Itsekäs isä ja kapeat käytävät

Isyyspakkaus

Kun liikkuu kaupungilla lastenvaunujen kanssa, kaupungin näkee aivan uusin silmin. Oho, tuossa metron sisäänkäynnissä ei olekaan hissiä. Oho, onkos jossain luiska, jolla pääsen nämä portaat ylös? Oho, eikö tuo seuraava raitiovaunu olekaan matalalattiainen?

Mutta nyt näen eri tavalla myös muut kaupungilla liikkujat. Oho, nyt joku joutuu siirtymään vaunujen tieltä. Tuleeko ymmärtäväinen hymy vai silmien muljautus?

Rouva sai jo kerran osakseen vanhemman leidin säksätyksen, kun hän uskaltautui vaunujen kanssa Kallion kirjastoon "tukkimaan koko kirjaston". Muutaman muunkin kerran hän on kertonut, miten töykeästi ihmiset ovat suhtautuneet häneen ja vaunuihin.

Johtuneeko sukupuolesta, mutta itse en ole vastaaviin tilanteisiin vielä törmännyt. Tähän blogiin saamieni kommenttien kautta olen kyllä saanut kuulla, miten ärsyttävää on, että vanhemmat kehtaavat liikkua kaupoissa vaunujen kanssa tukkimassa muiden kulkuväylät. Miksi nämä vanhemmat eivät voi käydä kaupassa johonkin muuhun aikaan, tai miksi lasta ei voida viedä ennen kauppareissua kotiin viettämään aikaa toisen vanhemman kanssa?

Itsekkyys, tietysti, siitä on kyse. Vanhemmat ovat itsekkäitä ja typeriä, kun eivät ajattele lainkaan muita ja käyvät kaupassa vaunujen kanssa - jopa silloin kun itse haluavat.

On ilmeisesti jollain tavalla vähemmän itsekästä ja typerää sanella muille, milloin ja kenen kanssa heidän on soveliasta käydä kaupassa asioilla.

Jos kävelen vaunujenkin kanssa Aleksanterinkadulla ripeämmin kuin useat muut kaduntallaajat, kuka silloin on kenenkin tien tukkeena? Onko minulla oikeus olla ärsyyntynyt vaunujen kanssa kulkiessani, kun muut ihmiset ovat minun tielläni? Ovatko maleksijat hirveän itsekkäitä, kun lähtevät keskellä ruuhka-aikaa tukkimaan koko jalkakäytävän? Tietysti. Yhtä itsekkäitä kuin minä niiden vaunujeni kanssa. Mikseivät olisi?

Itsekkyys, siitä on niin helppo syyttää muita.

Muutenkin kulkuväylän tukkivat vaunut ovat enemmänkin henkinen kuin fyysinen tukos. Oikeasti, todella harvassa kaupassa on niin kapeat käytävät, että lastenvaunut todella tukkisivat ne. Useissa kaupoissa on myös ostoskärryjä, jotka ovat huomattavasti lastenvaunuja kookkaampia.

Toisaalta, jos jossain käytävä on niin kapea, että vaunujen ohi ei mahdu kulkemaan, miten monta sekuntia menee hukkaan siinä, että valitsee toisen reitin?

Kutsukaa vaan itsekkääksi, mutta aion jatkossakin käydä kaupassa juuri silloin, kun se minulle sopii. Aion edelleen asioida hyvin monessa paikassa lapsen kanssa. Haluan, että hän tottuu liikkumiseen, busseihin, raitiovaunuihin, ihmisiin, liikenteeseen ja hälyyn ja oppii käyttäytymään julkisilla paikoilla. Haluan toisaalta tarjota tytön äidille välillä hetken olla kotona ilman lasta. Käyn kaupungilla hyvin mielelläni myös koko perheen kanssa, sillä - uskokaa tai älkää - minusta on kivaa viettää aikaa heidän kanssaan.

En ole aiemmin ajatellut, että kukaan lähtisi kaupungille lastenvaunujen kanssa ihan vaan toisten kiusaksi. Nyt oikeastaan tekisi mieli.

Kommentit

Magenta

NIIN hyvä kirjoitus! Sain pirullisen virneen naamalle huomaamatta :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Haa - yhden vaunut ja rattaat sekä kahdetkin ovat ok ja minä ilokas (yhden lapsen äitinä ja kaverin kanssa aikanaan). Mutta mistä ihmeestä ovat tulleet nämä ns. kuningataräidit -> kaikki näyttävät n. 16 - 17-vuotiailta, upeat vaunut & varusteet sekä rattaat, kerääntyvät parveksi vähintään 4 - 5 yksikön voimin. Bongattavissa erityisesti kaupoissa hedelmä- ja vihannestiskien risteyksissä sekä hissien edustalla... Ei pahalla, mutta nämä kuningattarien kokoontumisajot tuovat jo meikäläisellekin pientä raivonpunaa poskille. Siis ei näin. Vaan siten kuin sinäkin. Kyllä joka paikkaan pitäisi päästä lastenvaunuilla ja -rattailla, rollerilla yms.

Terveisin se entinen vaunuja ja rattaita työntävä, joka nyt tarvitsee rollaattoria!

Nasun nukkekoti

Pitäiskö yksinhuoltajien sitten jättää kaupassa käyminen kokonaan tuolla logiikalla? Olipa kurja tyyppi siellä kirjastossa myös. Me ainakin käydään jatkossakin kaupassa silloin kun halutaan. Hullut päivät jätetään väliin kuitenkin. Sinne voi mennä vain kaksosten vaunujen kanssa kiusaamaan ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vierailijalle ylhäällä, kyllä musta niiden lastenkin (ja rattaiden) kanssa saa tavata ystäviään kaupoissa ihan siinä missä puistossakin. Sinä vaan et kiinnitä huomiota näihin samoihin tyyppeihin, jotka kokoontuvat puistossa, mutta muistat kyllä ärsyyntyä jos he tapaavat juuri sinun kulkureitilläsi.

Mun on kyllä myönnettävä, että muut rattaat häiritsee itteäni. Ei millään logiikalla tosin. Itelläni on "ratasikäinen" tyttö. Sillon kun ei oteta rattaita mukaan, mua ei muiden vaunut häiritse, mutta sillon kun ne on mukana, on tietty tosi ärsyttävää joutuu väistelee ja peruuttelee kaupoissa ym. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ajankohtainen asia itsellenikin vaunuilevana ja vaunukäyttäytymistä työssäni päivittäin seuraavana. Minkä tahansa asian tässä maailmassa voi hoitaa tyylikkäästi tai vähemmän tyylikkäästi, muita ajatellen tai ajattelemattomasti. Monet vaunuliikkujat todellakin tukkivat käytävät, tai mielivaltaisen muun paikan, joka tukittavissa on. Ei olisi lainkaan huono idea vaatia tuoreilta vanhemmilta jonkinlaista vaunuajokorttia, sen verran törttöilyä tuolla kylillä näkee. (Kerran metroasemalla avatessani ovea vahinkovankkureille äiti ajoi minua päin ja sähähti, enkö näe että hänellä on vaunut ja hän menee ensin.) Vaunuissa/rattaissa on sentään se hyvä ominaisuus kauppa-asiointia ajatellen, ettei niitä yleensä saa ihan niin kätevästi kiepsautettua käytävälle poikittain, vrt. ostoskärryt.

Pinjeta
Kissanpäivät

Kyllä, kyllä kauppaan vaan vaunuilla tai ilman! Jokaisen oikeus on käydä kaupassa juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii - onko se sitten lastenvaunujen tai kauppakärryjen kanssa. Itseäni henk.koht. raivostuttaa kaupassa ne (kaikki muut) asiakkaat, jotka eivät viitsi suutaan avata ja tokaista "Anteeksi" tai "Anteeksi, ottaisin tämän", vaan suu mutrussa ja hampaat irvessä kurkottelevat juuri sen tuotteen, joka on minun jalkojen juuressani tai naamani edessä. Mikäs sen mukavampaa kuin tupakankäryinen käsi ilmestyy kirjaimellisesti jostain ja raivokkaasti revitään tavara omaan koriin. Hohhoijaa, jostain kumman syystä lastenvaunujen kanssa liikkuvat isät ja äidit ovat saaneet puhekykynsä takaisin ja he kyllä ilmoittavat, että ottaisivat jonkun tuotteen, jonka saatavuuden minä kehollani estän.

Way to go!

Monsteri lauma

Itse kuljen vaunujen kanssa ja riiviömäisetn 4v pojan kanssa kaupoissa ja kaupungissa.Itseäni ärsyttää joskus kun muutama mamma tukkii esim,hissin edustan tai kaupan portin edustan,Toki kun ajattelee niin itsekkin kun törmään ystäviini jossakin niin en paljon ajattele mihin jään seisomaan ja tukkimaan muiden tiet.Kun kuljen vaunujen kanssa yritän ainakin katsoa että muut pääsetvät kulkemaan ohi ilman että tönii ja puskee päälle.

Enemmän harmaita hiuksia tuntuu aiheuttavan tämä isompi lapsi joka menee hiukan edellä ja kävelee omaa tahtia.Monesti toitotan lapselle että varo,varo,väistä. Kunnes oma äitini sanoi että onhan lapsellakin sama oikeus kävellä juuri sitä tahtia kun haluu.Ja muut voi kyllä kiertää ja väistää jos lapsi on edessä.Ja niinhän se meneekin kun ajattelee,Jos itse kävelet hiljempaa kun muut niin kyllähän ne muut sinua kadulla väistää,eikä sinun tarvitse hypätä puskaan odottamaan jokaisen ohikulkijan kohdalla.

Kaupassa käyn usein yksin tekemässä ruoka ostokset,ja tuntuu kyllä että enemmän minä olen muiden edessä niiden valtavien ostoskärryjen kanssa kun olisin lastenvaunujen kanssa.

Kaksosten äiti (Ei varmistettu)

Olemme liikkuneet kaupungilla, kauppakeskuksissa ja kaupoissa tuplaleveiden rattaiden kanssa, eikä motkotuksia ole onneksi kuulunut. Kainosti olen anteeksi pyytänyt, jos on täytynyt päästä rattaiden kanssa ohi. Samoin olen pyytänyt anteeksi, jos olen ollut jonkun tiellä tai tönäissyt jotakuta (onneksi näin ei ole käynyt kuin pari kertaa). Eli rattaiden kanssa liikkuminen ihmisten ilmoilla on täysin ok, kunhan ei ala parveilla toisten ratasmammojen kanssa keskellä kauppakeskuksen käytävää tms. paikassa, kuten eräs Vierailija aiemmin jo mainitsikin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ylipäätään että kaikki ihmiset ottaisivat muut huomioon olisi tosi jees. Mutta ei niin ei.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vaunujen ja rattaiden kanssa kulkeminen on sinänsä ymmärrettävää, mutta itse ihmettelen niitä vanhempia, jotka liimautuvat vaunuihinsa. Esimerkkinä pieni liike johon vaunuilla saa mennä sissän ja käytävillä useimmiten mahtuu kulkemaan vaunujen kanssa siten, että myös muut mahtuvat. Välillä, kuitenkin on tilanteita, että liikkeeseen on tullut tavaraa ja sitä on jouduttu sijoittamaan liikkeen puolelle siten, että jokin käytävä "kapenee". Kävellen tästä käytävästä pääsisi ihan hyvin ja vaunuihinkin olisi näköyhteys koko ajan (käytävän pituus muutama metri) tai käytävälle voi kiertää toista kautta, niin usein nämä liimautujat tekevät minuuttien työn päästäkseen ajamaan käytävälle vaunujensa kanssa. Silloin mietin, että eikö vaunuista todella voi irrottaa otettaan sen muutaman minuutin ajaksi tai käyttää toista käytävää.

Tuntuu, että niin kävelevissä, kuin vaunuja työntävissäkin on niitä, joiden mielestä minun pitää päästä juuri tästä ja juuri nyt. Vaadittaisiin huomioonottamista puolin jos toisinkin...

Enni

Jees! Mahtava kirjotus, Kiitos! lähden heti pienokaiseni kanssa supersuurilla vaunuillamme lähikauppaan. Ihan vaan muiden kiusaksi ostamaan jäätelöä :) ihana olla itsekäs!

 

Tuulee tuulee

Kuten vierailija tuossa yllä sanoi:

"Ylipäätään että kaikki ihmiset ottaisivat muut huomioon olisi tosi jees."

Aika hyvin tähän tiivistyy munkin ajatukset. :) Kyllä vaunujen kanssa pitää saada olla kaikkialla siellä minne vaunuilla mahtuu, ja on todella huonoa käytöstä osoittaa mieltään siitä, että joku käy vaunujen kanssa ruokakaupassa tai kirjastossa tai kävelee kadulla (!).

On kuitenkin ihan oikeasti vaunuvanhempia, jotka eivät todellakaan ota muita huomioon, aivan kuten muistakin ryhmistä löytyy ihmisiä jotka joko a) eivä tajua sitä tai b) eivät välitä siitä, että käytöksellään heikentävät asioiden sujuvuutta muiden kannalta. Neljän vaununtyöntäjän hitaasti mateleva rivi jossain Vanhan designmarkkinoilla tms ärsyttää mua ihan samalla tavalla kuin liukuportaiden yläpäähän pällistelemään jäävät ihmiset joiden taakse syntyy toisiaan tönivä sumppu, tai tyypit jotka tunkee ruuhkametroon ennenku yksikään poisjäävistä on päässyt ulos, tai jätkäporukka joka kävelee koko jalkakäytävän ja pyörätien valtaavana muurina, tai spurgujengi joka istuu koko päivän portailla joiden kautta muutama tuhat ihmistä päivittäin mielellään muuten kulkis. Ei se musta ihan niinkään ole, että vaunujen kanssa voi käyttäytyä miten lystää ja jos siihen on sanomista niin on tunteeton ja nipottava paskiainen joka ei ymmärrä että lapsia pitää tähän maahan saada ja äitien päästä ulos ja vihaa varmaan perheitä muutenkin ja nii. :D Ihan samat käytössäännöt koskee musta kaikkia, tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan pitää yrittää toimia niin, ettei tarpeettomasti hankaloita toisten elämää. (Tämä vuodatus ei ollut suunnattu Tommille - mulla ei ole pienintäkään epäilystä ettettekö olisi nimenomaan huomaavaisia ja hyvin käyttäytyviä ihmisiä ja vanhempia - mutta joskus näitä vaunukeskusteluja lukiessa tuntuu siltä että vaunuja työntävä ihminen on jotenkin pyhä, että kukaan vaunujen kanssa liikkuva ihminen koskaan ikimaailmassakaan ei varmasti ole voinut toimia niin että siitä saisi olla mitään sanomista.)

Eli joo, vastaus tuohon yhteen kysymykseesi: myös sinulla on oikeus olla ärsyyntynyt siitä, kun muut ovat vaunujen kanssa liikkuessasi sinun tielläsi, heh! Ah tätä kaupunkilaisen elämää, josko täällä kaupungiksi nuoressa ja väljässä Helsingissä vielä joskus opittaisiin liikkumaan sillai loogisesti ja törmäilemättä. :D

Nasun nukkekoti

Meidän pitäis ottaa mallia lontoolaisista. Ruuhkasta huolimatta kulkeminen sujuu, kukaan ei töni ja metrosta päästetään ihmiset ensin ulos ja sitten mennään ripeästi sisään. Lisäksi osataan pyytää anteeksi ja ollaan kohteliaita. Meidän sivistys täällä pohjolassa on vielä niin nuorta.

Vierailijatar (Ei varmistettu)

Ulkosuomalainen taalla ihmettelee: onko siella Suomessakin kaytossa tama oikean puolen saanto? Etta jalkakaytavilla ja kaupoissa ym. kuljetaan aina "omalla oikealla", ja jatetaan vasen puoli ohituskaistaksi? Tuntuu toimivan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Am vei sanat suustani. Kyllähän se on vaunujakin työntelevän äidin tai isän oikeus liikkua samalla tavalla kaduilla kuin vaunuttomienkin. Joskus kuitenkin täytyy kuitenkin miettiä, onko sen alennusmyyntien perässä juoksevan rattaita työntelevän äidin aivan pakko tunkea siihen täpötäyteen vaateliikkeeseen, jossa vaunutonkaan ihminen ei pääse kunnolla liikkumaan. Toki on totta, että katujen tukkeena näkee etenkin Helsingissä muitakin kuin lastenvaunuja, useimmiten porukoissa madellen liikkuvia ihmisiä, joille ei tule mieleen, että jotkut haluaisivat ehkä päästä ohi tai vastakkaiseen suuntaan. Mielestäni velvollisuus väistää kuuluu niin jalankulkijalle, vaunuja työntävälle kuin pyöräilijällekin, jos siihen vain on mahdollisuus. Useimmiten liikkumista kaduilla helpottaa se, että samaan suuntaan kulkevat menevät samalla puolella katua eikä keskellä tai vastaantulevien puolella.

Mielestäni Suomen sivistystä ei kuitenkaan pitäisi sanoa niin nuoreksi, sillä meillä tämmöiset asiat ei ole ihan kiviin kirjoitettu. Esimerkiksi suomalainen jonotuskulttuuri on ihan erilaista kuin vaikka muissa Pohjoismaissa. Suomessa jonotetaan suhteellisen kiltisti omia vuoroja muutamia poikkeuksia lukuunottamatta toisin kuin esimerkiksi Norjassa, jossa useimmiten kassan taakse muodostuu röykkiöitä eikä jonoja, ja kaikki haluavat olla ensimmäisiä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vierailijatar: kyllähän sen niin pitäisi täälläkin olla, mutta ruuhkaisilla ostos- ja kävelykaduilla, kuten Helsingin Aleksilla, ihmisiä liikkuu vähän miten sattuu. Oikealla puolella käveleminen toimisi, eikä yhteentörmäyksiä sattuisi niin paljon.

Ilon pisaroita

"En ole aiemmin ajatellut, että kukaan lähtisi kaupungille lastenvaunujen kanssa ihan vaan toisten kiusaksi. Nyt oikeastaan tekisi mieli."

Minäkään en ajatellut näin, ennen kuin aloin kavereiden ja sukulaisten toimesta kuulla kitinää siitä kuinka kaksostenrattaat tukkii kaikki tiet.

Haha, tuumasta toimeen ja hulluille päiville ihan muuten vain seisoksimaan. Kyllä oli terapeuttista.

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kunhan vanhemmat tajuaisi jättää rattaat kotiin kun lapsi lähenee kahta vuotta. Huomattavasti helpompaa kulkea taaperon kanssa jolla on valjaat kuin työnnellä rattaita joista lapsi haluaa pois jatkuvasti. Jalat on kävelemistä varten ja uni maittaa päivän päätteeksi.

N86 (Ei varmistettu)

"Toki on totta, että katujen tukkeena näkee etenkin Helsingissä muitakin kuin lastenvaunuja, useimmiten porukoissa madellen liikkuvia ihmisiä, joille ei tule mieleen, että jotkut haluaisivat ehkä päästä ohi tai vastakkaiseen suuntaan."

Kunpa niillä jotka haluaisivat ehkä päästä ohi tai vastakkaiseen suuntaan tulisi mieleen käyttää sanaa anteeksi, jos reitti ei ole vapaa. ;) Myöskään porukoissa matelu ei ole kiellettyä, kuten ei lastenvaunujenkaan kanssa liikkuminen.

Asiaan liittyen: ainoa paikka, missä en oikeasti ymmärrä lastenvaunuja (tai porukoissa mateluakaan) on juuri Hullut Päivät yms. massakatastrofialet. Ja sekin lähinnä sen takia, että en ymmärrä miten kenenkään omat hermot kestävät sinne vaunujen kanssa lähtemistä. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Vierailija 23:45
"Kunhan vanhemmat tajuaisi jättää rattaat kotiin kun lapsi lähenee kahta vuotta. Huomattavasti helpompaa kulkea taaperon kanssa jolla on valjaat kuin työnnellä rattaita joista lapsi haluaa pois jatkuvasti. Jalat on kävelemistä varten ja uni maittaa päivän päätteeksi."

Sä olet niin oikeassa! Että ok muistetaan lapsia olevan erilaisia, mutta jos mun 1v4kk tyttö kävelee (hitaasti mutta varmasti) 6km lenkkejä, kyllä 2 vuotiaan odottaisi voivan kävellä muutaman tunnin kauppareissun pysähdyksineen ja välipalataukoineen.
Että joo, meillä lähdettiin kyllä liikkeelle aikaisin (jo 8kk), eli sitä treeniä on jo aika reippaasti ollutkin, mutta eikös noi nyt yleisesti ottaen ihan viimeistään 1,5v lähde liikkeelle kävellen (ja suur osa vuoden ikäisinä), kyllä siinä ajattelis että puolen vuoden/vuoden treenillä jo kykenis muutamia tunteja kävelemään. Tekee hyvää sille lapsellekin päästä liikkumaan, olkoonkin, että se liikunta olis valjaissa kävelyä äidin vieressä kaupoissa joskus.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää on nyt just tätä: "en halua kuullakaan, että tässä maailmassa elää lapsia, toivon saavani viettää päiväni rauhassa". Lapset ovat osa tätä yhteiskuntaa! Aika paljon pienemmällä kulkuvälineellä lapset tulevat toimeen kuin aikuiset autoineen.

Ja edelliselle vierailijalle 10:07: minäkin pidän tärkeänä sitä, että lapset liikkuvat, mutta on mielestäni kohtuutonta vaatia lapselta yli 6km kävelyä 2v iässä, jos ei edes anneta sitä mahdollisuutta, että saisi levätä väsyneenä välillä. Vai komentaako joku muu kuin sinä itse sinua joka päivä kävelemään 25km lenkkejä, jos et jaksa?

lydas (Ei varmistettu)

Samaa aihetta olen minäkin pohtinut - pitää oikein ottaa puheeksi omassa blogissa :)

Vanha sininen (Ei varmistettu)

Tähän pätee sama kuin muuhunkin kanssakäymiseen - annetaan tilaa kun voidaan, ja jos ei voida, pyritään ainakin väistämään muita ja käyttämään sanaa `anteeksi`. Muuten on syytäkin tulkita käytös vihamieliseksi tai loukkaavaksi muita kohtaan - paitsi jos huomio on kiinnittynyt huollettavaan lapseen, jonka nenä valuu, ei niinkään niihin muihin ohikulkijoihin.. :) Koitetaan vaan suvaita myös tukeksijat. Peace people!

Mua evästi ystävä jo odotusaikana, että vaunujen kanssa ei sitten pyydellä anteeksi, enkä ole pyydellyt. Ei ole kukaan tullut päätä aukomaankaan; osaan mulkoilla tuimasti takaisin.

Helsingissä on muutama ihan mahdoton paikka, kuten Rautatientorin Kompassitason metrot, ja niissä kyllä oppii, että jos jää ikuisiksi ajoiksi odottamaan, että vaunujen kanssa pääsee, ei ehdi viimeiseenkään metroon. En usko, että kukaan tielleni osunut on meidän vahinkovankkureista pysyvää traumaa saanut. En toisaalta menetä yöunia, jos on saanut.

Lillanen__

Saman olen huomannut vammautumisen jälkeen. Pyörätuolissa kun istuu niin näkee muut ihmiset/rakennukset/kulkuvälineet aivan eri tavalla. Monessa paikassa tarvitsee jonkun kävelevät apua, joka paikkaan ei pääse vaikka olisi kuinka monta auttajaa. Välillä ihmiset eivät viitsi tai halua väistää tai antaa tilaa pyörätuolilla liikkuvalle. Jos rehellisiä ollaan, en ehkä itsekään olisi tilaa aina antanut kun vielä kävelin. ...olempas kamala ihminen... :D

tilkkutäkki

Enpä ole koskaan saanut moitteita tien tukkimisesta vaunuilla/rattailla, myös espoossa asuessa. Kävin aika usein julkisilla helsingissäkin. Melkein aina joku tarjoutui nostamaan vaunuja kun ei ollut matalalattiabussi, tai sitten pyysin apua kun en saanut vaunuja itse bussiin. Enneminkin tuntu, että muut ovvat tientukkeena, aina koitan väistellä ja pyydän muita väistää että pääsisin eteenpäin. Siis tavallaan ihana mutta pidemmän päälle ärsyttävä on sekin kun suunnitteltu puolen tunnin kauppareissu venähtää reilun tunnin mittaiseksi kun jokainen mummo tule katsomaan vauvaa kuinka söpö hän on. Ja niin on käynyt kaikkien kolmen lapsen kanssa.

Hei ja pitäähän äitienkin päästä alennusmyynteihin. Jos ei ole ketään kenen hoitoon jättää pienokaista, niin se otetaan mukaan. Nyt pikkukaupungissa kulkiessa 2,5 v poika on rattaissa ja 5 kk poika on kantoliinassa, emme tarvi tuplarattaita ja omat hermot säästy kun äärettömän vilkas taapero on rattaissa eikä juoksentelemassa ympäriinsä ja rikkomassa kaupassa tavaroita kun äiti ei ole ihan niin nopea kumminkin.

kaiotic (Ei varmistettu)

Todella hyvä ja asiallinen kirjoitus ! Olen ainakin itse huomannut kuinka kaupoissa hermostutaan heti jos vauva rupeaa itkemään. Onhan se joo todella hermoille käyvää pitkän työpäivän jälkeen kuunnella kauheaa melua, mutta kenenkäs vika se sitten on? Pitääkö vauvalle teipata suu tai asentaa volyyminappula otsaan, jotta kukaan ei pahoittaisi mieltään siitä, että vauva itkee??

Tommi K
Isyyspakkaus

Suurkiitos palautteestanne! En nyt pysty kommentoimaan kommenttejanne yksitellen, mutta kaikki on luettu ja prosessoitu.

Niinhän se on, että sekä vaunuja työntävät että niitä väistelevät ovat mukana tässä samassa pelissä. Yhdet ärsyyntyvät helpommin kuin toiset, kolmannet taas käyttäytyvät huonosti ihan tahallaan ja neljännet muistavat, että kaupunki kuuluu kaikille.

Olen joskus seurannut, miten joku isä on kulkenut kaksosrattaiden kanssa Hakaniemen hallissa ruuhka-aikaan. En ole kuitenkaan tästä ärsyyntynyt vaan tuntenut lähinnä sääliä. Ei hän varmaan vaan tullut ajatelleeksi, miten täyttä hallissa olisi. Suosittelen samaa ajatusmallia muillekin.

Vierailija (Ei varmistettu)

mahtava kirjoitus, itselläni neljä lasta (4v tyttö,2,5 kaksos pojat ja 3 viikkoinen tyttö) mulkoiluja kyllä saan osakseni päivittäin liikkuessani kaikkien kanssa kaupassa ja kaupungilla. Meillä ei ole autoa joten kävely ainut mahdollisuus eikä kotona aina vaan huvita olla, asiatkin hoidettava :D ihmiset voisivat oppia ymmärtämään ettei kaikilla ole mahdollisuutta liikkua ilman lapsia tai välttämättä edes halua. itsekkin joutunut muuttamaan ajatus maailmaani aika rankasti kasvaessani lapsieni myötä. t:25 vuotias 4 lapsen äiti :D

Vierailija (Ei varmistettu)

"Ja edelliselle vierailijalle 10:07: minäkin pidän tärkeänä sitä, että lapset liikkuvat, mutta on mielestäni kohtuutonta vaatia lapselta yli 6km kävelyä 2v iässä, jos ei edes anneta sitä mahdollisuutta, että saisi levätä väsyneenä välillä. Vai komentaako joku muu kuin sinä itse sinua joka päivä kävelemään 25km lenkkejä, jos et jaksa?"

Voi mutta, enhän minä sanonut etteikö taukoja voisi pitää :O Sen sanoin, että sen mukaan mitä lapsi jaksaa, että niitä on erilaisia ja vaikka joku liikkuis kuinka pienestä, se ei takaa että just hän jaksais pitkiä lenkkejä just sillon 2v. Tai ehkä on vaan huono päivä eikä sikskään jaksa. Siis tietty sen lapsen jaksamisen mukaan. Mutta että äläpä tule laittamaan sanoja minun suuhun, joita minä en ole sanonut ;) Lähinnä vihjasin, että täällä Suomessakin olis huippujuttu jos niiden lasten kanssa oikeasti tehtäis muutakin, kun mennään aidattuun puistoon jotta isä/äiti saa huilia ja vaan istua vieressä. Kuntoa toki seki kohottaa, muttei niin reippaasti kun vaikka kävelyt metsässä.

Kahjona kahviin

Hyvä kirjoitus.

Meillä esikoinen nukkui melko pitkään päiväunia rattaissa, joten kärryt olivat tietty mukana jos kaupungille lähdettiin koko päiväksi. Ja vaikka aika ajoin tietysti käveltiin pitkästikin, niin kyllä ne rattaat tarpeen olivat vielä kolmivuotiaanakin.

Mulla on luonnoskansiossa postaus työotsikolla "vapiskaa lattemammat, täältä tulee sifonipappa/aeropress-isi", käsitellen pentujen kanssa asiointia hifikahviluolissa, jotka pukkaa vielä usein olemaan jotenkin hipsterhenkisesti kansoitettuja.

Vierailija (Ei varmistettu)

onko sitä sikiötä oikeasti pakko rontata jokapaikkaan mukana

iity-
Puolivahingossa

Vierailijalle tuossa ylempänä: Ei tietenkään! Sikiö (wat?) kannattaa jättää autoon kauppareissujen yms. ajaksi, tuleepahan sossunkin työntekijät tutuiksi :)
Ongelmia ei myöskään tuota tulevaisuudessa ravintolassa/päiväkodissa/koulussa olemiset ja käyttäytymiset, kun sitä vuorovaikutusta vieraisiin ihmisiin ei ole kerääntynyt. Työhaastattelutkin näin ollen tulevaisuudessa menee melkein nappiin.
Järjen käyttö sallittu.

Rautanaama (Ei varmistettu)

Minä aion edelleenkin mulkoilla vihaisesti ihmisiä jotka tukkivat kaupan käytävän lastenvaunuillaan. Kas kun minullakin on oikeus olla itsekäs ja mennä kauppaan juuri silloin kun minä haluan.

Mutta asiaan. Monet kirjoitukset tässä keskustelussa toivat mieleeni sellaisen käsitteen kuin "esteettömyys". Sillä tarkoitetaan sellaista rakentamista että esim. pyörätuolilla ja vaunujen kanssa pääsee minne haluaa, mutta josta on hyötyä myös kaikille muille ihmisille. Se että bussissa on matala lattia ei auta pelkästään vaunujen kanssa tulijaa ja huonojalkaista vanhusta, vaan myös ihmistä jolla on iso kasa raskaita kauppakasseja mukanaan. Se että jalkakäytävän reunaan rakennetaan luiska ei pelkästään auta pyörätuolilla liikkujaa pääsemään kadun yli, vaan ilahduttaa myös pyöräilijää jonka ei tarvitse ikävästi bumpsahtaa jalkakäytävän reunaan. Ja niin edelleen. Esteettömyys on kaikkien etu.

Ikävä kyllä suurinta osaa julkisista tiloista ei vielä ole rakennettu tällä periaatteella. Ja siitähän nämä vaunuongelmat kaupoissa useimmiten johtuvat. Jos julkisten tilojen suunnittelijat ottaisivat kaikenlaiset kulkijat huomioon, meillä kaikilla olisi mukavampaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin totta niin totta... Esteettömydestä, mulla on lapsia siunaantunut suht pitkillä ikäeroilla ja vielä kun keskimmäinen oli vauva eli seitsemisen vuotta sitten suurin osa ratikoista oli "korkealattiaisia". Kun nyt oli päästävä paikasta a paikkaan b ja vielä usein sangen aikataulutetusti (opiskelin vielä) niin rattaiden kanssa oli välillä mentävä niihin. Sain rukoilla kanssaihmisiä auttamaan ja joskus joku auttoi ihan "hyvää hyvyyttään", itse asiassa melko useinkin. No nyt kuopuksen kanssa, suurin osa ratikoista on niitä matalia, mikä on hienoa. Mutta annas olla jos tulee korkea johon olisi aikataulun vuoksi päästävä... Kukaan ei auta eikä apua oikein kehtaa kysellä kun kumminkin suurin osa on niitä "esteettömiä" -eli osittain esteettömyys lisää vuelä ihmisten itsekkyyttä -kun ei tarvitse auttaa useimmiten, ei haluta auttaa edes jos joskus tarvitsisi..
Mutta siinä olen jonkun edellisen kanssa samaa mieltä että Suomi on nuori (kaupunki)kulttuuri, Tukholman ruuhkametrossa lastenvauunujen auttaminen ja sisään sopiminen oli itsestään selvyys. Kööpenhaminan kaduilla tooodella isojen vankkureiden työntelijöille hymyiltiin ystävällisesti.
Siellä ne kiesit tuntuivatkin olevan aivan megaluokkaa kaikilla!

Huomaavaisuutta puolin ja toisin, sitäpä lisää Suomeen ja erityisesti Helsinkiin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla on kokemusta niin tavallisista kuin tuplavaunuistakin ja suht rauhassa niiden kanssa on kyllä saanut kulkea. Toisaalta asun kyllä pienehkössä kaupungissa, jossa ei kaupungin sisäistä liikennettä ole käytännössä lainkaan. Itse olen tottunut kävelemään ripeästi ja reippaasti (niin jalan kuin vaunuillakin), joten en usko, että olen kenenkään tien tukkeeksi asti jäänyt. En tiedä olenko kovin itsekäs, kun mielestäni sen kuuluu väistää, joka sen helpommin pystyy tekemään. Vaunujen ja rattaiden, tai ostoskärryjen kanssa on paljon vaikeampi siirtyä sivuun ja väistää, kuin "vapaasti kulkien". Vastavuoroisesti itse väistän, jos se on minulle helpompaa kuin väistettävälle. Omat lapset ei kuitenkaan enää ole (onneksi) vaunu- eikä ratasikäisiä, mutta silti neuvoin heitä kaupoissa ja kaduilla kulkemaan aina reunassa, eikä keskellä väylää, jotta nopeammat, sekä vastaantulevat pääsevät helposti ohitse. Ei sen nyt niin kovin vaikeaa luulisi olevan, asennevamma taas ei taida kadota mihinkään...

-S (Ei varmistettu)

Mahtava teksti!
Liikkuessa kodin ulkopuolella varmasti jokaisen tielle tulee joskus joku.
Muutama viikko kävellessä (lue juostessa) mannerheimintiellä rattaiden kanssa bussiin, minun tiellä oli kaikki ne kävelijät- aika itsekkäitä että ne käveli, kun minä halusin juosta.
Meitä on moneen junaan. Kannatan ehdottomasti sen "sikiön" raahaamista joka paikkaan. Niin mekin teemme. ;)

http://kolmehuonettakeittio.blogspot.fi/

Tommi K
Isyyspakkaus

Edellisistä kommenteista tuli vielä mieleen, miten Rouva eräänä päivän hämmästeli ääneen, miten joku iäkäs leidi oli rientänyt auttamaan häntä vaunujen kanssa Taito Shopin portaissa, sillä tällaista ei ollut tapahtunut kertaakaan aiemmin. Leidi ei ollut suomalainen. Jotenkin tämä ei vaan kuulu meidän kulttuuriimme.

Rautanaama (Ei varmistettu)

Hmmm, kyllä minä olen aina auttanut jos joku ei ole saanut vaunuja bussiin, jos olen huomannut että tällainen ongelma on. Pari kertaa olen myös auttanut pyörätuoleilla kulkijoita jotka ovat pyytäneet vähän työntämään, kun ovat juuttuneet mukulakivikatuun tai jonnekin. Minulle tulee vain mukava mieli siitä auttamisesta, en ymmärrä mikseivät muut tekisi samoin.

Ja eivät muuten vaunujen kanssa kulkijat ole ainoat jotka joutuvat vihan kohteeksi... Viime viikolla joku pyöräilijä ärähti minulle vihaisesti kun olin hänen tiellään. No hei se jalkakäytävä oli vain vähän yli metrin levyinen ja olin ajatuksissani, enkä minä nyt yleensäkään kävele seinää myöten. Olisi soittanut sitä kelloa, sitä vartenhan se siinä polkupyörässä on. Eikä ollut ensimmäinen kerta kun olen kävelijänä saanut vihaisia kommentteja pyöräilijöiltä. ...tulee mieleen se pyhä sota mitä internetissä käytiin USENET-ryhmissä pyöräilijöiden ja rullaluistelijoiden välillä joskus 15 vuotta sitten... Eivät kaikki koskaan ole tyytyväisiä siihen miten muut toimivat.

Lottasvärd (Ei varmistettu)

Niin asiaa! Eipä taida kaikki mulkoilijat ja säksättäjät ymmärtää sitä, että toisten on myös PAKKO ottaa se vauva vaunuineen aina ja kaikkialle mukaan. Toisilla kun ei ole mahdollisuutta jättää vauvaa hoitoon kauppareissun tai vastaavan ajaksi.
Itse olen vielä kaiken lisäksi sen verran paha suustani, että jahka pääsen vaunuilemaan vauvan kanssa sitten loppuvuodesta kun vauva on syntynyt, niin aivan varmasti olen vaunujen kanssa siellä joulun ruuhkissa ostamassa joululahjoja ja ruokatarpeita kaappiin. Mikäli joku alkaa säksättämään niin avaan kyllä myös sanaisen arkkuni ja annan tulla oikein tuutin täydeltä. Mikäli ei pysty hyväksymään sitä tosiseikkaa, että toisten on se vauva vaunuineen otettava jokaiseen paikkaan mukaan, niin pysykööt itse poissa yleisiltä paikoilta.
Mielestäni itsekkäitä ovat nimenomaan ne, joiden mielestä ei vaunujen kanssa saisi missään kulkea. Aivan kuin vauvojen vanhempien pitäisi lukittautua neljän seinän sisälle ja kasvattaa lapsensa pumpulissa.

WenlaWoom (Ei varmistettu)

Kahden lapsen äitinä ja kokemuksilla olen kyllä samaa mieltä monessa kohtaa. Kuitenkin, jotenkin osassa tekstiä on sellanen suorasukainen täysin omasta vinkkelistä kirjoitetun maku. Kyllä huomioiminen on molemmin puolista; toki, ne vaunut nyt ovat sellainen lapsiperheen realiteetti ja valitettavasti kulkevat mukana, mutta kyllä niiden käytössä näkyy paljon päälle jyräävää minulla-on-lapsia-menen-tästä-asennetta. On itselläkin, vaunuleivana siis itsekin, tullut muljauteltua silmiä toisille kanssasisarille/-veljille. Ollaanhan liikkeellä maalaisjärjellä, toisia huomioiden. Esim jos kaupassa on niin ahdas käytävä, ettei vaunujen kanssa mahdu oikein muita, ei vie minulta montaa sekuntia jättää vaunuja hetkeksi käytävän päähän, hakea hyllystä sitä mitä tarvitsen ja kulkea sitten vaunujeni kanssa löyhempää käytävää.

Tuulee tuulee

Jes WenlaWoom! Itsekin olen näissä keskusteluissa (tässä ja joissain aiemmissa) tarkoittanut juuri tätä (vaikka lapsettomalla ei selvästikään kerta kaikkiaan ole lupa noin sanoa). :) Kaikkialle vaunuilla ei vain yksinkertaisesti mahdu hankaloittamatta kohtuuttomasti muiden kulkua - se on vähän sama ku mä en mee matkalaukun kanssa elokuviin penkkirivin keskipaikalle, tai en ota polkupyörää metroon taiteiden yön ruuhkaan. Pakkotilanteet on tietysti eri juttu, mutta juuri näin, maalais-/kaupunkilaisjärjellä ja muut huomioiden - puolin ja toisin!

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä olen taas ollut ihan tosi yllättynyt siitä, miten ystävällisesti ihmiset suhtautuvat vaunujen kanssa liikkuessani minuun. Autoilijat pysähtyvät lähes aina suojatien eteen ja päästävät ylitse, mitä ei tapahdu juuri koskaan ilman vaunuja liikkuessani. Monesti erityisesti vanhemmat naiset rientävät pitämään ovia auki, että pääsen hyökkäysvaunullani sisään tai ulos. Tähän mennessä siis on vain neutraaleja tai positiivisia kokemuksia ihmisten suhtautumisesta vaunujen kanssa kulkevaan.

Ja vaikka minua harmittaa, jos en pääse hulliksille, design markettiin, marimekon ysmyyn jne. niin olen kyllä vannonut, että vaunujen kanssa niihin en ala survoa, koska se vaan olisi superitsekästä ja sellaiseksi en aio vaunuttelevanakaan ryhtyä. Eli, jos en saa ketään vahtimaan lastani siksi aikaa, että pääsen sinne kuluttamaan, niin jäävät sitten tänä vuonna väliin. Niitä tulee kuitenkin uusia joka vuosi.

Ainoa paikka, jossa minua on vaunujen kanssa liikkuessani harmittanut ihmisten itsekeskeisyys ja itsekkyys, on stokkan hissit, joihin ei vaan tahdo mahtua koskaan, kun ihmiset, jotka aivan yhtä hyvin voisivat käyttää liukuportaita, tunkevat niihin ja vähät välittävät vaunujen kanssa odottavista. Ja ihan samalla tavalla kuin vannoin, etten tunge vaunuineni hulliksille yms., olen nyt päättänyt vakaasti, etten koskaan käytä turhanpäiten julkisten tilojen hissejä silloin, kun voin ihan yhtä hyvin käyttää liukuportaita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sillähän sitä itsekkyyttä poistetaan, että mennään ihan v*ttuilun ilosta tahallaan tukkimaan kulkuväyliä.. Way to go taas. Samalla logiikalla voisin itse polttaa röökiä metrossa ihan vaan kettuillakseni muille, voittehan aina siirtyä vaunun toiseen päähän, jos niin kovasti häiritsee.

Vierailija (Ei varmistettu)

nii entäpä ne mumot jotka jää juoruamaan keskelle käytävää kärryjen kanssa tai parkkeeraavat ne juuri hyllyn eteen niin ettei varmasti mitään pääse hyllystä ottamaan.. :D

Kommentoi