Hyvästit kotilohautomolle

Isyyspakkaus

Rouva pääsi viikonloppuna harppauksen lähemmäksi himoitsemansa pionipenkin perustamista.

Kasvihuoneemme vieressä oli aiemmin kotilohautomoksi kutsumamme puska, jossa kasvoi runsaasti kuunliljaa, jota kotilot rakastavat, ja koristeheinää, joka tarjosi suojaisan piilopaikan niille. Vaan ei ole enää.

Peipistä tuskin pääsee eroon, mutta kuunliljan juurakot on nyt annettu Rouvan työkaverille, lipstikat siirretty toiselle puolelle mökkiä ja metsämansikat pelastettu toisiin penkkeihin.

Tyttönenkin osallistui innokkaasti puutarhatöihin, puuhaili välillä omia hommiaan, kävi leikkimässä keinukentällä muiden lasten kanssa ja palasi jälleen auttamaan haravoinnissa.

On mahtavaa nähdä, miten hienosti hän viihtyy mukana mökillä ja nauttii siitä, miten hän voi juoksennella pihalla vapaasti. Meillä kun ei omassa kodissamme ole minkäänlaista mahdollisuutta päästää häntä vapaasti ulkoilemaan vielä vuosi... kymmeneen. Tai kahteen.

Itselläni aika meni lähinnä viimevuotisten perennanvarsien katkomiseen ja haravointiin. Sain sentään perjantaina vietyä ison kasan romulautaa jätelavalle ja aiemmin viikolla korjattua myös kasvihuoneen katon, josta tuuli oli puhaltanut kaikki pleksit irti talven aikana.

Kasvihuoneeseen ei kyllä päästä vielä siirtämään mitään, sillä alkavalle viikolle on luvattu yöpakkasia. Myös sunnuntaina ilma oli erittäin viileä, vaikka aurinko paistoikin kauniisti.

Siinä missä tyttönen on yksi tämän mökkijutun voittajista, pieni poikanen joutuu tyytymään sivusta katseluun. Vaikka kuinka ajattelimme, että on hauskaa olla koko perheen kanssa keväällä ja tulevana kesänä puutarhamökillä, yksi perustavaa laatua oleva kysymys on ratkaisematta: mihin ihmeeseen tämä mini-ihminen laitetaan? Ei hän voi rattaissakaan istua koko kevättä ja kesää. Mitenkäs te muut pihalliset, puutarhalliset ja vauvalliset ihmiset olette tämän asian ratkaisseet?

Loppuun vielä yksi päivän aikana syntyneistä tytön taideteoksista. Vesiväriä, tussia, eläviä kukkia ja liimapuikkoa paperilla.

Kommentit

piupali (Ei varmistettu)

Me ollaan laitettu vauvat kesäisin ihan vaan maahan myörimään :D Sehän se mielenkiintoisinta on, tonkia pienillä sormilla maata ja etsiä aarteita. Ihan pienet ovat saaneet huovan tai esimerkiksi piknikviltin alleen, mutta liikkumiskykyisille se on jo turha. Ikeasta ainakin on saanut isoja piknikvilttejä joiden alapuolella on materiaali joka pitää kosteutta, toimii siis jo viileämmillä keleillä.

Torey
Näissä neliöissä

Olin kanssa tulossa sanomaan, että ihan sinne maahan vaan on lapset laitettu. :D

Toki tarkkana saanut olla ja joskus suusta kaivaa esim. sepeliä, mutta kuinkas muuten ne lapset mitään oppisi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Sitten on myös ne random-kukkaset, joista osaa voi ilmeisesti käyttää myös rotanmyrkkynä...

Torey
Näissä neliöissä

Niin no tosiaan ne pihat jossa meidän lapset on saanu ryömiä, on sisältänyt pääasiassa ruohoa, multaa ja voikukkia. Ja istutuksista heidät on pidetty erossa. Jälkimmäiseen kommenttiisi tosiaan, että ette haluaisi häntä joutua koko ajan vahtimaan, niin kommenteissa ehdotettu leikkikehä ja lasten allas lienee ihan hyviä. Ellei isovanhempia tai ystäviä saa mukaan lapsia katselemaan. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Hehee, olisi pitänyt esittää kysymys vähän täsmällisemmin. Siis miten ratkaista asia niin, että jomman kumman ei tarvitse olla joka sekunti hänen vierellään kaivelemassa kaikkea pois hänen suustaan? En usko hänen pysyvän viltillä montakaan sekuntia... Koira-aitaus, läpinäkyvä teltta, kahden metrin muuri..? :D

MarjaH (Ei varmistettu)

Komppaan edellisiä, ihan maahan vaan vauvat on laitettu :) Pikkuveli kohta 1 v tykkää mönkiä pitkin pihaa, toki häntä pitää vielä vahtia.

Tommi K
Isyyspakkaus

Miten estetään se, että kaikki ei mene suuhun? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Voisko olla ihan vanhanaikainen leikkikehä, jota voisi siirrellä paikasta toiseen. Lapsi ei karkaisi sillä aikaa, kun muut tekevät töitä, mutta olisi maata tutkimassa. Pieni hiekkalaatikko/kasakin voisi kiinnostaa kovasti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Leikkikehä voisi ainakin teoriassa olla hyvä ajatus, mutta en tiedä toimiiko käytössä. Siinä pitäisi olla jo vähän kokoa, kun tyyppi liikkuu niin paljon. Hiekkalaatikkoa pihaan ei oikein mahdu.

Handeli (Ei varmistettu)

Sanoisin, että hiekkalaatikkoa kannattaa harkita vielä vakavasti (sitä peitettävää, kannellista versiota), teidän pienempi viihtyy siellä luultavasti vielä seuraavat 6 vuotta! Ja kun hiekkaleikkeihin yhdistää lämpimällä ilmalla veden, teidän isompikin varmasti viihtyy siellä leikeissä. Hiekkalaatikko vaan antaa lapsille niin paljon enemmän kuin esimerkiksi keinu! Eihän hiekkalaatikon tarvitse olla kuin metri x metri! Ja sanoisin, että hiekan laatuun kannattaa satsata eikä ottaa mitä tahansa hiekkaa, mitä naapurista sattuu saamaan :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä on siinä hiekkalaatikko ihan vieressä, ja 4-v... eikun 5-v voidaan päästää hyvin sinne yksin leikkimään. Sen suhteen oma hiekkalaatikko tuntuu vähän hassulta.

Omppupomppu (Ei varmistettu)

Minä taidan olla liian putkiaivo. Tytön ollessa tuossa iässä en millään kyennyt puutarhahommiin ja samalla lapsia kaitsemaan. Oli aivan liikaa myrkyllisiä kasveja ympäristössä ja isoveljensä ei kyllä pysynyt paikallaan yhtään. Ei kyllä millään riittänyt huomiokyky kaikelle. Lisäksi sitten kesähelteillä en halunnut käyttää pienelle aurinkorasvoja enempää kuin pakko ja ihon palamista peläten emme voineet olla kovin pitkään kerralla ulkona. Käytännössä tietenkin toinen vanhempi voisi suurimmaksi osaksi
vahtia lapsia? Niin meillä ainakin nykyäänkin hoidetaan suurin osa pihatöistä. :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Näin se vähän meilläkin näyttää menevän paitsi silloin, kun poitsu nukahtaa. Kyllä hän välillä roikkuu myös kantorepussa ja istuu rattaissakin katsellen meitä, mutta ei hän siellä tosiaan voi koko kesää istua :D

Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)

Kantorepussa selkään, maahan möyrimään, rattaisiin nukkumaan... Tärkeintä on sopia, kumman vastuulla lasten perään katsominen on ja kumpi saa keskittyä hommiinsa. Vuorovedoin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Se maassa möyriminen ei ole oikein turvallinen ratkaisu niin pitkään, kun asiat menevät suuhun...

kloe (Ei varmistettu)

Moi,

Tärkeintä on tosiaan sopia kumman vastuulla lapset ovat, varsinkin jos toinen heistä saa jo vähän liikkua ympäristössä.

Voisiko pienemmälle ripustaa esim hyppykiikun pihalle? Saisi itse vauhtia vrt. tavalliseen taaperokiikkuun.
Itse pelkään hysteerisesti, että lapsi tukehtuu kiviin tai tikkuihin, siksi en laske vauvaa maahan jos en istu vieressä tuijottamassa herkeämättä. Neljän lapsen kokemuksella olen huomannut pelon valitettavasti aiheelliseksi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Mäkin itse asiassa ehdottelin jotain keinua omenapuuhun kiinnitettäväksi. Hyppykiikku taitaa olla vähän pienemmille vauvoille?

kloe (Ei varmistettu)

Niin, en tiedä minkälaiset painorajat niissä on. Meillä varmaan 9 -vuotiaskin rakastaisi hyppykiikkua jos siihen "pukuun" mahtuisi! :D
Keinu ei meillä ole vapauttanut yhtään käsiparia kun sitä täytyy olla koko ajan kiikuttamassa.

ysärimuksu (Ei varmistettu)

siis mut on vauvana laitettu metsäleireillä sellaiseen puhallettavaan lasten uima(kahluu)-altaaseen. valokuvista päätellen, olen viihtynyt hyvin. Sinne vaan viltti pohjalle, on mukavampi kuin altaan muovinen pohja.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sekin kuulostaa hauskalta, mutta ehkä ehkä vähän pienemmille vauvoille.

Siis helteellä kahluuallas ja pari uimalelua! Joissain altaissa on aurinkovarjokin. "Valitettavasti" taitaa olla niin, että 3-vuotiaaksi asti jomman kumman vanhemman tai jonkun hoitajan täytyy olla koko ajan lapsen lähettyvillä. Meidän lapsi oppi kyllä jo vähän yli yksivuotiaana poimimaan mustikoita, ja että todellakaan mitään muuta ei laiteta suuhun (mutta toki silti vahdittiin). Itselle mielekkäimmälle on tuntunut lapsen ottaminen omiin puuhiin mukaan sylissä tai käsi kädessä, kun tutkitaan yhdessä jotain, lapsi keksii vähemmän kiellettyjä juttuja. Ihan pienillekin kävelijöille voi antaa esim pienen haravan. 

Maija äiti (Ei varmistettu)

Perinteinen matkasänky pihalle? Eihän se tietysti suuren suuri ole, mutta vaihtelua rattaissa istumiseen välillä kumminkin. Voi vähän liikkua ja lelujakin mahtuu, mutta silti korkeat laidat. Niin ja helppo siirrellä paikasta toiseen...

Tommi K
Isyyspakkaus

Tätä on useampikin suositellut. Mitenköhän tuo tyyppi siellä viihtyisi, kun on niin kovin aktiivinen ja liikkuvainen..?

Sini K. (Ei varmistettu) http://blogit.meillakotona.fi/kasvihormoni/

Ei teillä siellä ole pahemmin niitä myrkyllisiä kasveja, ukonhattujen sijainnin kun katsoo tarkasti, niin sillä suurin piirtein selviää. Meillä molemmat möyrysivät ympäriinsä, tosin minä nyt siinä jouduin töröttämään vieressä, kun löytyi mm. sudenmarjoja leikkipaikan vieressä. Vahtivuoron vuoksi meillä oli joskus muuten niin älyttömän hyvin haravoitu piha, kun sitä pystyi tekemään aina siinä sopivassa mönkimiskohdassa, lapiohommat vaativat paljon enemmän keskittymistä eikä lapsi mene niin helposti siinä sivussa. Hiekkakasa on siinä mielessä turvallinen (esim. iso muovikaukalo, jossa hiekkaa), että tietää, mitä sieltä vaipasta tulee löytämään. Hiekka ei sinällään ole mitenkään vaarallista suuhun laitettuna, ainakin siskon lapset ovat syöneet sitä hyvällä menestyksellä litrakaupalla.

Ehkä tänä kesänä ei ole vielä niin paljon mahdollisuuksia pihatöihin, mutta se ei ole niin huono juttu, sillä nyt on hyvää aikaa ottaa kuvia kaikista kasveista. Ensi kesänä tietää sitten paljon paremmin, mitä kaikkea siellä puutarhamökillä kasvaakaan! (Ja ehkä siinä sivussa Rouvalle ilmestyy myös puutarhablogi??)

Sini K.
kasvihormoni.fi

Tommi K
Isyyspakkaus

On siellä ainakin sitä scillaa, joka on myrkyllinen... Ja nyt löytyi myös kirjopikarilija. Sehän se onkin, kun ei vielä tiedä, mitä kaikkea siellä on.

Himatuikku (Ei varmistettu)

Meilla on toiminut hyvin muovinen iso sementille tarkoitettu pyöreä palju. Pohjalle puhdasta hiekka, lapio ja ämpäri käteen, vähän vettä lasten kastelukannuun. Poissaollessa palju peitetään vesivanerilevyllä ja kivi painoksi. Ei pääse kissat asioille. Hiekkaa menee suuhun, mutta se ei ole vaarallista. Sama palju on tänä vuonna tarkoitus ottaa pulikointikäyttöön. Jos kesä nyt tänä vuonna joskus tulee...

Tommi K
Isyyspakkaus

Tämäkin voisi toimia, kiitos!

Kommentoi