Pallokala - Gastrodekkari japanilaisten ruokien keskeltä (+arvonta)

Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Tammi

Oletko aiemmin kuullut gastrodekkarista? En minäkään.

Mutta tässä sellainen on, Heikki Valkaman uutuuskirja, Pallokala (Tammi 2017), joka ilmestyi juuri kauppoihin!

Pallokala on Tokioon sijoittuva jännityskertomus, joka pyörii pitkälti ruoan ympärillä.

Aivan kirjan alussa toistaiseksi tuntemattomana pysyvä henkilö ostaa Tokion Tsukijin kalatorilta pallokalaa ja suunnittelee tappavansa jonkun kalan myrkyllä. Mutta kenet ja missä? Ja kuka on tämä nimetön mysteerihenkilö, jonka murhavalmisteluja ja ahdistusta kuvataan kursiivilla painettuna pitkin kirjaa?

Kirjan päähenkilö on suomalainen Riku Mäki, joka on saanut ensimmäisenä suomalaisena koskaan kutsun Japanin keisarillisen kulinaarisen järjestön järjestämään keittiömestarikilpailuun, joka lähetetään myös suorana lähetyksenä Japanin televisiossa. Riku on Helsingissä uraa tehnyt ja Michelin-tähtiäkin kerännyt huippukokki, jolle kutsu kisoihin on tullut yllätyksenä. Riku epäilee, että kutsun takana on hänen entinen opiskelutoverinsa, japanilainen Kenta Maeda, joka on ollut samaan aikaan New Yorkissa kokkikoulussa ja tekee nyt ravintolabisnestä Tokiossa.

Rikulla on takanaan paitsi menestystä myös kipeä avioero, ja pian hän huomaa kiinnostuvansa nuoresta japanilaisesta naisesta, Shizuka Nakayamasta, joka toimii hänen tulkkinaan ja avustajanaan kisoissa.

Paitsi Rikun liikkeitä, kirjassa seurataan myös Tokion alamaailmassa yakuza-rikollisjärjestössä toimivan Atsuya Furutan puuhia, ja myöhemmin kirjassa tarinaan liittyy tokiolainen poliisi, Daisuke Matsuzaka. Ennen sitä tapahtuu kuitenkin järkyttävä murha...

Kirjailija Heikki Valkama on vaikuttanut viime vuodet Imagen päätoimittajana, ja kirja on hänen esikoisdekkarinsa. Valkama on asunut lapsuudessaan ja nuoruudessaan liki 20 vuotta Japanissa, ja hänen Japanin-tuntemuksensa välittyy kirjasta erinomaisesti. Faktoja Japanista ja japanilaisesta ruokakulttuurista jaetaan jännityskertomuksen sivussa pienen tietokirjan verran.

Ruoan lisäksi Valkaman Japanin-tuntemus näkyy myös muussa Tokion ja japanilaisen kulttuurin kuvauksessa. Erittäin mielenkiintoista oli kuulla myös Tokion alamaailmasta ja rikollisjärjestö yakuzasta, joka on - hämmästyttävää kyllä - täysin avoimesti ja laillisesti toimiva organisaatio, johon kuulumistakaan ei ole kriminalisoitu.

Kirjassa liikutaan Tokion Shinjukussa ja Ginzassa, ja vaikka en mikään suuri Tokion-tuntija olekaan kolmen matkani perusteella, oli hauska voida sijoittaa tapahtumia kartalle omassa mielessäni.

Japanilainen ruoka ja ruokakulttuuri ovat niin vahvasti mukana kirjassa, että sitä lukiessa tulee väkisinkin nälkä ja alkaa haaveilla japanilaisesta ruoasta.

Ei kuitenkaan siitä pallokalasta, josta kirjassa puhutaan useasti. Maistoin sitä viimeisellä Tokion-matkallani, ja ei kalaa todellakaan maun takia syödä. Se on sitkeää ja melko mautonta, ja suurin syy syödä kalaa lienee se mikä itsellänikin: että voi kertoa syöneensä sitä.

Vaikka todennäköisyys kuolla pallokalamyrkytykseen hyvätasoisessa ravintolassa on häviävän pieni, kyllähän se kävi silti mielessä. Edelleen Japanissa kuolee vuosittain ihmisiä, jotka ovat yrittäneet itse valmistaa pallokalaa, mutta eivät ole aivan tienneet, mitä tehdä.

Parempi siis pysytellä jatkossa näissä turvallisemmissa kaloissa, jotka ovat myös maukkaampia.

Kirja puhuttelee varmasti kaikkia Japanista ja sen ruokakulttuurista kiinnostuneita. Ja kukapa ei olisi? Dekkarin muotoon kirjoitettu kirja on helposti lähestyttävä, ja rikoksen selvittelyn lomassa tulee oppineeksi paljon uutta Japanista. Kiehtovaa on myös se, että Japanin-kuvaus on yhtä aikaa sekä täysin autenttista että suomalaisesta näkökulmasta kirjoitettua.

Kirja löytyy jo kirjakaupoista, ja minulla on ilo arpoa kaksi kirjaa myös blogin lukijoiden kesken. Kerropa kommentiboksissa, mikä on lempparisi japanilaisista ruoista, niin arvon kaikkien vastanneiden kesken kaksi kirjaa keskiviikkona 30.8.2017! Muista jättää myös sähköpostiosoitteesi.

//Arvonta on päättynyt. Pallokala on saatavilla mm. Adlibriksessä.

Kommentit

Torey
Näissä neliöissä

Sushi! Välillä iskee "pakko saada sushia" fiilis. Meillä vaan ei ihan naapurissa ole sushipaikkoja, joten sitä tulee syötyä vain jos on sopivasti liikenteessä. :)

Sen lisäksi, että pidän sushista, olen myös lukutoukka (yli 30 kirjaa jo tänä vuonna) joten kirja kyllä kelpaisi!

toreymjmp@gmail.com

Marihanna (Ei varmistettu)

Tuli nälkä pelkästään tätä lukiessa! Nyt maistuisi japanilainen aamiainen nattoineen kaikkineen.

sinisu (Ei varmistettu)

Kyllä se vaan sushi on! Grillattu kampasimpukka nigiri <3

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Japanilainen ruoka on niin hyvää, että on vaikea valita vain yhtä, mutta tempura on kyllä ihan kärkipäässä. Tykkään myös hirveästi shabu-shabusta!

Asta O. (Ei varmistettu)

Kirja vaikuttaa todella kiinnostavalta. Japanilaista ruokaa en ole koskaan maistanut. Sushia haluaisin kokeilla. Ehkä se olisi suosikkini? Jää nähtäväksi.

Laala (Ei varmistettu)

Sushi on koko perheen suosikkiruokaa ja Japani ehdottomasti omia lempparimaitani! Tämä kirja kiinnostaisi kovasti :)

Katje (Ei varmistettu)

Misokeitto.. ja edamame. Ja tietty macha-tee. Ja lista on loputon ;)

Hannamariap (Ei varmistettu)

Sushi on suosikkini.

Eleviina (Ei varmistettu) Http://joaktytollaonsiivet.blogspot.com

Sushi ehdottomasti! Olin kesälomaviikolla Helsingissä ja kävin hups kolme kertaa sinä aikana sushibuffetissa..

Shabu-shabu ja sushi taitavat olla lemppareita, mutta toisaalta Japanissa (meilkein) kaikki vaan on hyvää - vaikka ruokakojusta ostetut nuudelit tai okonomiyakit.

feline (Ei varmistettu)

Gyozat! Tutustuin niihin ihan sattumalta, kun lemppari-sushiravintolan tiskillä oli erillinen mainos niistä, ja päätin kokeilla mistä niissä on kyse. Aivan mahtavia olivat, sittemmin niitä on tullut syötyä kaikkialla missä vaan suinkin saan niitä käsiini.

Sassa (Ei varmistettu)

Kyllä se sushi on tuttua hyvää ruokaa.

Ippu_83 (Ei varmistettu)

ehdottomasti sushi! :)

AnnikaJ (Ei varmistettu)

Tykkään Helsingissä sijaitsevasta momotoko ruokapaikasta
Ramen on oma suosikkini Japanilaisesta ruuasta

Aisais (Ei varmistettu)

Sushi, ja ihan erityisesti sen sisällä oleva maukas sushiriisi! Moni muu herkku on jäänyt vielä testaamatta, sillä matka Japaniin on vasta haaveiden tasolla. Jonain päivänä!

SSR (Ei varmistettu)

Sushi ja erityisesti lohirullat. Misokeitto ja gyoza maistuvat myös!

Maria G (Ei varmistettu)

Japanilainen ruoka ei ole minulle erityisen tuttua mutta olisipa upeaa matkustaa Japaniin kokemaan ruokakulttuuria :)

Marella (Ei varmistettu)

Ei koskaan voi lukea liikaa mitään Japaniin liittyvää eli Pallokala -kirja pitää ehdottomasti saada hyppysiin :) Omassa keittiössä kokkailen kahta ikisuosikkia. Ensimmäinen on Teriyaki Lohta itse tehdyllä teriyakikastikkeella. Kaveriksi riisi ja salaatti, jonka kruunaa itse tehty japanilaisvaikutteinen salaattikastike. Toinen lemppari, jota mieskin fanittaa jopa vielä tuota lohtakin enemmän on Kalifornialainen salaatti, joka yhdistää sushin ja salaatin makuja raikkaasti.

SonjaV (Ei varmistettu)

Takoyaki

Eeelina (Ei varmistettu)

Kyllähän se hyvin tehty sushi on suurinta herkkua. Bonuksena haluan mainita myös okonomiyakin, jota en ennestään tuntenut, mutta japanilainen tuttava vei minut okonomiyaki-ravintolaan Asakusassa ja se kokemus oli todella hieno ja itse okonomiakikin hyvää, herkullisen rasvaista ja täyttävää "mättöruokaa".

Sushi ehdottomasti!

HeidiÄs (Ei varmistettu)

Mä en ole syönyt kovin paljoa japanilaisia ruokia, joten nyt vähän "tylsä" vastaus että sushi. Rakastan sitä, vaikka en syö raakaa kalaa ollenkaan. Enkä edes grillattua, mikä on alta aina raakaa.. mutta varsinkin Sushibar + Winessä on kiva kasvissushivalikoima :) rakastan myös teriyaki-kastiketta!!

Tanjaminna (Ei varmistettu)

Sushi ja hyvä, maukas misokeitto (olen syönyt huonojakin...). Täytyy kyllä myöntää, että muuten en vielä ole kauheasti tutustunut japanilaiseen keittiöön...

Kainuun mummu (Ei varmistettu)

Japanissa söin parhaan takeaway-puistosushin ikinä! Kiotossa maistui pöydässä kuumalla levyllä tirisevä paistos. En muista nimeä, mutta hyvää oli.

Taavi (Ei varmistettu)

Miso-keitto ja onigirit!

sidekick.hki (Ei varmistettu)

Okonomiyaki

Samu R (Ei varmistettu)

Sukiyaki

moonangel (Ei varmistettu)

Sushi on suosikkini. Ihastuin kyllä erilaisiin keittoihinkin japanissa käydessäni. Siitäkin on jo monta vuotta, olisi joku päivä ihana käydä siellä uudelleen.

Jenni / Unelmatrippi (Ei varmistettu) Https://www.unelmatrippi.fi

Onpa kiinnostavan kuuloinen kirja - ilman muuta lukulistalle!

Japanilaisista ruuista mun, kuten monen muunkin, suosikki on sushi. Tempura on myös hyvää, ja olisihan siellä vaikka mitä houkuttelevaa maisteltavaa.

Sannami (Ei varmistettu)

Sushi on suosikkini :)

Elise H. (Ei varmistettu)

En ole koskaan maistanut japanilaista ruokaa. Tytär yrittää aina houkutella maistamaan sushia, mutta en ole tähän mennessä vielä innostunut ajatuksesta :)
Kirja vaikuttaa erittäin kiinnostavalta! Dekkarit kun ovat lempilukemistani muutenkin, niin haluaisin ehdottomasti lukea myös tämän :)

MarjaKoo (Ei varmistettu)

Vain sushia olen maistanut, joten sehän se on mainittava. Uskoisin, että keitot olisivat ihan parasta, kun vain pääsisin niitä maistelemaan.

Linduli (Ei varmistettu)

Kirja herätti kyllä mielenkiinnon! Lemppari japanilainen on tylsästi sushi. Täytyy maistella enemmän japanilaisia herkkuja.

anna s. (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa sushi :P

Laura68743 (Ei varmistettu)

Sushi ❤️

Vierailija (Ei varmistettu)

Ongelmana tässä on se, että kala- ja äyriäisallegikko ei voi nautiskella suurimmasta osasta japanilaisherkkuja lainkaan. Siksi niitä olisi mukava mutustella edes kirjallisesti. Ja vinkkejä niistä ruoista joissa Japanissa ei käytetä kalaa, kalalientä, kalajauhoa tms. otetaan mieluusti vastaan.

Annuli8578357 (Ei varmistettu)

Sushi. Vaikuttaa loistavalta kirjalta.

Katjusku (Ei varmistettu)

Kylla se sushi taitaa olla. Viime aikoina olen myos himoinnut Katsu currya.. :)

Sanna P (Ei varmistettu)

Sushi ehdottomasti ^_^

Cat (Ei varmistettu)

Sushi.

Arna / Cocoa etsimässä -matkblogi (Ei varmistettu) http://www.cocoaetsimassa.fi

Rakastan sushia, okonomyakia, gyoza-nyyttejä, edamame-papuja... Mutta nuudelisoppafanina sanon silti että ramen, nam!

TK (Ei varmistettu)

Japanilaisesta kulttuurista tiedän enemmän taistelulajeista, joita sentään olen harrastanutkin, kuin mistään ruoista, mutta sushia olen pari kertaa maistanut näin aikuisiällä. Lapsena sitä ei mistään läheltä saanutkaan. Joten kirja olisi varmaan minulle opettavainen.

Sannuli (Ei varmistettu)

Ramen on ehkä mieluisin, sushia olen vasta pari kertaa maistellut Suomessa, vaikka Japanissa kävinkin pari vuotta sitten :D

Saila Luumimamma (Ei varmistettu) https://pihitravels.blog

Tylsästi sushi on suosikkini, mutta mieheni osaa valmistaa erinomaista terriyaki kanaa ja riisiä japanilaisittain. Hän ei vammansa vuoksi voi enää itse syödä, mutta tykkää tehdä perheelle ja ystäville ruokaa. Hänen suuri intressi on Japani. Olimme häämatkalla Shinjukussa ja lukisin mielelläni kirjan hänen kanssaan. Matkastamme voi lukea matkablogistamme https://pihitravels.blog/matkat-2009-2012/tokio-2010/

Sushi. Toisaalta paljon muuta japanilaista en oo maistanutkaan.

Omppupomppu (Ei varmistettu)

Lempparia on uppopaistettu tofu dashi-soijakastikkeella kera retiisin, inkiväärin, ruohosipulin ja tillin. Nams!

MH (Ei varmistettu)

Tylsästi minäkin vastaan sushi, joka toki ruokana kaukana tylsästä...

Affa (Ei varmistettu)

Sushia olen joskus kauan sitten maistanut. Joten se sitten.

miial (Ei varmistettu)

Sushi on parasta! Kunnolla valmistettua sushia ei vaan voita mikään.

Pages

Kommentoi