Iso säikähdys

Isyyspakkaus

Talvi yllätti autoilijan, mutta onneksi jo ennen lähtöä.

Kuultuamme Etelä-Suomea lähestyvästä lumipyrystä emme lähteneetkään tänään suunnitelmiemme mukaan kohti anoppilaa, vaan päätimme ajella sinne vasta huomenna aamusta, jolloin kelin pitäisi olla parempi.

Ironista, mutta ei sitä näemmä tarvita edes lumimyrskyä ja liikennekaaosta, ja silti on mahdollisuus satuttaa itsensä pahasti.

Rouva oli hakenut tytön tänään päiväkodista ja työnnellyt rattaita kohti raitiovaunupysäkkiä, kun rattaiden etupyörät tökkäsivät raitiovaunukiskoihin. Näin käy Bugiksien kanssa helposti, ja yleensä työntäjä satuttaa vain jalkansa, kun sääriluut kolahtavat rattaiden alaosassa olevaan runkoputkeen. Olen itsekin ollut joskus kaatua rattaiden kanssa kaupungilla kävellessäni.

Tällä kertaa rattaat tökkäsivät kuitenkin niin pahasti, että ne kippasivat suoraan eteenpäin ja lapsi kaatui rattaisiin kiinnitettynä naamalleen. Rouva kompastui vielä vaunuihin ja kaatui kaiken lisäksi rattaiden ja lapsen päälle. Onneksi yhtään raitiovanua ei ollut sentään lähestymässä kiskoilla.

Rouva säikähti pahemman kerran, huusi suoraa huutoa, irrotti itkevän lapsen rattaista ja tarkasti, miten tytölle kävi.

Tytössä ei ollut naarmuakaan.

Tyttö kertoi, että otsaan oli sattunut, kun se osui maahan, mutta ilmeisesti hän ei ollut kuitenkaan kaatunut pää edellä. Otsaan ei tullut edes mustelmaa. Rouva itse kolautti kätensä ja jalkansa pahemmin, mutta nyt vaikuttaa, että molemmat selvisivät pelkällä säikähdyksellä. Se oli kyllä iso.

He jatkoivat kuitenkin tytön tanssitunnille, ja siellä Rouva tiedusteli vielä, sattuuko tyttöä johonkin. Ei kuulemma sattunut. Tyttö tanssi tunnilla yhtä innoissaan kuin ennenkin, ja tunnin jälkeen menimme perinteisesti syömään pizzaa.

Mutta kyllä pitää vähän ihmetellä rattaiden designia, jos ne saa noin helposti ympäri. Jotenkin nyt, kun tyttö on isompi, rattaat tuntuvat hyvin etupainoisilta.

Rattaat liikkuisivat toki paremmin epätasaisilla paikoilla, jos pienten etupyörien tilalle vaihtaisi isommat pyörät. Ne eivät ole kuitenkaan kääntyvät, joten niitä ei viitsisi laittaa, ellei ole aivan pakko. Ja ei me vielä olla valmiita niistä rattaista luopumaankaan.

Pitäisikö tässä siis vielä hommat jotkin paremmin painotetut ja muhkuraisille kaduille tarkoitetut rattaat näiden tilalle..?

Kommentit

Uraäiti (Ei varmistettu) http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.fi

No huh, huh - onneksi ei käynyt pahasti! Ja mikä suurin onni: ettei tullut ratikka...! Tänään oli kyllä tosi liukas keli, motarilla mentiin 60km/h ja kuitenkin kehä 1:llä oli neljä autoa tien poskessa.
Turvallista matkaa huomiselle! (Ja P.S. Tuo eka kuva on taas erityisen komea - kännykkäotos jälleen, vai?)

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, oli kyllä hyvä ajatus ajaa vasta tänään. Motarilla ei ollut lunta kuin kaistojen välissä. Ja juu, kuvat ovat mobiiliotoksia. Tällä kertaa tosin iPad, kun mun puhelimesta loppui akku.

Fanni89 (Ei varmistettu)

meillä on juoksurattaat. Ostakaa sellaiset. Kääntyvällä eturattaalla. Ikinä en ole meinannut kaatua näiden kanssa. Ja ottakaa isolla eturattaalla.

Tommi K
Isyyspakkaus

Sellaiset olivat joskus harkinnassa, mutta en sitten saanut hankittua sellaisia edes kokeiltavaksi...

Hertta
Lilou's Crush

Oijoijoi, lämmin halaus kovia kokeneille kotiin! Meillähän oli cityssä nuo samat rattaat, pari kertaa taisi tökkäistä, mutta ilman kommelluksia kummiskin selvittiin. Nyt täällä kauempana meillä on ne Buffalot, on kyllä todella tukevat ja meni tänäänkin hangessa kuin vettä vaan, raskaammat ovat sitten tosi paljon. Eipä teidän varmasto vaihtaa kande, mutta entäpä niiden talvipyörien hankinta, vai onkohan teillä jo? Raivostuttavat ovat, kun eivät käänny, mutta lumisohjossa kovasti  paremmat kuin ne minipyörät. Meillä käyttö jäi kyllä pariin kolmen kertaan juuri tuon kääntymättömyyden takia. Tai sitten jyryytätte menemään isot pyörät edellä kun heittoaisa on niin kätevä :) 

Hertta
Lilou's Crush

...lisään vielä, siis raskaammat ovat buffat nostaa, työntää ovat kevyet kyllä :)

Tommi K
Isyyspakkaus

On meillä ne talvipyörät. Käytettiin niitä viime talvena sen aikaa kun oli pakko ja otettiin pois heti, kun oli vaan mahdollista. Mutta nythän ongelma ei ollut sohjo tai liukkaus, vaan rattaat ovat yhtä ongelmalliset myös kuivalla kesäsäällä... Pienikin kuoppa tai kolo asfaltissa, niin siihen tökkää. Ja se on muuten myös ihan mahdoton setuppi, että ne kääntyvät pyörät olisivat takana :D

joku randomi (Ei varmistettu)

Toimii paremmin, kun pikkupyörät lukitsee. Menee vaikka mistä, ja kääntyy edelleen nätisti.

mungoliini (Ei varmistettu)

tässä voi tulla jo vastaan lapsen paino, jonka vuoksi ei ole ihan parhaat rattaat enää, omalla kokemuksella puhuen =) jotenkin ne vain tökkäävät helpommin tai painopiste on ihmeellisessä kohdassa, kaikki töyssyt ja möykyt pitää ennakoida ja auta armias jos unohtuu.. siksi se työntely muuttuu hankalaksi ja yhtä useammin rattaat jää varastoon täälläkin..

sussukka77 (Ei varmistettu)

Hui! Kuulostaa kyllä melkoiselta "kolarilta". Enemminkin jättäisin rattaat kokonaan pois käytöstä jos vielä pk-matkakin lyhenee ihan käveltäväksi. Meillä ne rattaa joutivat eläkkeelle nopeaan tahtiin siinä 2,5 v iässä kun tyttö alkoi ajaa potkupyörällä. No teille se ei ehkä ihan vielä säiden puolesta ole ajankohtaista, mutta keväällä. Musta talvella rattaat on muutenkin hankalat, joten aika nopeesti ne jäi pois ja varsinkin lyhemmät matkat mieluummin käveltiin vaikka sitten hitaasti.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, luulen, että vuodenvaihteen jälkeen uuteen päiväkotiin kävellään, ja potkupyörä on täälläkin hankintalistalla kevääksi.

Torey
Näissä neliöissä

Onneksi ei käynyt paremmin!

 

Potkupyörä, loistava keksintö! Tosin ei hirveän pitkillä matkoilla, koska rajattu on se lapsenkin jaksaminen. Jopa kolmevuotiaallamme tulee muutaman kilsan jälkeen väsy. Ja sitten taasen, ei sitä pyörää minne tahansa raahata. 

 

Meillä oli käytössä matkarattaat, koska rattaita harvoin tarvittiin. Surkea keksintö pyörien puolesta ellei ollut alla sileä pinta. Nyt täällä maalla kun asutaan ja on tulossa uusi perheenjäsen keväällä, täytyy vaunujen jälkeen hankkia varmaan juoksurattaat jotka saa myös pyörän taakse. :)

Miialiili (Ei varmistettu)

City-rattaat on ihan kätevät kaupungilla ja kesäolosuhteissa. Itelläni ei kuitenkaan tulisi mieleenkään lähteä temuamaan niiden kanssa lumessa, etenkään kun ei asuta keskikaupungilla.

Meillä on Teutonian rattaat isoilla ilmarenkailla. Eturenkaat eivät käänny ja rattaat ovat vähän raskaammat työntää, mutta ikinä ei ole tökänneet, kaatuneet tai jääneet lumeen kiinni. Poika on jo 4 v. ja rattaat on vieläkin satunnaisessa käytössä. Isosiskolla meni vielä 5-vuotiaana, jos lähdettiin jonnekin, missä piti kävellä koko päivä.

Tommi K
Isyyspakkaus

Onkohan se ihan mahdoton yhdistelmä, että olisi isot renkaat, jotka olisivat kääntyvät..?

Mipsu (Ei varmistettu)

Emmaljungan Supernitrossa on isot kääntyvät etupyörät. Toimii näilläkin keleillä :)

Bugaboo Buffalo (Ei varmistettu)

Bugaboo Buffalot on juuri sellaiset. Katso mallinetistä, erittäin hyvät kaupungissa ja maalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Brio smile ja brio go :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Brio smile ja brio go :)

Monsteri lauma

Itse ole tullut rattaiden kanssa voltilla alas bussista kun kuski jätti ison raon kadun ja pysäkkin väliin. Luojan kiitos poika oli myös valjaissa. Iteni satutin mustelmille ja ruhjeille. Poikaan ei tullut jälkeäkään.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hui! Kuulosta pahalta tuokin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on Brion Ponyt, eli konstailemattomat perusrattaat ilman mitään ekstroja, pääsee ratikkaan hyvin, kevyet, helppo kasata, kulkee muhkuissakin (mutta tärisee kyllä) ja voi työntää hyvin yhdellä kädellä (toisessa vaikka pyörä talutuksessa). Eihän noissa ole tietysti kääntyviä pyöriä tai ilmarenkaita, mutta meidän käyttötarpeisiin (lähinnä väli pk-koti talvisin ja ilmaiset bussimatkat) toimivat.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö niitä isompia renkaita kannattaisi edes testata :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Testattu on, ovat hankalat.

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Hyvä, että selvisitte säikähdyksellä! Kuulostaa kyllä epäluotettavilta nuo rattaat, itselläni ei tosin niistä kokemusta. Ja tosiaan, heti kun vaan mahdollista, niin rattaat telakalle. Matkoihin pitää kyllä silloin varata (ainakin) tuplasti aikaa, mutta harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, vuodenvaihteen jälkeen päiväkotiin voidaankin mennä jo kävellen!

nymmeli (Ei varmistettu)

Mun hahmotus ei riitä ajattelemaan, miksi Bugikset olisivat toimivat vain kääntyvillä etupyörillä? Ainakin meidän rattaat kääntyvät ahtaassa tilassa ihan helposti niin, että painaa aisaa niin että etupyörät kohoavat hieman maassa, ja sitten kääntää vain.

Lastenosastolla työskennellessä tuli kärryteltyä 25-30kg painoisiakin lapsia, ja ihan helposti toimi noin (ja ne sairaalan kärryt ovat miltei esihistoriallisia).

Itse asiassa, ajatellen esim. sairaalasängyn liikuttamista, niin potilasta kuljetettaessa laitetaan ''ohjuri'' päälle eli lukitaan etupyörät ja vain työntöpuolen pyörät ovat liikkuvat, silloin on tosi kevyt tehdä käännöksiä eteenpäin liikkuessa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Rattaissa on varmasti eroa. Mulla ei ole kokemusta muista, mutta Bugikset kääntyvät kokemukseni mukaan huonosti, jos etupyörät on lukittu. Ehkä se on painotuksesta kiinni, mutta aisaa pitää myös painaa aika paljon, että etupyörät nousevat.

suvitus (Ei varmistettu)

Todennäköisesti rattaat ovat liian etupainoiset, jos tökkäävät helposti, jolloin myös kulkeminen kääntymättömien renkaiden kanssa on vaikeaa, kun pitäisi pystyä aisasta työntämään suuri osa painosta alas. Meillä on vaunuhankinta pian ajankohtaista ja olipa hyvä, että luin tämän, ei ollut painonjakautumisen merkitys käynyt mielessäkään!

En usko, että on vaan painotuksesta tai merkistä kiinni, ainakaan jos on isompi lapsi kyydissä. Vauvan kanssa ei tarvinnut "nostaa keulaa" käännyttäessä, mutta kun kyydissä olija kasvoi isommaksi tuo aisastaa alaspäin painaminen oli ihan arkipäivää, enkä kokemut sitä millään lailla hankalaksi.

Mä ajattelisin turvallisuutta ensimmäisenä. Jos rattaat on pakolliset ja on mahdollisuus vaihtaa isommat renkaat eteen, niin viis siitä etteivät käänny. Kunhan eivät kippaa ja loukkaa lasta.

Piipo79

Kokeilkaa kävelyä ja yllätytte miten nopeasti se alkaa luistamaan. Varsinkin josnkävelyt ovat ratikkapysäkille ja soitä taas eteenpäin. Meillä tepastellaan yllättävän isoja matkoja ja talvinvarusteissakin vauhti on välillä sellainen että saa juosta perässä, vaikka aikaa saa varata kärryttelyä enemmän kun matkanteko ei ole aina niin suoraviivaista :-) Kärryt ovat kuitenkin välttämättömät niin kauan kun nukkuu päikkyjä, meidän Teutonioissa ei ole tuota tökkäysongelmaa kun etupyörät sen verran isommat, mutta olen bugiksia testailleena huomannut että ne ovat tavallaan raskaammat työntää, vaikka painoltaan kevyemmät, kun ottavat kiinni kaikkeen.

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, tyttö on kyllä nyt jo aika reipas kävelijä. Kun saisi vaan kävelemään aina samaan suuntaan kuin mihin on itse menossa ja myös pitämään kiinni kädestä liikenteen seassa. Toisaalta hän saattaa kyllä sitten myös yllättää ja halutakin korttelin päästä jo rattaisiin tai syliin...

Piipo79

Totta, että välillä matkanteossa mutkia, tosin meillä toimii monesti kaikki leikilliset juostaan kilpaa jutut, kumpi ehtii ekana jne. Kotikulmilla ja pienemmässä liikenteessä uskallan antaa kävellä ilman kädestäpitoa, mutta isommassa liikenteessä en. Väsy saattaa iskeä täälläkin ja syliin kinuaminen, mutta nyt kun oma masu on jo niin iso etten vaan jaksa hurjia matkoja kantaa, olen huomannut että tyttö jaksaa leikin lomassa kun vaan keksii aikaa uutta, esim jääpalojen potkiminen toimii näin talvella mainiosti ja matkaa etenee yllättävän hyvin.

TiaB (Ei varmistettu)

rattat veke kune neiti oli just tayttany 2. potkupyoralla tarhaan ja mina kavelen vierella. kiva vauhti eika vasy niin paljon kun kavellessa ja joo, oon aina selittany etta kannan omaa ja sun tarhakassia en voi muuta syliini ottaa. valilla harmistunu mutta ymmartaa eika takkuilua tuu. "iso tytto" konsepti on positiivista aivopesua. isot tytot kavelee ihan itte, vauvoja tarvii kantaa, malliin!

TheVillis (Ei varmistettu)

Hurjan vaarallista! Suosittelen ehdottomasti vaihtamaan ne isommat pyörät (ihan nyt heti pian) ja rattaitahan te tarvitsette vielä pitkään, kun reissaatte esimerkiksi tytön lempipaikassa, nyy jookissa.
Turvallista matkaa!!!

Tommi K
Isyyspakkaus

Matkalla on tietysti matkarattaat, mutta on kyllä jännä, että vaikka matkarattaissa on myös pienet etupyörät, ne eivät tökkää lainkaan niin pahasti koloihin kuin Bugikset.

Kristaliina
Puutalobaby

Huijuijui, onneksi ei sattunut mitään pahempaa! Just tuota mä oon näissä meidänkin Bugiksissa pelännyt, kun ne tosiaan meilläkin aika usein kiskoihin tökkäisevät. Oon ajatellut, että ei kai niillä sentään ympäri pääse kaatumaan... ...mutta näköjään pääsee. Auts.

Meillähän on saatuina ne Emmaljungan Vikingit; ne on ihan 100 % yhtä sutjakkaat ja pienet kuin Bugikset, mutta tukevamman oloiset ja eturenkaat sen verran isommat, että eivät tökkää kiskoihin. Tuskin enää uusia vaunuja olette ostamassa - mutta jos harkitsette uutta mallia, niin kantsii tsekata noi!

Tommi K
Isyyspakkaus

Joo, ehkä sillä liukkaudella oli sen verran tekemistä, että Rouva menetti siinä tasapainonsa. Mutta on se kaatuminen ollut itselläni lähellä joskus kesälläkin. Mutta joo, tuskin tässä uusia rattaita hankitaan...

piupali (Ei varmistettu)

Meillä on Phil&Tedsit, kolmipyöräiset joista etupyörä on kääntyvä ja iso. Toimii mukulalla ja lumihangessa. Käytettynä saa suht edullisesti jos kiinnostaa enää tuossa vaiheessa alkaa uusia hankkimaan. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Brion Ponyt, ja niihin osata vietä isot ilmakumipyörät. Ja pääsee mihin vaan isonkin lapsen kanssa! SUOSITTELEN kolmen kokemuksella.

I love mondays

Meillä on ainoina vaunuina ollut alusti asti vaan bugisten beet joissa on varmaan vielä pienemmät renkaat. Tökkään siis jatkuvasti johonkin kun 90 % ulkoilusta tapahtuu kaupungissa. Välillä kiroan vaunut alinpaan helvettiin mutta sitten taas kiittelen kun saan nostettua vaunut ja kyydissä olevan 12 kiloisen pojan (joko ei vielä kävele paria askelta enempää) raput ylös ja alas ja mahtuvat minin takakonttiin.. Tökkääminen paheni kun istuinosa käänneettiin naamamenosuuntaan. Auttaisko istuimen kääntäminen työntäjään päin jos ette kovin pitkiä vaunureissuja tee? Tasapainotus varmaan muuttuisi hieman parempaan!

mungoliini (Ei varmistettu)

joo tuosta syystä mies ei tykkää yhtään työntää buggigsia, ja meillä on käyttäjä tosin 3v.. muttei ole koskaan tykännyt =) ehkä vähän isommat eturenkaat olisi paremmat (ne toiset uudemmat mallit) tai sitten toisenlaiset rattaat, kun lapsi on isompi jo. minusta kyllä vauva-aikana oli ihan huiput!

KolmenÄiti (Ei varmistettu)

Meillä on teidän tytön ikäisellä lapsella pelkät matkarattaat käytössä. Annettiin just kunnon rattaat pois. Noiden matkarattaiden kanssa on sama ongelma. Varsinkin, jos poika nojaa eteenpäin, meinaa vaunut tökätä jokaiseen pieneen kuoppaan. Oonkin saanut pojan nyt nojaamaan selkänojaan ja näin ei tökkää yhtä pahasti. Olen myös oppinut nostamaan eturenkaita vähän aina, kun mennään ratikkakiskojen yli (tai jos on kuoppia tai epätasaisuuksia). Me ei olla ajateltu hankkia enää uusia rattaita, vaan pian pojan pitää oppia kävelemään matkoja. Varmaan viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee lunta niin, ettei rattaat kulje, laitan pojan kävelemään muiden lasten kanssa. Toivottavasti sujuu yhtä hyvin kuin edellisten kanssa. Isosisarukset eivät tosin päässeet vaunuihin istumaan enää n. 1v9kk:n iässä, kun silloin tuli pikkusisarus ja isommalle jäi seisomalauta...

paganinja (Ei varmistettu)

Meillä on Cameleon 3:t, kyydissä reilu 1v ja alakori aina ihan täynnä kamaa. Pienet pyörät ovat tökänneet ainoastaan Manskun ylityksessä juuri tuolla Forumin ja Bulevardin välisillä suojateillä, jos ei paina aisasta samalla kun menee kiskojen yli. Mulla roikkuu aina iso käsilaukku aisassa, vaikka ei saisi, mutta se kyllä tasapainottaa myös. Olen kyllä huomannut, että potentiaalisia tökkäämishetkiä on nyt enemmän, kun lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin. :) Mites niiden pikkupyörien jousituksen säätö? Mulle ei ole oikein selvinnyt, että miten se vaikuttaa. Siis että siirtää sitä jousipalikkaa eteen tai taakse.

paganinja (Ei varmistettu)

Niin ja talvipyörät on meilläkin, ja onhan ne ärsyttävät, mutta loskassa ainoa vaihtoehto. Viime talvi oli onneksi tosi vähäluminen, ei tarvittu kuin ihan muutamana päivänä. Ajattele, että monet ajelevat koko vaunuaikansa kääntymättömillä etupyörillä! ;)

Poikien äiti (Ei varmistettu)

Me vaihdettiin Cameleonit kesällä Baby Jogger City Mini GT -rattaisiin (poika kohta 2v.). Ovat todella tilavat, kuomu on jättikokoinen ja menevät pieneen kasaan superhelposti. Toimivat niin lenkillä kun kaupungillakin mun mielestä. Nettikaupoista saa kohtuuhinnalla kun vähän etsii. Mummolarattaina on Brion Ponyt, niitäkin voin suositella.

Liisa
Osasin!

Omaa kosketusta bugiksiin ei ole, mutta olen aina ihmetellyt niihin ilmeisesti vakiona kuuluvaa rannehihnaa. En ole koskaan oikein tajunnut sen tarkoitusta. Nyt tuli mieleen, että onko se sitten ollut halpa tapa korjata kiikkeryyttä aiheuttava suunnitteluvirhe?

Kommentoi