Jääpuiston luistelukoulussa

Olen suoraan sanoen onneton luistelija. Olen siksi ollut sekä iloinen että vähän kauhuissani siitä, miten innostunut tyttö on ollut luistelusta ja miten hän on halunnut tänäkin talvena jo useamman kerran luistelemaan Rautatientorin Jääpuistoon.

IMG_9125-2.jpg

Pysyn kyllä luistimilla pystyssä, mutta sen kummoisempaa osaamista minulla ei ole. En osaa luistella takaperin, ja käännöksiä on turha edes yrittää. Rehellisesti sanottuna luistelu ja jääkiekko olivat lajeja, joita vihasin peruskoulussa kaikkein eniten, enkä ole ihan vieläkään päässyt yli liikuntatuntien traumoistani.

En ollut luistellut yli 20 vuoteen ennen kuin menin tytön kanssa jäälle vuosi sitten. Ei se lapsen kanssa niin hirveää ollut, mutta luistimet puristivat ja sattuivat aivan yhtä paljon kuin muistin.

Sitten huomasin kuitenkin isomman ongelman: en osaa opettaa luistelua lapselle lainkaan.

IMG_9107-2.jpg

Alkuun tietysti riitti se, että lasta auttoi pysymään pystyssä ja nosti ylös, kun hän kaatui. Vähitellen hän alkoikin pysyä paremmin pystyssä, ja pari luistelukertaa sitten hän teki jo kokonaisia kierroksia luisteluradan ympäri kaatumatta kertaakaan. Vauhdin ottaminen tuntui kuitenkin vaikealta ja meno sen vuoksi huteralta.

”No sitten vaan potkaiset jalalla.” ”Painat luistinta siihen jäähän.” ”Työnnät jalkaa tavallaan sivuun.”

Tyttö ei ymmärtänyt lainkaan, mitä tarkoitin. Äh.

Katsoin parhaaksi hankkia amattiapua.

IMG_9345-2.jpg

Vaikka itse en innokas luistelija olekaan, olen ollut hyvin iloinen nähdessäni, miten Jääpuisto on elävöittänyt Rautatientoria näin talvisaikaan.

Keskeinen sijainti historiallisessa ympäristössä houkuttelee ilahduttavasti niin turisteja kuin meitä paikallisiakin. Pidän myös erittäin kohtuullisena 3 euron maksua lapsesta, ja on kiva, miten jääpuisto järjestää myös erilaisia tapahtumapäiviä. Aikuisille luistelu maksaa kuusi euroa ja luistinvuokra toiset kuusi. Tytöllä on omat luistimet, joten niistä ei tarvitse maksaa joka kerta erikseen.

IMG_9182-2.jpg

Jääpuistossa on 4 – 10 vuotiaille lapsille kaikille vapaita ja maksuttomia luistelutunteja keskiviikkoisin klo 17 – 18 ja lauantaisin klo 13 – 14.

Niiden lisäksi on mahdollista varata yksityisopetusta hintaan 25 €/30 min. Yksityisopetusta järjestetään toki aikuisillekin.

Opettajina on Jääpuiston työntekijöitä, ja opetusta voi käytännössä kysyä mille tahansa ajankohdalle, kun jääpuisto on avoinna, sillä kaikki työntekijät ovat myös luistelijoita.

IMG_9168-2.jpg

Tyttö kävi kahdella puolen tunnin yksityistunnilla *), ja ensimmäisellä niistä keskityttiin pyyntöni mukaisesti ”ihan perusteisiin”. 

Opettajana toimi näissäkin kuvissa esiintyvä muodostelmaluistelija Nona Vihma”Katso mitä se osaa ja tehkää sit mikä tuntuu järkevältä”, sanoin.

Tunti meni hienosti, ja lapsi oli innoissaan. Harjoituksissa tehtiin ”pipareita”, tasapainottelua ja käännöksiä. Ja opeteltiin tietysti ottamaan vauhtia.

IMG_9154-2.jpg

Toisella tunnilla toisen opettajan kanssa seuraavalla viikolla jatkettiin samojen taitojen parissa, ja tyttö teki jo ”norsunheittopiruetteja”. Ällistyttävää.

IMG_9140-2.jpg

Kyllä tuli taas todettua, että ammattiapua kannattaa toisinaan hakea. Näiden kahden puolen tunnin session jälkeen lapsella on jo huomattavasti parempi tuntuma jäähän ja luistimiin, ja lisäneuvoja voidaan käydä hakemassa jonain viikkona vaikkapa keskiviikon luistelukoulusta!

Luulen, että Jääpuistossa tulee käytyä tänä talvena vielä monta kertaa. Ja kun lapsi oppii luistelemaan kunnolla, hänen menoaan voi sitten seurata kahvilan lämmöstä ikkunan läpi kahvikupin äärestä.

Ja mikä tärkeintä: kahvilan kaakaoon saa kermavaahtoa ja strösseleitä!

IMG_9377-2.jpg

 

*) Opetus saatiin veloituksetta Jääpuistolta.  

Kommentit (2)
  1. Luistelin viime talvena ekaa kertaa sitten peruskoulun, tänä talvenakin on käyty jo kerran – tosi vaikeaa ja luistimet tosiaan sattuu jalkoihin! Mies taas on pelannut ”aina” jääkiekkoa, joten hän sitten vie mua käsikynkästä ja lopun aikaa suihkii ympäri kenttää kuin herhiläinen. Aikuisena liikkumisessa saa onneksi tehdä just oman päänsä mukaan, muakaan ei tiettyihin liikuntalajeihin saa tänä päivänä eikä varmaan ikinä, niin ikäviä muistoja on kouluajoilta. Siksikin tosi kiva juttu, että panostatte tyttönne oppimiseen: koulun liikkatunnit sujuvat häneltä aikanaan varmasti hienosti, ja saahan liikunnasta muutakin iloa ihan koko elämäksi, kun jo pienenä oppii erilaisia taitoja ja siitä tykkäämään. 🙂

    (Kommenttini punainen lanka taisi jossain vaiheessa hukkua. :D)

    1. Punainen lanka oli siellä hyvin tallessa 🙂 Mäkin haluan, että tyttö (ja tietysti myös poika) oppii pitämään liikunnasta, että hänestä ei tule samanlaista kömpelystä, millainen itse olin. Oli siinä kyllä koululiikunnalla ja pedagogisesti huonoilla liikunnanopettajilla myös tekemistä. Opin inhoamaan kaikkia joukkuepelejä niin, etten voi sietää niitä vieläkään. En harrastaa enkä katsoa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *