien puolustaminen on tärkeää, mutta kaipa niitä voi kannattaa vaikkei itseään halua sanoa feministiksi. Naisten äänioikeuden voi kyllä ottaa ihan jo itsestäänselvyytenä. Ehkä itselleni tasa-arvo on niin itsestäänselvyys (esim molemmat mummini olivat jo menestyneitä akateemisia "uranaisia"), etten enää halua tuota perinteistä termiä käyttää, jossa kuitenkin on taustaoletuksena se että nainen olisi jotenkin heikompi sukupuoli. Olen myös edennyt miesvaltaisella alalla ihan kuin muutkin firmassa, joten en ole kohdannut ongelmaa siinäkään yhteydessä. Luotsaamme tässä mieheni kanssa kahden pojan ja kohta kahden tytön katrasta (toinen syntyy pian)ja ei tulisi mieleenkään, etteivätkö nuo meidän lapset osaisi tarvittaessa puolustaa omia oikeuksiaan (tyttö tuntuu olevan heistä kaikista määrätietoisin).

Tommi K
Isyyspakkaus

Oh, miten paljon tykkäyksiä! Kiitokset niistä!

Käytän feministi-sanaa puolileikilläni, ja tiedän monien naistenkin vierastavan sitä. Vihaan itse kaikenlaista kiihkoilua, äärimmäisyyksiä ja mustavalkoisuutta, mutta ajattelenkin sanan tarkoittavan nimenomaan sukupuolten yhtäläisiä oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Teoriassa Suomi on tasa-arvoinen, mutta käytäntö on toinen.

Edelleen on miesten ja naisten töitä, ja monet naiset tuntuvat pitävän urakehitysmahdollisuuksiaan miehiä heikompina. Myös samoista tehtävistä voidaan maksaa naisille vähemmän palkkaa kuin miehille.

Lukaiskaapa tämä: http://www.hs.fi/talous/Naisekonomi+on+edullinen+pomo/a1362632218187.

Ihan varmasti aina löytyy tehtäviä, joissa voidaan vaatia sellaisia fyysisiä ominaisuuksia, että ala pysyy miesvoittoisena. Naisvaltaisten alojen naisvaltaisuutta tai vaikkapa teknisten alojen miesvaltaisuutta ei kuitenkaan selitä mikään muu kuin asenneilmasto.

Entä onko kaikkien pakko edetä urallaan? Ei tietenkään. Kun sanon "myös naisten tulee pyrkiä urallaan eteenpäin", en tarkoita että jokaisen naisen tai miehen tulee edetä urallaan yhtään mihinkään, vaan naisten yleisesti ottaen tulisi edetä keskimäärin samaa tahtia miesten kanssa. Jossain on oltava jotain vikaa, jos yritysten johtotehtävissä on enemmän miehiä kuin naisia.

Kysymyshän ei ole siitä, että minä tai joku muu emme kunnioittaisi muiden valintoja. Ne yksittäiset valinnat kuitenkin muodostavat sen kokonaisuuden, jonka vuoksi naisten euro on sen 80 ja ylimmissä johtotehtävissä 67 senttiä.

Ei kuulosta siltä, että tasa-arvo toteutuisi käytännössä.

Kommentoi