Joululoma lähestyy ja verenpaine nousee

Isyyspakkaus

On taas se aika vuodesta, kun voi tuntea verenpaineensa nousevan. Saimme tänään tiedon päiväkodin poikkeusaukioloajoista joulun tienoilla. Päiväkoti sulkeutuu perjantaina 19.12.2014 ja avautuu vasta loppiaisen jälkeisellä viikolla 12.1.2015. Se on siis suljettuna kolme viikkoa. Arkipyhiä tälle välille osuu viisi, eli nyt meidän pitää miettiä, mitä teemme lapselle kymmenenä jäljelle jäävänä päivänä.

Viimeksi, kun puin samaa ongelmaa keväällä, minua ojennettiin, että pitäähän päiväkodin työntekijöidenkin pitää joskus lomaa. Tietysti pitää. Mutta onko lomaa todella kahdeksan viikkoa vuodessa: kuusi kesällä ja kaksi talvella?

Selitys näille aukioloille on tietysti, että lapsia on näinä päivinä hoidossa vähemmän kuin tavallisesti, joten kaikkia päiväkoteja ei kannata pitää auki. Mutta minä kyllä väitän, että tässä on kyse myös itseään toteuttavasta ennusteesta. Jos päiväkodin ilmoitetaan olevan kiinni, monet myös keksivät jonkin oman varahoitopaikan, ainakin kokeiltuaan kaupungin varapäiväkotia kerran.

Niin, kyllähän kaupunki tarjoaa varapäiväkodin. Tyttö oli sellaisessa kaksi viikkoa kesällä. Kun hänet vietiin sinne ensimmäisenä aamuna, vastassa ei ollut yhtään tuttua hoitajaa. Joka päivä hänet oli puettu vääriin vaippoihin (ja jostain syystä iltapäivisin hänelle oli vedetty pikkuhousut vaipan päälle). Hän jäi aamuisin itkemään, ettei halua jäädä päiväkotiin, mitä ei ole käynyt koskaan omassa päiväkodissa. Meille jäi myös vähän epäselväksi, noudatettiinko päiväkodissa tytön kasvisruokavaliota, sillä hoitajat kertoivat useana päivänä, miten hyvin oli syöty jotain liharuokaa.

Vielä myöhemmin syksyllä, kun ajoimme tämän varapäiväkodin ohi, tyttö huudahti takapenkiltä: ”Ei halua kesäpäiväkotiin.” Myös muut vanhemmat, joilta tiedustelin kokemuksia, pyörittelivät päitään ja sanoivat, etteivät kyllä toista kertaa tuo sinne lastaan.

No nyt tätä samaa paikkaa tarjotaan siis varahoitopaikaksi, emmekä näe, että se on todellinen vaihtoehto. Lisätään tähän vielä se, että kyseinen päiväkoti sijaitsee vielä kaeumpana kodistamme kuin varsinainen päiväkoti, joka sekään ei sijaitse samassa kaupunginosassa, jossa asumme.

No mitäs siis nyt? Kaupungin varahoitopaikkaa, sitä todennäköisempää, ei siis voi ainakaan harkita. Toinenkin varapäiväkoti on ilmeisesti olemassa, mutta en ensinnäkään tiedä, onko mahdollista toivoa, että lapsi pääsee juuri sinne ja toisaalta entäpä jos tyttö ei viihdy sielläkään? Isovanhempia emme voi käyttää eikä muitakaan varahoitopaikkoja ole omasta takaa. Vaikka käyttäisimme kaikki jäljellä olevat lomapäivämme tähän, ne eivät kata kaikkia päiviä. Ja ei, en pidä vaihtoehtona myöskään sitä, että pidämme Rouvan kanssa lomamme eri aikoihin ja kyhjötämme ne kallisarvoiset ja vähäiset vapaapäivämme kotona.

Nyt vaihtoehtoina lienee joko palkata yksityinen hoitaja tai ottaa palkatonta vapaata. Tai ehkä molempia. 

Jos joku aikoo nyt ihmetellä, miksi nillitän tällä asialla vain täällä blogissa, niin voin kertoa, että tämä sama valitus lähtee myös kaupungin varhaiskasvatuksen johtoon huomenna. Ehkä se vaikuttaa asioihin, todennäköisesti ei. Lapsi on kuitenkin vielä viisi vuotta päiväkodissa, joten nyt jo kiristää ajatus siitä, että tämä sama asia on edessä joka vuosi kouluun saakka kaksi kertaa vuodessa. Nyt varmasti joku haluaa taas kommentoida, että näin se on aina tehty heilläkin ja että odottakaas kouluaikoja, sitten se vasta vaikeaa onkin. Ehkä niin. Ei kai se silti tarkoita, että niin sen kuuluu olla aina ja asialle ei voi tehdä mitään. 

Kommentit

Jasminn (Ei varmistettu)

Mä lähtisin siitä, että kyselet kaikki kumminkaimojenserkuilta josko niillä olisi luotettavia sukulaistyttöjä tmv. joilla olisi kiinnostusta tehdä lastenhoitohommia joululomalla. Ihan varmasti nimittäin on! Ja vaikkei ihan kolmeksi viikoksi niin viikko tai pari toisi varmasti ihan kivasti helpotusta arkeen :)

Tommi K
Isyyspakkaus

Hmm, yritetään miettiä, löytyisikö joku. Ihan lähipiirissä ei ole ketään, joka tulisi mieleen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiinnosta; minkä takia teidän tytöllä on kasvisruokavalio?

eeviii (Ei varmistettu)

Mietin samaa :) olen saanut käsityksen että itse kuitenkin syötte lihaa?

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä, kotona kaikki syövät lihaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihan mielenkiinnolla odotan minäkin vastausta. Minä kun olen miettinyt myös kasvisruokavaliota tuolle lapsellemme jahka päiväkotiin viedään. Vaikka perheemme onkin kasvispainotteinen sekasyöjäperhe. Siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin, kaikella kunnoituksella ilmaista päiväkoti- ja kouluruokaa kohtaan, ruoka ja erityisesti liha on laadultaan aika kehnoa (mikä on ymmärrettävää). En esimerkiksi kotioloissa antaisi lapselleni koskaan perus nakkia, makkaraa tai valmiskalapuikkoja (jos joku muu haluaa antaa, suon sen hänelle), kun en niitä itsekään suostu syömään. Toisekseen, jopa lapset syövät nykyään aivan liikaa lihaa. Vähemmällä pärjää, kun syö monipuolisesti kasviksia. Jos kotona tehdään viikolla muutaman kerran laadukasta liharuokaa, on se aivan riittävää kaikille perheenjäsenille.

Tommi K
Isyyspakkaus

No tässä juuri niitä samoja syitä, joiden vuoksi itsekin valitsimme kasvis- ja kalaruokavalion päiväkotiin. Toki kalapuikkoja tulee silloinkin.

ruokashoppailut (Ei varmistettu)

Meidän kunnassa ei saa lapselle valittua vain päiväkotiin tiettyä ruokavaliota, jos sitä ei kotonakin noudateta. Pitää olla terveydenhoitajan todistus, että kyseistä ruokavaliota noudatetaan myös kotona. Ja kaikki allergiat menee samalla kaavalla, että vanhempien ilmoitus ei riitä, pitää olla mustaa valkoisella asiantuntijalta. Ihan mielelläni toki ilmoittaisin päiväkotiin, että lapselleni kelpaa vain luomuruoka ja hernekeittopäivinä kiitos jotain muuta, mutta ihan näin tämä kunnallinen hoito ei toimi...

Mari J (Ei varmistettu) http://www.liuskapaivassa.blogspot.fi/

Meillä Metsäperän kunnassa en myöskään meinannut saada lapselle kasvisruokavaliota ilman lääkärintodistusta (allerginen lihalle?). Mutta kun urputin asiasta pari kertaa johonkin korkeammalle, kasvisvsalio olikin ihan ok. Syyksi merkittiin uskonto. :) Vaikka oikea syy on se, että perhe on eettisistä syistä lihaton.

Tommi K
Isyyspakkaus

Helsingissä päiväkotien kasvisruoka ei ole oikeastaan edes erikoisruokavalio, vaan vaihtoehto jonka voi valita, jos haluaa. Ei tarkentavia kysymyksiä tai perusteluja. Eikä se siis ole todellakaan mikään ihmeellinen asia, jota minä vaadin lapselleni ehdoin tahdoin ihan vaan ollakseni hankala. Lapsemme päiväkodissa hyvin moni lapsista ei syö lihaa.

maalle joutunut stadilainen (Ei varmistettu)

Aina joskus niin kaipaan takaisin Helsinkiin! Mutta sitten kun katsoo Hesarista asuntojen hintoja, niin ehkä vasta seuraavassa elämässä...

Tommi K
Isyyspakkaus

Kasvisruokavalio on vain päiväkodissa, kotona tyttö syö myös lihaa. Siihen on useampi syy: haluamme tarjota tytölle vain laadukasta lihaa, välttää makkaraa ja nakkeja ruokavaliossa, suosia luomua ja yksinkertaisesti totuttaa hänet kasvispainotteiseen ruokavalioon. Kalaa hän syö myös päiväkodissa. Näin ainakin toistaiseksi, voi olla että jossain vaiheessa hän haluaa itse siirtyä syömään myös päiväkodissa liharuokia.

phocahispida

Mekin saimme joululomakyselyn jälleen päiväkodilta. Päiväkoti on suljettu onneksi vain 22.12-6.1 välisen ajan ja itselläni loppuu opintojen läsnäoloa edellyttävä osuus viimeistään 15.12. Toki kevään tentteihin pitänee lueskella lomalla ja tehdä parit kirjalliset työt, mutta silti lasta ei tarvitse viedä ns. lomahoitoon toiseen päiväkotiin.

Lapsemme päiväkoti on onneksi alueemme kesäisin auki oleva päiväkoti ja lisäksi isovanhemmista kolme työskentelee koulumaailmassa, joten... pitkät kesälomat, sitä ajattellen, kun alan paiskomaan oman alan hommia.

Suosittelen tosiaan kyselemään lapsellisten kavereiden tai muuten vain lasten kanssa viihtyvien tuttujen lomasuunnitelmat läpi. Ehkä sieltä löytyy joku, jolle kaveri lapselle tai hauska pikkukaveri vaikkapa pariksi päiväksi lomatouhuihin mukaan olisi yksinomaan kiva asia!

Tommi K
Isyyspakkaus

Kyllä kannattaa olla tyytyväinen, jos isovanhemmat asuvat lähistöllä ja voivat hoitaa toisinaan. Meillä sellaista luksusta ei ole tarjolla kuin harvoin. Ihan kateellisena kuuntelen, miten kollegat kertovat vain tiputtavansa lapset isovanhemmille, jotta he voivat lähteä leffaan, ulos, kuntosalille tms...

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin minäkin :/ Toivon aina, että osaisivat olla kiitollisia saamastaan avusta...

Piipo79

Meillä eläkkeellä olevat mummo ja pappa matkaavat parhaimmillaan viikon kyläreissulle pidemmältäkin, esim jos toinen työmatkalla. Olen kyllä niin kiitollinen!

Rakkaat mummut ja papat <3 (Ei varmistettu)

Sama täällä lähin isovanhempi on 250 km päässä ja loput kauempana, mutta ihanasti ovat joustaneet ja tulleet apuun tarvittaessa. Kunnollinen vierashuone laitettiin uusimpaan kotiin ihan sitä varten, että saavat vähän omaakin rauhaa edes öisin, kun asuvat meillä lapsia hoitamassa. Tosin kun jokaisella isovanhemmalla on useita lapsenlapsia, niin joka suuntaan eivät ymmärrettävästi repeä kerralla, joten vuorovedolla pidetään me vanhemmat lomia tietenkin, ettei käy heillekään liian raskaaksi.

phocahispida

Me ollaan ihan superkiitollisia, koska tämänhetkisillä opintotuki-siviilipalveluksen aikaiset päivärahat-tuloilla eletään tosi pienillä penneillä; Ei vaan olisi varaa käyttää palkattua hoitajaa, vaikka olisi kuinka kiva tyyppi. Ja näin lapsella pysyy tiivis suhde isovanhempiin osana arkea. <3

Kuraäiti

Jos katko on noinkin pitkä, koko henkilökunta ei varmasti lomaile koko pätkää. Päiväkodin johtajalta löytyy suunnitelmat siitä, missä päiväkodissa oma henkilökunta tekee työtä. Yksikin tuttu hoitaja parantaa lapsen viihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta merkittävästi. Sen takia kannattaa kuljettaa vähän pidemmällekin. 

Tommi K
Isyyspakkaus

Kysyin omalta hoitajalta, ja hän ei kuulemma tiedä mitään lomistaan ennen kuin vanhemmat ovat täyttäneet kyselyn. 

Kuraäiti

Johtaja on esimies, jolta tieto valuu alaspäin aikanaan. Ei toki vielä lokakuussa.

 

sagamaraia (Ei varmistettu)

MLL tarjoaa ainakin hoitajapalvelua suht fiksuilla taksoilla, sieltä voinee ainakin saada hoitaja-apua.

Ehkä myös joku lähiseudun perhepäivähoitaja voisi olla vaihtoehto.

Minä en ole vielä kuullut noista joulun kiinnioloajoista, vaikka eivät nekään mitään helppoja ole. Monesti päiväkodissa sanotaan että mitä pienempi lapsi sitä lyhyempiä päivien tulisi olla ja sitten hymistellään perään että tiedetäänhän me ettei töistä aina pääse. Tiedättekö? Tiedättekö tosiaan? Harvalla on mahdollisuus saada lomat sopimaan näihin päiväkotien kiinnioloaikoihin saati sitten viedä kaksivuotiasta outoon päiväkotiin, jossa hän ei tunne ketään eikä osaa välttämättä puolustautua. Meillä on hyvä kaupungin päiväkoti, mutta lapsi on silti kaksivuotias ja ansaitsee turvallisen ympäristön.

sagamaraia (taas) (Ei varmistettu)

Niin siis en tiedä vielä oman päiväkotimme joulun kiinnioloajoista. Ajatus pätkii näin yöaikaan.

On kylläkin kuvaavaa kun olen tätä samaa ongelmaa murehtinut jo pitkään. Hyvä tietää etten ole yksin.

Tommi K
Isyyspakkaus

Hetkinen, mä olin käsityksessä, että MLL ei tarjoa hoitajia Helsingissä. Mutta tilanne on siis taas muuttunut?

Mutta joo, kyllä tuli mieleen, että missä on se kuuluisa lapsen etu, kun näistä asioista päätetään.

Annielisa (Ei varmistettu)

Vuoden alusta saakka on MLL:n hoitajia välitetty taas Helsingissä. Valitettavasti katko jäi ihmisten mieliin aika pysyvästi..

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No onpahan kyllä tosiaan pitkä joululoma. Täällä on kouluissa kans pitkä loma ja kyllä on tutut kirvanneet kun ei vain ole mihin laittaa eka- tai tokaluokkalaista kolmeksi viikoksi. Tosiasiassa aika harvassa taitaa olla ne perheet joissa vanhemmilla on enemmän kuin se joulunpyhien viikko + ehkä muutama ekstrapäivä lomaa.

Kannatan myös lähipiirin teinien inventointia, ehkä sieltä joku löytyisi! :) Ja jos voisitte Rouvan kanssa jotenkin sumplia työaikoja niin, etteivät päivät olisi kovin pitkiä tai ehkä toinen voisi tehdä osittain etätöitä niin, että olisitte lapsenvahdin kanssa kuitenkin molemmat kotona? Oon ymmärtänyt että teette kuitenkin molemmat toimistotöitä?

Itse oon yksityisessä kielikylpyryhmiksessä töissä ja lähtökohtaisesti meillä on kiinni vain pyhäpäivät, muuten lasten tarpeiden mukaan. Käytännössä ollaan varmaankin viikko-pari kaikki lomalla. Heinäkuut ollaan kiinni ja silloin kunta järjestää varahoidon sitä tarvitseville.

Tommi K
Isyyspakkaus

Juu, toimistotöitä, mutta kuitenkin sellaista tiimityötä, että pääosin sitä ei voi tehdä etänä. Toinen juttu on sitten se, että voiko etätöitä tehdä silloin, kun lapsi on kotona. Ei oikein onnistu. Olen joskus yrittänyt, kun lapsi on ollut kipeä, ja siinä on tarvittu apuun Halinalleja, Mimiä ja Kukua ja Kikattavaa kakkiaista.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Ei vaan siis tarkoitin että lastenhoitaja tulee teille kotiin ja toinen voisi olla vaikka puoli päivää sitten yhtäaikaa kotona tekemässä töitä. Tavallaan turvana vaikka parina ekana päivänä jos lapsenvahti on vaikka se naapurin teinityttö. Mutta siis joo todellakin ymmärrän tuon lapsi kipeänä + työ- yhdistelmän, joskus oon yrittänyt jotain koulujuttuja tehdä mutta eihän siitä mitään oikeasti tule.

Miksi se on niin mahdoton ajatus pitää lomat eri aikaan? Siis joo tottakai kaikki haluais pitää ne lomansa samaan aikaan puolison kanssa, mutta jotenkin tuntuu hassulta, ettette pidä millään tasolla edes vaihtoehtona pitää erillisiä lomia. Sehän on ihan normaalia. Ja onhan siinä ne pyhät kuitenkin joihin uppoaa tänä vuonna yksi kalenteriviikko ma-ti lukuunottamatta ja kai nyt kaksi päivää saa sumplittua. Siinä on kuitenkin heti 9 päivää yhteistä lomaa joka esim. meille ois aivan tolkutonta luksusta :D

Ymmärtäähän sen, että jos vain mahdollista on niin lomat pidetään yhtäaikaa ja joillekin onnekkaille parin viikon palkatonkaan ei tunnu missään, ja tottakai se ärsyttää kun omat lomasuunnitelmat pitää rytmittää päiväkodin mukaan ja mitä tuolla jossain sanoit että on vielä ihan surkea ajankohta olla ylipäätään töistä pois. Mutta silti jotenkin mua jäi nyt vaivaamaan. Ehkä se on tuo asenne siitä, että kun minä nyt haluaisin tehä näin mutta kun noi muut ei anna ja yhyy. Ja siis se tuntuu siksikin hassulta, kun oon lukenut sun blogia pitkään enkä koskaan oo ajatellutkaan sun olevan sellainen omaan napaan tuijottelija...

No jaa, ehkä nyt on vaan liian myöhä tällaiselle ajatusoksennukselle :D Toivottavasti saatte hommat järjestymään.

MinEna
Kasvukäyrillä

Etätyöt ja lapsi kotona? No way! =D Meillä ei ainakaan onnistu eli se ei ole kenenkän kannalta oikea vaihtoehto, vaikka etätyömahdollisuus onkin. Meillä mennään kuienkin niin, että kun äiti tekee etätöitä niin lapsi on päiväkodissa (ja saa näin lyhyemmän hoitopäivän, kun hakua aika on tunnin sijasta 5 minuuttia).

Meillä ei olekaan tullut mitään "ollaan joulu kiinni" ilmoituksia vielä ainakaan, että niitä odotellessa. Ja voin kertoa, että pulassa ollaan jos tulee. Isovanhemmat ovat satojen tai tuhannen kilometrin päässä eikä kenelläkään ole ylimääräistä lomaa käytettävänä. Joten ymmärrän kyllä murheenne hyvin!

 

MinEna
Kasvukäyrillä

EDIT* kenekään meidän perheessä olevan kannalta oikea vaihtoehto, joillakin saattaa toimia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oikea asenne; palautetta pitää antaa että joskus voi tulla muutosta! Muitakin vaihtoehtoja varmasti olisi kuin nykyinen...

Tommi K
Isyyspakkaus

Jees, asia on nyt eskaloitu.

Piipo79

Silti, jos pitäisi valita sen välilä tarjotaanko hoitopaikka Helsingin keskustassa asuvalle Sipoon rajalta vai keskitetäänkö hoitoresursseja loma-aikoina, valitsen jälkimmäisen. Isompi ongelma on tuo hoitopaikkojen saatavuus järkeviltä etäisyyksiltä ja sille pitäisi ensi tilassa tehdä jotain niillä asuinalueilla, joissa tilanne on todella paha. Ongelma ei ole omakohtainen, mutta sympatiani heille joiden kohdalle se osuu.

Uuden elämän arvoitus

Miten voi olla noin? Pelottaa jo vähän valmiiksi "oma" päiväkotiurakan alkaminen... Opiskelijana tietty vielä järjesteltävissä. Eihän kenelläkään (edes päiväkotityöntekijöillä) ole töiden puolesta tuollaisia määriä lomia...

sv (Ei varmistettu)

Olen kunnan palkkalistoilla hoitajana, ja lomaoikeuteni kauan töissä olleena on 38 päivää, joka on 7 viikoa ja 3 päivää eli lähestulkoon 8 viikkoa. Joten lomaa kyllä on, mutta sitä en ymmärrä miten ja miksi kaikki ovat lomalla samaan aikaan? Luulisi että olisi jotenkin porrastettavissa nuo lomat. Eiväthän sairaalatkaan mene lomien ajaksi kiinni vaan lomat pidetään porrastetusti ja otetaan sijaisia.

Uuden elämän arvoitus

No nimenomaan!

Tommi K
Isyyspakkaus

Tuo on todella valitettavaa. Olisi todella mielenkiintoista tietää, miten ilmoittautuminen on tehty. Kuulostaa nimittäin hyvin erikoiselta ainakin tuo tilanne, että johonkin päiväkotiin oli ilmoitettu 40 lasta, mutta vain kolme ilmestyi hoitoon.

Mielestäni tämä pitäisi olla kaksivaiheinen prosessi: ensin kysellään vanhemmilta, milloin lapsi pitää lomaa päiväkodista ja vasta sen jälkeen tehdään päätökset päiväkotien aukioloajoista ja kerätään sitovat ilmoittautumiset varapäivähoitoon.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olen ihmetellyt ihan samaa. Miksi niiden kiinnioloaikojen pitää olla niin pitkät. Musta olisi kohtuullista, että kesällä pk olisi kiinni heinäkuun ja jouluna toiminta alkaisi viimeistään heti loppiaisen jälkeen. Mä olen lisäksi havainnut, että osa hoitajista pitää vielä syys- ja hiihtolomiakin, niin ei kai oikeasti olisi tarvetta päiväkodin olla kiinni 9 viikkoa vuodessa?

Mun lapsi oli kanssa kesällä viikon varahoidossa, mutta meillä oli niin, että yksi oman ryhmän hoitaja oli paikalla (jopa hänen työvuoro sovittiin niin, että oli aamulla vastaanottamassa lastani!) ja iltapäivällä oli oman päiväkodin toisen ryhmän hoitaja sitten paikalla kun lapsi haettiin. Meillä varahoito toimi siis yllättävän hyvin vaikka matkan puolesta päivät kyllä sitten piteni.

Mä koen suurta helpotusta tiedosta, että vuoteen mun ei tarvitse näistä sulkuasioista välittää kun jään kotiin pian syntyvän kuopuksen kanssa.

Voin vain kuvitella miten vaikean tilanteen nämä kiinnioloajat yh-perheissä aiheuttaa.

Tommi K
Isyyspakkaus

Meillä oli kyllä siellä kesäpäiväkodissa myös yksi oman ryhmän hoitaja, mutta valitettavasti hänkin oli vasta aloittanut tytön ryhmässä. Ja todellakaan silloin, kun tyttö meni sinne ensimmäisenä aamuna, vastassa oli vain vieraita aikuisia.

Vierailija (Ei varmistettu)

No ainakin minulla on ryhmäperhepäiväkodin työntekijänä myös ylityöpäiviä jatkuvasti käytettävissä. Näitä tulee esim. koulutuksista (jotka usein on viikonloppuisin kun pk on kiinni), VaSu-keskusteluista (joita pidän varsinaisen työpäivän ulkopuolella niin, että toinen työntekijä saa olla lain puolesta yksin lasten kanssa), paperitöistä (joita en tykkää tehdä lasten ollessa paikalla, koska ne vie aika paljon aikaa siltä olennaisimmalta) mutta kaikkein eniten, viikoittain, jopa päivittäin siitä että vanhemmat tuo ja hakee lapsia eri aikaan kuin on ilmoitettu. Meitä on ryhmiksessä kaksi työntekijää, työaika on 7:39 ja lapsia tasan sen mitä kahdella saa olla. Ja kun viisi lasta ilmoitetaan tulevaksi klo 8:30, silloin molemmat on töissä klo 8:30, vaikka viimeinen haettaisiin vasta 16:30 (29min ylityötä). Voi miten usein se toinen työntekijä tulee turhaan ja viides lapsi tuleekin vasta varttia vailla tai jopa myöhemmin... ja sit taas toisesta päästä; työvuoro päättyy klo 16:20 ja viimeinen on ilmoitettu haettavaksi klo 16:15. Ja sit seisotaan pihalla vielä klo 16:30 kun ei näy ei kuulu. Tuntuuhan se 10min päivässä vähältä vaan äkkiä niistä kertyy, itse pidin juuri 5 päivän syysloman pelkästään syksyn ylitöillä. Ja edelleen on lomapäiviä sitten pitämättä ja taas jouluksi ehtii kertyä monta ylityöpäivää kun on ne vasutkin tulossa.

Että ei se ihan niin ole että 28 päivää lomaa ja se siitä :) Toki eri paikoissa eri systeemit ylitöiden kanssa mutta meillä näin.

Hallitun hysterian Anu (Ei varmistettu) http://hallittuhysteria.blogspot.fi

Nuo pitkät joulutauot ovat jotenkin käsittämättömiä kun monellakaan ei noin pitkään lomaan ole mahdollisuutta. Itsellä onneksi on työaikapankki käytössä ja siellä ylityötunteja, joiden voimin saadaan melkein kolmen viikon joululoma katettua, mutta tiedostan aivan liian hyvin, että minä olen todellakin se poikkeus työssäkäyvien vanhempien joukossa. Helsingin kaupungillahan on nyt käynnissä varhaiskasvatuksen palautuskysely. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa siihen ja vaatii muutosta. Itse koen, että tämä nyt olisi tilanne, joka olisi helposti korjattavissa jos tahtoa löytyisi eli järjestelmä muutettaisiin niin, että varahoitolaisten kanssa lähtisi joku/jotkut tutut aikuiset varahoitoon ja heistä tiedotettaisiin varahoitoon ilmoittautuneille. Myös varahoidosta voisi tulla jo syksyllä varsinaiseen päiväkotiin käymään joku aikuinen pitämään varahoitoon ilmoittautuneille vaikkapa jonkun laulu/leikki/yms-session, jotta lapsi tietäisi, edes yhden varapäikyn aikuisen.

Usein tuntuu, että päivähoidon puolella ei ole tajuttu, että vaikka heille tilanne on rutiinia ei se ole rutiinia meille perheille vaan vähänkin paremmalla tiedotuksella saataisiin tilanne sellaiseksi, että se olisi lapselle parempi.

Tommi K
Isyyspakkaus

Palautetta lähti. Ei siinä kyselyssä, vaan suoraan sähköpostilla niille, jotka ovat näiden päätösten takana. <3

susukki (Ei varmistettu)

Kannattaa kysellä josko ryhmästä löytyisi pari muutakin perhettä ja lasta samasta tilanteesta ja hankkia heille yhteinen hoitaja. Joko ihan maksullinen tai sitten kaikki vanhemmat vuorotellen ottavat päivän lomaa. Lapsetkin sopeutuuparemmin kun tuntevat jo toisensa päiväkodista. Kyllä suututtaa toi artikkelissa selostettu tilanne Espoosta. Kyllä joku sanktiomahdollisuus pitäis päiväkodilla olla ettei tollaseen resurssien haaskaukseen jouduttais.

Vierailija (Ei varmistettu)

Päiväkotien henkilöstö olisi aivan varmasti halukas toimimaan lapsen edun mukaisesti. Lapset, vanhukset ja vammaiset ovat vain se ryhmä, joka ei "tuota" mitään ja sen vuoksi kaikki leikkaukset osuvat heihin ensimmäisenä. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä linkissä olevaa ajattelemattomuutta käyttäjiltä, leikkaukset loma - aikoina pidetään todella tiukkina. Ainoa keino vaikuttaa asiaan on se, että vanhemmat nousevat asiaa vastaan ja vaikuttavat niin äänestämällä kuin ottamalla yhteyttä johtohenkilöihin varhaiskasvatuksessa.

Lastentarhanope (Ei varmistettu)

Lomat ovat tosiaan melko pitkät (38 päivää) pitkään päiväkodissa työskennelleillä, mutta ne pitäisi kyllä voida järjestää niin, että kaikki eivät lomaile samaan aikaan.

Yleensä pyritään järjestämään niin, että varapäiväkodissa olisi ainakin yksi tuttu aikuinen. Ja lisäksi vanhemmilla on kyllä mahdollisuus toivoa pääsyä varahoitoon mihin muuhun tahansa avoimeen kunnalliseen päiväkotiin (jos lapsi siis on kunnan pk:ssa).
Tällöin henkilökunta tiedustelee toivepäiväkodilta mahdollisuutta järjestää varahoito kyseisessä paikassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä päiväkoti on onneksi kiinni vain 22.12.-6.1., eli jos äkkiä oikein laskin, niin 7 työpäiväksi pitää löytää hoito. Meillä on säästetty viikko (aka 5 pv) lomaa jouluksi, joten ero ei onneksi ole iso. Luulen että pari päivää katetaan ihan sillä, että vanhemmat vuorottelevat vähän ja ehkäpä tyttö pääsee käymään vanhempien töissä (jos tulee jotain konttorille menemistä vaativaa, tämä on lapsesta hurjan kiva vaihtoehto ja näin tehtiin päiväkodin ollessa kiinni jonkun kehityspäivän tiimoilta).

Mutta eipä kuulosta teidän varapäiväkoti kivalta. Me ei olla edes harkittu varapäiväkotia, kun lapsi tarvitsee tutut hoitajat. Onneksi meillä on myös mahdollisuus isovanhempien apuun, kun kaikki ovat jo eläkkeellä ja enemmän kuin mielellään viettävät aikaa lapsen kanssa.

Kukkavarvas (Ei varmistettu)

Yksityistä hoitajaa olin minäkin juuri tulossa tarjoamaan mutta sitähän olit jo pohtinutkin :) mahtaisiko tytön päiväkodista löytyä perhe tai pari, joiden kanssa muodostaa hoitorinki joululoman ajaksi? Ja jatkossa muinakin ajankohtina kun tämä ongelma osuu kohdalle?

Tommi K
Isyyspakkaus

Se ei olisi yhtään hassumpi ajatus. Tietysti toivon, että tätä ongelmaa ei jatkossa olisi...

Kippurallaa (Ei varmistettu) http://kippurallaaa.blogspot.com

Onpas jännä-myönnän kyllä, että ei ole ikinä jouduttu pohtimaan noita välipäivän ongelmia. Onneksi kuopus sai paikan lähipäiväkodista, jossa on tarjolla myös iltahoitoa jos joskus tulee tarve, ja se on myös samalla meidän alueen varapäiväkoti. Käsittääkseni on myös kesäpäiväkoti siinä samalla, me on kerran kokeiltu varapäiväkotia juhannukseen saakka, eli noin 10pv kesäkuussa 2009 tms. Noh, ei sitten toista kertaa kokeiltu, ollaan lomailtu :D Onneksi se on ollut aika iisiä, kun on useampi lapsi niin kesät menneet mammalomalla tai hoitovapaalla. Tyypin täyttäessä maaliskuussa 4v, onkin sitten mietintä että mitäs jo oikeasti joutuukin kesällä tehdä töitä! :D

Pages

Kommentoi