Ja yhtäkkiä Halloween on vuoden toiseksi suurin juhla

Aivan yhtäkkiä Halloweenista on tullut vuoden toiseksi suurin juhla heti joulun jälkeen. Miten tässä näin kävi?

Halloween

Olemme yrittäneet olla lähestulkoon huomaamatta koko Halloweenia. Eihän meille 1970-luvulla syntyneille ja 1980-luvulla lapsuutensa viettäneille vanhemmille Halloween ole ollut mikään juttu, joten sitä ei pidä kovin merkityksellisenä edelleenkään.

Toki työpaikoilla on järjestetty naamiaisia ja toimistoa on koristeltu Halloweeniksi, mutta sekin on oikeastaan yleistynyt vasta kymmenisen vuotta sitten. Kotona emme ole juhlineet Halloweenia sitten mitenkään, mutta parina vuonna olen kaivertanut tyttäreni mieliksi kurpitsan koristeeksi.

Tänä vuonna koulun myötä Halloween lähtikin sitten aivan lapasesta.

Halloween

7-v on askarrellut Halloween-koristeita viikon ajan sekä kotona, koulussa että kerhossa, ja erilaisia lepakoita, haamuja, kurpitsoita, kissoja, pääkalloja ja hämähäkkejä roikkuu nyt siellä täällä.

Viikko sitten hän alkoi suunnitella, millaiset Halloween-juhlat hän järjestäisi lastenhoitajan kanssa tiistaina.

Halloween

Hän oli tainnut jo luovuttaa isin ja äidin suhteen ja saanut oman Maija Poppasensa innostumaan Halloween-juhlien järjestämisestä.

Näiden kotijuhlien lisäksi viikon sisään mahtuvat kyllä myös luokkakaverin Halloween-juhlat koko luokalle, koulun Halloween-päivä, iltapäiväkerhon Halloween-juhlat ja mahdollisesti vielä koulun Halloween-disko. Pojallakin on päiväkodissa oma Halloween-diskonsa.

Merkittävin tapahtuma näistä oli kuitenkin tiistain juhla omassa kodissa.

Halloween

Sunnuntaina valmistelimme juhlia yhdessä: leivoimme verisiä sormikeksejä ja kaiversimme kurpitsoista kurpitsaperheen.

Halloween

Tyttö suunnitteli kurpitsojen ilmeet ja kaiversi itse jopa yhden kurpitsoista.

Ostin muutamat paperikoristeet ja ledivalot kurpitsojen sisään, ja lapset pääsivät vielä leipomaan maanantaina äitinsä kanssa muffinsseja, jotka koristeltiin syötävillä silmillä.

Kun en löytänyt kaupasta pieniä sokerisilmiä, muffinssien päälle tuli pehmeät ja hyytelömäiset karkkisilmät. Tyttö oli nähnyt jossain kuvan hauskoista mandariinikurpitsoista, joten myös ne pääsivät herkkupöytään.

Halloween

Juhlat olivat siis tänään, ja vieraaksi oli kutsuttu myös oman Maija Poppasemme puoliso. 7-v pukeutui kissaksi, 3-v halusi olla kurpitsa.

Halloween

Kävimme Rouvan kanssa töiden jälkeen tekemässä mökillä viimeisiä puutarhatöitä ja pimeän laskeuduttua poikkesimme kodin kautta katsomassa, miltä Halloween-juhlat näyttävät. Hienoltahan ne näyttivät, ja lapsilla oli suunnattoman hauskaa.

Halloween

On se nyt hyväksyttävä, että Halloween kuuluu tämän päivän lasten juhlaperinteisiin. Ehkäpä ensi vuonna järjestämme jo oman perheen Halloween-juhlat, joissa tarjoillaan kaikkea ihanan ällöä, ja vanhemmatkin pukeutuvat naamiaisasuihin.

If you can’t beat them, join them.

Kommentit (5)
 1. Jennin Arkijärki
  1.11.2019, 20:15

  Tein juuri Arkijärki-podcastin aiheesta, miksi halloween on mielestäni ihan vihonviimeinen juhla! Olen varma, että se on vain kiero kaupallinen juoni, jonka tarkoituksena on saada ihmiset ostamaan lisää krääsää. Lapset kyllä tuntuvat tykkäävän. Itse kaipaan vanhoja hyviä aikoja, kun halloweenin tilalla oli vain ihan tavallinen Pyhäinpäivä…

  1. Halloween on alunperin Pyhäinpäivään liittyvä juhla, eikä amerikkalainen kulutusjuhla. Skotlannissa on käyty guising (eli trick or treating) koverrettujen nauriiden kanssa vuosisatoja, ja Samhain juhlan ideana oli juuri se että elonkorjuun jälkeen sytytetään kokkoja tuomaan valoa ja kuolleiden sielut palaa päiväksi maan päälle. Katolinen kirkko teki näistä pakanajuhlista Pyhäinpäivän eli oikeastaan muualla se on se Halloween (All Hallows Eve eli päivä ennen Pyhäinpäivää) mikä on se alkuperäinen juhla. Suomessa vaan tykätään olla niin amerikkalaisia että Halloweenistä on tullut kaupallinen, esim Irlannissa ja Skoteissa vielä näkee paljon vanhoja perinteitä, kuten naurislyhtyjä 🙂

   1. Hmm, jännää, mä en oikeastaan ajattele Halloweenia edes kulutusjuhlana, vaikka nyt ostinkin muutamalla eurolla pari paperikoristetta 😀

  2. Mä olen jo luovuttanut, ja kun näkee, miten hauskaa se on lapsista, se alkaa tuntua hauskalta itsestäkin. Krääsää ei ole tietenkään mikään pakko ostaa, meilläkin lapsi on itse innoissaan askarrellut kaikki lähes koristeet 😀

 2. Really great ideas here for halloween!
  I will certainly try these with my kids this year 🙂

  https://jaadz.com/listings/upholstery-cleaning-dublin/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *