Japanilaisista ruoista haaveillen

Kyselin viime viikolla Heikki Valkaman Pallokala-kirjan arvonnassa lemppareita japanilaisesta keittiöstä, ja nälkähän niitä vastauksia lukiessa tuli. Kaikkia vastausten joukossa vilahtaneita annoksia en ole maistanut, mutta aika montaa sentään.

Mutta ensin kysytään, että arvaatkos mitä tämä on.

img_7809.jpg

No se on juuri sitä kuuluisaa pallokalaa eli fugua. En erityisemmin suosittele, sillä ei sitä todellakaan sen maun ja suutuntuman vuoksi syödä, ja jälkeenpäin ajatellen ei ollut lainkaan mukavaa odotella paria tuntia miettien, tuntuuko joitain halvauksen oireita.

Arvonnan vastausten joukossa oli puolestaan näitä ruokia:

Tempuraa eli taikinakuoressa uppopaistettuja asioita. Tässä katkarapuja, jotka on tarjottu kylmien udon-nuudelien kanssa.

img_6044.jpg

Okonomiyaki eli japanilainen muanakas. Saatetaan paistaa siinä nenän edessä, ja päälle ripotellaan ohuita tonnikalahiutaleita, jotka elävät okonomiyakin pinnalla.

img_5980.jpg

Sukiyaki eli ohueksi siivutettua lihaa, joka keitetään liemessä ja nautitaan kasvisten ja raa’an kananmunan kanssa.

img_8055 (2).jpg

Shabu shabu eli liemikulho, jossa keitetään lihaa ja kasviksia.

img_7801.jpg

Yakitori-kanavartaat, nämä take awayna.

img_6199.jpg

Onigiri-riisikakku. Otin mukaan kioskista ja kääräisin levän itse sen ympärille.

img_6008.jpg

Takoyaki-pullat, tässä mustekalatäytteellä. Jestas että nämä olivatkin hyviä!

img_6193.jpg

Japanilainen aamiainen, niin kuin se hotellissa tarjottiin.

img_5802.jpg

Ja tietysti sushi.

img_5654 (1).jpg

Voi nam… Muita mainittuja ruokia olivat ainakin miso-keitto, edamame-pavut, macha-tee, gyoza-nyytit, ramen-nuudelit, teriyaki-lohi, katsu curry (porsaanleike) ja uppopaistettu tofu dashi.

Japaniin voisi hyvin lähteä uudelleen ihan vain ruoan vuoksi. Viimeksi oli onni, että minulla oli paikallisopas, joka tiesi, missä syödä ja mitä siellä tilata, joten pääsin maistamaan vähän kaikkea. Montaa sellaistakin ruokaa, jolle en tiedä sen kummempaa nimeä.

Esimerkiksi tämä naudankieltä ja kasviksia ja makrillia, riisiä ja… jotain… oli yksi maukkaimmista aterioista, jonka olen Japanissa syönyt.

img_5826.jpg

Kyllä kannattaa siis mennä japanilaisiin ravintoloihin maistelemaan muutakin kuin sushia!

* * *

Kirja-arvonnan muuten voittivat Marella ja Samu R. Onnea! Laitan sähköpostia asiasta.

Koti Ruoka ja juoma Matkat