Kiinnitetty postaus

#hyvinsävedät: Kehu vanhempaa, parhaansa hänkin yrittää

Kaupallinen yhteistyö: Yle Akuutti

Yle Akuutti haastatteli minua ja muutamaa muuta isää ja äitiä tällä viikolla ilmestyneeseen verkkoartikkeliin, joka käsittelee sitä, miten toisinaan vanhemmat kokevat epäonnistuvansa aikuisen roolissaan.

Vaikka keskityn blogissani kertomaan kivoista asioista, kyllä tässäkin perheessä vanhemmuuteen kuuluu muutakin kuin yhteisiä retkiä ja omenapiirakan leipomista. Postauksissa ei näy kuvia väsyneistä ja keskenään nahistelevista lapsista, eikä Instagram-stooreissa ole videoita kiristämisestä, uhkailusta eikä lahjonnasta.

Näitä tilanteita on aivan varmasti jokaisella vanhemmalla, ja Yle Akuutti haastoi jakamaan myös näitä epäonnistumisen hetkiä, jotta vanhemmuuskeskustelu olisi avoimempaa ja isien ja äitien epätäydellisyys hyväksyttävämpää.

Joten terve vaan! Olen Tommi, 41, ja kaukana täydellisestä. Kuten muutkin vanhemmat, yritän parhaani, mutta tunnen silti ajoittain epäonnistuvani. Korotan ääntäni helposti, ja huudan lapsille, kun heidän perseilynsä ylittää sietokykyni.

Hermojani kiristää erityisesti hidastelu aamuhommissa, kiistely säähän sopivasta pukeutumisesta, viivyttely siirtymätilanteissa, kikkailu ruokapöydässä, jatkuva nahistelu, juoksentelu nukkumaanmenoajan jälkeen sekä se, miten lattialle levitellyt tavarat ja roskat jäävät sinne. Jos tähän vielä yhdistetään selitys: ”En mä sitä tahallani tiputtanut”, kierrokset nousevat nopeasti.

Erityisen hermostuttavaa on, jos jokin päivittäin tai useamman kerran päivässä tehtävä asia on joka kerta jollain tavalla vaikeaa. Silloin sitä tilannetta ja omaa reaktiota jännittää itsekin vähän etukäteen ja on valmiiksi räjähdysherkkä.

Toisaalta lepyn yhtä nopeasti kuin suutunkin ja kun havaitsen käyneeni liian kuumana, osaan pyytää myös anteeksi omaa käytöstäni. Saatan toki pyytää anteeksi vain reaktion voimakkuutta ja liian napakkaa sanavalintaa, mutta todeta että hermostuminen oli aivan aiheellista ja tarpeellista.

Vanhemmuuteen on täysin mahdoton valmistautua. Vaikka opettelisit joka ikisen vanhemmuusopuksen, äitiysblogin ja isyyskertomuksen sanasta sanaan, et voi silti tietää, mitä edessäsi on, kun perheeseen tulee oma lapsi, joka on oma yksilöllinen persoonansa.

Vauva ei toimikaan niin kuin käyttöohjeissa. Taaperon kiukkukohtaus ei lopukaan niillä vinkeillä, joilla toinen isä tai äiti tyynnytteli omansa. Leikki-ikäinen ei tahdo tulla syömään. Koululainen ei malta iltaisin lopettaa puuhiaan ja mennä nukkumaan ajoissa. Tai sitten asiat menevätkin helpommin kuin koskaan kuvittelitkaan.

En voi edes kuvitella, mitä elämä on teini-ikäisten lasten kanssa, ja on varmasti parempi, etten sitä vielä tiedäkään.

Joka tapauksessa edessäsi on jatkuvasti tilanteita, joihin et ollutkaan varautunut ja joihin sinulla ei olekaan valmista toimintamallia. Suurimpana yllätyksenä saattaakin tulla, miten hukassa olet itse yhä uudelleen ja uudelleen.

Vanhemmuus onkin ollut melkoinen tilaisuus tutkiskella itseään ja omaa käyttäytymistään. Mikään muu asia elämässä ei ole aiheuttanut sellaisia primitiivireaktioita ja voimakkaita tunteita. Rakkaus omaa lasta kohtaan on niin käsittämätön, että oma henki on sen edessä toissijainen asia. Toisaalta kukaan muu ei pysty nostattamaan niin voimakasta raivoa, että on toisinaan vetäydyttävä nurkan taakse huutamaan äänetöntä huutoa ja iskettävä nyrkillä seinää.

Aina tätä turhautumista ja ärsytystä ei voi niellä äänettömästi ja se purkautuu lapsiin, ja sitten kaikilla on paha mieli, erityisesti vanhemmalla.

Asiat pitää kuitenkin saada sovittua heti, tai muuten saatan surra vaikkapa koko työpäivän sitä, miten ärjyin aamulla hidasteleville lapsille. Iltaisinkaan ei saa mennä vihaisena nukkumaan, ja kaikki erimielisyydet on puhuttava selviksi, jotta unille voidaan mennä halien ja suukkojen kautta hyvillä mielin.

Terveisiä siis kaikille muille epätäydellisille vanhemmille, ihan hyvin tekin vedätte! Aivan niin kuin lapsillekin opetamme: kaikki suuttuvat joskus, ja tärkeää on osata pyytää ja antaa anteeksi. Kukaan ei ole täydellinen eikä tarvitsekaan olla.

Voit myös jakaa tätä viestiä ja osallistua Akuutin Kehu vanhempaa -somekampanjaan! Tee Instagramiin feedpäivitys tai stoori, jossa kehut tuntemaasi äitiä tai isää ja haasta kehumasi vanhempi tekemään sama. Käytä hashtagia #hyvinsävedät #kehuvanhempaa ja tägää @yleakuutti!

Kuvat Petri Krook/Yle

Kommentit (1)
  1. Muistakaa kehua toisianne - ja itseänne - Valeäiti
    3.2.2020, 21:26

    […] ihan niistä pienistäkin asioista. Kirjoitin tästä viimeksi lokakuussa , haastoin vanhemmat kehukampanjaan yhdessä Yle Akuutin kanssa joulukuussa, lanseerasin #omakehumaanantain kolme vuotta sitten ja samalla asialla kirjoitan nytkin. Haluaisin […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *