Joululoma lähestyy ja verenpaine nousee

On taas se aika vuodesta, kun voi tuntea verenpaineensa nousevan. Saimme tänään tiedon päiväkodin poikkeusaukioloajoista joulun tienoilla. Päiväkoti sulkeutuu perjantaina 19.12.2014 ja avautuu vasta loppiaisen jälkeisellä viikolla 12.1.2015. Se on siis suljettuna kolme viikkoa. Arkipyhiä tälle välille osuu viisi, eli nyt meidän pitää miettiä, mitä teemme lapselle kymmenenä jäljelle jäävänä päivänä.

Viimeksi, kun puin samaa ongelmaa keväällä, minua ojennettiin, että pitäähän päiväkodin työntekijöidenkin pitää joskus lomaa. Tietysti pitää. Mutta onko lomaa todella kahdeksan viikkoa vuodessa: kuusi kesällä ja kaksi talvella?

Selitys näille aukioloille on tietysti, että lapsia on näinä päivinä hoidossa vähemmän kuin tavallisesti, joten kaikkia päiväkoteja ei kannata pitää auki. Mutta minä kyllä väitän, että tässä on kyse myös itseään toteuttavasta ennusteesta. Jos päiväkodin ilmoitetaan olevan kiinni, monet myös keksivät jonkin oman varahoitopaikan, ainakin kokeiltuaan kaupungin varapäiväkotia kerran.

Niin, kyllähän kaupunki tarjoaa varapäiväkodin. Tyttö oli sellaisessa kaksi viikkoa kesällä. Kun hänet vietiin sinne ensimmäisenä aamuna, vastassa ei ollut yhtään tuttua hoitajaa. Joka päivä hänet oli puettu vääriin vaippoihin (ja jostain syystä iltapäivisin hänelle oli vedetty pikkuhousut vaipan päälle). Hän jäi aamuisin itkemään, ettei halua jäädä päiväkotiin, mitä ei ole käynyt koskaan omassa päiväkodissa. Meille jäi myös vähän epäselväksi, noudatettiinko päiväkodissa tytön kasvisruokavaliota, sillä hoitajat kertoivat useana päivänä, miten hyvin oli syöty jotain liharuokaa.

Vielä myöhemmin syksyllä, kun ajoimme tämän varapäiväkodin ohi, tyttö huudahti takapenkiltä: ”Ei halua kesäpäiväkotiin.” Myös muut vanhemmat, joilta tiedustelin kokemuksia, pyörittelivät päitään ja sanoivat, etteivät kyllä toista kertaa tuo sinne lastaan.

No nyt tätä samaa paikkaa tarjotaan siis varahoitopaikaksi, emmekä näe, että se on todellinen vaihtoehto. Lisätään tähän vielä se, että kyseinen päiväkoti sijaitsee vielä kaeumpana kodistamme kuin varsinainen päiväkoti, joka sekään ei sijaitse samassa kaupunginosassa, jossa asumme.

No mitäs siis nyt? Kaupungin varahoitopaikkaa, sitä todennäköisempää, ei siis voi ainakaan harkita. Toinenkin varapäiväkoti on ilmeisesti olemassa, mutta en ensinnäkään tiedä, onko mahdollista toivoa, että lapsi pääsee juuri sinne ja toisaalta entäpä jos tyttö ei viihdy sielläkään? Isovanhempia emme voi käyttää eikä muitakaan varahoitopaikkoja ole omasta takaa. Vaikka käyttäisimme kaikki jäljellä olevat lomapäivämme tähän, ne eivät kata kaikkia päiviä. Ja ei, en pidä vaihtoehtona myöskään sitä, että pidämme Rouvan kanssa lomamme eri aikoihin ja kyhjötämme ne kallisarvoiset ja vähäiset vapaapäivämme kotona.

Nyt vaihtoehtoina lienee joko palkata yksityinen hoitaja tai ottaa palkatonta vapaata. Tai ehkä molempia. 

Jos joku aikoo nyt ihmetellä, miksi nillitän tällä asialla vain täällä blogissa, niin voin kertoa, että tämä sama valitus lähtee myös kaupungin varhaiskasvatuksen johtoon huomenna. Ehkä se vaikuttaa asioihin, todennäköisesti ei. Lapsi on kuitenkin vielä viisi vuotta päiväkodissa, joten nyt jo kiristää ajatus siitä, että tämä sama asia on edessä joka vuosi kouluun saakka kaksi kertaa vuodessa. Nyt varmasti joku haluaa taas kommentoida, että näin se on aina tehty heilläkin ja että odottakaas kouluaikoja, sitten se vasta vaikeaa onkin. Ehkä niin. Ei kai se silti tarkoita, että niin sen kuuluu olla aina ja asialle ei voi tehdä mitään. 

Kommentit (100)
 1. Hei!
  Halusin kommentoida vielä tähän vanhaan postaukseen kun se nousi esiin vuosikatsauksessa.
  Jäi silloin ennen joululomia kommentoimatta vaikka keskustelu kiinnostikin.

  Muutimme saman ikäisen lapsen kanssa Helsingistä takaisin kotikaupunkiimme ja päiväkotitoiminnassa ilmeni heti paljon eroavaisuuksia. Yksi niistä oli tiedotus, joka meidän kokemuksien mukaan oli Helsingissä täysin minimissä. Tuntui, että tietoa annettiin need-to-know perusteisesti ja vain sitten kun sitä älyttiin kysyä kesken kiireisten tuomisten ja noutojen. Yli 20 vuotta toimineessa päiväkodissa ei ollut esimerkiksi yhtä A4 niistä perusasioista jotka pitää tietää päiväkotiin tultaessa, siinä sitten metsästettiin vaippoja, nimilappuja, sisätossuja ja muita välttämättömyyksiä ensimmäisenä päiväkotipäivänä kun hoitaja yritti muistella että mitäs tänne kannattakkaan ottaa mukaan. Oli aina tunne että kaikkihan nämä itsestäänselvät asiat tietävät, edellisenä päivänä tuli ilmoitus että seuraavana päivänä on sitten naamiaiset jne.

  No mutta nyt joulomiin liittyen tuli kotiin seuraavanlainen kirje täältä uudesta päiväkodista:
  Päivähoidon asiakasperheille
  Kaupungin vaikean taloustilanteen vuoksi olemme joutuneet kuluvanakin vuonna suunnittemaan kesäaikaisen sekä koulujen talvi- ja syysloman aikaisen päivähoidon siten, että noina aikoina monet päiväkodit ovat olleet suljettuina; palvelua on keskitetty harvempiin aukioleviin päiväkoteihin.

  Näillä järjestelyillä työntekijämme ovat voineet pitää paitsi vuosilomiaan, myös niitä palkattomia lomia, joita kaupunki työnantajana on suositellut työntekijöilleen pidettäväksi. Talkootoimillaan työntekijämme ovat omalta osaltaan olleet turvaamassa lapsiperheille mahdollisimman hyvää ja riittävästi resursoitua päivähoitoa loma-aikojen ulkopuolella.

  Myös päivähoidon asiakasperheet ansaitsevat kiitoksen joustavuudesta näissä järjestelyissä. Pidentyneet hoitomatkat eivät toivottavasti ole tuottaneet teille ylitsepääsemättömiä ongelmia. Teidän ja henkilöstömme joustavuuden asiosta kuluvalle vuodelle päivähoitoon varatut talousarviomäärärahat näyttävät riittävän vuoden loppuun asti.

  … Näillä järjestelyillä pystymme keskittämään oman henklöstömme poissaolot mahdollisimman tehokkaasti ja siten turvaamaan henkilöstön riittävyyden tavanomaisen arjen alkaessa loma-ajan jälkeen.

  Lyhensin kirjeestä pois käytännöntiedot päivystysajoista. Kirjeen oli allekirjoittanut varhaiskasvatusjohtaja.
  Yhdellä kirjeellä on iso vaikutus siihen miten loma-ajan hoitoon suhtaudutaan. Vaikka kyseessä on selvästi yhteishenkeä nostattava, rauhoitteleva ja kiittelevä selittelykirje, on se parempi kuin ei mitään. Ainakin lisää ymmärrystä hoitajien lomista, ja niistä perimmäisistä syistä.

 2. Minuakin korpeaa ne päiväkodin pitkät sulkuajat ja kehittämispäivät jne. Kun ei kovin monella vanhemmalla tosiaan ole mahdollisuutta kesällä 6 viikon, jouluna 2-3 viikon, hiihtolomalla viikon ja vielä niiden kahden keharipäivän lomailuihin. Ehkä vanhemman lapsen voisikin, muttei kaksivuotiasta, viedä varahoitopaikkaan. Monestihan vasta päiväkodin aloittaneiden vanhemmilla ei edes ole täysiä lomia erinäisten perhevapaiden vuoksi. Kesän 5-6 viikon sulun vielä kestää, kun vanhemmat kuitenkin voivat niitä lomiaan pitää hiukan eriaikaan ja silti jää vielä yhteistäkin lomaa, mutta siihen päälle tuo joulu, hiihtoloma jne. ei enää niin vain onnistukaan. Meillä sentään näennäisesti kysytään tänä vuonna tarvetta ennen kuin ilmoitetaan, että päiväkoti on kiinni. Joskus tuntuu, että hommassa on kaupungin säästöjä suunnittelevilta unohtunut, että pääasiassa päiväkoti on kuitenkin siksi, että vanhemmat voivat käydä töissä.
  Suhtauduin päiväkotiin erittäin positiivisesti ennen kuin lapseni oli siellä. En ymmärtänyt, että siinä olisi mitään valittamista, koska kuten joku täälläkin huomautti, kyse on perheen kannalta edullisesta palvelusta. Mutta meidän päiväkodissa kyllä jo moni perusasia on aikalailla pielessä johtuen huonosta johtamisesta ja organisoinnista, joissa toki yhtenä osasyynä varmasti älyttömän tiukka resursointi.
  Yksi juttu muuten, mitä ihmettelen aika monissa kommenteissa oli, että etäpäiviä käytetään lapsen hoitoon. Tässä vaiheessa työnantajien ainakin tulisi älähtää ja vaatia työntekijöiden lapsille riittävää päivähoitoa. Ei parivuotiasta lasta hoitaessa nimittäin kovin kummoisia töitä tehdä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *