Joulupuuhat alkoivat piparitaikinasta (sisältää reseptin)

Joulu on nyt avattu! Avajaisseremoniana toimi piparkakkutaikinan tekeminen lauantaisia piparileipojaisia varten.

Piparkakkutaikina

Lapset ovat kutsuneet leipojaisiin kavereitaan, ja he halusivat tietysti osallistua myös taikinan tekemiseen ja maisteluun.

Piparkakkutaikina

Olen huomenna koko illan laulukeikalla, joten tyttäreni kysyi, voisimmeko tehdä taikinan jo tänään. Pikaisella selvityksellä taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa tuorekelmussa ainakin kolme päivää, joten miksipä ei.

Piparkakkutaikina

Mietin joka joulu, millä ohjeella teinkään piparit edellisenä vuonna. Tällä kertaa kaivoin reseptin omasta blogistani. Piparit olivat muistaakseni tällä reseptillä hyvän makuiset mutta jäivät vähän pehmeiksi piparitalon rakentamista ajatellen.

PiparkakkutaikinaPiparkakut

Ainekset

  • 2 dl siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 kananmuna
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa

Valmistaminen

  1. Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja mausteet isossa kattilassa ja anna jäähtyä niin, että seos ei enää polta sormia. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan pesualtaaseen kylmään veteen
  2. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, lisää kananmuna
  3. Lisää jauhoihin sooda ja lisää jauhot taikinaan
  4. Sekoita taikina tasaiseksi ja laita se jääkaappiin jähmettymään yön yli
  5. Kaulitse taikinasta seuraavana päivänä muutaman millimetrin paksuinen levy. Käytä runsaasti jauhoja, ettei taikina tartu kiinni alustaan eikä kaulimeen
  6. Painele taikinasta muotilla piparkakkuja ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Jos teet piparkakkutaloa, ainakin isoimmat osat kannattaa kaulita ja leikata suoraan leivinpaperin päällä
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Ota piparkakut pois heti, jos niiden reunat alkavat ruskettua. Syötävät pikkuleivät voivat hyvin jäädä hieman pehmeiksi, mutta rakentamiseen tarkoitetut piparkakkulevyt on paistettava niin kypsiksi kuin mahdollista polttamatta niitä.

Piparkakkutaikina

Taikina ainakin oli hyvää.

Niin, kumpi on parempaa, piparkakut vai piparkakkutaikina? Kysyin asiaa Instagram-stoorissani, ja vastaus näyttää olevan, että 86 % teistä suosii taikinaa. Niin itsekin.

Kommentit (8)
  1. Vinkki mahdollisia vielä haastavampia jouluaikataulutuksia varten: kotitekoisen piparkakkutaikinan voi myös tehdä paljonkin etukäteen ja pakastaa. Silloin pitää tietysti muistaa ottaa se ajoissa pehmenemään ennen leipomista, mutta muuten en ole huomannut eroa:)

    1. Eipä yhtään hassumpi idea sekään!

  2. Piparileipojaiset | Joulukuun hauskimmat juhlat lasten kanssa
    4.12.2019, 09:45

    […] Taikinan toki saisi kaupastakin, mutta taikinan tekeminen (ja syöminen) on ollut omista lapsistamme niin hauskaa, että mies on päätynyt tekemään sen heidän kanssaan joka vuosi itse. Niin, mies on meillä piparitaikinavastaava, itse en muista tehneeni piparitaikinaa koskaan. Taikina pitää tehdä edellisenä iltana, jotta se ehtii tekeytyä, mutta sen voi aivan hyvin tehdä jääkaappiin myös kaksi päivää etukäteen, kunhan sen laittaa tiiviskantiseen rasiaan tai kelmuun. Piparitaikinan ohjeen voit kurkata miehen Isyyspakkaus-blogista. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *