Joulupuuhat alkoivat piparitaikinasta (sisältää reseptin)
Joulu on nyt avattu! Avajaisseremoniana toimi piparkakkutaikinan tekeminen lauantaisia piparileipojaisia varten.
Lapset ovat kutsuneet leipojaisiin kavereitaan, ja he halusivat tietysti osallistua myös taikinan tekemiseen ja maisteluun.
Olen huomenna koko illan laulukeikalla, joten tyttäreni kysyi, voisimmeko tehdä taikinan jo tänään. Pikaisella selvityksellä taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa tuorekelmussa ainakin kolme päivää, joten miksipä ei.
Mietin joka joulu, millä ohjeella teinkään piparit edellisenä vuonna. Tällä kertaa kaivoin reseptin omasta blogistani. Piparit olivat muistaakseni tällä reseptillä hyvän makuiset mutta jäivät vähän pehmeiksi piparitalon rakentamista ajatellen.
Piparkakut
Ainekset
- 2 dl siirappia
- 2 dl sokeria
- 250 g voita
- 2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 2 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 1 tl neilikkaa
- 1 kananmuna
- 8 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
Valmistaminen
- Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
- Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
- Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
- Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
- Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
- Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
- Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.
Taikina ainakin oli hyvää.
Niin, kumpi on parempaa, piparkakut vai piparkakkutaikina? Kysyin asiaa Instagram-stoorissani, ja vastaus näyttää olevan, että 86 % teistä suosii taikinaa. Niin itsekin.